Gospodarstvo : Ostalo

Objavljeno: 5.3.2016. u 9:30
Prikaza: 2812
|
Autor: SBplus/Vjeko Hudolin (Agroklub)

OPG Tworek

Htio je odustati - a danas ga po kulinu poznaju!

Agroklub
Foto: AgroklubOPG Tworek na Danima vina i lipote
  • Agroklub

Kulin kao izvozni proizvod, Novogradiščanin Mario Tworek, smatra simpatičnom pričom, no pravi potencijal vidi u njegovom plasiranju kao turističkog proizvoda "koji bi se nudio kao suvenir ili okus zemlje u kojoj turist boravi i tada nosi te okuse kao uspomenu te stvara novu potražnju prilikom sljedećeg dolaska".

NOVA GRADIŠKA - Novogradiščanin Mario Tworek, diplomirani ekonomist i vlasnik OPG-a Tworek, profilirao se u uspješnog i prepoznatljivog proizvođača domaćeg slavonskog kulina i drugih suhomesnatih delicija. A kako je sve počelo?

 U pogon za preradu uložio je oko milijun kuna, a njegovi kvalitetni slavonski proizvodi nalaze put do kupaca ponajviše na zagrebačkom tržištu, ali i u Dalmaciji i Istri.

- Proizvodnjom kulena počeo sam se baviti 1997. godine, krenuo sam iz čistog hobija. Tada sam živio u Zagrebu i da bi se identificirao kao Slavonac odlučio sam proizvoditi kulin kao prepoznatljivost Slavonije.

Sa roditeljima sam dogovorio tov prvih pet svinja miješane pasmine. Obitelj i susjedi su tada sudjelovali u mojoj početnoj proizvodnji, dimljenju i zrenju dok sam tržište i prodaju isključivo osobno vodio. Neki od tadašnjih pomagača sudjeluju i u današnjoj proizvodnji kada smo postali punoljetni i ušli u 18. sezonu i kada proizvodimo u suvremenom objektu koji smo u međuvremenu izgradili i proširili - kaže Tworek za Agroklub.

Dodaje kako asortiman slaže osluškujući zahtijeve tržište, a o tome će ovisiti i njegova proizvodnja u budućnosti. Od kulina, kobasice, slanine i masti, tako sada proizvode i kulinovu seku, suha rebra, bijelu slaninu, šunku za kuhanje, čvarak, buncek...

No bez obzira što radili na OPG Tworek vode računa o kvaliteti mesa, jer - kaže - trajni proizvod može napraviti samo od friško zaklane svinje. S toga svibnje nabavlja kod poznatih proizvođača s istočnog djela Brodsko-posavske županije, a potom ih usmjerava u klaonicu koja mu obavlja usluge klanja, pregleda mesa i hlađenje. Osim osnovne sirovine veliku pažnju poklanja i uporabi kvalitetnih začina, no u potraz je i za alternativama kojima bi podigao razinu kvalitete gotovog proizvoda.

Sadašnja razina proizvodnje je daleko odmakla od prije pet godina, a da ne govorimo o proizvodnji iz vremena samih početaka. Danas ima suvremeni pogon za preradu.

"Dosadašnja ulaganja u objekt, opremu, infrastrukturu, okoliš i potrebnu projektnu dokumentaciju su oko milijun kuna. Time još nije potpuno zatvoren proces investicije. Ulagali smo u više faza, a izvori su bili vlastiti (krediti). Puno mi je pomogla mjera VI. iz 2008. godine koju je raspisalo i odobrilo tadašnje Ministarstvo poljoprivrede. Svakako želim napomenuti da je tu bilo i pozajmica prijatelja koji su imali povjerenje u mene da ću uspjeti", kaže Mario, koji se kod financiranja oslanja na vlastite izvore. Ostale oblike potpora iz raznih fondova smatra pozitivnim, ali je skeptičan u njihovu realizaciju jer misli da su oni kreirani kako bi pomogli izvoz Europske unije, a ne naš napredak.

Vjeruje Mario u perspektivu proizvodnje iako je, zbog probleme na koje je nailazio, u više navrata namjeravao odustati od same proizvodnje.

Kao diplomirani ekonomist od samog početka razvija proces osobne prodaje i održavanje odnosa sa stalnim kupcima koji su mu velika sigurnost u mom razvoju. Glavno tržište je Zagreb, gdje ima veći broj stalnih kupaca, zatim Kvarner i Dalmacija, ponešto u ostalom dijelu kontinentalne Hrvatske i malo u Istri.

Kulin kao izvozni proizvod smatra simpatičnom pričom, no pravi potencijal vidi u njegovo plasiraanje kao turističkog proizvoda "koji bi se nudio kao suvenir ili okus zemlje u kojoj turisti boravi i tada nosi te okuse kao uspomenu te stvara novu potražnju prilikom sljedećeg dolaska", smatra Mario, koji se osvrnuo i na prigovor Slovenije na postupak registracije slavonskog kulina. "Siguran sam da prigovor Slovenije nema osnovu i da će biti odbačen" - kategoričan je Tworek.

Vjeruje Mario u perspektivu proizvodnje iako je, zbog probleme na koje je nailazio, u više navrata namjeravao odustati od same proizvodnje, kako zbog zakonskih obveza, tako i zbog teškoća sa kojima se suočavao u samoj proizvodnji.Ipak, zahvaljujući velikom trudu, radu, ulaganjima i osvajanju tržišta kvalitetom, ali i profesionalnim odnosom, OPG Tworek za sada postupno i uspješno širi proizvodnju i tržište.

    Broj komentara: 0

    Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

    RegistracijaPrijava

    Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

    Ostali članci u rubrici
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Za pomoć nezaposlenima gotovo 600 tisuća kuna

    Potpisan ugovor

    Za pomoć nezaposlenima gotovo 600 tisuća kuna

    7.3.2020. | 14:15
    SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Od 15 polaznika edukacije već ih je šest zaposleno'

    Nadmašeni ciljevi projekta zapošljavanja

    'Od 15 polaznika edukacije već ih je šest zaposleno'

    9.5.2019. | 13:15
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su prvi diplomanti, hoće li ostati tu ovisi o puno toga

    Odsjek studija sestrinstva

    Oni su prvi diplomanti, hoće li ostati tu ovisi o puno toga

    9.4.2019. | 10:15
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Dvojac besplatno dijelio svoje znanje

    I to se događa

    Dvojac besplatno dijelio svoje znanje

    22.3.2018. | 20:25
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Posao će dobiti 54 žene

    Zapošljavanje

    Posao će dobiti 54 žene

    14.2.2018. | 14:35
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreću s radovima na novom odjelu dijalize

    Milijunski projekti

    Kreću s radovima na novom odjelu dijalize

    11.12.2017. | 22:10
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Biti aktualan i slušan kao radio sa srcem i dušom

    Njihova misija je:

    Biti aktualan i slušan kao radio sa srcem i dušom

    25.9.2017. | 23:40
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Voda iz gradskog vodovoda nije za piće!

    Iz tvrtke “Slavča” reagirali:

    Voda iz gradskog vodovoda nije za piće!

    3.6.2017. | 0:15
    SBplus.hr, Slavonski Brod :  Prvi Kongres poduzetnica jugoistočne Europe

    Sutra, na "Međunarodni dan žena"

    Prvi Kongres poduzetnica jugoistočne Europe

    7.3.2017. | 11:55
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Bosine radnice se smrzavaju, nemaju grijanje

    Šute i trpe

    Bosine radnice se smrzavaju, nemaju grijanje

    13.1.2017. | 11:30
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne odbacuju mogućnost stažiranja na istom mjestu

    Studenti medicine na praksi u bolnici

    Ne odbacuju mogućnost stažiranja na istom mjestu

    8.12.2016. | 9:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijedno priznanje primio Bernard Kumić Berny

    Dani elektroničkih medija 2016

    Vrijedno priznanje primio Bernard Kumić Berny

    23.11.2016. | 11:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt vrijedan sto tisuća kuna

    Obnova

    Projekt vrijedan sto tisuća kuna

    1.11.2016. | 15:45
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Zajednički u novi projekt

    Industrijski park

    Zajednički u novi projekt

    29.10.2016. | 14:15
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Studenti arhitekture izradit će studiju uređenja grada

    Važno je i mišljenje građana

    Studenti arhitekture izradit će studiju uređenja grada

    21.10.2016. | 9:55
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvča na prvom mjestu s ostvarenih 164 milijuna kuna prihoda

    U zadružnom vlasništvu

    Prvča na prvom mjestu s ostvarenih 164 milijuna kuna prihoda

    10.10.2016. | 17:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Otkupljuje baliranu slamu

    PAN Tvornica papira

    Otkupljuje baliranu slamu

    15.6.2016. | 10:30
    SBplus.hr, Slavonski Brod :
    SBplus.hr, Slavonski Brod :