Gospodarstvo : Ostalo

Objavljeno: 25.6.2012. u 16:40
Prikaza: 4221
|
Autor: Drago Hedl

U Općoj bolnici

Skandal s bolničkim krevetima, zapošljavanjem

Nova Gradiška : Skandal s bolničkim krevetima, zapošljavanjemNovogradiška Opća bolnica i njezin bivši ravnatelj(Foto: Jutarnji list)

Odjelu kirurgije ravnatelj kupio krevete za pacijente koji ne smiju težiti više od 34 kilograma

NOVA GRADIŠKA - Opća bolnica u Novoj Gradiški krajem prošle godine kupila je za Odjel kirurgije 50 bolničkih kreveta i platila ih gotovo 130.000 kuna. Kad su se ispod pacijenata kreveti počeli savijati, lomiti i pucati po varovima, ustanovljeno je da težina pacijenata koju konstrukcija ležaja za smještaj može izdržati ne smije prelaziti 34 kilograma

To je i navedeno na otpremnici koju je dobavljač, tvrtka Nostrum iz Pakraca, naznačio u dokumentaciji uz isporučene krevete.

Dolazak Jukića na čelo Opće bolnice bio je primjer klasične političke trgovine.

Potpornji pod ležajevima

Dr. Zoran Jukić, upravo smijenjeni ravnatelj novogradiške bolnice, na upozorenje da su kupljeni kreveti potpuno neupotrebljivi jer težina pacijenata znatno prelazi dopuštena 34 kilograma samo je odmahnuo rukom. Stoga je osoblje kirurgije pod ležajeve počelo stavljati potpornje da pacijenti s lomovima i ozljedama zadobivenim u prometnim nesrećama ne bi završili na podu.

Skandal s krevetima kupljenim za novogradiški Odjel kirurgije samo je jedan u mnoštvu primjera rasipanja novca u zdravstvu, u čemu je tamošnja Opća bolnica za vrijeme ravnatelja Jukića stvari dovela do apsurda. Samo u prošloj godini za pranje rublja ta je bolnica potrošila 1,3 milijuna kuna, a u toj cijeni veliku stavku čini prijevoz rublja na pranje u 150 kilometara udaljeni Zagreb. Ugovor o pranju rublja sa zagrebačkom tvrtkom Salesianer Miettex sklopljen je bez natječaja, a lokalna novogradiška tvrtka koja je ponudila nižu cijenu odbijena je s obrazloženjem da uz cjelokupnu ponudu nije dostavila i njezinu presliku!

Novogradiška bolnica prošle je godine čak 2,8 milijuna kuna potrošila na tzv. ugovore o djelu. Iznos od gotovo tri milijuna kuna za tu namjenu poslužio je ravnatelju Jukiću, inače predsjedniku novogradiškog ogranka Hrvatske seljačke stranke, da bez natječaja i stvarne potrebe uhljebljuje svoje stranačke prijatelje i kolege.

Besramna ucjena

Opća bolnica Nova Gradiška inače slovi kao utočište HSS-ovih kadrova. Tako je Snježana Đukić, bivša tajnica novogradiškog HSS-a, zaposlena kao administratorica u kadrovskoj službi, iako tog radnog mjesta nema u sistematizaciji. Na isti način zaposlena je i kći Mladena Funesa, bivšeg rizničara novogradiškog HSS-a, koja je također dobila posao u administraciji na nepostojećem radnom mjestu. A članica HSS-a Marija Ferić temeljem ugovora o djelu radi na upisnom šalteru kirurške ambulante.

Kad je 1. lipnja ove godine Zoran Jukić smijenjen s mjesta ravnatelja nakon brojnih nezakonitosti u poslovanju i niza skandala - uključujući i onaj s objavljivanjem fotografija kirurških zahvata nad pacijentima novogradiške Opće bolnice na Facebook profilu kirurga Bogomira Barbića, o čemu je pisao Jutarnji list - to je proglašeno demonstracijom političke moći i "besramnom ucjenom” ministra zdravlja Rajka Ostojića.

Opća bolnica Nova Gradiška i inače utočište je HSS-ovih kadrova.

Ne mari za javnu nabavu

Ali upravo je Jukića na mjesto ravnatelja dovela politika, a ne struka. Jukić je s mjesta ravnatelja već jednom smijenjen, 2005. godine, i to zbog nepravilnosti u radu koje je utvrdila inspekcija tadašnjeg Ministarstva zdravstva. Sklapao je ugovore o kreditu bez suglasnosti osnivača i započeo rad na adaptaciji kirurškog odijela bolnice bez pravilno provedenog postupka javne nabave. Isto se dogodilo i s adaptacijom mrtvačnice, gdje je cijena radova sa stalnim aneksima osnovnog ugovora u odnosu na dogovorenu bila veća gotovo pet puta!

Dr. Jukić se, unatoč tome što je već jednom razriješen s mjesta ravnatelja, na velika vrata Opće bolnice u Novoj Gradiški vraća u prosincu 2009. Nakon što su dva SDP-ova vijećnika brodsko-posavske Županijske skupštine pristupila HDZ-u i HSS-u, te tako stvorila novu vladajuću većinu, Županijska skupština postavlja novo Upravno vijeće Opće bolnice koje će potom za ravnatelja izabrati dr. Zorana Jukića. Kako je Jukić, kao što smo rekli, bio i predsjednik novogradiškog HSS-a i kako bez te stranke HDZ u Županijskoj skupštini ne bi mogao imati većinu, pa time ni župana (koji je pak, kao što smo vidjeli, i predsjednik Upravnog vijeća bolnice), Jukićev dolazak na čelo Opće bolnice bio je primjer klasične političke trgovine.

Vršitelj dužnosti

Upravo zbog toga moglo se dogoditi da je nakon odluke ministra Rajka Ostojića od 9. svibnja o smjeni ravnatelja Jukića Upravno vijeće sabotiralo tu odluku.

Ono je naime, kao tijelo nadležno za izbor ravnatelja, smijenjenog Jukića pet dana kasnije izabralo za vršitelja dužnosti. No kada je iz HZZO-a upozoreno da bi zbog takve odluke moglo prestati financiranja Opće bolnice, Upravno je vijeće ipak smijenilo Jukića. Ali tada je, na lokalnoj razini, počela kampanja o njegovoj političkoj smjeni u kojoj se Jukića prikazuje kao žrtvu ministrove odmazde.

HSS-ovcu dnevno 368,89 kuna za održavanje bilja u siječnju
Priču o ravnatelju Jukiću, kojem je bolnica služila za uhljebljivanje stranačkih kolega i prijatelja, možda ponajbolje ocrtava ugovor o održavanju hortikulture bolničkog kruga sklopljen za siječanj ove godine. Ugovorom bolnica dnevno za iznos od 368,89 kuna bruto plaća usluge diplomiranom inženjeru poljoprivrede Marijanu Gačiću. Bilo bi zanimljivo znati što je u siječnju na poslovima hortikulture u bolničkom krugu radio Gačić, bivši direktor lokalne komunalne tvrtke Slavča. No ako se zna da je Gačić kum Željka Marelja, tajnika lokalnog HSS-a, te kućni prijatelj Davora Vlaovića, predsjednika županijskog HSS-a i dožupana brodsko-posavskog, a da je župan Danijel Marušić ujedno i predsjednik Upravnog vijeća bolnice, takva se pitanja ne postavljaju

  Broj komentara: 3

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  vidiovako

  vidiovako

  Komentirano: 26.6.2012. | 9:07

  1

  Lako je udarati po nekome (usput Jukića ne znam pa ne mogu imati stav o onome što mu se ovdje stavlja na teret) tko nema iza sebe jake medije kao što ima Hedl - posebno onaj tiskani. E sad, kad bi netko malo skenirao Dragu Hedla bilo bi više nego zanimljivo - posebno oko broja sudskih presuda u korist onih koje je blatio po novinama kao što to sad čini sa Jukićem.
  Mladen

  Mladen

  Komentirano: 25.6.2012. | 23:46

  2

  Slažem se sa fakjurop@ - Bravo Drago, sigurno imaš neke veze sa HDZ-om kada ne smiješ pisati o Brodskoj bolnici. Vjerujem da tamo ima daleko više posla za državno odvjetništvo, nego u Novogradiškoj bolnici.
  fakjurop

  fakjurop

  Komentirano: 25.6.2012. | 22:29

  3

  Bravo, Drago!!! To je novinarstvo! A sad, ajd malo do susjedstva u brodsku bolnicu. Kakvih li slučajeva X tek tamo ima?!?

  Broj komentara: 3

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za pomoć nezaposlenima gotovo 600 tisuća kuna

  Potpisan ugovor

  Za pomoć nezaposlenima gotovo 600 tisuća kuna

  7.3.2020. | 14:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Od 15 polaznika edukacije već ih je šest zaposleno'

  Nadmašeni ciljevi projekta zapošljavanja

  'Od 15 polaznika edukacije već ih je šest zaposleno'

  9.5.2019. | 13:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su prvi diplomanti, hoće li ostati tu ovisi o puno toga

  Odsjek studija sestrinstva

  Oni su prvi diplomanti, hoće li ostati tu ovisi o puno toga

  9.4.2019. | 10:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dvojac besplatno dijelio svoje znanje

  I to se događa

  Dvojac besplatno dijelio svoje znanje

  22.3.2018. | 20:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Posao će dobiti 54 žene

  Zapošljavanje

  Posao će dobiti 54 žene

  14.2.2018. | 14:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreću s radovima na novom odjelu dijalize

  Milijunski projekti

  Kreću s radovima na novom odjelu dijalize

  11.12.2017. | 22:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Biti aktualan i slušan kao radio sa srcem i dušom

  Njihova misija je:

  Biti aktualan i slušan kao radio sa srcem i dušom

  25.9.2017. | 23:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Voda iz gradskog vodovoda nije za piće!

  Iz tvrtke “Slavča” reagirali:

  Voda iz gradskog vodovoda nije za piće!

  3.6.2017. | 0:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi Kongres poduzetnica jugoistočne Europe

  Sutra, na "Međunarodni dan žena"

  Prvi Kongres poduzetnica jugoistočne Europe

  7.3.2017. | 11:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bosine radnice se smrzavaju, nemaju grijanje

  Šute i trpe

  Bosine radnice se smrzavaju, nemaju grijanje

  13.1.2017. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne odbacuju mogućnost stažiranja na istom mjestu

  Studenti medicine na praksi u bolnici

  Ne odbacuju mogućnost stažiranja na istom mjestu

  8.12.2016. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijedno priznanje primio Bernard Kumić Berny

  Dani elektroničkih medija 2016

  Vrijedno priznanje primio Bernard Kumić Berny

  23.11.2016. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt vrijedan sto tisuća kuna

  Obnova

  Projekt vrijedan sto tisuća kuna

  1.11.2016. | 15:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zajednički u novi projekt

  Industrijski park

  Zajednički u novi projekt

  29.10.2016. | 14:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Studenti arhitekture izradit će studiju uređenja grada

  Važno je i mišljenje građana

  Studenti arhitekture izradit će studiju uređenja grada

  21.10.2016. | 9:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvča na prvom mjestu s ostvarenih 164 milijuna kuna prihoda

  U zadružnom vlasništvu

  Prvča na prvom mjestu s ostvarenih 164 milijuna kuna prihoda

  10.10.2016. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Otkupljuje baliranu slamu

  PAN Tvornica papira

  Otkupljuje baliranu slamu

  15.6.2016. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :