Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 10.5.2022. u 14:35
Prikaza: 811
|
Autor: Petra Supan

Novogradiški gradonačelnik Vino Grgić:

Danas smo jasno pokazali koliko je Grad - zapravo - zadužen

P.S./SBplus
Foto: P.S./SBplus
  • P.S./SBplus
  • P.S./SBplus
  • P.S./SBplus
  • P.S./SBplus
  • P.S./SBplus
  • P.S./SBplus

'Ako tvrdite da je riječ o 2. ožujku, vjerujem da je to vjerodostojan datum potpisivanja ugovora - ja ne sumnjam. Jesmo li isti dan potpisali ugovor o razmjeni zemljišta, ne mogu vam točno reći.'

NOVA GRADIŠKA - Danas je Gradsko vijeće Grada Nove Gradiške održalo svoju devetu po redu sjednicu. Nakon utvrđenog kvoruma od 14 vijećnika, prihvaćanja Zapisnika o radu 7. i 8. sjednice Gradskog vijeća te usvajanja Dnevnog reda, započeo je Aktualni sat.

U nastavku donosimo najzanimljivija pitanja i odgovore.

Vijećnica Ljepša Rakas Vujčić (SDP): S obzirom na to da ide lijepo vrijeme koje smo jedva dočekali, možete li nam reći hoće li uskoro biti otvorenje Gradskih bazena?

- Odgovor na vaše pitanje je - 10. lipnja. - kratko je kazao novogradiški gradonačelnik, Vinko Grgić.

Vijećnica Marija Bradašić Mikolčević (NL): Nadovezat ću se na prethodno pitanje. Znate li nešto više; hoće li biti nekakvog programa i jesu li poznate cijene ulaznica. Drugo pitanje je vezano za buduću Gradsku knjižnicu - ispred nje stoje skele te nas zanima kako projekt napreduje?

- Osim 'Volim ljeto i kulturu' i 'Novogradiškog glazbenog ljeta' imat ćemo niz događanja, a treća destinacija su upravo Gradski bazeni. Turistička zajednica je tu zajedno s tvrtkom Odlagalište u stalnom kontaktu i vjerujem da ćemo stalno imati niz jednih i drugih događanja, no naš problem je u preklapanju. Bazen je osmišljen da, osim kupanja i učenja plivanja, bude i mjesto susreta, događanja i mjesto gdje ćemo se, na kraju krajeva, svi okupiti. Što se cijena tiče, gledali smo da one budu korektne - za djecu do 15 godina cijena je deset kuna, a za sve iznad toga cijena je 20 kuna. Zaista mislim da je to cijena koja će odgovarati svima. Nudimo i mjesečne karte - za odrasle 300 kuna, za djecu 200 kuna i obiteljska 2+1; 40 kuna, obiteljska 2+2; 50 kuna - a bit će i najam ležaljki, noćno kupanje i sezonska karta u iznosu od 500 kuna.

Što se tiče robne kuće, ugovor je konzumiran, krećemo u realizaciju, bilo je i nekoliko koordinacija te je u tijeku nabava materijala. Vjerujem da će vrlo brzo krenuti s radovima iako je rok dug 180 dana - što smo dopustili zbog nedostatka materijala i 'divljanja' cijena na tržištu. - kazao je gradonačelnik.

Vijećnica Jelena Kovre (NL): U posljednje vrijeme spominje se postavljanje spomenika našem preminulom Josipu Pintariću Puci. Zanima me što se događa s tim i u kojem smjeru taj projekt ide?

- Spomenik je naručen od strane Grada Nove Gradiške, a izvođač je akademski kipar Anto Jurkić. Očekivali smo realizaciju u vrijeme Novogradiškog ljeta jer će spomenik biti ispred sadašnje Turističke zajednice. Međutim, očekujemo građevinsku dozvolu za taj dio trga. Očekivali smo da ćemo je dobiti davno prije kako bismo išli u realizaciju projekta uređenja zapadnog dijela Trga - od hotela do muzeja - te nam se terminski tu poklapao završetak uređenja i postavljanje skulpture. Međutim, zapelo je kod građevinske dozvole, određenih troškovnika i vrijednosti. U ovom trenutku radimo na tome, a tijekom ljeta ćemo raspisati javnu nabavu za izvođenje. No, onda baš zbog toga nećemo postaviti skulpturu jer nema smisla stavljati je i popločiti te je za dva mjeseca dizati i ponovno stavljati. - poručio je novogradiški gradonačelnik.

Vijećnik Davorin Slišurić (HDZ): Moje je vijećničko pitanje o pravnoj osnovi za postavljanje ploče s ćiriličnim natpisom pred zgradu gradske Uprave. Naime, dostavljen je izvod iz ugovora o zamjeni nekretnina između Grada Nove Gradiške i Srpske pravoslavne crkve Općine Nova Gradiška zastupane po parohu Ognjenu Tendžeriću. Omogućeno mi je izvršiti uvid u navedeni ugovor - što sam i učinio. Naime, ugovor je sklopljen 2. ožujka 2017. godine. Jeste li, gospodine gradonačelniče, istog tog dana sklopili i potpisali ugovor o zamjeni nekretnina sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj, eparhija Slavonska, crkvena Općina Nova Gradiška zastupana po episkopu pakračko-slavonskom, gospodinu Jovanu Čulibrku te radi li se o istim nekretninama iz jednog i drugog ugovora?

- Ako tvrdite da je riječ o 2. ožujku, vjerujem da je to vjerodostojan datum potpisivanja ugovora - ja ne sumnjam. Jesmo li isti dan potpisali ugovor o razmjeni zemljišta, ne mogu vam točno reći. Ugovor je potpisan, a sudski vještak je napravio procjenu zemljišta na Slavči gdje se sada gradi pravoslavna crkva, a drugo je na lokaciji gdje je bio arboretum. Mi smo potpisali  ugovor o zamjeni ta dva zemljišta uz određenu razliku, a ona je evidentna. Razlika je imati zemljište u centru i - neću reći periferiji - jer će ljudi na Slavči reći da to nije istina - znači postojala je razlika između jedne nekretnine i druge, a ova je puno vrjednije te smo to morali i platiti. Cijena je bila, plus-minus pet posto, oko 19 tisuća kuna. Platili smo, dogovorili se i razmijenili - život ide dalje. Pomažemo jedni drugima, radimo i dalje te čekamo građevinsku dozvolu za uređenje trga. Sad je to naše. - odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Kako bi provjerio je li dobro razumio gradonačelnikov odgovor, vijećnik Slišurić je kazao sljedeće: "Ako sam dobro razumio, vi ste sada izjavili da se ne radi o istim nekretninama u jednom i drugom ugovoru. Dakle, dva su ugovora potpisana u istom danu, za iste nekretnine ili za različite nekretnine." - na što je vijećniku odgovoreno kako je riječ o istim nekretninama, no njemu je i dalje ostalo nejasno zašto se onda radilo o dva ugovora.

- U ožujku je bio potpisan ugovor, pregovori su krenuli u svibnju prošle godine. U listopadu kada smo sve dogovorili, ugovor je otišao na tri mjeseca u Beograd kod patrijarha na potpis. Ugovor je potpisao i episkop Jovan Čulibrk, a mi smo potpisali kod javnog bilježnika. Uz nas bio je nazočan naš paroh Ognjen Tendžerić, no potpis je bio isključivo od episkopa Čulibrka. Sve je ispoštovano i nije bilo priče o bilo kakvim drugim nekretninama. - pojasnio je gradonačelnik na što je vijećnik odgovorio da mu tek sada nije jasno.

- Svi vijećnici smo dobili izvod iz Ugovora između Grada i Srpske pravoslavne crkvene Općine Nova Gradiška gdje se ne spominju nekretnine već samo članak sedam. Što je s drugim ugovorom koji je potpisao episkop? - kazao je vijećnik Slišurić, na što je predsjednica Gradskog vijeća, Dinka Matijević, kazala kako će vijećnik zaprimiti odgovor u pisanom obliku.

Nakon Aktualnog sata, vijećnici su raspravljali o šest točaka Dnevnog reda koje je za SBplus prokomentirao gradonačelnik Vinko Grgić. Usto, kratko je pojasnio i to koliko je Grad Nova Gradiška - zapravo - zadužen. Njegove odgovore pogledajte u priloženom videozapisu.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo na kojim će područjima vršiti tretman

Naručena dezinsekcija komaraca

Donosimo na kojim će područjima vršiti tretman

29.6.2022. | 13:48
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavljamo neke od 25 zanimljivih gradskih projekata

Gradonačelnik otkrio u kojim su fazama

Predstavljamo neke od 25 zanimljivih gradskih projekata

29.6.2022. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : U samo 16 dana ostvarili prihod od 174,6 tisuća kuna

Ulaznicama će otplatiti veći dio kredita

U samo 16 dana ostvarili prihod od 174,6 tisuća kuna

28.6.2022. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ono što su općine plaćale stotinu kuna, sad bi mogle petsto

Posljedice kašnjenja u izgradnji Centra

Ono što su općine plaćale stotinu kuna, sad bi mogle petsto

24.6.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvoren novi gradski bazenski kompleks

Izgradnja je koštala 14,6 milijuna kuna

Otvoren novi gradski bazenski kompleks

10.6.2022. | 19:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njome podižu povjerenje i eliminiraju korupciju

Zanimljiva edukacija u gradskoj Upravi

Njome podižu povjerenje i eliminiraju korupciju

8.6.2022. | 13:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima li i tu mjesta za dva direktora?

Popularna sistematizacija

Ima li i tu mjesta za dva direktora?

29.5.2022. | 17:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Čuje li Županija naš vapaj?'

Obratili se županu Danijelu Marušiću

'Čuje li Županija naš vapaj?'

13.5.2022. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt Tržnice mogao bi biti gotov do kraja godine

Rekonstrukcija na vidiku

Projekt Tržnice mogao bi biti gotov do kraja godine

21.4.2022. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad kupio zemljište za izgradnju novog vrtića

Upisuju sve veći broj mališana

Grad kupio zemljište za izgradnju novog vrtića

17.4.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog prostora za Knjižnicu morat će u rebalans?

Gradonačelnik je pojasnio

Zbog prostora za Knjižnicu morat će u rebalans?

11.4.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je razlog zbog kojeg je vrtić poskupio za sto kuna

Gradonačelnik pojasnio

Ovo je razlog zbog kojeg je vrtić poskupio za sto kuna

5.4.2022. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pred njima su nova ulaganja u industrijsku zonu?

Raspisali novi natječaj

Pred njima su nova ulaganja u industrijsku zonu?

4.4.2022. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrađivani poduzetnik svoju nekretninu prvo ponudio Gradu

Za što će Grad koristiti taj prostor?

Nagrađivani poduzetnik svoju nekretninu prvo ponudio Gradu

2.4.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobili potvrdu da se drže pravila, propisa i zakona

Suzbijanje korupcije i podmićivanja

Dobili potvrdu da se drže pravila, propisa i zakona

31.3.2022. | 13:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nemojte dolaziti virtualno, nego nam asfaltirajte ulicu'

Facebook : Stvarnost - 0 : 1

'Nemojte dolaziti virtualno, nego nam asfaltirajte ulicu'

29.3.2022. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik ispunio svoje obećanje

Nije uvijek - 'ludom radovanje'

Gradonačelnik ispunio svoje obećanje

25.3.2022. | 10:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njima nepostojanje 'vertikale vlasti' nije kočnica

'Mali grad koji želi biti velik'

Njima nepostojanje 'vertikale vlasti' nije kočnica

21.3.2022. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad 'preuzeo' bazene

Ove sezone počinje kupanje

Grad 'preuzeo' bazene

19.3.2022. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :