Gospodarstvo : Trgovina

Objavljeno: 11.1.2012. u 19:12
Prikaza: 2978
|
Autor: Franjo Samardžić

Dolaskom stranaca

Propala domaća trgovina

Nova Gradiška : Propala domaća trgovinaBivša uprava TD Trgoprometa > Gradiščanke > Mercisa(Foto: Franjo Samardžić)

Kada se sporovi okončaju i proda upravna zgrada u ulici Karla Dijenješa, a podmire vjerovnici, još će jedna tvrtka završiti u ropotarnici propalog novogradiškog gospodarstva.

 NOVA GRADIŠKA - Sudski sporovi koji se vode nad preostalom imovinom Mercisa, nekada najvećeg novogradiškog trgovačkog poduzeća, zaustavili su stečajni postupak koji traje već deset godina.

Kada se sporovi okončaju i proda upravna zgrada u ulici Karla Dijenješa, a podmire vjerovnici, još će jedna tvrtka završiti u ropotarnici propalog novogradiškog gospodarstva.

-Tek kad se okončaju sudski sporovi na Trgovačkom sudu će se moći donijeti rješenje i oglasiti prodaju upravne zgrade. Predlagao sam, a stečajni sudac nije prihvatio, da se zgrada proda, a novac deponira, a kada se sudski sporovi okončaju podijeli vjerovnicima. Dodatni problem je u tome što se na tu nekretninu obračunavaju i terete ju razne obveze, od komunalne naknade i spomeničke rente do vodoprivredne i drugih naknada – kaže stečajni upravitelj Jozo Perić.

Podsjetimo. Stečaj nad Mercisom pokrenut je 25. lipnja 2002. godine. Trgovački sud uvažio je zahtjeve dijela radnika, Karlovačke pivovare i Kraša. Osnovni razlozi za otvaranje stečaja bili su nelikvidnost i prezaduženost. Žiro račun Mercisa bio je u blokadi od ožujka 2001. godine, a godinu dana kasnije, uoči otvaranja stečajnog postupka, iznos blokade iznosi je 3,7 milijuna kuna, a ukupna dugovanja oko 10 milijuna kuna.

Vjerovalo se tada da se Mercis kroz stečaj može konsolidirati i nastaviti s poslovanje jer je njegova knjigovodstvena vrijednost iznosila 16,7 milijuna kuna. Broj radnika smanjen je s 141 na 67, a poslovanje je racionalizirano. Nije to, međutim, bilo dovoljno jer se Mercis nije mogao nositi s nadolazećom konkurencijom trgovačkih lanaca. Svi su radnici završili na Zavodu za zapošljavanje i stavljen je ključ u bravu trgovačkog poduzeća koje je desetljećima, najprije kao Trgopromet, a potom Gradiščanka, robama široke potrošnje opskrbljivao stanovništvo novogradiškog kraja u kome su bila rijetka mjesta gdje nije bilo prodavaonice.

Mercis je u ratu pretrpio velike štete, koje mu nitko nije nadoknadio. Velike ratne štete nastale su ponajprije zbog robe koja je ostala u prodavaonicama na okupiranom okučanskom području, a koja je morala biti plaćena dobavljačima. Treba dodati da je Mercis iz svojih prodavaonica za potrebe rata dao sve što je bilo potrebno. Ratno okruženje, neriješen problem viška radnika, te stara i demodirana roba odveli su Mercis na put u likvidaciju.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
zloinaopako

zloinaopako

Komentirano: 11.1.2012. | 22:05

1

" Nije to, međutim, bilo dovoljno jer se Mercis nije mogao nositi s nadolazećom konkurencijom trgovačkih lanaca." Lažna patetika, cijelo vrijeme su poslovali 2milijona kuna u gubitku i onda govore da su ih trgovački lanci upropastili,
delboy

delboy

Komentirano: 11.1.2012. | 19:36

2

Mercis je otišao u stečaj 2002. Tada je čini mi se otvoren MInaco kojega je kasnije kupila BIlla, nakon MInaca dolazi Kaufland pa LIdl, pa Plodine i pred kraj prošle godine NTL. Pitanje za novinara ? Kako je Mercis onda pokleknuo pred stranim lancima kada ih nije uopće bilo u vrijeme kada je puknuo :)

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve ono što Slavonac ima i čime se ponosi

Otvoren 'Slavonski dućan'

Sve ono što Slavonac ima i čime se ponosi

26.6.2018. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I danas se na sajmu dobro jelo, pilo i uživalo

Dan za pčelare

I danas se na sajmu dobro jelo, pilo i uživalo

20.1.2018. | 17:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko ćemo dati za savršeno božićno drvce

Bogata i šarena ponuda ukrasa na ulicama

Koliko ćemo dati za savršeno božićno drvce

21.12.2017. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : ´Mrtvac´ sudionik u sporu međunarodne trgovine

Sve prema propisima

´Mrtvac´ sudionik u sporu međunarodne trgovine

1.8.2013. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Marušić svečano otvorio mljekomat

Mala svečanost velike gluposti

Župan Marušić svečano otvorio mljekomat

30.3.2013. | 15:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliki kriminalac - mali 'dobrotvor'

Dok se jednom ne smrkne...

Veliki kriminalac - mali 'dobrotvor'

28.8.2012. | 12:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kontroverzni poduzetnik Ivan Rimac ide dalje

Otvoren NTL

Kontroverzni poduzetnik Ivan Rimac ide dalje

10.11.2011. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :