Politika : Ostalo

Objavljeno: 15.12.2017. u 20:45
Prikaza: 2020
|
Autor: SBplus

Biskup Škvorčević pozvao hodočasnike:

'U molitvu uključite nedavno osuđenu šestorku u Den Haagu"

pb
Foto: pbHodočašće u Voćin
 • pb
 • pb
 • pb
 • pb
 • pb
 • pb
 • pb

Biskup Škvorčević pozvao hodočasnike da u molitvu za poginule branitelje, vojnike i policajce uključe i nedavno osuđenu "beha" šestorku u Den Haagu i sve one koji zbog toga trpe, a dušu preminulog generala Slobodana Praljka preporuče Božjem milosrđu. Za čin samoubojstva generala osuđenog za ratni zločin biskup je kazao: "Oduzeti si život objektivno ostaje uvijek zlo, ali subjektivno može biti neuračunljivo kao slabost određenog trenutka."

VOĆIN – Prigodom 26. obljetnice razaranja Gospinog svetišta u Voćinu i ubojstva četrdeset sedmero njegovih stanovnika, 13. prosinca održano je već tradicionalno hodočašće u to svetište kojem su se po deveti puta pridružili hrvatski branitelji, vojska i policija te rodbina voćinskih žrtava i poginulih branitelja. Među nazočnim javnim dužnosnicima bio je brigadir Drago Horvat, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske; Josip Đakić, izaslanik Sabora Republike Hrvatske; Nenad Križić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske; brigadni general Denis Tretinjak, izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, župani, gradonačelnici i načelnici općina, uz branitelje s područja Požeške biskupije bili su i branitelji iz Dubrovnika, Kastva, Slavonskog Broda, Zagreba, Zagrebačke županije, Čakovca, Varaždina, i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Biskup Škvorčević:"Ljudski sudovi dodjeljuju pravdu utemeljenu na zakonu, koja je izrečena i u slučaju bosansko-hercegovačke šestorke, povjesničari nastoje dodjeljivati pravdu s naslova povijesne istine, ali i jedni i drugi ostaju u okviru ljudskih ograničenosti te se može učiniti da pravednost i istina nisu dostižne stvarnosti na zemlji."

Hodočašće je započelo okupljanjem na Prebendi iznad voćinskog svetišta, mjestu teškog stradanja. Ondje je biskup Antun Škvorčević pozdravio sve nazočne koji su došli u Voćin da se kao hodočasnici sjedine s Marijom, Gospom Voćinskom u molitvi za nedužne voćinske žrtve, i da im iskažu počast i zahvalnost. Obraćajući se hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima biskup je rekao da na ovom hodočašću Isusovoj Majci želi povjeriti njihovu radost i ponos što su obranili našu hrvatsku slobodu i dostojanstvo, kao i terete i posljedice rata koje nose. Pozvao ih je da u svoju hodočasničku molitvu za poginule branitelje, vojnike i policajce uključe i nedavno osuđenu bosansko-hercegovačku šestorku u Den Haagu i sve one koji zbog toga trpe, a dušu preminulog generala Slobodana Praljka preporuče Božjem milosrđu.

Podsjetivši da je Požeška biskupija od svog utemeljenja 1997. godine nastojala svake godine hodočašćem u Voćin na današnji dan iskazivati ovdašnjim žrtvama poštovanje i zahvalnost, i da su joj se u tom pobožnom činu prije devet godina pridružili hrvatski branitelji, vojnici i policajci, osobitom zaslugom Nenada Križića, predsjednika Virovitičko-podravske HVIDRE a danas pomoćnika ministra hrvatskih branitelja, biskup je rekao da na ovom hodočašću zbog dostojanstva samih žrtava i čistoće spomena na njih ne želimo podržavati u srcu osjećaje mržnje ili osvete, nego moliti za slobodu u našim dušama od diktata zla. Pozvao je nazočne da sjedinjeni s Marijom pod križem njezina Sina Isusa Krista mole utjehu rodbini žrtava, zločincima obraćenje, a svim hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima izlječenje od nutarnjih rana.

Potom je krenula procesija prema crkvi.

U homiliji biskup je rekao da su mu poznati tereti koje nose hrvatski branitelji, kako oni osobni, tako i zajednički. Spomenuo je da je nedavna presuda šestorici bosansko-hercegovačkih branitelja u Haagu i smrt generala Slobodana Praljka unijela među hrvatske branitelje nedoumicu o onome što se s njima zapravo događa. Pozvao ih je da na ovom hodočašću razmišljaju o svemu tome u svjetlu naviještene Božje riječi. Ustvrdio je kako ljudski sudovi dodjeljuju pravdu utemeljenu na zakonu, koja je izrečena i u slučaju bosansko-hercegovačke šestorke, da povjesničari nastoje dodjeljivati pravdu s naslova povijesne istine, ali da jedni i drugi ostaju u okviru ljudskih ograničenosti te se može učiniti da pravednost i istina nisu dostižne stvarnosti na zemlji. Biskup je spomenuo da hrvatski branitelji nose sasvim poseban umor, koji nije tjelesne naravi i da im najnovija haška osuda može uvećati osjećaj nemoći zbog nepravde i neistine, ali da i njih Bog može ispuniti svojom snagom, ohrabriti i utješiti te da je to svrha i smisao njihova hodočašća u Voćin. 

Biskup je istaknuo da iznad ljudske zakonske pravde, ostaje Božja pravda ljubavi, koja svakog, pa i najgrješnijeg čovjeka i zločinca želi uvesti u njegovo pravo stanje, oslobođeno od zla. Podsjetio je nazočne na Isusovu slabost na križu u kojoj je progovorila Božja moć ljubavi, praštanja i milosrđa, jačeg od smrti, te da on tom moću želi ući u njihove živote, očistiti ih od tereta zla ako se za njega kaju i darovati im pomirenje. Ustvrdio je da se u tom smislu o generalu Praljku i o svima drugima usuđujemo razmišljati ne samo u koordinatama zakonske pravednosti koju mu je dodijelio sud u Den Haagu, ili povijesne pravednosti koju će im dodijeliti znanost, nego prvenstveno u koordinatama Božje pravednosti ljubavi, koja i njemu želi udijeliti najbolje. Činjenicu da je jedan general sebi oduzeo život možemo protumačiti tako da je bio u nekom stanju pomućenog srca, pameti i savjesti, zbog svega onoga što mu se dogodilo. Čovjek redovito poštuje život i nastoji ga čuvati. Samo Bog zna zašto je on izvršio navedeni čin. Oduzeti si život objektivno ostaje uvijek zlo, ali subjektivno može biti neuračunljivo kao slabost određenog trenutka. Ustvrdio je da Crkva Isusova u Hrvatskoj trajno stoji na strani Isusova križa, da vjeruje kako ona ljubav koja je pobijedila smrt može ući u svakoga od nas i onda kad počinimo najteže zlo ako joj se otvorimo. Pozvao je nazočne da mole jedni s drugima i jedni za druge, da snaga Isusova križa postigne pobjede u svima onima koji su posvjedočili da nisu zločinci a poniženi su nepravednim osudama, i da im moć njegove ljubavi podari puno dostojanstvo.

Na svršetku euharistijskog slavlja biskup Antun je pred likom Gospe Voćinske predvodio molitvu za Domovinu. (Izvor: Požeška biskupija).

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grgić na skore lokalne izbore izlazi s nezavisnom listom?

  Znači li to kraj SDP-a u N. Gradiški?

  Grgić na skore lokalne izbore izlazi s nezavisnom listom?

  25.1.2021. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi iskorak u iznimnoj karijeri general bojnika Jurkovića

  Promjene u Hrvatskoj vojsci

  Novi iskorak u iznimnoj karijeri general bojnika Jurkovića

  11.3.2020. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada gradu darovala vojarnu

  Upornost gradonačelnika se isplatila

  Vlada gradu darovala vojarnu

  11.10.2018. | 21:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U bolnicu se vraća Odjel neurologije

  Više milijuna vrijedna oprema

  U bolnicu se vraća Odjel neurologije

  15.12.2017. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Fizijatrijska ambulanta i dalje će normalno raditi

  Iako liječnica ide na subspecijalizaciju

  Fizijatrijska ambulanta i dalje će normalno raditi

  6.9.2017. | 15:44
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolnica nabavila više milijuna vrijednu ultrazvučnu opremu

  Smanjenje liste čekanja

  Bolnica nabavila više milijuna vrijednu ultrazvučnu opremu

  29.8.2017. | 16:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mir je stalni proces koji nadilazi puko 'odsudstvo sukoba'

  Međunarodnog dana mladih

  Mir je stalni proces koji nadilazi puko 'odsudstvo sukoba'

  16.8.2017. | 11:27
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedinstven 'outfit' novogradiškog maturanta

  Mamić na maturi

  Jedinstven 'outfit' novogradiškog maturanta

  12.6.2017. | 22:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Obilježili Dan županije

  U Novoj Gradišci

  Obilježili Dan županije

  20.4.2017. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Braniteljsko hodočašće zahvalnosti

  Hodočasnici krenuli na put dug 900 km

  Braniteljsko hodočašće zahvalnosti

  1.3.2017. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Postrojavanje branitelja, Grah fest i veliki Škorin koncert

  Proslava 25. obljetnice priznanja RH

  Postrojavanje branitelja, Grah fest i veliki Škorin koncert

  12.1.2017. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U gradu treba puno toga promijeniti nabolje

  Svečana sjednica dječjeg gradskog vijeća

  U gradu treba puno toga promijeniti nabolje

  7.12.2016. | 12:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nametljivac sve odurniji u svojoj agresivnosti

  Drugi red - sredina

  Nametljivac sve odurniji u svojoj agresivnosti

  4.12.2016. | 12:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slave 170 godina rada i postojanja

  Vrijedan jubilej

  Slave 170 godina rada i postojanja

  30.11.2016. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oslikavaju mural na tri zida posvećen Vukovaru

  Na inicijativu navijača BBB i Torcide

  Oslikavaju mural na tri zida posvećen Vukovaru

  15.11.2016. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ja (ne) mogu biti poduzetnik

  Edukacija:

  Ja (ne) mogu biti poduzetnik

  10.11.2016. | 11:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :