Kultura : Ostalo

Objavljeno: 2.7.2017. u 9:15
Prikaza: 2438
|
Autor: SBplus

Matica Hrvatska

Nagradili najbolje učenike

Nova Gradiška : Nagradili najbolje učenikeMatica nagradila najbolje učenike(Foto: novagra)

Matičari žele dodatno motivirati mlade i osvijestiti im činjenicu kako je znanje moć, da im ga nitko ne može uzeti i da na takvim čvrstim temeljima mogu graditi vlastitu i budućnost svoje zemlje.

NOVA GRADIŠKA – Sedamnaestu je godinu za redom novogradiški Ogranak Matice Hrvatske tiskao i ponudio 17. broj Godišnjaka, publikacije, koja bilježi brojna događanja u Novoj Gradiški, ali i široj okolici i donosi teme iz kulture, književnosti, povijesti, zdravstva, školstva, umjetnosti,….sjećanja na znane i manje poznate ljude, koji su svojim radom ostavili trag u našoj zajednici, piše novagra.

Predstavili su ga, u prepunoj Gradskoj vijećnici, prof. Vjekoslava Bagarić, novoizabrana predsjednica Ogranka i Miroslav Prpić, dipl. ing.arh, likovni urednik. Ovim kulturno-glazbenim događajem Matičari su se još jedanput oprostili i od nedavno preminulog dugogodišnjeg predsjednika prof. Josipa Ostića, čiji su tekstovi o 25. godina matičina ogranka u Novoj Gradiški i međunarodnom stručnom skupu o Miri Gavranu naslovljenom "Let s Gavranom”, ostali zabilježeni za povijest.

Godišnjak počinje "Kronikom događaja u našem ogranku 2016”, a završava Pregledom "Kulturnih događanja”. U tu kroniku uključena su i događanja u susjednima Cerniku i Rešetarima. Tu su i rubrike "Kultura”, "Obljetnice”, "Aktualna društvena zbivanja” u kojoj o učiteljima i učenicima jasan stav iznosi gošća, prof. Nevenka Nekić, potom "Radovi mladih suradnika”, pa rubrika "Urbanizam” (naslov "1990-2016. što je planirano, što je ostvareno, kako dalje? ,autora Miroslava Prpića, dipl. ing. arh)”, Iz književne radionice, "Književno-likovni izlog”, rubrika "U spomen”.

Uvelike vesele i novi mladi autori. U ovom broju su to gimnazijalac, Dino Dumenčić s radom "Pismo branitelju” te Maja Milanović i Monika Štrk, koje pišu o 23. susretu malih pjesnika Slavonije i Baranje. Jedan od novih autora je i poznati filmski redatelj Silvije Petranović, u rubrici "Obljetnice” s tekstom Tomislav Petranović -Thoma, 50 godina slikarstva.

U Gradskom muzeju NG tim je povodom bila otvorena istoimena izložba, a postavljena i povodom otvorenja novouređenog i obnovljenog prostora Muzeja.Rubrika "Iz povijesti našega kraja” donosi zanimljiv rad o osnutku škole u Okučanima i njezinom razvitku u vrijeme Austro Ugarske, autora Branimira Gajskog, učitelja povijesti.

Apostrofiran je i tekst mlade prof. hrvatskog jezika i književnosti Gabrijele Vojvodić o pučkoj književnosti i Luki Iliću Oriovčaninu, potom zanimljiva priča "Benkovačka greda” autorice Marijane Bogdanović, učiteljice razredne nastave, koja se prvi puta javila u 16. broju Godišnjaka pričom o "Kosom selu”, rodnom Kosovcu.

Također je istaknuta i istinita priča "Vukovi”, Evice Kraljić. Po izboru Tita Bilopavlovića u rubrici "Iz književne radionice” objavljeno je deset novih pjesama zavičajnika, pjesnika Željka Kneževića, čiju najnoviju zbirku kritika ocjenjuje u superlativima. Njegove je stihove interpretirao, kao i uvijek izvrsni, Zrinko Kapetanić.

Književo-likovni izlog donosi poeziju i prozu stalnih suradnika: Evica Kraljić, Vesna Dumičić, Ljubica Sedlaček, Đurđica Blažinović-Zoričić, Katarina Jajić-Čanić, Veronika Devčić, Stjepan Adžić, Rade Španović, kao i poznata pjesnikinja rodom iz našeg kraja Mirjana Smažil Pejaković. Također su zastupljeni i novi autori - Ivan De Villa, predsjednik KLD-a Rešetari, koji piše o XIX.Rešetaračkom susretu pjesnika-manifestaciji koja upravo materinjim hrvatskim jezikom povezuje domovinsku i iseljenu Hrvatsku i koja je poznata u cijelom svijetu. Tu je i nadareni, mladi fotograf Mladen Božičković, koji svjetlopisom donosi ljepote Hrvatske, a prošle je godine imao i uspješan nastup na manifestaciji Neodoljiva Hrvatska – Dani vizualne kulture na kninskoj tvrđavi, na kojoj je predstavljao Novu Gradišku, Priređena mu je tom prigodom i izložba fotografija na kninskoj tvrđavi.

U rubrici "U spomen”oprostili su se Matičari od člana-radnika i jednog od utemeljitelja Ogranka Ante Čelikovića te od stalnog suradnika Feliksa Valentića. A u rubrici "Kronika kulturnih događanja u Novoj Gradiški 2016” autorica Zrinka Ferenčina zabilježila je 155 događanja.

Nagrade za izvrsnost

Drugi dio ovoga susreta 28. lipnja bio je tradicionalno posvećen najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola novogradiškoga kraja, kojima su prof. Vjekoslava Bagarić i prof. Morana Plavac, tajnica Ogranka, uručile nagrade za izvrsnost-knjige u izdanju MH, novi broj Godišnjaka i "Vijenac”.

Primilo ju je 17. učenika i učenica:Josipa Lovrić (OŠ Ljudevta Gaja NG), Paula Petranović (OŠ "Antun Mihanović” Nova Kapela-Batrina), Natali Žegarac i Maja Mlađan (OŠ I.G.Kovačića Staro Petrovo Selo),Eugen Ivanišević i Eva Hron (OŠ "Vladimir Nazor”, Adžamovci), Jana Vidović i Andrea Stipančević (OŠ "Mato Lovrak” NG), Matea Cica (OŠ Dragalić), Gabrijela Bratek i Petar Magdić (OŠ "Markovac” Vrbova), Helena Kurić i Ivana Radman (OŠ Okučani), Karlo Szabo i Luka Đaković (Gimnazija NG), Matej Štefanac i Borna Stipić (ETŠ i ekonomska škola).

I na taj način novogradiški Matičari žele dodatno motivirati mlade i osvijestiti im činjenicu kako je znanje moć, da im ga nitko ne može uzeti i da na takvim čvrstim temeljima mogu graditi vlastitu i budućnost svoje zemlje. Svečanost je interpretacijom vlastitih stihova oplemenila i Vesna Dumičić, a glazbenim nastupom Petra Senić, učenica 6.r. glazbenog odjela flaute OŠ "Mato Lovrak”.Ovaj tradicionalni kulturno-glazbeni susret završio je zajedničkim fotografiranjem i druženjem.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Postavljena prije 14 godina, ali tek sada postala viralna

Mahnito se širi društvenim mrežama

Postavljena prije 14 godina, ali tek sada postala viralna

5.6.2021. | 10:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Moramo brinuti o pčelama jer o njima ovisimo"

"Kćeri Sunca"

"Moramo brinuti o pčelama jer o njima ovisimo"

24.1.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svoj život smjestio je u knjigu zagonetki

„Od Adžamovaca do Aachena i natrag"

Svoj život smjestio je u knjigu zagonetki

9.1.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fotograf s okom za ljepotu prirode i konja, kulturnog blaga

Otvorena izložba fotografija I. Hercega

Fotograf s okom za ljepotu prirode i konja, kulturnog blaga

9.6.2019. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljubav prema konjima prenosi na mlade

Ovo je najstariji konjanik

Ljubav prema konjima prenosi na mlade

27.2.2019. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorili vrata svog etno kutka

Nešto drugačija 'Noć muzeja'

Otvorili vrata svog etno kutka

3.2.2019. | 10:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradskoj knjižnici potreban veći prostor za rad

Sve veći broj posjetitelja i događanja

Gradskoj knjižnici potreban veći prostor za rad

12.1.2019. | 11:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo tko je prvi hrvatski veleposlanik kravate

“Kravat(na) diplomacija"

Evo tko je prvi hrvatski veleposlanik kravate

10.9.2018. | 14:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nove emisije o brodsko-posavskim običajima na državnoj TV

Doprinos razvoju kulture

Nove emisije o brodsko-posavskim običajima na državnoj TV

5.2.2018. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte veliku fotogaleriju s Noći muzeja

Veliki broj programa i posjetitelja

Pogledajte veliku fotogaleriju s Noći muzeja

27.1.2018. | 9:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobit ćemo Eldin muzej duhana

PRVI TAKAV MUZEJ U SVIJETU

Dobit ćemo Eldin muzej duhana

10.11.2017. | 8:50
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Izložba 50 godina slikarstva Tomislava Petranovića Rvata

Gradski muzej ponovo otvorio vrata

Izložba 50 godina slikarstva Tomislava Petranovića Rvata

21.12.2016. | 13:09
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrada u ruke kolege Bernarda Kumića i radia NG

Dani elektroničkih medija 2016.

Nagrada u ruke kolege Bernarda Kumića i radia NG

23.11.2016. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Akt

Tomislav Hajek

Akt

5.9.2016. | 9:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neobična i rijetka izložba

Pored zabave i politike

Neobična i rijetka izložba

21.8.2016. | 11:11
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladen Božičković Gradu na dar

Nova Gradiška

Mladen Božičković Gradu na dar

17.8.2016. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Knjižnica dobila svoje čuvare

Zahvaljujući trudu najmlađih

Knjižnica dobila svoje čuvare

15.7.2016. | 9:41
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nužna izdašnija potpora Županije

Godišnja Skupština Matice

Nužna izdašnija potpora Županije

3.3.2016. | 9:21
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Demokracija, život u oblacima'

Miroslav Pišonić

'Demokracija, život u oblacima'

31.1.2016. | 16:28
SBplus.hr, Slavonski Brod : Let s Gavranom

Međunarodni stručni skup

Let s Gavranom

9.10.2015. | 21:06
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :