Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 18.12.2020. u 13:00
Prikaza: 2171
|
Autor: A. P./SBplus

'Vruća' pitanja na gradskom 'Aktualcu'

'Bacanje novca građana na staklenu fasadu i privatni kafić'

Nova Gradiška : 'Bacanje novca građana na staklenu fasadu i privatni kafić'Ilustracija(Foto: AP/SBplus)

'Tijekom 2018. i 2019. godine ste iz Proračuna potrošili 750 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije i građevinske dozvole za Sveučilišni kampus. Pitam vas gdje je, zapravo, Sveučilišni kampus trebao biti i kako ćete opravdati uložena sredstva?'

NOVA GRADIŠKA - Pitanje nove gradske vijećnice u središtu Grada obilježilo je početak Aktualnog sata jučer održane sjednice Gradskog vijeća Nove Gradiške, piše radiong.

– Potrošit ćemo u tu svrhu sedam i pol milijuna kuna u ovom demografski uništenom gradu. S dva i pol milijuna kuna za fasadu robne kuće to je ukupno deset milijuna. - kazao je vijećnik Željko Bešlić (HDZ), dodajući kako je to, po njemu, očiti primjer suludog bacanja novca poreznih obveznika i građana Nove Gradiške na 'staklenu fasadu i privatni kafić'.

- Ljupina, Prvča i Kovačevac su bez pješačkih staza i riješene kanalizacije, a istovremeno se diže kredit za gradske bazene. Treba još jednom naglasiti da je to investicija financirana isključivo iz gradskog Proračuna, bez subvencija. Koliko je to u ovom trenutku pametno – upitao je Bešlić te postavio i pitanje vezano uz postojanje projektne dokumentacija na temelju koje je predviđeno potrošiti 2,5 milijuna kuna za fasadu na zgradi bivše robne kuće.

Odgovorio mu je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić, istaknuvši kako postoje i građevinska dozvola, troškovnik kao i sporazum između vlasnika te zgrade u kom omjeru sudjeluje u financiranju ovog projekta. - Grad Nova Gradiška je kupio prvi kat i podrum robne kuće u kojem mislimo smjestiti kompletan gradski i županijski arhiv, na prvom katu će biti Kulturni centar za mlade i Gradska knjižnica Nova Gradiška te dio koji će koristiti Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković i zbog toga ti radovi „idu” preko Učilišta. - pojasnio je Vidošić.

'Hadezeova' Ljiljana Ptačnik pokrenula je pitanje novogradiške vojarne koju je država darovala Novoj Gradiški. - Grad je početkom prosinca 2018. godine s Ministarstvom državne imovine potpisao ugovor kojim RH daruje Novoj Gradiški vojarnu u vrijednosti preko 11 milijuna kuna. Svrha toga je bila rekonstrukcija zgrade s ciljem izgradnje Sveučilišnog kampusa, studentskog restorana, zgrade Državnog arhiva i Muzeja šegrta Hlapića. Što je s tim projektima i samom zgradom koja je devastirana i predstavlja opasnost za prolaznike – upitala je Ptačnik.

– Prednja zgrada je trebala biti ustupljena na korištenje novogradiškoj bolnici, međutim pregovori su stali. Na tom prostoru neće biti Muzej šegrta Hlapića, ali je tu sada smješten Muzej prometa i tehnike. Jedan dio zgrade je dan na korištenje HGSS-u. Nadam se da će od ovih ostalih projekata nešto u sljedećem razdoblju biti odrađeno – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

Pitanje fasade stare robne kuće i transparentnosti financiranja i izvođenja ovoga projekta postavio je vijećnik Antun Škvorčević (HDZ), tražeći odgovor na to s kolikim iznosom ostali suvlasnici participiraju u tom projektu. - Zanima me i u kojoj je fazi realizacija CEKOM-a – pitao je Škvorčević.

- Postoje tri suvlasnika ove zgrade koji participiraju i u ostalim građevinskim radovima na ovom objektu. Svaki od ulagača će odraditi jedan dio i sudjelovati u sufinanciranju izrade fasade. Što se tiče CEKOM-a, trenutno je u tijeku postupak javne nabave, nikakva sredstva još nisu povučena od resornog ministarstva, iako se trebala dobiti akontacija u vrijednosti oko 31 milijun kuna. Grad bi trebao potpisati zadužnicu, no oprezni smo po tom pitanju i vidjet ćemo što učiniti, jer bi u tom slučaju trebali osigurati dodatna sredstva za ovaj projekt. Grad tih novaca nema i postavlja se pitanje koliko smo mi u ovom trenutku spremni za to. Intenzivno se na ovom problemu radi i vjerujem da ćemo do kraja godine naći rješenje – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Vidošić.

Za riječ se javila i potpredsjednica Gradskog vijeća i predsjednica Kluba HDZ-a Ljiljana Lukačević. - Što je s projektom studentskog kampusa? U gradu Novoj Gradiški postoji samo jedan studij Sestrinstva koji pohađaju studenti kojima smještajni kapaciteti uglavnom ne trebaju. Vi ste potrebu izgradnje kampusa pojašnjavali otvaranjem Studija robotike. Već pet, šest godina ga najavljujete, a nikako ne otvarate. Pitanje je i gdje bi taj studentski kampus trebao biti? Godine 2017. ste iz gradskog Proračuna ateljeu „Arhitekt” platili izradu idejnog projekta za Sveučilišni kampus u vojarni i te iste godine ishodili lokacijsku dozvolu. Međutim, njega u vojarni nema. Tijekom 2018. i 2019. godine ste iz Proračuna potrošili 750 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije i građevinske dozvole za Sveučilišni kampus na Trgu 121. brigade Hrvatske vojske. Pitam vas gdje je, zapravo, Sveučilišni kampus trebao biti i kako ćete opravdati uložena sredstva?

Drugo se pitanje odnosi na projekt „Zlatni grad” koji je trebao povećati kvalitetu života naših starijih sugrađana. Pitam vas što je s tim projektom? Također, mnoga obećanja umirovljenicima ste dali, ali ih niste izvršili. Samo u ovoj godini planirali ste 200 tisuća kuna za jednokratne pomoći umirovljenicima, a isplatili ste im pola toga što ste obećali – konstatirala je Lukačević.

– Nije baš da nismo ništa radili ove četiri godine. Mnoge smo projekte i realizirali. Naravno da smo rebalansom Proračuna smanjivali one projekte koji nam nisu prošli ili nisu bili sufinancirani od ministarstava. Poznato je da u planiranju Proračuna trebaju biti osigurana vlastita sredstva i da se rebalansom prave korekcije. Što se tiče kampusa, u pravu ste. Lokacija na Trgu 121. brigade Hrvatske vojske bi trebala biti lokacija kampusa. Dobivena ja građevinska dozvola, no vrlo dobro znate zbog čega ti projekti nisu realizirani. Očekujemo sredstva od Projekta malih gradova. Imamo pripremljena 22 projekta s građevinskim dozvolama i ako dobijemo sredstva, mnogi od ovih projekata zasigurno će doći na red. Ako i aktualna vlast ne bude u sljedećem razdoblju na vlasti, sve buduće izvršne vlasti zasigurno će nam biti zahvalne na tome. Što se tiče Studija robotike i informatike pregovori su u tijeku, jako je teško, no ustrajat ćemo.

Što se tiče projekta „Zlatnog grada” taj bi se projekt također trebao financirati iz Projekta malih gradova, a svi umirovljenici koji su podnijeli zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć uredno su dobili svoja sredstva – odgovorio je Vidošić.

Za riječ se javila i SDP-ova Marijana Škara Ivković, koja je apostrofirala projekte koji su u gradu realizirani u ovoj teškoj godini.  Navela je pri tome projekt komunalne infrastrukture u Industrijskom parku, reciklažno dvorište, projekt „Naš grad razvrstava otpad”, Tehnološki inkubator, Slavonski dućan. Kako pitanje nije postavila zbog svog izlaganja tijekom Aktualnog sata 'zaradila' je opomenu predsjednice Gradskog vijeća Ljepše Rakas Vujčić, koja je na kraju 'aktualca' jučerašnje sjednice Gradskog vijeća, svim sugrađanima čestitala nadolazeće blagdane te izrazila nadu u povoljnije epidemiološke uvjete. 

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
drmes54

drmes54

Komentirano: 19.12.2020. | 20:46

1

Arhivsko gradivo ne smije biti smješteno u podrum zbog opasnosti od poplave jer bi u tom slučaju bilo uništeno. Zato se i zove arhivsko gradivo i nužno ga je trajno čuvati. Da se pitala struka dobili bi informaciju. Na žalost to i sama logika kazuje, nije strašno, treba samo malo uključiti moždane vijuge.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iako se sumnjalo, ipak idu s gradnjom fotonaponske elektrane

Projekt vrijedan ukupno više od 7 mil kn

Iako se sumnjalo, ipak idu s gradnjom fotonaponske elektrane

5.5.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mjesečne zakupnine gradskih prostora već od 108 kuna

Grad u zakup daje 6 poslovnih prostora

Mjesečne zakupnine gradskih prostora već od 108 kuna

12.4.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zdravstvene službe nisu prijavile sumnju u zlostavljanje'

Slučaj zlostavljane djevojčice

'Zdravstvene službe nisu prijavile sumnju u zlostavljanje'

6.4.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Realizacija više od pet milijuna kuna vrijednog projekta

U tijeku je edukacija

Realizacija više od pet milijuna kuna vrijednog projekta

30.3.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korak su bliže realizaciji ideje o 'slavonskom moru'

Nakon 70 godina uređeni imovinski odnosi

Korak su bliže realizaciji ideje o 'slavonskom moru'

21.3.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oštećene elektroinstalacije predstavljaju prijetnju

U operacijskom bloku Odjela kirurgije

Oštećene elektroinstalacije predstavljaju prijetnju

21.3.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U bolnici u potrazi za novim djelatnicima

Prijave su u tijeku

U bolnici u potrazi za novim djelatnicima

21.3.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio novogradiške bolnice će biti prenamijenjen u COVID odjel

Grad i općine donirale 600 tisuća kuna

Dio novogradiške bolnice će biti prenamijenjen u COVID odjel

16.3.2021. | 14:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad će financirati obnovu tek dijela zgrade

Suvlasnici će dati svoj obol

Grad će financirati obnovu tek dijela zgrade

15.3.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što će biti nakon svibanjskih izbora?

Grad i vijećnici pomažu ugostitelje

Što će biti nakon svibanjskih izbora?

15.3.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mislili smo kako ćemo morati reći da smo bili 'hejteri'

HDZ-ovi vijećnici poručili vladajućima:

Mislili smo kako ćemo morati reći da smo bili 'hejteri'

11.3.2021. | 12:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njemu ide nagrada Grada

Za doprinos u obrazovanju

Njemu ide nagrada Grada

11.3.2021. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za izazvani požar kazne od 150.000 kuna do 5 godina zatvora

Policija i vatrogasci pozivaju na oprez

Za izazvani požar kazne od 150.000 kuna do 5 godina zatvora

9.3.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Više od 500.000 kuna potrebno za saniranje 2 divlje deponije

Gdje uopće zbrinuti šest kubika otpada

Više od 500.000 kuna potrebno za saniranje 2 divlje deponije

8.3.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još uvijek možete prijaviti nastalu štetu

Iz Grada podsjećaju

Još uvijek možete prijaviti nastalu štetu

5.3.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za izložbu vina više od 34.000 kuna, dijabetičarima tek pet

Gradske potpore radu udruga

Za izložbu vina više od 34.000 kuna, dijabetičarima tek pet

28.2.2021. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :