Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 17.2.2016. u 16:10
Prikaza: 1870
|
Autor: Vjeko Hudolin

LAG Zapadna Slavonija

Za projekte ruralnog razvoja 1.249.000 eura

Nova Gradiška : Za projekte ruralnog razvoja 1.249.000 euraZa projekte ruralnog razvoja 1.249.000 eura(Foto: agroklug.hr)

Ako njihova lokalna razvojna strategija koju pripremaju prođe na natječaju Mjere 19.2., LAG Zapadna Slavonija mogao bi ostvariti pravo na 1.249.000 eura za financiranje projekata Programa ruralnog razvoja.

NOVA GRADIŠKA - Lokalna akcijska grupa (LAG) Zapadna Slavonija, koja pokriva područje grada Nove Gradiške i devet općina, ovih dana održava sastanke na temu 'Procjena potreba, problema i potencijala u svrhu izrade lokalne razvojne strategije (LRS) do 2020. godine', piše Agroklub.

 Mladi voćari vjeruju kako će upravo kroz suradnju sa LAG-om Zapadna Slavonija lakše ostvariti svoje investicijske planove.

- Do sada smo obišli općine Rešetari, Stara Gradiška, Staro Petrovo Selo, Okučani, Gornji Bogićevci, Dragalić i Cernik. Naš zadatak je da do kraja ožujka napravimo lokalnu razvojnu strategiju (LRS) pa u suradnji s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtnicima, udrugama i jedinicama lokalne uprave i samouprave razgovaramo o njihovim planovima i razvojnim projektima koji bi se mogli sufinancirati putem mjera Programa ruralnog razvoja. Ovu izradu strategije provodimo uz financijsku potporu Mjere 19.1. - kaže Marijana Vidić Poletto, voditeljica LAG-a Zapadna Slavonija, koju smo sa suradnicima - Ivanom Trupina, Brigitom Dobriković i Sašom Cindrićem, sreli na terenu.

- Sa tom strategijom javit ćemo se na natječaj za Mjeru 19.2. i ako ostvarimo pravo na predviđena sredstva moći ćemo kao LAG raspisivati natječaj za mjere iz Programa ruralnog razvoja pa bi zainteresirani i tim putem mogli povlačiti novac.

LAG-u Zapadna Slavonija maksimalno 1.249.000 eura

Iako je na početku pravilnikom bilo predviđeno da bi preko Mjere 19.2. LAG-ovi mogli ostvariti maksimalno do tri milijuna eura, prema posljednjim izračunima Ministarstva poljoprivrede, a na temelju veličine naših jedinica lokalne uprave i samouprave i prema broju stanovnika, mi možemo dobiti maksimalno 1.249.000 eura, a najveći LAG u Hrvatskoj mogao bi maksimalno dobiti negdje oko 1.700.000 eura. Projekti koji će se financirati preko LAG-ova će biti od minimalno 500 eura do maksimalne vrijednosti 100 tisuća eura. Mi ne bi išli na maksimalne iznose, nego na manje - kaže voditeljica Vidić Poletto, nadajući se da bi tako veći broj korisnika mogao ostvariti sredstva za proširenje proizvodnje i poboljšanje uvjeta poslovanja.

Dodaje da su poljoprivrednici šireg novogradiškog područja najviše zainteresirani za Mjeru 4 i Mjeru 6. OPG-i koji već posluju, ulagali bi u nabavu mehanizacije i opremu, a ima i dosta OPG-a koji su na nekom početku. Oni bi željeli povući sredstava do 15 tisuća eura. Predviđena su i sredstva za mlade poljoprivrednike od 18 do 39 godina koji su zainteresirani za iznose do 50 tisuća eura.

- Inače, neovisno o Programu ruralnog razvoja, kod nas poljoprivrednici mogu doći i raspitati se i za druge izvore financiranja, naravno, ako imaju nekakve zanimljive projekte. Rado ćemo ih posavjetovati, ili ih uputiti na nekakve druge izvore financiranja.

Prvi pokušaj za Mjeru 4 završio neslavno

Željko Trnka iz Dragalića sa bratom i sinovima, na čijem je gospodarstvu je održan jedan od sastanaka sa članovima LAG-a, kaže da je prvi pokušaj njihovih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na natječaju za Mjeru 4 završio neslavno.

- Mi smo se javili prije godinu dana na Mjeru 4.1. za investiranje u mehanizaciju. Za potrebe naših OPG-ova treba nam novi kombajn, to je vrijednost oko milijun kuna, i tu nismo prošli, zato što smo igrali pošteno, ali to, izgleda, tako ne funkcionira. Priča se da će se taj sramotni natječaj poništiti, i trebalo bi, jer nije fer i korektno prema nama malima da većinu planiranih sredstava dobiju veliki. Onda se to i ne treba zvati Programom ruralnog razvoja - kaže Trnka, glava deseteročlane obitelji u Dragaliću koja obrađuje 150 hektara zemlje i bave se konjogojstvom.

Do sada su od te poljoprivrede živjele tri mlade obitelji Trnka - obitelj Željkovog brata Nikole i obitelji sinova Silvija i Kristijana. Pokušat će se opet natjecati za sredstva, ali poučeni iskustvima iz prvog sudjelovanja na natječaju, pomalo su skeptici.

Svoj projekt povećanja dodane vrijednosti kandidirat će i Udruga voćara i vinogradara Cernik, doznajemo od njezina predsjednika Zvonka Živkovića.

U suradnji sa LAG-om veće šanse za sredstva

Mladi uspješni vinogradar i vinar tridesettrogodišnji Ozren Kraljić, inženjer vinogradarstva i vinarstva iz Rešetara, koji na 2,4 hektara proizvodi tri sorte grožđa i proizvodi kvalitetna vina, kaže da je optimist. Nada se da će upravo kroz suradnju sa LAG-om Zapadna Slavonija, čiji je član, lakše ostvariti svoje investicijske planove. - Natjecat ću se za sredstva Programa ruralnog razvoja kojima bih sufinancirao proširenje i opremanje vinskog podruma, kušaonice vina i izgradnju vidikovca uz vinograd - kaže Ozren vjerujući da bi kroz veći broj manjih iznosa novca šansu imala i druga manja gospodarstva.

I tridesetosmogodišnji Dragan Radić iz Vrbove, čije obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ima nasad kupina površine oko 7.000 četvornih metara, smatra da ima veću šansu za sredstva Programa ruralnog razvoja ako se za njih bude kandidirao putem LAG-a Zapadna Slavonija.

- Kupinjak sam podigao prije osam godina, bavim se prodajom plodova u svježem stanju i proizvodnjom kupinova vina. Planiram proširiti nasad kupina i posaditi plantažu aronije, nabaviti sustav za navodnjavanje, a za te investicije računam i na sredstva iz Programa ruralnog razvoja, javit ću se na natječaj za Mjeru 6 - kaže Dragan. Kao mlad čovjek šansu vidi i u prelasku na ekološku proizvodnju, a nada se da će mu u širenju proizvodnje i pronalaženju tržišta pomoći i Zadruga za etično financiranje iz Zagreba čiji je član.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : U zakup nude 38 livada, oranica, vinograda...

Na rok od pet godina

U zakup nude 38 livada, oranica, vinograda...

8.9.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok drugi odlaze oni u Slavoniji žive svoj hrvatski san

U Slavoniji se može o(p)stati

Dok drugi odlaze oni u Slavoniji žive svoj hrvatski san

10.5.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jučer nisu slavili druga, nego svetog, Vinka

U Novoj Gradiški

Jučer nisu slavili druga, nego svetog, Vinka

23.1.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorili Slavonski dućan i okupili 55 kooperanata

Potiču otvaranje novih OPG-ova

Otvorili Slavonski dućan i okupili 55 kooperanata

28.4.2019. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stabla uz ribnjak padaju zbog - dabrova!

Štete prave i u kukuruzištima

Stabla uz ribnjak padaju zbog - dabrova!

17.3.2019. | 12:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za svoje proizvode dobili su priznanja i nagrade

Ivanka i Mijo kurić u 'slatkom' poslu

Za svoje proizvode dobili su priznanja i nagrade

6.1.2019. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kaznionica među najboljim proizvođačima ječma

Prinosi ječma od sedam tona po hektaru

Kaznionica među najboljim proizvođačima ječma

27.5.2018. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako do 15 tisuća eura

LAG Zapadna Slavonija

Kako do 15 tisuća eura

13.3.2018. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Europski novac veliki je vjetar u leđa

Iskustvo slavonskog ratara:

Europski novac veliki je vjetar u leđa

7.3.2018. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima i onih kojima je prošle godine dobro medilo

Život u Slavoniji nije med i mlijeko

Ima i onih kojima je prošle godine dobro medilo

23.1.2018. | 19:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobrom promocijom do bogatog Slavonca

20. Poljoprivredno-poduzetničke ideje

Dobrom promocijom do bogatog Slavonca

19.1.2018. | 13:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bivšem branitelju naporan rad najbolja je terapija

Anđelko Šestić proizvodi povrće

Bivšem branitelju naporan rad najbolja je terapija

27.10.2017. | 10:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stolno grožđe prodavali su i u Beču

Zašto je stala proizvodnja stolnog grožđ

Stolno grožđe prodavali su i u Beču

23.10.2017. | 17:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Olujno nevrijeme uništilo im plastenike

Povratnici iz Australije

Olujno nevrijeme uništilo im plastenike

28.7.2017. | 9:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trend posluživanja mesa 'fajferice' u porastu

Brendiranje crne slavonske svinje

Trend posluživanja mesa 'fajferice' u porastu

27.3.2017. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Drugi dan Poduzetničkih ideja posvećen pčelarima

Velika fotogalerija

Drugi dan Poduzetničkih ideja posvećen pčelarima

21.1.2017. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako i priliči punoljetnima

19. Poljoprivredno-poduzetničke ideje

Kako i priliči punoljetnima

20.1.2017. | 20:40
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :