Obrazovanje : Informatika

Objavljeno: 22.5.2019. u 16:30
Prikaza: 3674
|
Autor: I.C.

Inicijativne, kreativne i poduzetne

Sve veće zanimanje djevojaka za STEM područje

Novagra
Foto: Novagra
 • Novagra
 • Novagra
 • Novagra
 • Novagra
 • Novagra
 • Novagra
 • Novagra
 • Novagra
 • Novagra
 • Novagra

Na radionicama je sudjelovalo čak 40 učenica osnovnih i srednjih škola koje su mogle naučiti kako kreativno napraviti robotsku ruku, kako raditi s micro-bitovima i primijeniti mnoge spoznaje u 3D modeliranju, što govori kako u gradu postoji interes za razvojem i usmjeravanjem u IT sektoru.

NOVA GRADIŠKA – Udruga Osijek Software City održala je u subotu, 18. svibnja, besplatne edukacije iz STEM područja za učenice novogradiških škola u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi s ciljem projekta pod nazivom STEM Kitteens poticanja djevojaka na zanimanje za znanost, IT tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.

Organizatori ove STEM radionice bili su Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška, Industrijski park Nova Gradiška i kao nositelj projekta udruga Osijek Software City. Sponzori ovog projekta su Britanska ambasada, BOBI i Grad Nova Gradiška koji su darovali polaznice ove radionice prigodnim poklonima, piše Novagra.

U sklopu projekta predavači iz Osijek Software City-a i profesori Elektrotehničke i ekonomske škole održali su zanimljive radionice za osnovnoškolke 7. i 8. razreda i za srednjoškolke, a mogle su naučiti kako kreativno napraviti robotsku ruku, kako raditi s micro-bitovima i primijeniti mnoge spoznaje u 3D modeliranju. Radoznalost, zaigranost i entuzijazam preplavili su učionice i hodnike škole. U radionicama je sudjelovalo čak 40 učenica osnovnih i srednjih škola, što govori kako u Novoj Gradiški postoji interes za razvojem i usmjeravanjem u IT sektoru.

Na kraju održane radionice, polaznice su dobile diplomu. Djevojke su na taj način potaknute na razmišljanje o programiranju i radu na novim IT tehnologijama.

Ovu radionicu podržao je i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, koji je svojim dolaskom na radionicu pohvalio organizatore i dao podršku za promicanje i razvoj IT sektora u našem gradu.

Jedna od organizatorica, djelatnica Industrijskog parka Nova Gradiška, Marijana Škara Ivković naglasila je važnost takvih edukacija i radionica.

- Kako je ovo područje u kojemu je generalno više muškaraca, ova inicijativa vodi tome da se i djevojke uvedu u taj svijet jer svi znamo kako su žene inicijativne, kreativne i poduzetne, posebice ako ih se ohrabri. Uz to, ovo je jedan lijep primjer suradnje potpornih institucija grada i obrazovnih ustanova koji se treba nastaviti – zaključila je.

Po završetku radionice, dogovoren je i nastavak daljnje suradnje u ovome smjeru između Nove Gradiške i Osijek Software City-a, na kojoj će sljedeći put svakako biti nešto i za učenike, ne samo učenice.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :