Kultura : Likovnost

Objavljeno: 25.7.2018. u 9:45
Prikaza: 5625
|
Autor: Ž.G.

Upoznajte sasvim posebnog dječaka

'Naslikat ću nešto ljepše i od Mona Lise'

Nova Gradiška : 'Naslikat ću nešto ljepše i od Mona Lise'Juran Andrijanić(Foto: Radio NG)

'Volim knjige, putovanja, moju dugu kosu i šešire. Ok, i čokoladne bananice i Cedevitu od grejpa. Kad narastem htio bih postati slikar, izumitelj i proučavatelj knjiga.'

NOVA GRADIŠKA - O Juranu se zadnjih dana naveliko priča, o Juranu se sluša, o Juranu se piše. O tom posebnom dječaku priču je na internetskoj stranici objavio Radio Nova Gradiška, a mi je u cijelosti prenosimo.

Juran Andrijanić mala je zvjezdica Nove Gradiške velikoga sjaja koji je sa svega sedam godina dobio priliku izložiti svoje likovne radove na samostalnoj izložbi, baš poput velikih umjetnika.

Da je Juran iznimno kreativan, inteligentan, šarmantan i britkog jezika utvrdili smo čim smo ga upoznali na jednoj od radionica u sklopu novogradiške manifestacije „Ljeto u knjižnici". Maleni dječak sa šeširom na glavi isticao se iz mase. Još prošle godine Juran je bez zadrške, dok je akvarelom slikao morske motive, novinarima pričao kako mu je crtanje velika ljubav, ali i da se osim crtanja bavi izumima.

- Crtam stripove sa svojim superjunacima, a izumio sam i vjetrenjaču. - pohvalio se tada šestogodišnji Juran.

Juranovu iznimnu kreativnost i maštu, osim roditelja koji ponekad dobiju i blage živčane slomove kada vide kako je Juran odlučio ukrasiti zidove kuće, prepoznali su i odlučili poticati i djelatnici Dječjeg odjela Gradske knjižnice Nova Gradiška. Oduševljeni djelima britkog sedmogodišnjaka u sklopu jedne od radionica „Ljeta u knjižnici", djelatnici knjižnice odlučili su posjetiteljima predstaviti Jurana i njegova omiljena djela.

Nedvojbeno je kako je sve, od organizatora do posjetitelja ove manifestacije svojim djelima, ali i neposrednim nastupom Juran ostavio bez daha jer je uz prikaz svojih djela uklopio i priču o omiljenim mu putovanjima, dogodovštinama iz mladog života, pronalasku inspiracije u, kako sam kaže, „baš svemu”, a vrhunac Juranovog nastupa na izložbi svakako je bilo i predstavljanje njemu trenutno najdraže djevojčice Franke.

Iako je Juran dobio ime po prvoj drami izvedenoj na hrvatskom jeziku "Juran i Sofia”, u Gradskoj knjižnici slušala se priča Juran i Franka. Kada smo kod priča, iste voli slušati i Juran, one su također izvor njegove neiscrpne inspiracije, a ovako o sebi priča Juran:

„Zovem se Juran Andrijanić. Rođen sam u Osijeku 2. ožujka 2011.godine. Imao sam pet dana kada su me doveli u Novu Gradišku koja je postala moj grad i u kojem je naslikana većina mojih slika i crteža od najranije dobi (pitajte mamu za crteže po zidovima). Najviše volim slikati i crtati a u pauzama se bavim izumima i slaganjem legića. Kad mi sve to dosadi, igram šah.

Volim knjige, putovanja, moju dugu kosu i šešire. Ok, i čokoladne bananice i Cedevitu od grejpa. Kad narastem htio bih postati slikar, izumitelj i proučavatelj knjiga."

Juranova djela pomno je analizirala i žena od struke, likovna akademkinja i povjesničarka umjetnosti, Jelena Kovre, koja je recenzirala prvu samostalnu izložbu maštovitog sedmogodišnjaka.

- Likovno izražavanje ključan je dio odrastanja u kojemu djeca uživaju, a čini se kako Juran u njemu uživa malo više nego ostali. Tomu svjedoče brojni radovi koje stvara svakodnevno. Radovi nam pokazuju kako Juran inspiraciju crpi iz svakodnevnih zbivanja. Promatrajući stvarnost oko sebe, on ju prenosi na papir, pritom prikazujući vlastitu okolinu i njene karakteristike.  Bilo da se radi o obitelji, omiljenim igračkama ili najdražem animiranom filmu, on pokazuje bogatstvo sadržaja i spoznaja te predmete kojima je okružen, zajedno s njihovim izraženim obilježjima. Iako još nije krenuo u školu, već neko vrijeme u likovnom stvaralaštvu pokazuje zrelost kakvu inače vidimo kod starijih školaraca - ima izražen osjećaj za perspektivu i bez većih teškoća prikazuje prostor.

Razlog tomu je Juranov , naoko vidljiv talent, a tomu svakako pomaže i dojam koji na nas ostavljaju njegovi radovi. Oni djeluju kao da je Juranu likovno izražavanje najbitniji dio stvaranja, on uživa u procesu i ne zamara se gotovim radom niti ostavljanjem dojma. Kod njega sve dolazi spontano i iz ljubavi prema samom likovnom stvaralaštvu. Juran je tek počeo likovno se izražavati, stoga možemo biti sigurni kako ćemo njegove radove svakako imati prilike vidjeti i ubuduće. Nadamo se kako će mu ova izložba dati poticaj kako bi se jednako srčano nastavio baviti onime što voli, ali da će i drugima poslužiti kao poticaj da ostanu vjerni sebi kao što to čini Juran". - napisala je Kovre

Razmišlja Juran i izvan okvira jednog sedmogodišnjaka, tome svjedoči poznavanje djela Leonarda da Vincija, od kojeg kaže da će biti bolji i naslikati nešto ljepše od Mona Lise. Ni Picassova djela mu nisu strana, po uzoru na jedno njegovo Juran je naslikao i svoje djelo, a zrelost mladog Jurana pokazuje i odgovor na pitanje: „Što bi poručio našim čitateljima i slušateljima?".

- Da gradonačelnik malo popravi ovaj grad. Molim te, gradonačelniče moj, završi ove radove kod Općine i završi tu Offertissimu. - ispucao je Juran odgovor,kako bi se reklo, kao iz topa.

Zašto Juran spominje Offertissimu? Zato što ondje kupuje svoj slikarski pribor jer, naposljetku, uz svu ljubav prema drugim hobijima, curi, obitelji, roditeljima, prirodi, putovanjima, Juran sa samo sedam godina poručuje: „Živim da bih crtao i crtam da bih živio!"

Na jednoj od svojih slika, Juran je obradio i temu 'Izlet u Slavonski Brod', a galeriju fotografija s njegove prve velike i prave izložbe moguće je pogledati OVDJE.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šta se krije iza 'dječjih škrabotina'?

'Opće dobro' Zlatka Kozine

Šta se krije iza 'dječjih škrabotina'?

26.10.2018. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Suočila posjetitelje s njihovim odnosom prema životinjama

Autorica "Pet shop", Ivana Filip

Suočila posjetitelje s njihovim odnosom prema životinjama

8.9.2018. | 9:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slikari dali potporu oboljeloj predsjednici udruge

Udruge stvaratelja u kulturi

Slikari dali potporu oboljeloj predsjednici udruge

2.9.2018. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bez amaterizma, nema ni profesionalizma

Doprinos amatera kulturi zajednice

Bez amaterizma, nema ni profesionalizma

8.3.2018. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Četiri godišnja doba

Kreativno- edukativna radionica

Četiri godišnja doba

10.1.2018. | 13:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Granični prostor između apstrakcije i figuracije

Elena Arsova Pužar

Granični prostor između apstrakcije i figuracije

30.8.2017. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Održana prva likovna kolonija

Češka beseda

Održana prva likovna kolonija

27.6.2016. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za dušu

Dragutin Remenar

Za dušu

27.6.2015. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izložba slika Frane Radaka

Otvorena do 30. travnja

Izložba slika Frane Radaka

10.4.2015. | 11:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : SB = NG 2014.

Pogledajte

SB = NG 2014.

28.9.2014. | 21:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izložba radova na temu lokalnih glazbala

Novi sadržaji glazbenog ljeta

Izložba radova na temu lokalnih glazbala

16.7.2014. | 19:51
SBplus.hr, Slavonski Brod : O kiparu koji prati misao materijala

Monografija Kuzme Kovačića

O kiparu koji prati misao materijala

12.10.2013. | 22:41
SBplus.hr, Slavonski Brod : Astrofotografija - nebo iznad Cernika

Jedan od najboljih u svijetu

Astrofotografija - nebo iznad Cernika

17.8.2013. | 20:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kuda idu divlje svinje ?

Smrt fašizmu !

Kuda idu divlje svinje ?

21.8.2012. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjetnička djela postala sekundarna sirovina

U raljama siromaštva

Umjetnička djela postala sekundarna sirovina

4.7.2012. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Znate li što je C2O2?

Zanimljivo

Znate li što je C2O2?

23.6.2012. | 15:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Likovna izložba Udruge stvaratelja u kulturi

U prostoru robne kuće

Likovna izložba Udruge stvaratelja u kulturi

16.10.2011. | 14:07
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šuma okom šumara

Izložba u izlogu

Šuma okom šumara

17.8.2011. | 17:49
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :