Gospodarstvo : Turizam

Objavljeno: 4.5.2020. u 8:00
Prikaza: 7812
|
Autor: A. Primorac

Na korak do građevinske dozvole

Jesmo li i na korak do 'slavonskog mora'?

Nova Gradiška : Jesmo li i na korak do 'slavonskog mora'? Ilustracija(Foto: radiong)

U situaciji kada brojni turisti traže alternative ljetovanjima na moru upravo ulaganja u domaća izletišta mogu imati višestruku korist.

NOVA GRADIŠKA - U sklopu postupka izdavanja građevinske dozvole u utorak 12. svibnja u vremenu od devet do 11 sati  zainteresirani će, u prostoru Upravnog odjela za graditeljstvo u Novoj Gradiški, moći obaviti uvid u projekt revitalizacije izletišta Strmac. 

Riječ je o izletištu koje je kao ljetovalište uređeno sada već daleke 1930. godine. Tada su bogatiji građani na Strmcu gradili otmjene vile za odmor, a nekoliko godina kasnije izgrađen je i hotel te je izletište postalo poznato, ne samo u bivšoj državi, nego i šire u Europi. Nakon drugog svjetskog rata sve je nacionalizirano, intenzivnija obnova krenula je od 1952. godine, a broj posjeta je rastao. Naročito u vrijeme vikenda i blagdana čemu je uvelike doprinosila činjenica da je umjetno jezero betonirano i od njega napravljen bazen. Tamo je i jezero za vožnju čamcima.

Nažalost vremenom je ovaj biser postao zapušten, no zahvaljujući aktivnostima Općine Cernik počinje mu se vraćati sjaj koji zaslužuje imati. Općina je obnovila bazen, održavaju livade, a u suradnji s Hrvatskim vodama reguliraju i uređuju vodotok. Izgrađena je ljetna pozornica, a već 14 godina za redom na Strmcu se organiziraju moto-susreti. Kako su u Općini svjesni potencijala koje ovo izletište ima odlučili su se upustiti u njegovu revitalizaciju pa su prije dvije godine Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije kandidirali i dobili sredstva za sufinanciranje projekta  „Izrada projektno-tehničke adaptacije sportsko-rekreacijskog centra Strmac".

„Općina Cernik je definirala plan razvoja turizma na području izletišta Strmac. U planu je izgradnja više mostova preko vodotoka, dječjeg igrališta, te trgovine u kojoj bi izletnici mogli po povoljnim cijenama nabaviti sve što im je potrebno. Planira se uređenje sanitarnih čvorova, čišćenje izvora, produbljivanje gornjeg i donjeg jezera, zidanje roštilja i pečenjara od materijala koji se nalazi na Strmcu i njegovoj okolici, te izrada stolova i klupa. Potrebno je također parkiralište dovesti u funkciju, te postaviti putokaze i znakove po izletištu.", istaknuli su u Općini.

Realizira li se ovaj projekt i zaživi li ideja o tome da kroz određeno vrijeme Strmac privuče i turiste iz drugih mjesta sasvim sigurno, neće se samo vratiti u njega uloženo, nego bi mogao biti i lijep izvor prihoda. Naime, u situaciji kada brojni turisti traže alternative ljetovanjima na moru, u vrijeme kada domaće stanovništvo i nema previše financija za odlazak na more, upravo ovakvi projekti i ulaganja u domaća izletišta itekako mogu imati višestruku korist. Pružiti priliku domaćim turistima financijski prihvatljivo mjesto za izlete pa čak i ljetovanja, a s druge strane razvoj ruralnog turizma koji može donijeti financijsku korist razvoju ionako prilično zapuštene i zanemarene Slavonije. A ovakvih prilika, samo na području Brodsko-posavske županije, uz Strmac ima još. Pitanje je prepoznajemo li ih i znamo li i želimo li ih iskoristiti.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ove godine na ljetnoj pozornici i prosidba

Počeo glazbeni spektakl

Ove godine na ljetnoj pozornici i prosidba

13.8.2021. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dolaze Parni valjak i Doris Dragović

Bogat program tijekom ljeta

Dolaze Parni valjak i Doris Dragović

4.7.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vratima Slavonije do osnaživanja regionalnog razvoja

Vrijedan projekt koji ima budućnost

Vratima Slavonije do osnaživanja regionalnog razvoja

8.10.2019. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pustolovina u brodsko-posavskim šumama

Iskustveno učenje u prirodi

Pustolovina u brodsko-posavskim šumama

7.6.2018. | 11:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krenuli “Promenadni koncerti” u središtu grada

Turistička novina

Krenuli “Promenadni koncerti” u središtu grada

7.5.2018. | 7:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vjersko i kulturno blago kao turistička ponuda

Franjevački samostan

Vjersko i kulturno blago kao turistička ponuda

29.9.2017. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspjeh Festivala kave i kolača

Turistička promocija

Uspjeh Festivala kave i kolača

17.5.2015. | 15:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kava Marije Terezije, Ive Kramarića, Karla Dieneša,...

Zanimljiv turistički projekt

Kava Marije Terezije, Ive Kramarića, Karla Dieneša,...

7.5.2015. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na ulicama grada najviše Talijana, Nijemaca, Francuza

Uz BiH državljane

Na ulicama grada najviše Talijana, Nijemaca, Francuza

25.3.2015. | 18:17
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreće obnova Hotela uz autocestu

Uskoro

Kreće obnova Hotela uz autocestu

27.2.2015. | 11:32
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :