Obrazovanje : Srednje

Objavljeno: 1.3.2018. u 15:35
Prikaza: 2535
|
Autor: Ž.G.

Srednjoškolci Županije posjetili Sabor

Brodska poljoprivredna škola primjer je svima

Nova Gradiška : Brodska poljoprivredna škola primjer je svimaPosjet Saboru(Foto: Radio NG)

"Sustav odlučivanja u obrazovanju potrebno je mijenjati, nedopustivo je da osnivači škola nemaju mogućnost utjecati na planiranje obrazovnih sadržaja i promjene obrazovnih programa."

ZAGREB / NOVA GRADIŠKA - Hrvatski sabor zadnjeg dana veljače posjetili su učenici novogradiške Elektrotehničke i ekonomske škole, a primio ih je saborski zastupnik HSS-a, Novogradiščanin Davor Vlaović, piše Radio Nova Gradiška.

- Ovih dana raspravljamo o strukovnim kurikulima, centrima izvrsnosti, vjerujem kako će i novogradiške srednje strukovne škole biti konkurentne kod osnivanja centara izvrsnosti i Mreže centara izvrsnosti u Hrvatskoj. Mladi su bogatstvo koje moramo sačuvati u Hrvatskoj i u Novoj Gradiški - kazao je Vlaović.

Razvoj Hrvatske bez ulaganja u obrazovanje i znanost nije moguć. Obrazovani sustav, da bi ispunio svoje zadaće, mora biti dinamičan, od njega se očekuje prilagodljivost potrebama tržišta rada te razvoju tehnike i tehnologije.

STEM područje i strukovno obrazovanje mogu postati pokretači razvoja hrvatskog gospodarstva za što su potrebna i veća ulaganja proračunskih sredstava.

- Donošenje nacionalnog kurikula je prvi prioritet, baš kao i ubrzanje procesa reforme obrazovnog sustava, posebno strukovnog obrazovanja. - rekao je narodni zastupnik HSS-a, Davor Vlaović, prilikom rasprave o Zakonu o strukovnom obrazovanju u Hrvatskom saboru.

Obrazložio je i važnost donošenja navedenog Zakona: "Donošenje Zakona o strukovnom obrazovanu važno je iz dva razloga; povlačenje sredstava iz europskih fondova koje će povećati kvalitetu obrazovnog sustava i mladima omogućiti stjecaje znanja i vještina za lakšu zapošljivosti i ostanak življenja u Hrvatskoj. Teško je prihvatljiva činjenica da i danas u Hrvatskoj imamo do 170 tisuća nezaposlenih, da je 93 tisuće Hrvata uselilo u Njemačku u posljednjih nekoliko godina, za ostale zemlje EU nemamo podatke. Model za povećanje zaposlenosti moramo tražiti kroz povećanje kvalitete i fleksibilnosti strukovnog obrazovanja koje će mladima dati šansu na tržištu rada."

U raspravi se osvrnuo na nelogičnosti u sustavu odlučivanja u školama koje osnivačima otežava donošenje odluka o promjenama obrazovnih programa:

– Sam sustav odlučivanja u obrazovanju je potrebno mijenjati, nedopustivo je da osnivači škola nemaju mogućnost utjecati na planiranje obrazovnih sadržaja i promjene obrazovnih programa, donose ih školski odbori u kojima su predstavnici osnivača u manjini i često budu preglasani jer zaposlenici čuvaju svoja radna mjesta. Županije kao osnivači pred tim problemom, bez promjene cjelokupnog Zakona o obrazovanju, su nemoćne i ne mogu provesti zacrtane strategije i uvođenje obrazovanja koje je potrebno tržištu rada i gospodarstvu. Problem strukovnom obrazovanju čini i nezainteresiranost gospodarstvenika za primanje naučnika ili vježbenika na obuku. Predloženi Zakon ne rješava te probleme. Dodatno je potrebna motivacija gospodarstvenika koji će od naučnika kroz rad obrazovati kompetentne radnike. Prijedlog HSS-a je donošenje nove strategije strukovnog obrazovanja koja će planirati dovoljan broj škola, opremu za te škole te najkvalitetnije i educirane nastavnike, nemotiviran nastavnik je jedan od većih problema hrvatskog obrazovanja, posebice za praktični dio nastave.

Strategija je važna za pravovaljanu motivaciju učenika i njihovih roditelja koji će znati prepoznati kvalitetu i odabrati obrazovanje za obrtnička zanimanja. Zakon predviđa obrazovanje obrtničkih zanimanja u sektoru turizma, poljoprivrede, obrta i gospodarstva što je dobro, nedostaje sektor građevinarstva, a upravo je zbog pojačanih aktivnosti na energetskoj obnovi građevina potreban veliki broj kvalitetnih građevinskih radnika. Građevinari su se sami organizirali i danas provode motivacijske radionice kako bi ta zanimanja približili mladima. Poslodavcima je potreban kvalitetan educirani radnik kojeg može educirati motiviran i kvalitetan učitelj. Danas je u Hrvatskoj dobro biti krovopokrivač, fasader, instalater , dobar majstor može pristojno živjeti od svoga rada.

Podržavamo osnivanje regionalnih centara kompetencija, čija mreža treba biti ravnomjerno raspoređena u cijelo RH, a Slavonija iz toga nikako ne smije biti izuzeta jer je najveći broj nezaposlenih u Slavoniji, Baranji i Srijemu, centri će se opremati najvećim djelom iz europskih sredstava. Slavonske županije nemaju dovoljno sredstava da same to učine zato trebaju biti dio Mreže centara izvrsnosti. Primjer dobre suradnje osnivača, županije i škole je Srednja poljoprivredna škola u Slavonskom Brodu, taj primjer treba slijediti.

Osim privući dobivena sredstva potrebno je i opravdati ista kroz ispunjavanje planiranih ciljeva. U Prijedlogu Zakona se govori o održivosti centara izvrsnosti, održivost se treba mjeriti kroz odgovore na zahtjeve poslodavaca, učenika i obrazovnog sustava kroz vidljive pomake u zapošljavaju i fleksibilizaciji obrazovnih program prilagođenih gospodarstvu.

Centre će osnivati jedinice lokalne i regionalne samouprave, što nije dovoljno, država mora biti u taj proces uključena jer županije ne mogu same financirati rad i održivost centara, u protivnom ako dopustite financiranje iz drugih izvora, tržišno, što je predviđeno, onda centri postaju konkurencija gospodarstvu , to se ne smije dogoditi centri i gospodarstvo moraju bit partneri na provođenju istog projekta obrazovanje najsuvremenijim metodama s najboljom opremom učenika u strukovnim srednjim školama. – kazao je Vlaović na kraju svog izlaganja.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poseban program za 103. rođendan

U 'školi budućnosti'

Poseban program za 103. rođendan

3.2.2022. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čak 90 posto ih je upisalo željene fakultete

Gimnazijalci odlični na državnoj maturi

Čak 90 posto ih je upisalo željene fakultete

24.7.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za Magdalenu će se još čuti

Novo priznanje za njen rad

Za Magdalenu će se još čuti

25.1.2021. | 8:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivan je dio tima koji je izradio pobjednički projekt

Mlade računalne snage

Ivan je dio tima koji je izradio pobjednički projekt

26.7.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naučit će kako se troši javni novac i provode projekti

Na primjeru Tehnološkog inkubatora

Naučit će kako se troši javni novac i provode projekti

28.1.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osim robota, izgrađuju električne automobile i romobile

Srednjoškolci u suradnji s profesorima

Osim robota, izgrađuju električne automobile i romobile

23.1.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz škole na posao i još uz stipendiju od 1.200 kuna

Industrijsko obrtnička škola:

Iz škole na posao i još uz stipendiju od 1.200 kuna

12.10.2019. | 10:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Profesorica ju je 'gurnula' pod svjetlo reflektora

Priča o srednjoškolki Magdaleni

Profesorica ju je 'gurnula' pod svjetlo reflektora

21.1.2019. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su rječju i fotografijom promovirali čitanje

Mjesec hrvatske knjige

Oni su rječju i fotografijom promovirali čitanje

27.11.2018. | 17:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Imamo 180 tisuća razloga za radost"

Iz Gimnazije poručili

"Imamo 180 tisuća razloga za radost"

12.9.2018. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni znaju kako osposobiti učenika da bude kvalitetan radnik

Učenici s certifikatom EU putovnice

Oni znaju kako osposobiti učenika da bude kvalitetan radnik

11.7.2018. | 18:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su pobjednici utrke solarnih i električnih vozila

Novi uspjeh mladih

Oni su pobjednici utrke solarnih i električnih vozila

20.6.2018. | 14:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Urnebesni dani za oproštaj sa srednjom školom

Krenula norijada

Urnebesni dani za oproštaj sa srednjom školom

19.5.2018. | 19:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Deset razloga zašto upisati Gimnaziju

Dan otvorenih vrata

Deset razloga zašto upisati Gimnaziju

11.5.2018. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odličan uspjeh na državnom natjecanju

Mlade komercijalistice

Odličan uspjeh na državnom natjecanju

21.4.2018. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Drugi na državnom natjecanju iz filozofije

Novi uspjeh gimnazijalca

Drugi na državnom natjecanju iz filozofije

19.4.2018. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plasirao se na pet državnih natjecanja

Srednjoškolac za pet

Plasirao se na pet državnih natjecanja

8.4.2018. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su najbolji iz vjeronauka

Učeničko natjecanje

Ovo su najbolji iz vjeronauka

13.3.2018. | 10:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni najbolje poznaju hrvatski jezik

Poznati pobjednici

Oni najbolje poznaju hrvatski jezik

6.3.2018. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :