Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 16.7.2013. u 0:06
Prikaza: 2057
|
Autor: sbplus

Za sigurnost djece na Internetu

U Europu s pola milijuna kuna iz IPA programa

Nova Gradiška : U Europu s pola milijuna kuna iz IPA programaIlustracija

Kvalitetu Projekta pokazuje i činjenica da se za financiranje ovog projekta OŠ „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške izborila u konkurenciji s hrvatskim sveučilištima i javnim institucijama.

NOVA GRADIŠKA - Osnovna škola „Mato Lovrak" iz Nove Gradiške ušla je u Europsku uniju s oko petsto tisuća kuna namijenjenih izradi školskog kurikuluma o sigurnosti djece na Internetu.

Zajedno s partnerskim školama: OŠ Veliki Bukovec, OŠ Popovača, OŠ Gripe iz Splita i OŠ Mladost iz Osijeka, za projekt „Sigurnost djece na internetu" dobili su financiranje iz IPA programa Razvoj ljudskih potencijala na natječaju „Daljnji razvoj i primjena Hrvatskog kvalifikacijskog okvira" oko 2,5 milijuna kuna. Podršku pri realizaciji Projekta pružat će im Hrvatska akademska mreža CARNet, Agencija za odgoj i obrazovanje, Agencija za zaštitu osobnih podataka te niz lokalnih institucija i organizacija. OŠ „Mato Lovrak" imat će potporu Županije brodsko-posavske, Grada Nove Gradiške i Turističke zajednice grada Nove Gradiške.

Tijekom Projekta, kako na stranicama BPŽ piše Projektni tim OŠ „Mato Lovrak", Nova Gradiška,  učitelji će razviti i primijeniti dio školskog kurikuluma o sigurnosti djece na Internetu u sklopu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Školski kurikulum bit će pripremljen za sve razrede osnovne škole, organiziran u četiri grupe prema uzrastu učenika. Razvoj kurikuluma obuhvaća izradu svih potrebnih obrazovnih sadržaja – interaktivnih igara te politika prihvatljivog korištenja Interneta i mobilnih uređaja. Svi pripremljeni sadržaji bit će besplatno dostupni za korištenje tako da će svim školama u Hrvatskoj pomoći u edukaciji djece, roditelja i učitelja te prevenciji elektroničkog nasilja. Ciljevi su Projekta i poboljšanje obrazovnih vještina i stručnost učitelja za poučavanje usmjereno k učenicima, poboljšanje digitalnih kompetencija učenika i razvijanje kritičkog stava prema odgovornoj uporabi IKT-a.

Projekt započinje edukacijom učitelja koji će otputovati u dva studijska posjeta u Bruxelles i London, a usavršavat će se i u dvije petodnevne radionice u Hrvatskoj koje će provoditi domaći i europski stručnjaci.

Edukacija učitelja u Bruxellesu i Londonu

Usporedno sa stvaranjem kurikuluma, svi zajedno će raditi na podizanju razine svijesti učenika, učitelja, roditelja, lokalnih zajednica i opće javnosti o pitanjima koja se odnose na dječju sigurnost na Internetu.

Projekt započinje edukacijom učitelja koji će otputovati u dva studijska posjeta u Bruxelles i London, a usavršavat će se i u dvije petodnevne radionice u Hrvatskoj koje će provoditi domaći i europski stručnjaci. Edukacija učitelja obuhvatit će različita europska iskustva o sigurnosti djece na Internetu, poučavanje usmjereno na učenika, ishode učenja prema hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

U Projekt je uključena i nabava mobilnih učionica sa 120 vrhunska tableta i 5 interaktivnih ploča kako bi sve partnerske škole mogle odmah primijeniti naučeno te isprobati multimedijske obrazovne sadržaje na suvremen način.

U Projekt će izravno biti uključeno dvjesto učitelja, 220 učenika te 220 roditelja, a očekuje se kako će, neizravno, kroz kampanju podizanja razine svijesti, diseminaciju i daljnju implementaciju školskog kurikuluma, biti obuhvaćeno više od pet tisuća učenika i roditelja te dvije i pol tisuće učitelja. Ravnatelj OŠ „Mato Lovrak" prof. Mirko Golovrški i koordinatorica Projekta dipl. informatičar Vesna Lončar-Cindrić oformili su školski tim učitelja i stručnih suradnika koji će izravno biti uključeni u Projekt, izradu priručnika, radnih materijala i multimedijskih sadržaja.

Realizacija Projekta započinje u kolovozu 2013. edukacijom učitelja i opremanjem mobilnih učionica, nastavlja se izradom i objavom kurikulumskih sadržaja, a završava pilot testiranjem i diseminacijom u prosincu 2014. Kvalitetu Projekta pokazuje i činjenica da se za financiranje ovog projekta OŠ „Mato Lovrak" iz Nove Gradiške izborila u konkurenciji s hrvatskim sveučilištima i javnim institucijama.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici znatiželjno pregledavali vatrogasnu opremu

Na svoj dan mališanima otvorili vrata

Učenici znatiželjno pregledavali vatrogasnu opremu

4.5.2018. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad učenici uče nastavnike

Dan otvorenih vrata

Kad učenici uče nastavnike

7.2.2018. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvašići ušli u bajkoviti svijet gradske knjižnice

Knjige treba zavoljeti odmalena

Prvašići ušli u bajkoviti svijet gradske knjižnice

26.1.2018. | 10:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Održana zanimljiva sjednica

Gradska vijećnica oživjela

Održana zanimljiva sjednica

7.12.2017. | 20:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi hotel za kukce u Slavoniji

Svečano otvorenje

Prvi hotel za kukce u Slavoniji

2.12.2017. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Različitosti su bogatstvo, a ne razlog netoleranciji

Međunarodni dan tolerancije

Različitosti su bogatstvo, a ne razlog netoleranciji

22.11.2016. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radionica “Prva pomoć i djeca”

OŠ “Mato Lovrak”

Radionica “Prva pomoć i djeca”

21.9.2016. | 11:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naš zavičajni govor

Suradnja s Rumunjskom

Naš zavičajni govor

20.9.2015. | 12:43
SBplus.hr, Slavonski Brod : 17. natjecanje mladih

Crveni križ

17. natjecanje mladih

15.3.2015. | 17:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : Među najboljima u svijetu u inovativnoj tehnologiji

OŠ „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške

Među najboljima u svijetu u inovativnoj tehnologiji

29.1.2015. | 9:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan i Gradonačelnik na svečanom početku nastave

Prvačići i političari

Župan i Gradonačelnik na svečanom početku nastave

8.9.2014. | 21:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : ''Prijateljstvo, a ne nasilje''

Završna manifestacija projekta

''Prijateljstvo, a ne nasilje''

16.5.2013. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :