Politika : Domovinski rat

Objavljeno: 30.4.2016. u 9:50
Prikaza: 1733
|
Autor: Ivanka Herceg

U susret Bljesku

'Od ukupno 58, 29 nas je ostalo'

Nova Gradiška : 'Od ukupno 58, 29 nas je ostalo'S promocije u Novoj Gradiški(Foto: Ivanka Herceg)

Danas smo mi preživjeli dužni govoriti, pisati o tim danima i o njima koji više nemogu govoriti, a dali su ono najvrjednije što su imali - svoj život. Važno je da mlade generacije saznaju istinu o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima.

NOVA GRADIŠKA - Uoči sutrašnjeg obilježavanja obljetnice Vojno-redarstvene operacije "Bljesak" u novogradiškom je Domu kulture ovoga tjedna upriličena glazbeno-scenska predstava "Bitka za Vukovar - kako smo branili grad i Hrvatsku" u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije i Specijalne policije "ZEBRE".

'Opisjuem ono što mi je osobno bilo najteže - kada čovjek prijeđe nekakvu zamišljenu liniju i više nije slobodan čovjek nego postaje zarobljenik, postaje broj čiji život ovisi o nekom uperenom prstu.'

U predstavi su nastupili HKUU "Trenk" (najmlađi i članovi folklorne skupine odraslih), TS "Tkanica", a tijekom predstave održana je i promocija knjiga dvojice istaknutih branitelja Vukovara, Damira Markuša-Kutine "58 HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca" i Damira Plavšića "Ne plači, moj dobri anđele!". Stihove i ulomke iz knjiga čitali su novogradiška pjesnikinja Evica Kraljić, Krešimir Baković i Damir Plavšić.

Iznimno dirljivom glazbeno-scenskom predstavom odana je, s puno poštovanja, počast braniteljima i civilima Vukovara, ali i svim poginulim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote ostavili na ratištima diljem Hrvatske. Govoreći o knjizi "58" HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca",njen autor Damir Markuš-Kutina rekao je, među ostalim,: "Bilo je nužno napisati ovu knjigu da sve to ne bi palo u zaborav. U knjizi imate 107 fotografija nas dragovoljaca HOS-a, čiji su autori moji suborci Damir Radnić i Viktorin Jurić Paša, eto imali smo sreću što su imali fotoaparate i slikali jedno pravo malo bogatstvo, jer znate kako kažu, jedna fotografija vrijedi tisuću riječi.

Knjiga nosi naziv "58 HOS" jer nas je bilo 58 dragovoljaca iz cijele Hrvatske, BiH i Francuske. Iz Francuske je bio Jean Michel Nicolier, na žalost njegovo tijelo još do dana današnjeg nismo našli, kao ni Jadranka Anića Antića te Duška Smeka. Od nas 58, 25 je poginulo, a nakon Domovinskog rata troje je umrlo, i jedina žena u HOS-u Vijoleta Antolić je prije dvije godine poginula u prometnoj nesreći. Danas smo mi preživjeli dužni govoriti, pisati o tim danima i o njima koji više nemogu govoriti, a dali su ono najvrjednije što su imali - svoj život".

U razgovoru nam je također dodao kako je sve ovo važno da mlade generacije saznaju istinu o domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima. Također je pozvao branitelje Nove Gradiške i okolice, kao i one u cijeloj Hrvatskoj da zapisuju svoja sjećanja jer ne smijemo dozvoliti, kako je istaknuo, da nam drugi pišu povijest.

"U knjizi Bitka za Vukovar-Ne plači, moj dobri anđele!" autor kroz 10 kratkih priča opisuje 10 akcija koje su se događale tijekom obrane Vukovara, a o kojima vrlo malo znaju čak i vukovarski branitelji. "Opisujem uništavanje prvog tenka početkom kolovoza 1991., borbe na Sajmištu, na najkrvavijem dijelu bojišta u Vukovaru gdje je u prosjeku svaki branitelja ranjen jedan i pol puta, presjecanje komunikacije Vukovar-Borovo kada su nas napadale stotine Arkanovaca i kojekakvih drugih vojnih postrojbi, desetak tenkova i transportera, a liniju od gotovo 900 metara branilo je samo 18 branitelja.

Također opisjuem ono što mi je osobno bilo najteže - kada čovjek prijeđe nekakvu zamišljenu liniju i više nije slobodan čovjek nego postaje zarobljenik, postaje broj čiji život ovisi o mrkom pogledu pijanog četnika, ili o nekom uperenom prstu. Nije im bilo jasno da su 1802 branitelja mogla odolijevati takvoj vojnoj sili, kakva je tada bila JNA. A mi smo znali i znamo, jer plamen domoljublja, to hrvatsko srce, katoličku vjeru to nam nitko ne može uzeti ni uništiti, iako su pokušavali i u logorima. Opisujem zatočeništvo u tri srbijanska logora:Stajićevu, Nišu i Sremskoj Mitrovci. Na kraju knjigu završavam s posljednjom stranicom ratnog dnevnika koji je vodio moj pokojni otac Ivan Zvonimir Plavšić koji je, kao jedan od vodećih vukovarskih intelektualaca ubijen na Ovčari.", istaknuo je autor Damir Plavšić.

U razgovoru je dodao: "Mi smo režirali prvu hrvatsku, domoljubnu, braniteljsku, glazbeno-scensku predstavu s kojom obilazimo Hrvatsku i svijet. Do sada smo bili u 50-ak gradova u RH, u 30-ak gradova u Njemačkoj, Švicarskoj,... S tom predstavom želimo gledateljima prikazati što i kako se to događalo 1991. godine kada su branitelji samo zbog ljubavi prema svojoj tada još mladoj domovini Hrvatskoj krenuli u rat s namjerom da predaju svoj život na oltar domovine.

"Vukovar je simbol otpora agresoru, simbol obrane i zajedništva hrvatskoga naroda, koji je branio i oslobodio svoja vjekovna ognjišta. Mnogi kažu da je upravo ovaj naš kraj iza Vukovara najviše nastradao. I to nas neraskidivo povezuje, ali i obvezuje svjedočiti istinu o domovinskom ratu, o hrabrosti hrvatskih branitelja, prenijeti tu istinu na mlađe generacije i naučiti ih da uvijek s ponosom i poštovanjem tu istinu ističu." rečeno je tijekom promocije ove dvije knjige, o kojima cijeli članak možete pročitati na novagra.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
marsonia

marsonia

Komentirano: 30.4.2016. | 10:21

1

Nadamo se uskoro da ce biti i u Brodu

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prisjetili se svojih 156 poginulih suboraca

Obilježili 29. obljetnicu 121. brigade

Prisjetili se svojih 156 poginulih suboraca

27.9.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Važno je sjećati se ovih dana i odati počast žrtvama'

Sjećanje na najkrvaviji dan u Dom. ratu

'Važno je sjećati se ovih dana i odati počast žrtvama'

22.9.2020. | 11:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska vojska uklonila objekte oštećene u Domovinskom ratu

Predstavljali opasnost za građane

Hrvatska vojska uklonila objekte oštećene u Domovinskom ratu

13.12.2019. | 8:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iako nije prva subota u mjesecu, sutra će se oglasiti sirene

U trajanju od 60 sekundi

Iako nije prva subota u mjesecu, sutra će se oglasiti sirene

20.9.2019. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pokušali ujediniti braniteljske udruge, no nisu uspjeli

Svaka udruga želi svoju autonomiju

Pokušali ujediniti braniteljske udruge, no nisu uspjeli

15.1.2019. | 12:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pješice do Škabrnje

Dragovoljci Domovinskog rata

Pješice do Škabrnje

15.11.2018. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Okruglim stolom do istine o ratnim zbivanjima

27 godina 121. brigade HV-a

Okruglim stolom do istine o ratnim zbivanjima

28.9.2018. | 14:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministar Medved otvorit će Trg 121. brigade

27 obljetnica 121. brigade HV-a

Ministar Medved otvorit će Trg 121. brigade

27.9.2018. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stigao tenk za budući Spomen park

Prvi eksponat je tu

Stigao tenk za budući Spomen park

25.9.2018. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznata je istina tko je prvi ušao u Okučane

Odbor za obilježavanje obljetnica

Poznata je istina tko je prvi ušao u Okučane

21.9.2018. | 13:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Europskim sredstvima do novih zapošljavanja

Europski socijalni fond

Europskim sredstvima do novih zapošljavanja

5.9.2018. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za 27 godina 27 krunica

Diljem Hrvatske

Za 27 godina 27 krunica

26.4.2018. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Djeca poginulih branitelja prisiljena su ići u inozemstvo

Udovice poginulih upozoravaju:

Djeca poginulih branitelja prisiljena su ići u inozemstvo

16.2.2018. | 9:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bez istine o Domovinskom ratu nema mira

Hrvatski branitelji Domovinskog rata

Bez istine o Domovinskom ratu nema mira

12.2.2018. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nama zajednica u ovome trenutku ne treba'

Raskol među braniteljima?

'Nama zajednica u ovome trenutku ne treba'

24.1.2018. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjećanje na osmoricu poginulih branitelja

26. obljetnica akcije 'Širnici'

Sjećanje na osmoricu poginulih branitelja

3.1.2018. | 15:24
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :