Politika : Političke stranke

Objavljeno: 4.3.2016. u 15:15
Prikaza: 4231
|
Autor: Jerko Zovak

Prijevremeni izbori

Oni žele biti gradonačelnici i/ili gradski vijećnici

slavonski.hr
Foto: slavonski.hrŽeljko Bigović (kandidat grupe birača)
  • slavonski.hr
  • SBplus
  • Franjo Samardžić
  • Franjo Samardžić
  • radiong
  • radiong
  • radiong
  • Facebook
  • Google+

Mada bi SDP trebao biti antipod HDZ-u, iz imena kandidata za gradonačelnika i njegovih zamjenika te onih koji se nalaze na listi za gradske vijećnike, bez 'dubinske analize', to nije moguće vidjeti. Naime, kandidati HDZ-a i SDP-a za gradonačelnika (a jedan od njih dvojice, vjerojatno, to će postati) razlikuju se tek po osobnom karakteru i imovinskoj kartici.

NOVA GRADIŠKA - Do četvrtka u ponoć, politički lideri Nove Gradiške, Izbornoj komisiji predali su svoje kandidacijske liste za gradske vijećnike i gradonačelnike sa zamjenicima, a u nedjelju, 20. ožujka, Novogradišćani će izaći na prijevremene izbore za gradonačelnika, njegove zamjenike i gradske vijećnike.

Plaće gradonačelnika rado bi primalo četiri, a njihovih zamjenika osam kandidata, dok bi vijećničke naknade željelo inkasirati njih 100-dvoje, mada ih se tek 17 bira.

Na prvom mjestu službeno objavljenih lista nalazi se, zbog samovolje, nedavno smijenjeni gradonačelnik Željko Bigović koji želi posao nastaviti s novim zamjenicima: Marijom Karlovčan-Subić i Nikolom Cindrić. Uz potporu 500 sugrađana formirao je i listu od 17 kandidata za gradske vijećnike. U oči upada činjenica da listu predvode četiri žene, a čine ju, mahom, zaposlenici Doma kulture i Gradske uprave te gradskim novcima donedavno sponzorirani aktivisti.

Na drugom mjestu nalazi se monumentalna tzv. 'Domoljubna koalicija' sastavljena od jedne relevantne, jedne povijesne i jedne ambiciozne političke stranke. Pritom, u oči upada činjenica da se na prvih šest mjesta nalaze dva kandidata HSP AS i jedan kandidat HSS, što bi trebalo značiti kako matica koalicije, HDZ, drži da jedan seljak vrijedi kao dva Starčevićanca. Mada duže vrijeme u politici, kandidat za gradonačelnika, doktor Dražen Oršulić, jednako je politički nekompromitiran kao i kandidati za njegove zamjenike, Ljiljana Lukačević, mr.spec. i Dario Ban, dipl.ing.

HDSSB treća je ponuđena politička opcija o kojoj je pametnije šutjeti. Naime, ta stranka ima 'sportsku sekciju' koju službeno zovu Slavonska sokolska garda (SS G) a zadužena je za održavanje reda. Budući da to - održavanje reda - čine u crnim košuljama, dobro je s njima ne imati posla.

Na izvanredne izbore prijavljena je i Kandidacijska lista grupe birača koju vodi Zdravko Konjić, dipl.ing.el.

Nominalno, politička avangarda (i) Nove Gradiške, SDP, na izbore ide s kandidatom za gradonačelnika i nositeljem liste za gradske vijećnike, arhitektom Vinkom Grgićem, koji se - jedni će reći: ugodno smjestio, a drugi: sakrio, između dvije poznate i cijenjene Novogradišćanke, uglednih profesionalnih biografija i poznatih prezimena: Mirela Glavaš i Vesna Đapić, koje žele zamjenice gradonačelnika biti.

Mada bi SDP trebao biti antipod HDZ-u, iz imena kandidata za gradonačelnika i njegovih zamjenika te onih koji se nalaze na listi za gradske vijećnike, bez 'dubinske analize', to nije moguće vidjeti. Naime, kandidati HDZ-a i SDP-a za gradonačelnika (a jedan od njih dvojice, vjerojatno, to će postati) razlikuju se tek po osobnom karakteru i imovinskoj kartici. Dakle, birači će Vinka Grgića (SDP) i Dražena Oršulića (HDZ), kao i njihove liste, procjenjivati prema imidžu ljudi, a ne prema stranačkim programima - jer oni, programi, niti ne postoje. Osnovna odrednica bit će - tko je od ove dvojice kandidata percipiran kao pošteniji.

Ako im svima ne zagorča život mlada i ne kompromitirana - dakako i nepoznata - ekipa 30-godišnaka Živog zida koju, na listi kandidata za vijećnike gradskog vijeće, predvodi Nikolina Duibel, za koju se, zasad, zna tek toliko da je, kao Hrvatica, rođena 1987. godine.  

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
duka_caic

duka_caic

Komentirano: 6.3.2016. | 20:27

1

Lijepo je znati sa kakvim kapitalom na prijevremene izbore izlazi najjača dosadašnja oporba SDP. Ne može se kontrirati, ozračje je poticajno, sve prvaci novogradiške socijaldemokracije, a najpoznatiji od njih (čak i od kandidata za gradonačelnika) gospoda Golovrški i Zebić, narodu poznati po obnašanju dužnosti Predsjednika gradskog vijeća i Tajnika u mandatu 2009-2013. Što znamo o SDP-ovim kandidatima za gradonačelnika? O gospodinu Vinku Grgiću znamo dosta toga, osim što nemamo informacije o nesrazmjeru primitaka i imovine koju posjeduje, što u načelu u drugim situacijama nije toliko bitno, međutim gospodin se natječe za obnašanje javne funkcije, pa sama funkcija zahtjeva da se navedeno prezentira javnosti (Zakon o sprječavanju sukoba interesa). Kandidatkinje su poprilično anonimne, čak i za Novu Gradišku. To što je netko bio sportaš i nije neka kvalifikacija za društvene djelatnosti. Međutim, uvjereni smo da SDP zna što radi. Što se tiče gospođe Glavaš, sve pohvale, međutim poznavanje knjigovodstva kao kvalifikacije za vođenje Grada kada je riječ o segmentu gospodarstva sigurno nije dovoljno. Ne kažem da je formalno obrazovanje (diploma) presudna, međutim vođenje gospodarstva na razini grada (prostora) gledano sa mikro-ekonomskog stajališta zahtjeva daleko veću stručnost. Uspješno obnašanje spomenute dužnosti zahtjeva interdisciplinarno znanje, npr. sposobnost komuniciranja na stranim jezicima, prezentacijske vještine, poznavanje zakonodavnog okvira (ne samo računovodstvenog) i sposobnost stvaranja „šire slike“ u analizi problema. Bilo kako bilo, navedena gospoda su službeni kandidati ispred SDP-a. Međutim, može li se iz predstavljanja spomenute ekipe između redaka zaključiti nešto drugo? Što se dogodilo sa vjernim sljedbenicima gospodinom Matešom i gospođom Rakas kao iskusnim političkim personama našeg malog Grada? Je li posrijedi unutarstranački obračun među navedenom gospodom s obzirom na prepoznatljivost istih širom dijelu opće javnosti i činjenicu da bi isti bili vrlo ozbiljni kandidati za navedene funkcije? Ili je pak možda riječ o činjenici da kandidat za gradonačelnika nije uspio pronaći odgovarajuće kandidate jer su ga prvo navedeni odbili ne želeći iz nekih razloga sudjelovati u ovoj igri prijestolja?

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Grgić: 'Neće biti drugog kruga!'

Izjava s pokrićem?

Vinko Grgić: 'Neće biti drugog kruga!'

29.4.2021. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : On je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika

Kreće u predizbornu utrku

On je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika

18.4.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog prevelike podrške, morao otkazati druženje s građanima

Epidemiološka prijetnja

Zbog prevelike podrške, morao otkazati druženje s građanima

15.4.2021. | 13:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je kandidatkinja za gradonačelnicu

Kreće u predizbornu utrku

Ovo je kandidatkinja za gradonačelnicu

15.4.2021. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Novogradiški SDP itekako je živ i zdrav

Nakon istupanja Vinka Grgića

Novogradiški SDP itekako je živ i zdrav

31.1.2021. | 20:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dogradonačelnica nastavlja rad kao nezavisna

Zbog izrugivanja istupila iz stranke

Dogradonačelnica nastavlja rad kao nezavisna

24.10.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : SDP s političkim kriminalcima nema budućnost

Dekontaminirajte se!

SDP s političkim kriminalcima nema budućnost

29.12.2019. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodskoposavski župan na štandu radio za Kolindu

Radna subota za Danijela Marušića

Brodskoposavski župan na štandu radio za Kolindu

23.11.2019. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik obećao stalno lobiranje za svoj kraj

Nakon što je prisegnuo:

Gradonačelnik obećao stalno lobiranje za svoj kraj

3.7.2019. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko-posavski političar koji bi kastrirao homoseksualce

I takvi se bave politikom

Brodsko-posavski političar koji bi kastrirao homoseksualce

26.2.2019. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cijeli život posvetio Partiji i Stranci u Slavonskom Brodu

Politički tajnik Dragutin Gojković

Cijeli život posvetio Partiji i Stranci u Slavonskom Brodu

25.7.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izborni slavodobitnik Vinko Grgić postaje lider Slavonije

Izborna pobjednica Ljepša R. Vujčić

Izborni slavodobitnik Vinko Grgić postaje lider Slavonije

4.6.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Liste kandidata prijavili samo SDP i HDZ

Izbori 3. lipnja

Liste kandidata prijavili samo SDP i HDZ

29.5.2018. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Želite li uhljebničko mjesto ne učlanjujte se u HDS'

Novi glasnogovornik Crkve

'Želite li uhljebničko mjesto ne učlanjujte se u HDS'

3.3.2018. | 12:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Na nas se vrši hajka jer smo dirnuli u osinje gnijezdo'

Davor Bernardić (SDP):

'Na nas se vrši hajka jer smo dirnuli u osinje gnijezdo'

28.2.2018. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uzor nam je Angela Merkel

Njemačko demokršćanstvo kao vodilja

Uzor nam je Angela Merkel

11.1.2018. | 21:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnivaju novu političku stranku

Upravo ono što nam treba

Osnivaju novu političku stranku

10.1.2018. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno, riješili najveći problem Nove Gradiške

Spektakularno okončali 2017. godinu

Konačno, riješili najveći problem Nove Gradiške

31.12.2017. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :