Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 8.7.2021. u 12:15
Prikaza: 1287
|
Autor: A. Primorac

S gradskog 'Aktualca' poručeno:

'Gradska vlast ne treba pitati, nego naložiti'

AP/SBplus
Foto: AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus

"Gradska vlast ne treba pitati nego naložiti. A kada govorimo o nadstrešnici, ona se može napraviti i ne bi trebala puno koštati. Nama treba mrtvačnica i rekonstrukcija groblja, ali dok to dočekamo mislim da sa vrlo malom svotom novca možemo riješiti nadstrešnicu, na dobrobit svih."

NOVA GRADIŠKA - Nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Nove Gradiške, koja je održana u lipnju, danas je u Novoj Gradiški upriličena prva radna sjednica koja je, uobičajeno, započela Aktualnim satom.

Prvo pitanje, vezano uz onečišćenje potoka Šumetlica i njegovoj daljnjoj sudbini, postavio je vijećnik Marijan Radić (NL VG).

- Konačno smo ušli u završni dio aglomeracije Grada Nove Gradiške. Riječ je o pročistaču vrijednom gotovo 42 milijuna kuna na kojem su radovi započeli prije dva mjeseca. Sve fekalne vode odlazit će u njega, a ne više u Šumetlicu i to je najvažnije. Tu će se pročišćavati i neće ići nazad u Šumetlicu pa do Save, nego se kopa poseban zatvoreni kanal koji će direktno ući u Savu. Dakle, pročistač će pokupiti svu kanalizacijsku vodu, pročistiti ju i direktno kanalom sprovesti u Savu kao kemijski čistu što je praktično završetak našeg velikog vodnog projekta aglomeracije, a s kojim ćemo, osim tri tisuće novih priključaka i nove cijevne infrastrukture realizirati pročistač te u konačnici dobiti čist kanal što je jedan veliki plus za ekologiju i sve nas -  odgovorio je novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić.

Vijećnik Davorin Slišurić (HDZ) postavio je pitanja vezana uz smanjenje stope prireza na dohodak i smanjenje naknade za parkiranje.

Planira li Grad smanjiti stopu prireza na dohodak koja je sada 12 posto i jedna je od najviših u kategoriji gradova ove veličine. Naime, u isto vrijeme u Požegi i Pakracu je ta stopa sedam posto, Pleternica je nema, a u Slavonskom Brodu iznosi šest te je najavljeno dodatno smanjenje. I drugo pitanje koje je vezano uz naplatu parkiranja. Kod nas ona iznosi četiri kune, dok u isto vrijeme, primjerice u Slavonskom Brodu, plaćaju naknadu od tri kune po satu. Razmišlja li se u Novoj Gradiški o njenom smanjenju? – pitao je vijećnik Slišurić, na što mu je gradonačelnik Vinko Grgić odgovorio kako će razmotriti moguće opcije.

Slažem se kako je prirez velik, ali on je takav već dvadesetak godina, a uz to i niz gradova u zemlji ima takav isti iznos. Ono što mogu reći je da ćemo napraviti analize kako bismo vidjeli koliko bi njegovo smanjenje utjecalo za proračunski prihod pa ćemo sukladno tome razgovarati na tu temu. Slična je stvar i sa parkirnom kartom. Četiri kune je cijena koja već dugo egzistira, a o njenom smanjenju možemo razgovarati tek nakon što se vidi s Eko kongom koliko bi to smanjenje utjecalo na njihovo poslovanje. – kazao je gradonačelnik Grgić.

Pitanje hadezeove Ljiljane Ptačnik, a koje je u više navrata ponavljala i u prošlom sazivu, odnosilo se na termin održavanja ukopa i nepostojanje nadstrešnice. Odgovoreno je kako će se poduzeti sve da se ovo pitanje riješi na zadovoljstvo građana. – Slažem se s vama da su pokopi u 13, 14 i 15 sati za ovih vrućina neprimjereni, a dodatno utječu i na poslodavce kada radnici zbog odlaska na pokop napuštaju radna mjesta. No, činjenica je da bi za kasnije termine trebalo uvesti ili drugu smjenu ili dežurstva, što bi poskupilo pokope. Cilj je da to u konačnici ne bude udaraca na džep građana. Razgovaramo s Eko kongom kako bismo iznašli najprihvatljivije rješenje. -  odgovorio je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

Njegovim odgovorom vijećnica Ptačnik nije bila zadovoljna. - Gradska vlast ne treba pitati nego naložiti. A kada govorimo o nadstrešnici ona se može napraviti i ne bi trebala puno koštati. Nama treba mrtvačnica i rekonstrukcija groblja, ali dok to dočekamo mislim da se vrlo malom svotom novca može riješiti nadstrešnica na dobrobit svih. – istaknula je Ptačnik.

Zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić, odgovarajući na pitanje Marije Bradašić Mikolčević (NL VG), najavio je moguću izgradnju novog Dječjeg vrtića, dok je Gradonačelnik Vinko Grgić tijekom aktualnog sata istaknuo kako se nada da bi Gradski bazeni mogli biti gotovi do rujna.

- Imamo otežan dotok vode u Staklenom sokaku. Žitelji se žale. To je je ruralni dio grada i zbog kvalitete života o tome moramo povesti računa i pomoći građanima. – tijekom aktualnog sata kazala je Marija Mihaljević (HDZ), pitajući gradonačelnika što se radi na rješavanju ovoga problema.

- Postoje dvije, hajdemo reći sporedne, lokacije. To su vrh male i Ciglarsko brdo gdje je pritisak jedva jedan bar. Napravljena je projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola za stanicu za podizanje tlaka i za jedno i za drugo. Kandidirano je u Hrvatskim vodama za sufinanciranje, no očekivani iznos iz Hrvatskih voda koji je trebao biti daleko je manji od planiranog. Vodovod zapadne Slavonije pokušava ili na drugi način doći do sredstava ili ući u rebalans. Vjerujemo u realizaciju jer imamo dokumentaciju, imamo dozvole, imamo troškovnike. Vezano uz Vodovod zapadne Slavonije treba reći kako smo do sada vodu dobivali praktično iz Davora i dolazila je pod jako velikim pritiscima, pogotovu u donjim dijelovima grada, preko devet bara. Jer da bi na vrhu brda imali jedan i pol bar dole je moralo biti tih devet bara. Sve to stvaralo je veliki pritisak na infrastrukturu instalacija zbog čega je dolazilo do pucanja. U međuvremenu je taj problem detektiran i voda, koja je dolazila sa Strmca praktično cjevovodom do Bačice, sada ide u potpuno novu i obnovljenu filtrirnicu, tako da ćemo mi od ovih dana vrlo brzo dobivati vodu sa Strmca kao što smo nekada imali. Riječ je o kvalitetnoj vodi na kojoj se obavlja vrlo malo kemijskih tretiranja - kazao je gradonačelnik Vinko Grgić, na kraju današnjeg Aktualnog sata novogradiškog Gradskog vijeća na kojem su vijećnici imali ukupno 13 točaka dnevnog reda.

Do kraja sjednice usvojene su i sve ostale točke dnevnog reda.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Idu u rekonstrukciju ceste i izgradnju pješačke staze

  Objavili javno prikupljanje ponuda

  Idu u rekonstrukciju ceste i izgradnju pješačke staze

  10.9.2021. | 13:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Cijena zakupa poslovnih prostora već od 679 kuna mjesečno

  Grad raspisao natječaj

  Cijena zakupa poslovnih prostora već od 679 kuna mjesečno

  8.9.2021. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Njih deset od 1. kolovoza brinut će o 60 korisnika

  Sredstva su osigurana

  Njih deset od 1. kolovoza brinut će o 60 korisnika

  29.7.2021. | 13:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Do zakupa javne površine od 9 do 50 tisuća kuna

  Javni poziv je u tijeku

  Do zakupa javne površine od 9 do 50 tisuća kuna

  23.7.2021. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li se ponoviti scenarij kao iz slučaja Janaf?

  Vinku Grgiću skinut imunitet

  Hoće li se ponoviti scenarij kao iz slučaja Janaf?

  16.7.2021. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Možda se ove godine uspijemo okupati u novim bazenima'

  Gradonačelnik poručio:

  'Možda se ove godine uspijemo okupati u novim bazenima'

  12.7.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U planu izgradnja novog vrtića

  Dio djece ostat će neupisan

  U planu izgradnja novog vrtića

  8.7.2021. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U odlukama jedan, na osobnim dokumentima drugi naziv ulice

  Hoće li morati mijenjati dokumente?

  U odlukama jedan, na osobnim dokumentima drugi naziv ulice

  6.7.2021. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prihvatili zahtjev za ukidanje imuniteta Vinku Grgiću

  Na zahtjev 'Europskog USKOKA'

  Prihvatili zahtjev za ukidanje imuniteta Vinku Grgiću

  5.7.2021. | 12:17
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Europski USKOK' traži 'glavu' gradonačelnika Vinka Grgića

  U pitanju je 'procedura'

  'Europski USKOK' traži 'glavu' gradonačelnika Vinka Grgića

  30.6.2021. | 13:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su dobili nagrade Grada

  Svečana dodjela

  Oni su dobili nagrade Grada

  18.6.2021. | 13:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedini Centar kompetencije iz domene strojarstva

  U Brodsko-posavskoj županiji

  Jedini Centar kompetencije iz domene strojarstva

  16.6.2021. | 18:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni koji dobiju posao radit će i vikendom

  Državni ured za statistiku

  Oni koji dobiju posao radit će i vikendom

  16.6.2021. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :