Kultura : Glazba

Objavljeno: 15.5.2015. u 15:05
Prikaza: 2042
|
Autor: Sanja Bukvić/radiong

Moje pjesme, moji snovi

Tisućita emisija "Sjećanja" dr. Radomira Dumičića

Nova Gradiška : Tisućita emisija "Sjećanja" dr. Radomira DumičićaS proslave 1000.-te emisije dr. Radomira Dumičića(Foto: Željko Idžotić)

Skromno, ali svečano, radijska ekipa Radija Nova Gradiška, s prijateljima i suradnicima obilježila tisuću, zlatnih izdanja i emitiranja radijske emisije "Sjećanja", dr. Radomira Dumičića.

NOVA GRADIŠKA - Sjećanja iz moga života postala su mi velikim dragocjenostima; izvlačim ih iz dubina prošlosti kada dođe vrijeme da ih razgledam i kada nađem neku ljudsku ruku koja je spremna zapisati ih. A tada, dok se riječi nižu jedna za drugom i dok ih osluškujem poput glasa nekog pripovjedača, imam dojam da klize poput svjetlucavih dragulja i prošlost ponovno postaje sadašnjošću...

 Dr. Dumičić: 'Nekada se glazba stvarala tako da su se najprije pisale riječi, pa onda glazba. Danas se radi obrnuto. '

"Sjećanja" su postala i zaštitni znak i brand radijske, glazbeno govorne emisije "Sjećanja" našeg suradnika, uglednog novogradiškog liječnika, pjesnika, slikara, filmofila, zaljubljenika u miris vinila, glazbe, prošlosti... dr. Radomira Dumičića.

Čovjek, koji je zasigurno obilježio život grada Nove Gradiške i njegovih stanovnika, osoba je koju poznaju mnogi, osoba koja svojom nenametljivošću i kvalitetom življenja i stvaranja može biti primjer mnogim mladim naraštajima.

Po vokaciji prvenstveno liječnik, koji je liječio tri generacije naših sugrađana, svoj "drugi, mirniji dio" života u potpunosti je posvetio svojim hobijima: glazbi, knjigama, slikama, kaktusima, nogometu, rekreativnoj vožnji, oldtimerima ... i tko zna čemu još drugome.

Autor 58 knjiga, od kojih 18 glazbeno povijesnih.

Autor pet zbirki pjesama, 35 zasada neobjavljenih, autor tri samostalne izložbe slika, sudionik brojnih humanitarnih likovnih kolonija i grupnih izložbi, neumorni entuzijast i zaljubljenik u život. Fimofil i audiofil s neprocjenjivom fonotekom, slikar, kaže "po osjećaju, ponekad i suprotno od slikarskih zakonitosti". Osoba koja će uvijek, sa svakim putnikom namjernikom, sugrađaninom, prijateljem ili poznanikom, rado popričati, udijeliti savjet, nasmijati se, prokomentirati...

Zbog svega ovoga, a nadasve njegova rada i iskrene, ljudske topline, koja se danas, nažalost, rijetko sreće, svi djelatnici Radija Nova Gradiška su iznimno ponosni na našega doktora koji je obilježio obljetnicu koju rijetko koji glazbeni stručnjaci, radijski voditelji bilježe. Tisuću emisija, bezbroj glazbenih brojeva, stranih i domaćih autora, sve potkrijepljeno podacima, istraživanjima, noćima provedenim uz glazene časopise, knjige, izdanja...

Uvijek rado slušan, svoju vjernu publiku očekuje svake srijede, s novim temama, glazbenim notama, vraća nas u neka davna, već pomalo zaboravljena, vremena....

Tisuću mu je emisija tek...

Skromno, ali svečano, radijska ekipa Radija Nova Gradiška, s prijateljima i suradnicima obilježila je tisuću, zlatnih izdanja i emitiranja radijske emisije "Sjećanja", dr. Radomira Dumičića.

- Od prvog dana emisija "Sjećanja" ide istim stilom i tempom. Moram prije svega zahvaliti svom prijatelju, pokojnom kolegi Rajku Aleksiću koji mi je pomogao da krenem s ovim emisijama. Najprije smo ih snimali, a onda mi je Rajko rekao: Doktore, idemo uživo! Naravno, da sam se bojao, nije bilo lako, ali svladali smo i krenuli. Najprije smo krenuli s jednosatnim radijskim emisijama, na kraju stigli i do trosatnih. Hvala svim djelatnicima Radija Nova Gradiška, hvala svim mojim vjernim slušateljima. Za tisućitu emisiju sam pripremio nekoliko posebnosti i vjerujem, kako će slušatelji provesti ugodnu večer uz još jedna "Sjećanja".

Sada emisije radim s mladim Rajkom Aleksićem, dobar smo tim i vjerujem da ćemo tako i nastaviti. Sve što želim reći, govorit ću glazbom, a tako će biti i ubuduće.

Vjerujem da će slušatelji i dalje uživati u našim emisijama jer ja sam hobista, nisam profesionalac. Hobista je čovjek koji uvijek traži, istražuje ono što netko drugi ne može naći. Takav sam ja, uvijek tražim takve izvedbe i aranžmane koji se ne čuju svaki dan na radio postajama. Mi smo "mala" radijska postaja, ali ne znači da su drugi veći i bolji od nas.

Sve ovisi o onome tko radi i vodi posao. Ja pratim glazbenu literaturu, svaki mjesec iz Amerike dobivam glazbene knjige s najnovijim podacima tako da u mojoj fonoteci i "knjigoteci" postoje najnoviji podaci. Pamtim koliko mi treba, uglavnom imam sve zapisano i u svakom trenutku znam što se događa u popularnoj glazbi u svijetu, pogotovo glazbi starijeg datuma. Četrdesete, pedesete, šezdesete, sedamdesete, osamdesete godine su mi zaista znane. Pjesme koje se danas izvode nisu pjesme trajne vrijednosti, to su pjesme koje su uglavnom stvorene "za prodaju" i lako se zaboravljaju.

Pjesme koje su nastale prije pedeset godina su vječne, slušaju se i danas, a slušat će se i kada nas više ne bude. Nekada se glazba stvarala tako da su se najprije pisale riječi, pa onda glazba. Danas se radi obrnuto. Riječi su neobično bitne, svaki puta kada slušate glazbu najprije slušajte riječi, jer one daju veličinu svakoj pjesmi – rekao je dr. Radomir Dumičić.

A ekipa Radio Gradiške svom je doktoru poželjela još puno "force" i dobrog vjetra u leđa, kako bi i dalje svirao, pričao i stvarao za svoju vjernu slušateljsku publiku!

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonija ne zaboravlja prerano preminulog pjevača

Trajna spona Makedonije i Hrvatske

Slavonija ne zaboravlja prerano preminulog pjevača

21.1.2020. | 13:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Puna dvorana sreće, veselja, smijeha, glazbe i plesa

Zlatni narodni vez Radija Nova Gradiška

Puna dvorana sreće, veselja, smijeha, glazbe i plesa

1.3.2019. | 21:57
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koncert za dušu Zagrebačkih solista

Ne propustite

Koncert za dušu Zagrebačkih solista

7.9.2018. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi Beograđani slavonskoj publici ispunili sve želje

Snažne poruke mladih glazbenika

Mladi Beograđani slavonskoj publici ispunili sve želje

17.8.2018. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zabranjeno pušenje 'zapalilo' brojnu publiku

Koncert za sjećanje

Zabranjeno pušenje 'zapalilo' brojnu publiku

16.6.2018. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Lado" za senzorni park

Folklorni ansambl mladih

"Lado" za senzorni park

7.6.2018. | 14:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 25. godina rada "Graničara"

Obljetnice

25. godina rada "Graničara"

16.2.2018. | 12:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrhunski glazbeni doživljaj - koncert na orguljama

“Heferer festival”

Vrhunski glazbeni doživljaj - koncert na orguljama

16.10.2017. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koncert domoljubnih pjesama

Bljesku u čast

Koncert domoljubnih pjesama

3.5.2017. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobjednik međunarodnog opernog natjecanja

Matej Predojević Petrić

Pobjednik međunarodnog opernog natjecanja

13.12.2016. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrhunski koncert opernih arija

Uz Dan grada i blagdan župe

Vrhunski koncert opernih arija

9.12.2016. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koncert  rock sastava Let 3

Sutra u Novoj Gradišci

Koncert rock sastava Let 3

10.8.2016. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završni koncert Glazbene škole

Nova Gradiška

Završni koncert Glazbene škole

10.6.2016. | 12:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odlazak mladih članova

HPD "Tomislav"

Odlazak mladih članova

8.2.2016. | 10:38
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavljaju s tradicionalnim koncertima

U duhu blagdana

Nastavljaju s tradicionalnim koncertima

2.1.2016. | 15:41
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste zanimanje za klasičnu glazbu

Božićni repertoar

Raste zanimanje za klasičnu glazbu

28.12.2015. | 14:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radosni put tihog iščekivanja

U susret Božiću

Radosni put tihog iščekivanja

1.12.2015. | 10:29
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovoga vikenda Fresh Air i techNOVAtion paty

Glazbeno ljeto

Ovoga vikenda Fresh Air i techNOVAtion paty

12.8.2015. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :