Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 17.3.2019. u 12:25
Prikaza: 2026
|
Autor: AP

Štete prave i u kukuruzištima

Stabla uz ribnjak padaju zbog - dabrova!

V. Hudolin/agroklub
Foto: V. Hudolin/agroklub
 • V. Hudolin/agroklub
 • V. Hudolin/agroklub
 • V. Hudolin/agroklub
 • V. Hudolin/agroklub
 • V. Hudolin/agroklub
 • V. Hudolin/agroklub
 • V. Hudolin/agroklub

Evo, vidite kolika stabla ruši i pravi mi veliku štetu. Čini se da ne bira vrste drveća – ruši hrastove, vrbe, topole, jasene, kaže vlasnica ribnjaka Dragica Figurić. Štete su dabrovi, inače strogo zaštićene životinje, činili i na obližnjim kukuruzištima.

NOVA GRADIŠKA/GORICE - U malom privatnom ribnjaku Dragice Figurić iz Gorica, sela u novogradiškoj Posavini, prošle godine pojavili su se dabrovi koji ovih zimskih dana pričinjavaju štetu na stablima oko ribnjaka. Zanimljivo je da svojim oštrim zubima presjeku i poruše stabla i deblja od 30 centimetara. Jesenas su štetu pravili i poljoprivrednicima na obližnjim kukuruzištima, piše agroklub čiji je novinar, kolega Vjekoslav Hudolin, na poziv Dragice Figurić obišao njezin ribnjak i uvjerio se koliko su dabrovi, kao najveći glodavci u Hrvatskoj, moćni u rušenju stabala - prave drvosječe. Ribnjak se nalazi na samom ulazu u poplavni pašnjak Iva, južno od sela Gorice u Općini Dragalić, površine 268 hektara, koji ima status značajnog krajobraza. Priču kolege Hudolina prenosimo u cijelosti.

"Iako čine štete, dabrovi su s biološkog stajališta poželjna i korisna vrsta, jer na područjima gdje obitavaju pozitivno utječu na stanje biološke raznolikosti - povećava se broj i životinjskog svijeta i biljnih vrsta”, kaže biologinja Andrić.

"Evo, vidite kolika stabla ruši i pravi mi veliku štetu. Čini se da ne bira vrste drveća – ruši hrastove, vrbe, topole, jasene”, kaže vlasnica ribnjaka. Dodaje da je nazočnost dabrova na svom ribnjaku prvi put primijetila prošle godine, nakon velike vode kada je zbog visokog vodostaja rijeke Save pašnjak Iva bio potopljen.

"Znam da su dabrovi zaštićene životinje, ne tražim nikakvu odštetu, ali voljela bih da se te štete smanje, a ne znam kako”, kaže Dragica Figurić. "Dabrovi su jesenas činili štetu i poljoprivrednicima na obližnjim kukuruzištima, ali nismo prijavljivali štetu. Vidio sam dva velika i sedam mladih dabrova”, rekao je poljoprivrednik Antun Bunjevac, najveći uzgajivač konja pasmine hrvatski hladnokrvnjak u tom kraju.

Ribnjak u Goricama u kojemu obitavaju dabrovi obišli su i s dipl. inž. biologije Vesnom Andrić, stručnom savjetnicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije "Natura Slavonica". Upravo taj dan doznali smo da je na području Brodsko-posavske županije primijećena još jedna obitelj dabrova u blizini sela Kovačevac kod Nove Gradiške.

"Dabrovi su vrsta koja je u Hrvatskoj i većini europskih država istrijebljena krajem 19. stoljeća. Računa da je u to vrijeme u Europi bilo samo nešto više od tisuću primjeraka. Nakon toga počinju inicijative diljem Europe vraćanja dabra u njegova prirodna staništa. Hrvatska se u to uključila dosta kasno, jer je tek 1996. godine, uvezeno 85 dabrova iz Bavarske (Njemačka) koji su pušteni na tri lokacije. Nitko nije očekivao da će se oni kod nas tako brzo razmnožiti, tako da je već 2016. godine procijenjeno da u Hrvatskoj ima do tri tisuće dabrova. Do sada smo na području naše Brodsko-posavske županije imali samo jedan potvrđeni nalaz dabra iz 2002. godine kod Slavonskog Broda. Međutim u svim susjednim županijama: Sisačko-moslavačkoj, Požeško-slavonskoj i u Vukovarsko-srijemskoj županiji ima dabrova, tako da smo mogli očekivati da će se ti glodavci nastaniti i kod nas”, kaže Vesna Andrić.

Dabrovi prave štetu na drveću zbog prehrane. U zimskom periodu hrane se korom drveća, u većem dijelu godine jedu vodeno bilje. Zanimljivo je da vole pregrađivati vodotokove, rušenjem drveća grade brane i na taj način mijenjaju eko-sustav.

"Mogu se poduzeti neke mjere kako bi se smanjile štete, pogotovo u voćnjacima. Najučinkovitije je da se debla voćaka i drveća zaštite žičanom mrežom. Osim toga, oko nasada mogu se postaviti i električne ograde, ili zaštititi nekim vrstama plašila. Ove ograde oko voćnjaka nisu toliko učinkovite, jer dabrovi mogu prokopati prolaze ispod njih.

Iako čine štete, dabrovi su s biološkog stajališta poželjna i korisna vrsta, jer na područjima gdje obitavaju pozitivno utječu na stanje biološke raznolikosti - povećava se broj i životinjskog svijeta i biljnih vrsta”, kaže biologinja Andrić.

Kako navodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije: "osim što je zaštićen lovostajem dabar spada pod strogo zaštićenu vrstu, sukladno Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama. Gospodarenje ovom vrstom trebalo bi se provoditi sukladno odredbama Zakona o lovstvu i Planu gospodarenja dabrom, za čije je donošenje koje je u tijeku, nadležno Ministarstvo poljoprivrede. Donošenje navedenog Plana smatra se nužnim jer će procjena brojnosti populacije koja je sastavni dio Plana biti ubuduće najmjerodavnija osnova za odobravanje iznimki od strogih mjera zaštite koje uključuju zabranu namjernog ubijanja ili hvatanja, namjernog uznemiravanja te oštećivanja ili uništavanja područja razmnožavanja ili odmaranja.

Odstupanje od zabranjenih radnji može se dopustiti ako su zadovoljeni propisani kriteriji i ako se time neće ugroziti povoljan status populacije strogo zaštićene vrste. Svrhe u koje se odstupanje može odobriti uključuju sprječavanje ozbiljne štete na imovini (voćnjaci, ribnjaci, usjevi itd.) te interes sigurnosti i razloge prevladavajućeg javnog interesa (npr. obrana od poplava). Za naknadu šteta koje počini dabar nadležno je Ministarstvo poljoprivrede."

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U zakup nude 38 livada, oranica, vinograda...

  Na rok od pet godina

  U zakup nude 38 livada, oranica, vinograda...

  8.9.2020. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok drugi odlaze oni u Slavoniji žive svoj hrvatski san

  U Slavoniji se može o(p)stati

  Dok drugi odlaze oni u Slavoniji žive svoj hrvatski san

  10.5.2020. | 13:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jučer nisu slavili druga, nego svetog, Vinka

  U Novoj Gradiški

  Jučer nisu slavili druga, nego svetog, Vinka

  23.1.2020. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorili Slavonski dućan i okupili 55 kooperanata

  Potiču otvaranje novih OPG-ova

  Otvorili Slavonski dućan i okupili 55 kooperanata

  28.4.2019. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za svoje proizvode dobili su priznanja i nagrade

  Ivanka i Mijo kurić u 'slatkom' poslu

  Za svoje proizvode dobili su priznanja i nagrade

  6.1.2019. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kaznionica među najboljim proizvođačima ječma

  Prinosi ječma od sedam tona po hektaru

  Kaznionica među najboljim proizvođačima ječma

  27.5.2018. | 11:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako do 15 tisuća eura

  LAG Zapadna Slavonija

  Kako do 15 tisuća eura

  13.3.2018. | 13:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Europski novac veliki je vjetar u leđa

  Iskustvo slavonskog ratara:

  Europski novac veliki je vjetar u leđa

  7.3.2018. | 12:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima i onih kojima je prošle godine dobro medilo

  Život u Slavoniji nije med i mlijeko

  Ima i onih kojima je prošle godine dobro medilo

  23.1.2018. | 19:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobrom promocijom do bogatog Slavonca

  20. Poljoprivredno-poduzetničke ideje

  Dobrom promocijom do bogatog Slavonca

  19.1.2018. | 13:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bivšem branitelju naporan rad najbolja je terapija

  Anđelko Šestić proizvodi povrće

  Bivšem branitelju naporan rad najbolja je terapija

  27.10.2017. | 10:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stolno grožđe prodavali su i u Beču

  Zašto je stala proizvodnja stolnog grožđ

  Stolno grožđe prodavali su i u Beču

  23.10.2017. | 17:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Olujno nevrijeme uništilo im plastenike

  Povratnici iz Australije

  Olujno nevrijeme uništilo im plastenike

  28.7.2017. | 9:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Trend posluživanja mesa 'fajferice' u porastu

  Brendiranje crne slavonske svinje

  Trend posluživanja mesa 'fajferice' u porastu

  27.3.2017. | 9:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Drugi dan Poduzetničkih ideja posvećen pčelarima

  Velika fotogalerija

  Drugi dan Poduzetničkih ideja posvećen pčelarima

  21.1.2017. | 18:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako i priliči punoljetnima

  19. Poljoprivredno-poduzetničke ideje

  Kako i priliči punoljetnima

  20.1.2017. | 20:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Više od sto izlagača na ovogodišnjoj manifestaciji

  19. Poljoprivredno-poduzetničke ideje

  Više od sto izlagača na ovogodišnjoj manifestaciji

  20.1.2017. | 9:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :