Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 5.5.2021. u 21:00
Prikaza: 1712
|
Autor: A. Primorac

Projekt vrijedan ukupno više od 7 mil kn

Iako se sumnjalo, ipak idu s gradnjom fotonaponske elektrane

U Novoj Gradiški potpisan ugovor o izgradnji fotonaponske elektrane
 • AP/SBplus
 • NG

Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta BIOSOL je gotovo milijun eura, odnosno, oko 7,4 milijuna kuna, od čega EU izdvaja 85 posto sredstva. U sklopu njega bit će izgrađena fotonaponska elektrana snage 500 W, za što je ugovor već potpisan.

NOVA GRADIŠKA - Iz novogradiške Gradske uprave stigla je informacija o tome kako je konačno potpisan ugovor o izvedbi radova na izgradnji i stručnom nadzoru izgradnje fotonaponske elektrane snage 500 W. Riječ je o elektrani koju će Nova Gradiška dobiti zahvaljujući projektu BIOSOL - 'Upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse društvene namjene'.

U budućnost realizacije fotonaponske elektrane u Novoj Gradiški, mnogi su počeli sumnjati nakon afere JANAF i sumnje u 'namještanje' posla, no krajem travnja potpisani ugovor otklonio je bilo kakve nedoumice oko toga hoće li grad na zapadu Brodsko-posavske županije ipak dobiti elektranu zahvaljujući kojoj će, uz korištenje obnovljivih izvora energije, ostvariti smanjenje troškova električne energije.

"Bit će unaprijeđeni kapaciteti partnerskih institucija za učinkovito upravljanje energijom, te znanje i stručnost zaposlenika o obnovljivim izvorima energije. Podići će se svijest djece i mladih, kao i šire javnosti o upotrebi obnovljivih izvora energije." - uz ostalo, govoreći o samom projektu, istaknuto je iz Gradske uprave Nova Gradiška, koja je u projektu BIOSOL, zajedno s LAG-om Zapadna Slavonija, partner nositelju projekta, Gradu Šapcu (Republika Srbija).

Zadaća LAG-a zapadna Slavonija je mapiranje potencijala biomase iz šumarstva, poljoprivrede i industrije na području LAG-a, uključujući kvalitetu i kvantitetu iste kako bi utvrdili energetski potencijal i identificirali buduće projekte. Dosadašnji zaključci ukazuju na značajan potencijal korištenja biomase na istraženom području, osobito korištenja šumskog i biljnog ostatka, a najznačajniji prinosi biomase ostvaruju se na područjima općina Cernik i Staro Petrovo Selo.

Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta BIOSOL je gotovo milijun eura, odnosno oko 7,4 milijuna kuna, od čega EU izdvaja 85 posto sredstva. Mada je projekt trebao biti završen 31. ožujka, zbog epidemije koronavirusa rokovi su prolongirani, a Grad Nova Gradiška dobit će fotonaponsku elektranu kojom bi se, prema najavama danima na samom početku provođenja projekta, trebali napajati poduzetnička zona i tehnološki park.

Iako je elektrana iznimno bitan i najvrjedniji dio cjelokupnog projekta, ništa manje važni nisu ni ostali programi koji su unutar njega već ostvareni, poput solarnog stabla koje je u Novoj Gradiški postavljeno krajem prošle godine. U samom središtu grada, na Trgu kralja Tomislava, osim što atraktivnim izgledom predstavlja svojevrstan ukras, ovo stablo korisno je kao punjač za elektroničke uređaje kao što su mobiteli, tableti, prijenosna računala, električni bicikli i električni romobili.

"Energija sunčeva zračenja se putem solarnih, fotonaponskih ćelija na solarnom stablu pretvara u električnu energiju iskoristivu kod šest USB priključaka, isto toliko SHUKO utičnica napona 230 V te 18 led rasvjetnih tijela ukupne snage 36 W.", pojasnili su, nakon što je stablo postavljeno, iz novogradiške Gradske uprave. Valja spomenuti kako je na mjestu gdje je postavljeno dostupna i besplatna Wi-Fi mreža "SmartCityNG", preko koje se zainteresirani prolaznici mogu dodatno educirati o energiji sunčeva zračenja kao obnovljivom izvoru održive i efikasne energije.

Sve više se okrećemo obnovljivim izvorima energije

Energije o kojoj se sve više govori na području Brodsko-posavske županije. Tako su do sada solarni paneli postavljeni u Tvrđavi u Slavonskom Brodu, gdje je u ožujku ove godine u rad puštena prva tvrđavska solarna elektrana. I 1080 kvadratnih metara krovova objekata brodske Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" od siječnja ove godine pokriva 640 solarnih panela, kapaciteta 136 kW. Solarne su elektrane postavljene iznad zgrade Pedijatrije te takozvane stare zgrade Poliklinike. Vrijednost čitave investicije je gotovo 1,9 milijuna kuna bez PDV-a.

- Prema izračunima, to je dovoljno za pokrivanje osam posto godišnje potrošnje cijele Bolnice. - za SBplus je još ranije kazao Zdravko Janeš, rukovoditelj Službe za tehničke poslove i informatiku Opće bolnice „Dr. Josip Benčević". I dio brodsko-posavskih škola koristi obnovljive izvore energije, a kroz projekt vrijedan gotovo dva milijuna eura mrežne solarne elektrane trebalo dobiti još 15 brodsko-posavskih škola. I zgrada Brodsko-posavske županije, koja je doduše energetski obnovljena, ali još uvijek koristi lož ulje, do početka iduće godine trebala bi postaviti sunčanu elektranu vrijednu milijun kuna. Ovako proizvedena električna energija trošit će se za napajanje električnih trošila na zgradi Županijske uprave, u prvom redu na kotlovnici i na objektu koji služe za grijanje i hlađenje, a koji zapravo i troše veći dio električne energije u zgradi. 

I najavljena gradnja fotonaponske elektrane u Novoj Gradiški, kao dio projekta BIOSOL, ali i sunčane elektrane koje su već postavljene na zgradama u Slavonskom Brodu ili su tek u najavi, ne predstavljaju samo financijsku uštedu, nego, što je još i bitnije, doprinose manjem onečišćenju zraka što je u slučaju Slavonskog Broda, čiji je zrak 'opterećen' nezdravim lebdećim česticama, od iznimne važnosti, a ništa manje bitno nije i očuvanje okoliša i zraka koji udišu Novogradiščani.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su dobili nagrade Grada

  Svečana dodjela

  Oni su dobili nagrade Grada

  18.6.2021. | 13:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedini Centar kompetencije iz domene strojarstva

  U Brodsko-posavskoj županiji

  Jedini Centar kompetencije iz domene strojarstva

  16.6.2021. | 18:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni koji dobiju posao radit će i vikendom

  Državni ured za statistiku

  Oni koji dobiju posao radit će i vikendom

  16.6.2021. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgradnja 4,4 milijuna kuna vrijedne zgrade je pri kraju

  Gradnja započela 2020. godine

  Izgradnja 4,4 milijuna kuna vrijedne zgrade je pri kraju

  14.6.2021. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Početak radova na 45 milijuna kuna vrijednom pročistaču

  Projekt od velikog značaja za građane

  Početak radova na 45 milijuna kuna vrijednom pročistaču

  10.6.2021. | 15:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Matijević: 'Ovdje neće biti mjesta agresiji'

  Konstituirano Gradsko vijeće

  Matijević: 'Ovdje neće biti mjesta agresiji'

  8.6.2021. | 13:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ona će predsjedati Gradskim vijećem

  Konstituirajuća sjednica

  Ona će predsjedati Gradskim vijećem

  4.6.2021. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovo je olovka kojom sam u listopadu potpisao ostavku'

  Grgić se vratio u ured gradonačelnika

  'Ovo je olovka kojom sam u listopadu potpisao ostavku'

  24.5.2021. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mjesečne zakupnine gradskih prostora već od 108 kuna

  Grad u zakup daje 6 poslovnih prostora

  Mjesečne zakupnine gradskih prostora već od 108 kuna

  12.4.2021. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zdravstvene službe nisu prijavile sumnju u zlostavljanje'

  Slučaj zlostavljane djevojčice

  'Zdravstvene službe nisu prijavile sumnju u zlostavljanje'

  6.4.2021. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Realizacija više od pet milijuna kuna vrijednog projekta

  U tijeku je edukacija

  Realizacija više od pet milijuna kuna vrijednog projekta

  30.3.2021. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Korak su bliže realizaciji ideje o 'slavonskom moru'

  Nakon 70 godina uređeni imovinski odnosi

  Korak su bliže realizaciji ideje o 'slavonskom moru'

  21.3.2021. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oštećene elektroinstalacije predstavljaju prijetnju

  U operacijskom bloku Odjela kirurgije

  Oštećene elektroinstalacije predstavljaju prijetnju

  21.3.2021. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U bolnici u potrazi za novim djelatnicima

  Prijave su u tijeku

  U bolnici u potrazi za novim djelatnicima

  21.3.2021. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :