Kultura : Film

Objavljeno: 18.1.2017. u 11:40
Prikaza: 4959
|
Autor: SBplus

Anton Kikaš

Nisam se bojao umrijeti i ponovno bih to učinio

Nova Gradiška : Nisam se bojao umrijeti i ponovno bih to učinioAnton Kikaš(Foto: Sanja Bukvić)

"Te 1991. godine nisam uopće dvojio trebam li se odazvati i pomoći Domovini kako bi se obranila od, do “zuba” naoružanog, agresora, kojega smo na kraju, ponosno i dostojanstveno, pobijedili. Naravno, kako bih ponovno to učinio za Hrvatsku", kazao je Anton Kikaš, gospodarstvenik, kulturni djelatnik i filantrop.

NOVA GRADIŠKA - U organizaciji Književno likovnog društva "Rešetari” i pod pokroviteljstvom Općine Rešetari i Grada Nova Gradiška sinoć je u novogradiškom Domu kulture prikazan igrano – dokumentarni film poznatog redatelja Jakova Sedlara "Nisam se bojao umrijeti, domoljubna misija Antona Kikaša 1991”. Svečanoj je projekciji nazočio i sam protagonist, Anton Kikaš, gospodarstvenik, kulturni djelatnik i filantrop, javlja radiong.

– Film koji ste večeras vidjeli vratio nas je na događaje kada su se nad Hrvatskom nadvili tamni oblaci i kada je velikosrpski agresor ne samo sve uništavao, nego je htio i prisvojiti veliki dio hrvatskoga teritorija, koji od stoljeća sedmog pripada nama Hrvatima. Ali nisu uspjeli. Hvala dragom Bogu, svim braniteljima i svima koji su dali svoj doprinos, a napose velika hvala svima koji položiše svoje živote na oltar Domovine – rekao je sinoć, obraćajući se nazočnima, Anton Kikaš.

– Te 1991. godine nisam uopće dvojio trebam li se odazvati i pomoći Domovini kako bi se obranila od do "zuba” naoružanog agresora, kojega smo na kraju, ponosno i dostojanstveno, pobijedili. Jakov Sedlar, redatelj i dugogodišnji prijatelj s kojim se družim i surađujem na realizaciji velikog broja filmova, dugo me je nagovarao da napravimo ovaj film. Željeli smo napraviti jednu domoboljubnu priču, ne samo za mlade i buduće naraštaje, nego kroz englesku verziju filma pokazati cijelom svijetu koliko je snažna naša ljubav kada je u pitanju obrana Domovine i naših ognjišta.

Film prikazuje samo jedan mali dio strahota koje nam je agresor nemilosrdno nanio te značajn prinos Domovinskom ratu cjelokupne iseljene Hrvatske, od Australije preko Europe do Sjeverne i Južne Amerike. Na konfererenciji za tisak u Torontu, upriličenoj nakon moga zatočeništva, zadnje je pitanje glasilo: "Biste li to opet učinili?" na što sam odgovorio: Kada bi Kanada, ne daj Bože, bila napadnuta od vanjskoga agresora, učinio bih to za Kanadu, kao što sam učinio i za Hrvatsku. I tek nakon te izjave Kanađani su shvatili što sam učinio. Naravno, da bih ponovno to učinio za Hrvatsku – zaključio je Kikaš.

Na projekciji filma, o autoru i njegovom doprinosu obrani Hrvatske, govorili su načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, gradonačelnik Grada Nova Gradiška Vinko Grgić, predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata Adam Tomičić i ratni predsjednik Skupštine općine Nova Gradiška Zdravko Sokić.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi puta prikazan film o 11 hrvatskih branitelja

Prema istinitom događaju

Prvi puta prikazan film o 11 hrvatskih branitelja

12.4.2019. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za strane filmove rado plaćamo, domaće nećemo ni besplatno

Filmska noć doživjela fijasko

Za strane filmove rado plaćamo, domaće nećemo ni besplatno

7.10.2018. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kroz umjetnost razbijali predrasude o drugim nacijama

Različitost je bogatstvo

Kroz umjetnost razbijali predrasude o drugim nacijama

25.6.2018. | 16:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mara i Kaja' kreće na putovanje života

Dolina na Savi

'Mara i Kaja' kreće na putovanje života

17.3.2016. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatne kinoprojekcije za najmlađe

I toga ima

Besplatne kinoprojekcije za najmlađe

9.10.2014. | 14:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolji Hrvatski film, iz Nove Gradiške

VIDEO: Dobra vijest

Najbolji Hrvatski film, iz Nove Gradiške

12.7.2013. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Filmska industrija u susjedstvu

Bez 'Centra mladih'

Filmska industrija u susjedstvu

20.6.2012. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uhićen prvi novogradiški igrani film

12 godina u policiji

Uhićen prvi novogradiški igrani film

8.8.2011. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :