Politika : EU fondovi

Objavljeno: 29.4.2019. u 17:30
Prikaza: 1981
|
Autor: A.P.

Poruka sa Regionalnih dana EU fondova:

'Jedan smo od boljih gradova po povlačenju EU sredstava'

radiong
Foto: radiongRegionalni dani EU fondova održani u Novoj Gradiški
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong

"Ako izuzmemo oko 50 milijuna kuna izvornih sredstava u proračunu, sva ostala sredstva su isključivo sredstva fondova. Ponukani činjenicom da imamo projekte koji su prošli i sa željom da omogućimo svima vama poduzetnicima dobivanje pravovremene i kvalitetne informacije, organizirali smo ovaj događaj. Želimo stvoriti bolje društvo, graditi ga kako u privatnom poduzetništvu i obrtništvu tako i na nivou lokalne zajednice."

NOVA GRADIŠKA - Nova Gradiška je danas bila domaćin još jednog vrijednog događanja. Pod nazivom „Regionalni dani EU fondova” na ovom informativno edukativnom događanju predstavljene su brojne mogućnosti korištenja fondova Europske unije kroz izlaganja brojnih stručnjaka iz ovog područja, piše radiong.

Uz predstavnike Grada Nova Gradiška, o temi su progovorili Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, HAMAG BICRO-a i Centra za razvoj Brodsko posavske županije. Dobrodošlicu je gostima uputio gradonačelnik Vinko Grgić.

– U posljednje vrijeme se trudimo organizirati što više skupova kako bi pružili sve moguće informacije o mogućnostima korištenja europskih sredstava. Nakon Gospodarskog foruma, sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj je u našem gradu boravila većina Vlade RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, ovo je treće događanje upriličeno s ciljem poticanja i razvoja gospodarstva našeg grada te pomoći svim civilnim institucijama koje djeluju na ovom podučju.

U tu svrhu, u Gradskoj upravi smo angažirali dio zaposlenika koji su maksimalno okrenuti privlačenju europskih i sredstava resornih fondova. Proračun Grada Nova Gradiška teži 116 milijuna kuna, ako izuzmemo oko 50 milijuna kuna izvornih sredstava, sva ostala sredstva su isključivo sredstva fondova. Ponukani činjenicom da imamo projekte koji su prošli i sa željom da omogućimo svima vama poduzetnicima dobivanje pravovremene i kvalitetne informacije, organizirali smo ovaj događaj. Želimo stvoriti bolje društvo, graditi ga kako u privatnom poduzetništvu i obrtništvu tako i na nivou lokalne zajednice – istaknuo je gradonačelnik Grgić.

Drago mi je da se Regionalni dani EU fondova organiziraju u Novoj Gradiški, istaknuo je pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić.

– Nova Gradiška se našla među 30 gradova u kojima je organizirano informativno edukativno događanje „Regionalni dani EU fondova”. Na taj način želimo stanovnicima gradova, općina i županija približiti EU fondove što više. Želimo im pokazati, prije svega, njihove prednosti i da se jako dobro mogu iskoristiti. Preko 80 posto investicija u javnom sektoru u Hrvatskoj se plaća iz različitih fondova i operativnih programa - kazao je Jelić.

Nova Gradiška se nalazi među boljim gradovima koji se baziraju na poduzetništvu. Industrijski park i Tehnološki park privukli su znatna sredstva, uskoro slijedi potpisivanje ugovora o darovanju zemljišta za proširenje zone, tu je i veliki projekt Aglomeracije Nova Gradiška, projekt zaštite od poplava od Račinovaca do Nove Gradiške.

Tu je i niz projekata energetske obnove tako da možemo reći da je Nova Gradiška stvarno jedan od boljih gradova po povlačenju sredstava iz europskih fondova. Dosada je na terenu potpisano preko 66% od 10,7 milijardi eura koje imamo na raspolaganju bespovratnih sredstava. S vlastitim ulaganjem to je je preko 13 milijardi kuna investicija, znači 66 posto je već ugovoreno i stavljeno na raspolaganje korisnicima. Preko 85 posto je raspisano natječaja, ostalo nam je još samo 15 posto sredstava koje ćemo plasirati na tržište. Najbolji su potrošači jedinice lokalne i regionalne samouprave, nastojimo povećati sredstva da svi dobiju sredstva. Do kraja 2020. godine nastojat ćemo ugovoriti preko sto posto alokacije i do 2023. godine nastojat ćemo sve novce koji su nam na raspolaganju potrošiti – rekao je Jelić.

Razvojne mogućnosti Nove Gradiške kroz fondove Europske unije u panel raspravi predstavila je i zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina.

– Razvoj Nove Gradiške do 2020 godine je pametan, uključiv i održiv rast kroz provedbu projekata. Izgledno nam je sto milijuna kuna Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za program integrirane fizičke, komunalne, gospodarske i socijalne infrastrukture. Dosada smo proveli skoro 500 milijuna kuna projekata, trenutno provodimo 220 milijuna i čekamo odobrenje 110 milijuna kuna – dodala je dogradonačelnica.

U raspravi su danas sudjelovali i Mirela Brechelmacher, ravnateljica Centra za razvoj Brodsko posavske županije, Adam Đanić, direktor Industrijskog parka Nova Gradiška, Marijana Vidić Poletto, voditeljica LAG-a Zapadna Slavonija, Ivana Jelić i Domagoj Miljković iz Centra za razvoj Brodsko posavske županije, Sanja Fišer iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Doris LešićSanja Malec i Ivan Križanović (HAMAG – BICRO).

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Osigurali besplatan prijevoz za 65 osoba

  Pametno potrošeni europski novci

  Osigurali besplatan prijevoz za 65 osoba

  10.3.2021. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su lokacije na kojima će se građani moći 'povezati'

  Besplatne gradske točke

  Ovo su lokacije na kojima će se građani moći 'povezati'

  9.5.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Potpisali ugovor za projekt 'teži' od gradskog proračuna

  Za Novu Gradišku nema stajanja

  Potpisali ugovor za projekt 'teži' od gradskog proračuna

  4.5.2020. | 19:02
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su se iz Austrije vratili u Slavoniju zbog poljoprivrede

  Ne odlaze svi mladi, neki se i vraćaju

  Oni su se iz Austrije vratili u Slavoniju zbog poljoprivrede

  6.5.2019. | 7:48
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mi jedemo odgovorno – novi ekološki projekt

  Uz sufinanciranje EU

  Mi jedemo odgovorno – novi ekološki projekt

  10.11.2016. | 11:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Započeli radovi na izgradnji kanalizacije

  EU projekt

  Započeli radovi na izgradnji kanalizacije

  9.11.2016. | 10:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad i građani ujedinjeni za vrtić “Radost”

  Hvale vrijedna inicijativa

  Grad i građani ujedinjeni za vrtić “Radost”

  11.8.2016. | 11:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Do sredstava za dugoročno rješenje vodoopskrbe

  Kroz EU fondove

  Do sredstava za dugoročno rješenje vodoopskrbe

  6.3.2015. | 18:39
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Realizacija projekta Tehnopark Nova Gradiška

  Novi koraci

  Realizacija projekta Tehnopark Nova Gradiška

  13.12.2010. | 14:11
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tehnološki park Nova Gradiška

  Sufinanciranje projekta

  Tehnološki park Nova Gradiška

  6.11.2010. | 17:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :