Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 26.11.2020. u 16:30
Prikaza: 3719
|
Autor: A. Primorac

Na sjednici Gradskog vijeća poručila:

'Kao zamjenica gradonačelnika godinama sam izložena nasilju'

Nova Gradiška : 'Kao zamjenica gradonačelnika godinama sam izložena nasilju'Ivana Trupina(Foto: Privatna arhiva)

- Jučer smo obilježili Dan borbe protiv nasilja nad ženama i smatram da je sve ovo što se događa jedna vrsta nasilja nad ženama. Sve ono što se događalo u zadnje tri godine je jedna vrsta nasilja nad ženama.

NOVA GRADIŠKA - Zbog čega na pitanja gradskih vijećnika odgovara samo zamjenik novogradiškog gradonačelnika Borislav Vidošić, a ne i zamjenica Ivana Trupina, pitanje je, koje je na današnjoj 25. sjednici Gradskog vijeća Nove Gradiške koja je zbog epidemioloških mjera održana elektronskim pute, postavila predsjednica vijeća Ljepša Rakas Vujčić.

Ivana Trupina: 'Doživljavala sam diskriminaciju na svim razinama na kojima to jedna mlada žena u politici može doživljavati.'

Prema pisanju radiong, predsjednica Rakas Vujčić je kazala kako Ivana Trupina nije volonter, nego profesionalac na mjestu zamjenika gradonačelnika za gospodarstvo, za što prima plaću.

Kako je na sjednici, koja se održavala elektronski, u vijećnici bilo nazočno samo četvero ljudi (predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić i zamjenici gradonačelnika Borislav Vidošić i Ivana Trupina te tajnik Grada Zlatko Zebić, dok su ostali gradski vijećnici u radu sjednice sudjelovali putem online platforme), na postavjeno pitanje vijećnice odgovor je dao dogradonačelnik Vidošić.

– Svi su mogli primijetiti da me zadnjih tri, četiri mjeseca nema puno prigodom davanja izjava i na javnim nastupima. Ja i dalje obnašam dužnost zamjenice gradonačelnika i obavljat ću je do kraja mandata. Ja sam tu zbog građana, a ne zbog vijećnika ili članova tima izvršne vlasti. Građanima sam i dalje na raspolaganju 24 sata odgovarajući na mailove, pozive ili poruke. Sudjelujem u izradi niza projekata s našim udrugama i kreiram s gospodarstvenicima raznorazne mjere kako bi mogli pomoći našim sugrađanima u ovim teškim vremenima. Kazao je kako on niti u jednom trenutku nije Trupini ništa zabranio niti se to može. No prema onome što je istaknua Ivana Trupina situacija u kojoj se našla nije nimalo zavidna.

Naime, 13. srpnja cijela Gradska uprava dobila je dopis u kojem je, sukladno Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Grada Nova Gradiška rečeno da nitko od zaposlenika Gradske uprave, zamjenika gradonačelnika i pročelnika ne može davati izjave i istupati u ime Gradonačelnika. Nisam to na početku shvatila osobno i postupila sam sukladno Odluci. No, jako sam osobno to shvatila kada je vijećnik SDP-a rekao vijećniku HDZ-a da mu je žao zašto se to događa, zašto sam izgubila pravo davanja izjava te sudjelovanja na sastancima.

U sadašnjoj situaciji s dosadašnjim gradonačelnikom Grgićem, dužnost vršitelja dužnosti gradonačelnika preuzeo je gospodin Vidošić jer se nalazio prvi na listi iza dosadašnjeg gradonačelnika.

Ne znam zašto me se i dalje ne poziva na sastanke, ako je dogovoreno da ćemo imati fer i korektan odnos do kraja mandata?! Ja nikada s ove govornice nisam otišla da nisam dala nekakav odgovor.", istaknula je Trupina, dodavši da se ova cjelokupna situacija može svrstati pod nasilje.

- Jučer smo obilježili Dan borbe protiv nasilja nad ženama i smatram da je sve ovo što se događa jedna vrsta nasilja nad ženama. Sve ono što se događalo u zadnje tri godine je jedna vrsta nasilja nad ženama. Doživljavala sam diskriminaciju na svim razinama na kojima to jedna mlada žena u politici može doživljavati. Hvala vam što ste mi sada dali priliku da dam svoje pojašnjenje. I dalje stojim svim gradskim vijećnicima i našim građanima na raspolaganju, a s mjesta zamjenice gradonačelnika neću otići – odgovorila je zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Pitanje pozicije dogradonačelnice Trupine bilo je jedno od posljednjih pitanja Aktualnog sata današnje sjednice koji je otvoren zahvalom HDZ-ove Ljiljane Ptačnik. Ona je, u ime svih vijećnika Kluba HDZ-a, uputila pozdrave svim Novogradišćanima, posebice oboljelima te zahvalila svim liječnicima i zdravstvenom osoblju Opće bolnice Nova Gradiška na svemu što u ovim teškim vremenima čine kako bi se pacijentima pružila adekvatna zdravstvena skrb.

Željko Bešlić (HDZ) pitao je: - Iz Ugovora o pravu građenja Gradskih bazena nije vidljivo daje li ugovor između Grada Nova Gradiška i tvrtke „Odlagalište” za pravo tvrtki „Odlagalište” ili Gradu dići hipoteku na postojeće objekte. Druga stvar je da imamo činjenicu da je tvrtka „Odlagalište” registrirana za gospodarenje otpadom, a ne za gospodarenje bazenom. Za poslove gospodarenja takvim objektima bi u principu trebala biti tvrtka „Ekokong”. Moje je pitanje, je li to sve uvod u postupak dizanja kredita od deset milijuna kuna za koji smo čuli da će biti dignut na tvrtku „Odlagalište”. U ovim vremenima, zaista, ne vidim da je to prijeko potrebno. S tim u svezi, vidimo i zgradu nove Gradske vijećnice koja se gradi, a s druge strane imamo činjenicu da nam je izgradnja komunalne infrastrukture u gradu „na tankim nogama”. Apelirao bih ovim putem da se ne ide na dizanje kredita jer nam to u ovom trenutku nije potrebno.

Odgovorio mu je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Goran Tomljanović: - Sve će biti razjašnjeno u točki broj sedam današnje sjednice Gradskog vijeća. Iz priložene građevinske dozvole proizlazi da je tvrtka „Odlagalište” investitor gradnje gradskih bazena. Budući se radi o gradskoj čestici, osniva se pravo građenja kako bi tvrtka „Odlagalište” dobila osnovu za gradnju. To je bio jedan od dva načina kako se to može riješiti, dakle pravo građenja te darovanje ili prodaja nekretnina tvrtki „Odlagalište”. U svakom slučaju tvrtka „Odlagalište” bi trebala biti vlasnik ili nositelj prava građenja na čestici na kojoj se gradi Gradski bazen.

Što se tiče ugovora o pravu građenja, bez naknade je, daje se na razdoblje od trideset godina u kojem će tvrtka „Odlagalište” upravljati gradskim bazenima, za što se ona kasnije samo dužna doregistrirati. Je li sljedeća faza dizanje kredita? Mogu vam reći da je odgovor da. „Odlagalište” će kao investitor biti korisnik kredita.

Na pitanje potpredsjednice Gradskog vijeća i predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Ljiljane Lukačević o tome što se od gradske imovine u mandatu ove izvršne vlasti dosada prodalo, koliko je „uprihodovano” u gradski Proračun i za što je utrošen novac od prodaje, uslijedii će pismeni odgovor.

Tomislava Bećirevića zanimalo je hoće li u Novoj Gradiški doći do otvaranja Staklane?

– Što se tiče priče oko Staklane, natječaj smo otvorili, uplaćeno je pola milijuna kuna jamčevine, ali investitor nije uplatio ostatak. Njegovo je opravdanje bilo je da nije dobio određene kredite. Novci su u gradskom Proračunu, a natječaj će se ponoviti. - odgovorio je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

Za riječ se javila i predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić postavivši pitanje uređenja grada Nova Gradiška za vrijeme Adventa.

Odgovorio je, opet, zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić. - Što se tiče uređenja grada za vrijeme Adventa, krenuli smo s kićenjem kao i svih proteklih godina. Klizališta neće biti, velika je to investicija, ali i odgovornost svih nas u ovim nepovoljnim epidemiološkim prilikama. - istaknuo je Vidošić.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iako se sumnjalo, ipak idu s gradnjom fotonaponske elektrane

Projekt vrijedan ukupno više od 7 mil kn

Iako se sumnjalo, ipak idu s gradnjom fotonaponske elektrane

5.5.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mjesečne zakupnine gradskih prostora već od 108 kuna

Grad u zakup daje 6 poslovnih prostora

Mjesečne zakupnine gradskih prostora već od 108 kuna

12.4.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zdravstvene službe nisu prijavile sumnju u zlostavljanje'

Slučaj zlostavljane djevojčice

'Zdravstvene službe nisu prijavile sumnju u zlostavljanje'

6.4.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Realizacija više od pet milijuna kuna vrijednog projekta

U tijeku je edukacija

Realizacija više od pet milijuna kuna vrijednog projekta

30.3.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korak su bliže realizaciji ideje o 'slavonskom moru'

Nakon 70 godina uređeni imovinski odnosi

Korak su bliže realizaciji ideje o 'slavonskom moru'

21.3.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oštećene elektroinstalacije predstavljaju prijetnju

U operacijskom bloku Odjela kirurgije

Oštećene elektroinstalacije predstavljaju prijetnju

21.3.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U bolnici u potrazi za novim djelatnicima

Prijave su u tijeku

U bolnici u potrazi za novim djelatnicima

21.3.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio novogradiške bolnice će biti prenamijenjen u COVID odjel

Grad i općine donirale 600 tisuća kuna

Dio novogradiške bolnice će biti prenamijenjen u COVID odjel

16.3.2021. | 14:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad će financirati obnovu tek dijela zgrade

Suvlasnici će dati svoj obol

Grad će financirati obnovu tek dijela zgrade

15.3.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što će biti nakon svibanjskih izbora?

Grad i vijećnici pomažu ugostitelje

Što će biti nakon svibanjskih izbora?

15.3.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mislili smo kako ćemo morati reći da smo bili 'hejteri'

HDZ-ovi vijećnici poručili vladajućima:

Mislili smo kako ćemo morati reći da smo bili 'hejteri'

11.3.2021. | 12:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njemu ide nagrada Grada

Za doprinos u obrazovanju

Njemu ide nagrada Grada

11.3.2021. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za izazvani požar kazne od 150.000 kuna do 5 godina zatvora

Policija i vatrogasci pozivaju na oprez

Za izazvani požar kazne od 150.000 kuna do 5 godina zatvora

9.3.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Više od 500.000 kuna potrebno za saniranje 2 divlje deponije

Gdje uopće zbrinuti šest kubika otpada

Više od 500.000 kuna potrebno za saniranje 2 divlje deponije

8.3.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još uvijek možete prijaviti nastalu štetu

Iz Grada podsjećaju

Još uvijek možete prijaviti nastalu štetu

5.3.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za izložbu vina više od 34.000 kuna, dijabetičarima tek pet

Gradske potpore radu udruga

Za izložbu vina više od 34.000 kuna, dijabetičarima tek pet

28.2.2021. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :