Obrazovanje : Visoko

Objavljeno: 16.7.2015. u 15:33
Prikaza: 3691
|
Autor: Sanja Bukvić

Izvan Sveučilišta Brod

Od danas, Nova Gradiška ima Studij sestrinstva

radiong
Foto: radiongZdravica za Studij sestrinstva u Novoj Gradiški
 • radiong

'Ovo je povijesni dan za Novu Gradišku i Brodsko posavsku županiju, stoga želim zahvaliti svima koji su pomogli da mladi ljudi ovoga grada dobij studij', kazao je župan Danijel Marušić.

NOVA GRADIŠKA - Od jeseni u Novoj Gradiški kreće prva generacija studenata koji će studirati na izvanrednom dislociranom sveučilišnom preddiplomskom studiju sestrinstva. Na tiskovnoj konferenciji - upriličenoj u gradskoj vijećnici - o detaljima te načinu funkcioniranja studija govorili su dekan Medicnskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Aleksandar Včev, voditelj Sveučilišnog studija sestrinstva prodekan za međuinstitucijsku suradnju i razvoj prof. dr. Radivoje Radić, docent dr. znanosti Zoran Jukić, voditelj Nastavne baze u Novoj Gradiški te predstavnici Grada Nova Gradiška i Brodsko posavske županije.

Bigović: 'Očekujemo i ekonomski financijski značaj za Novu Gradišku, prije svega za ugostitelje i obrtnike'.

Kako je istaknuo gradonačelnik Željko Bigović stvoreni su svi pravni preduvjeti za otvaranje studija sestrinstva u školskoj godini 2015/2016. Nastava će biti organizirana u Pučkom otvorenom učilištu "Matija Antun Relković". Grad se obvezao osigurati prostorne uvjete za izvođenje terorijske i kabinetske nastave, studentske referade te sufinancirati studij sestrinstva u iznosu od 200 tisuća kuna za jednu akademsku godinu.

- Očekujemo ekonomski financijski značaj za Novu Gradišku, prije svega za ugostitelje, obrtnike i sve ostale. Vjerujemo da će početak rada Studija sestrinstva imati i poseban značaj za novogradišku bolnicu i vraćanje njenog pravnog subjektiviteta jer 169 godina postojanja i rada bolnice zaslužuje jedan poseban tretman – istaknuo je gradonačelnik Bigović.

- Medicinski fakultet "Josipa Jurja Štrosmajera" regionalnog je karaktera, a sa svim bolnicama u Slavoniji imamo ugovore. Tu je docent dr. Zoran Jukić s kime smo prije pet godina potpisali ugovor kojim je novogradiška bolnica postala nastavna baza. Što je taj ugovor donio u razdoblju od potpisivanja do danas? Donio je činjenicu da smo diljem cijele Slavonije dobili mlade ljude koji su doktorirali, postali docenti. Fakultet jest smješten u Osijeku, ali je on prije svega slavonski. Ovime smo omogućili mladim ljudima da napreduju u svom znanstvenom radu, i to je činjenica koja nas razlikuje od ostala tri medicinska fakulteta u Hrvatskoj. Veseli nas inicijativa da se u Novoj Gradiški uvede studij sestrinstva – istaknuo je dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku prof. dr.sc. Včev.

U upisnik hrvatskih studijskih programa 

- Ovaj preddiplomski, sveučilišni, trogodišnji studij sestrinstva ušao je u upisnik studijskih programa u Republici Hrvatskoj. Za početak će omogućiti školovanje medicinskih sestara, a naš fakultet im omogućava vertikalu jer imamo i diplomski studij. Završetkom programa 3 + 2 stječe se naziv magistre sestrinstva i mogućnost upisivanja na doktorski studij. Ponosni smo na činjenicu da smo prvi u Hrvatskoj organizirali sveučilišni preddiplomski i diplomski studij sestrinstva - dodao je dr. Včev.

S detaljima upisa na studij sestrinstva upoznao je voditelj Sveučilišnog studija sestrinstva, prodekan za međuinstitucijsku suradnju i razvoj prof. dr. Radivoje Radić:

- Natječaj će biti objavljen sljedeći tjedan, a u njemu će biti obuhvaćene dvije grupe potencijalnih kandidata. To su oni učenici koji su sada maturirali ili su maturirali u proteklih četiri ili pet godina i oni se prijavljuju sa svojim rezultatima državne mature. Druga su skupina oni koji su stariji od 25 godina i koji se prijavljuju bez obveze polaganja državne mature. Minimalna je razina obrazovanja četverogodišnja srednja škola. Ostavit ćemo dovoljno prostora za prijavu pristupnika, na stranicama Medicinskog fakulteta bit će objavljena sva potrebna dokumentacija, a natječaj će biti otvoren tijekom cijeloga kolovoza. Vjerujem da će interes za Studij sestrinstva biti velik. Studij je usuglašen na nacionalnoj razini i sa svim direktivama Europske unije, što znači da će biti osigurana i njihova zapošljivost u svim zemljama Unije.

Docent dr. Zoran Jukić: Nije bilo lako dovesti Studij sestrinstva
- Uvođenje Studija sestrinstva od iznimnog je značenja za novogradišku bolnicu. Stvaranje nastavne baze u Novoj Gradiški i otvaranje studija sestrinstva pokazuje potrebu novogradiške bolnice za kontinuranim obrazovanjem zdravstvenog osoblja, a s druge strane od zdravstvenih se radnika očekuje da budu lučonoše znanja, obrazovanja i ideja. Mislim da smo na dobrom putu. Stvaranjem nastavne baze u Novoj Gradiški imamo kandidate među liječnicima za doktorski studij. Susretljivošću Medicinskog fakulteta u Osijeku naši budući doktoranti imat će otvorena vrata za upis. Slična je situacija i s medicinskim sestrama. Novogradiška bolnica ima 165 sestara i one se također trebaju dalje profesionalno usavršavati. Nije bilo lako dovesti ovaj studij u Novu Gradišku, bilo je otpora, no zahvaljujući županijskim i gradskim vlastima, u relativno kratkom vremenu, dobili smo ovaj studij. Nažalost, iz ovoga grada, ne krivicom ljudi, uglavnom se odlazi. Odlaze institucije, a ovo je prvi puta da nakon nekog vremena jedna hvale vrijedna i značajna institucija dolazi u naš grad. Mi imamo fakultet - istaknuo je docent dr. Zoran Jukić, voditelj Nastavne baze u Novoj Gradiški.


  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  zuvanovic

  zuvanovic

  Komentirano: 16.7.2015. | 20:53

  1

  Studij sestrinstva u Hrvatskoj tek sada !? Tek nakon 25 godina od propasti diktatorskog i razvojno nakardnog sustava koji je obezglavio sve medecinske profesije pretvarajuci ih u medecinske obrtnike. Da li je to modno pracenje Zapada ili jos jedan fakultet u selu koji ce “ omoguciti zdravstvenim radnicima da budu lučonoše znanja, obrazovanja i ideja “, za nekog drugog? Da li je moguce da nasi politicari (i lijecnici) jos ne razumiju znacenje vaznosti medecinske znanosti ( i sudija sestrinstva) i njeni doprinosi u opcem i gospodarskom razvoju jedne zemlje? Da li oni znaju da su milijunski medecinki proizvodi, instrumenti i aparati i vrhunski medecinski tretmani, jedan od glavnih gospodarskih cimbenika modernih razvijenih zemalja, i da su stvarani prvenstveno od medicinskog osoblja (doktora) u uvijetima viskostvaralackog i visoko profitabilnog drustva? I na tim medecinskim proizvodima, koje su inicirali i organizirali i organiziraju doktori uz suradnju sa svim ostalim tehnickim specijalistima, danas rade milijuni ljudi, ostvarijuci korist za sebe i za cijelo covjecanstvao. Naime gdje je tajna medecinskog razvoja znanja i primjenjenog znanja. Ljecnici (doktori) otkrivaju uzroke bolesti a sestrinsko visokoobrazovano medecinsko osoblje lijeci, stedeci skupo i korisno vrijeme doktora, koje se koristi i za istrazivanje i primjenjeni razvoj. Visokoprofitni medecinski proizvodi su proizvodi s najbrzim razvojem a tako ce biti i u buducnosti. Doktorski studij traje do 8 godina plus duga specijalizacija, sestrinski 4 godine plus dvije plus dvije za magisterij i doktorat, i sestrinske profesije igraju znacajnu kariku u lancu visokoprofitnih medecinskih proizvoda. Iako je Hrvatska u velikom zaostaku u razvoju medecinskih proizvoda i usluga u odnosu na razvijene zemlje, sestrinski fakultet imati ce smisla samo onda ako se shvati njegova glavna namjena koja je na Zapadu.
  gipsfulvus

  gipsfulvus

  Komentirano: 16.7.2015. | 15:57

  2

  Ovi Gradišćani su Gradišćanski hrvati za nas Brođane

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Studenti Veleučilišta posadili tisuću voćaka

  Među njima dva Japanca i Gruzijac

  Studenti Veleučilišta posadili tisuću voćaka

  9.4.2019. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi studenti obranili svoje završne radove

  Preddiplomski studij sestrinstva

  Prvi studenti obranili svoje završne radove

  7.9.2018. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čišćenje zgrade budućeg sveučilišnog kampusa

  Lijepo vrijeme za brži početak radova

  Čišćenje zgrade budućeg sveučilišnog kampusa

  1.2.2018. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Studenti primili potvrde o dodjeli stipendija

  Nasmijana lica govore sve

  Studenti primili potvrde o dodjeli stipendija

  19.1.2018. | 15:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro mogućnost i online studiranja

  Potpisan sporazum

  Uskoro mogućnost i online studiranja

  27.5.2016. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li uskoro dobiti i studentski dom?

  Nakon Dodiplomskog studija sestrinstva

  Hoće li uskoro dobiti i studentski dom?

  10.3.2016. | 10:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvoren studij sestrinstva

  Od danas i službeno

  Otvoren studij sestrinstva

  2.10.2015. | 20:54
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Studirati možete i u Novoj Gradiški

  Od ove godine

  Studirati možete i u Novoj Gradiški

  24.7.2015. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvanredni dislocirani studij Sestrinstva u N. Gradiški

  Medicinski fakultet uvodi

  Izvanredni dislocirani studij Sestrinstva u N. Gradiški

  10.6.2015. | 14:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad pomaže ukupno 46 učenika i studenata

  Potpisani ugovori o stipendiranju

  Grad pomaže ukupno 46 učenika i studenata

  24.2.2015. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ona je dobila stipendiju Hrvatske akademije

  Andrea Divić

  Ona je dobila stipendiju Hrvatske akademije

  6.11.2014. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradske stipendije 600 i 400 kuna

  Nova Gradiška skrb za mlade

  Gradske stipendije 600 i 400 kuna

  20.1.2011. | 9:58
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :