Politika : Političke stranke

Objavljeno: 9.6.2016. u 16:45
Prikaza: 1962
|
Autor: Franjo Samardžić

Željko Bigović:

'Bitne su im samo vlastite fotelje, a ne dobro zajednice'

Nova Gradiška : 'Bitne su im samo vlastite fotelje, a ne dobro zajednice'Želljko Bigović(Foto: Franjo Samardžić)

Političkim strankama najvažnije su njihove političke, ravnateljske, upraviteljske i fotelje zamjenika ravnatelja. Bitne su im samo vlastite pozicije, one s visokim plaćama, a to što gradu i zajednici ne doprinose dobro, nego čine štetu, nije bitno.

NOVA GRADIŠKA - Gradski vijećnici Liste grupe birača Željka Bigovića održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o nekoliko aktualnih političkih i za život Novogradiščana važnih tema, piše novagra. Osim osvrta na konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća grada, govorili su o statusu Opće bolnice Nova Gradiška, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ispostava Nova Gradiška.

'Totalno apsurdno je tvrditi da je kriza trajala dva mjeseca, kad svi znamo da je trajala od prošle godine padom gradskog proračuna.'

Željko Bigović je konstituirajuću sjednicu nazvao nepotrebnom farsom jer smatra da je gradonačelnik Vinko Grgić mogao dogovorom svih političkih opcija u Gradskom vijeću postići da se ono konstituira na prvoj sjednici, kazavši kako njega nitko na dogovor nije zvao. Prozvao je i novogradiške hadezeovce.

- Postojao je tihi dogovor Vinka Grgića i užeg rukovodstva HDZ-a u Novoj Gradiški. Surađivali su prije i za vrijeme izbora pa su mogli nastaviti i nakon izbora. Krunoslav Glavač putem šalabahtera je lobirao i nagovarao gradske vijećnike Domoljubne koalicije da glasaju za predsjednika kojeg predloži Vinko Grgić. Predsjednik GO HDZ-a Danijel Marušić i Davor Slišurić licemjernom politikom dovode Zorana Jukića u situaciju da mora glasati sam za sebe, a dan prije su obećali da je on kandidat Domoljubne koalicije i da ima podršku. Političkim strankama najvažnije su njihove političke, ravnateljske, upraviteljske i fotelje zamjenika ravnatelja. Bitne su im samo vlastite pozicije, one s visokim plaćama, a to što ovome gradu i zajednici ne doprinose dobro, nego čine štetu, nije bitno. Ljudi s naše Liste, kao i ja osobno, tako se nismo i nećemo ponašati - kazao je Željko Bigović i još jednom dodao kako prijevremeni izbori Novoj Gradiški nisu bili potrebni i da će se u radu Gradskog vijeća ponašati konstruktivno.

- Pozdravljam što je napokon oformljeno Gradsko vijeće i pomirujući ton predsjednika Gradskog vijeća. Dvije stvari u završnom govoru dr. Zorana Jukuća su me zasmetale. Prva je izjava da je konačno završena kriza vlasti u Novoj Gradiški, koja je trajala dva mjeseca. Totalno apsurdno je tvrditi da je kriza trajala dva mjeseca, kad svi znamo da je trajala od prošle godine padom gradskog proračuna. Drugo što me zasmetalo je pohvala svim medijima u Novoj Gradiški na nepristranom i demokratskom izvješćivanju izborne kampanje, naročito onima najstarijima, vjerojatno aludirajući na Radio Novu Gradišku. Smatram da od nepristranosti i demokratičnosti na tom mediju nije bilo ni N ni D, a znamo da dobivaju jako velika sredstva od državnih agencija da se tim stvarima bave, znači da nepristrano i demokratično izvještavaju - kazao je Boris Lovrić.

Željko Bigović govorio je o postupcima državne i županijske vlasti koji su doveli do toga da Opća bolnica u Novoj Gradiški izgubi legitimitet te učinjenoj šteti građanima u zadovoljavanju potreba u zdravstvenoj zaštiti nakon pripajanja brodskoj bolnici. Prozvao je gradonačelnika Vinka Grgića i župana Danijela Marušića da se očituju o tome što poduzimaju i što namjeravaju poduzeti da se vrati subjektivitet novogradiškoj bolnici. Najavio je inicijativu za pokretanje rasprave na Gradskom vijeću o stanju u Općoj bolnici Nova Gradiška. Boris Lovrić se založio za utvrđivanje razloga zašto su mladi specijalisti, koji su trebali biti budućnost novogradiške bolnice, napustili Novu Gradišku.

Bigović: 'Gospodine župane jeste li vi i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Klara Šćuka dali suglasnost za uništavanje ispostava u Novoj Gradiški i diskriminiranje naših osiguranika-građana ili vi o tome po običaju ništa ne znate.'

- Svi smo emocionalno vezani za bolnicu koju smatram jednom od najznačajnijih ustanova u Novoj Gradiški. Radi se oko 70 000 stanovnika koji gravitiraju u Novoj Gradiški. Pozivam novinare da istraže zašto je šest do sedam mladih specijalista u zadnjih par godina otišlo iz novogradiške bolnice. Mogli su biti nova generacija u vodstvu bolnice. Bili su krema novogradiškog društva, imali su osigurane poslove u Novoj Gradiški i nisu otišli zbog materijalnih ili obiteljskih razloga, već uvjeravam vas, zbog lošeg vodstva na svojim odjelima i u upravi bolnice. Pozivam novinare da to istraže. Svi su napredovali u svom poslu, postali su subspecijalizanti i voditelji odjela na kliničkim centrima u koje su morali otići, a koji imaju puno bolju reputaciju od novogradiške bolnice. Zašto oni nisu tu napredovali, a htjeli su, nego su morali dići sidro i reći zbogom Novoj Gradiški? To je jedan od ključnih problema, odlazak mladih specijalista jer na nekim odjelima u našoj bolnici ne funkcioniraju stvari kako bi trebale. Tako smo izgubili jednog kirurga, pa drugoga i to plastičnog, trojicu internista i patologinju. Provjerite zašto - pozvao je Boris Lovrić.

O statusu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ispostava Nova Gradiška govorili su Željko Bigović i Ernestina Straga-Šašić. Neprihvatljivim, neopravdanim i ekonomski neisplativim smatraju zatvaranje tih ispostava i putovanje djelatnika na posao u Slavonski Brod.

- Gospodine župane jeste li vi i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Klara Šćuka dali suglasnost za uništavanje ispostava u Novoj Gradiški i diskriminiranje naših osiguranika-građana ili vi o tome po običaju ništa ne znate. Županije imaju zadaću ravnomjernog razvoja, mogućnosti i usluga svih stanovnika na njihovom prostoru, a vi kao nositelji izvršne vlasti zadaću da to provodite i nadzirete - kazao je Željko Bigović.

- Uz velike problem s bolnicom imam još velikih problema i kao grad se nalazimo u jako nepovoljnom položaju. Sustavnom centralizacijom usluga dobivamo suprotan učinak. Smanjuje se dostupnost usluga, a povećavaju se troškovi za krajnje korisnike. Nabrojat ću neke od institucija koje smo izgubili i koje su preseljene u Slavonski Brod. Otišao je Ured za obranu, otišla je Agencija za poljoprivredu, Općinsko državno odvjetništvo, Kazneni odjel Općinskog suda, a to se želi napraviti i s građanskim odjelom, Ured za statistiku, Opća bolnica Nova Gradiška pripojena je Općoj bolnici „Josip Benčević", a otišao je i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Na kraju se postavlja pitanje što je slijedeće i što će ostati u Novoj Gradiški i da li ćemo uopće biti grad. Postavlja se pitanje gdje su tu uštede i financijske koristi. Pitamo se to kao građani ali i kao predstavnici građana u Gradskom vijeću. Smatram, da se trebaju prikazati stvarni financijski pokazatelji i vidjeti da li je to učinkovito ili ne. Mi smatramo da nije i da se tako ne može pružiti bolja usluga građanima. Naša je zadaća vratiti sve urede koji su iz Nove Gradiške preseljeni u Slavonski Brod - kazala je Ernestina Straga-Šašić.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neki su kampanju, službeno, odradili bez kune

Prema podatcima DIP-a

Neki su kampanju, službeno, odradili bez kune

13.5.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko bi od njih po Vama trebao voditi grad?

Lokalni izbori 2021. godine

Tko bi od njih po Vama trebao voditi grad?

12.5.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kroz 111 konkretnih točaka objavio što još planira učiniti

Ovo su najveći uspjesi njegovog mandata

Kroz 111 konkretnih točaka objavio što još planira učiniti

11.5.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Grgić: 'Neće biti drugog kruga!'

Izjava s pokrićem?

Vinko Grgić: 'Neće biti drugog kruga!'

29.4.2021. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : On je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika

Kreće u predizbornu utrku

On je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika

18.4.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog prevelike podrške, morao otkazati druženje s građanima

Epidemiološka prijetnja

Zbog prevelike podrške, morao otkazati druženje s građanima

15.4.2021. | 13:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je kandidatkinja za gradonačelnicu

Kreće u predizbornu utrku

Ovo je kandidatkinja za gradonačelnicu

15.4.2021. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Novogradiški SDP itekako je živ i zdrav

Nakon istupanja Vinka Grgića

Novogradiški SDP itekako je živ i zdrav

31.1.2021. | 20:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dogradonačelnica nastavlja rad kao nezavisna

Zbog izrugivanja istupila iz stranke

Dogradonačelnica nastavlja rad kao nezavisna

24.10.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : SDP s političkim kriminalcima nema budućnost

Dekontaminirajte se!

SDP s političkim kriminalcima nema budućnost

29.12.2019. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodskoposavski župan na štandu radio za Kolindu

Radna subota za Danijela Marušića

Brodskoposavski župan na štandu radio za Kolindu

23.11.2019. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik obećao stalno lobiranje za svoj kraj

Nakon što je prisegnuo:

Gradonačelnik obećao stalno lobiranje za svoj kraj

3.7.2019. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko-posavski političar koji bi kastrirao homoseksualce

I takvi se bave politikom

Brodsko-posavski političar koji bi kastrirao homoseksualce

26.2.2019. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cijeli život posvetio Partiji i Stranci u Slavonskom Brodu

Politički tajnik Dragutin Gojković

Cijeli život posvetio Partiji i Stranci u Slavonskom Brodu

25.7.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izborni slavodobitnik Vinko Grgić postaje lider Slavonije

Izborna pobjednica Ljepša R. Vujčić

Izborni slavodobitnik Vinko Grgić postaje lider Slavonije

4.6.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Liste kandidata prijavili samo SDP i HDZ

Izbori 3. lipnja

Liste kandidata prijavili samo SDP i HDZ

29.5.2018. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Želite li uhljebničko mjesto ne učlanjujte se u HDS'

Novi glasnogovornik Crkve

'Želite li uhljebničko mjesto ne učlanjujte se u HDS'

3.3.2018. | 12:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Na nas se vrši hajka jer smo dirnuli u osinje gnijezdo'

Davor Bernardić (SDP):

'Na nas se vrši hajka jer smo dirnuli u osinje gnijezdo'

28.2.2018. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uzor nam je Angela Merkel

Njemačko demokršćanstvo kao vodilja

Uzor nam je Angela Merkel

11.1.2018. | 21:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :