Gospodarstvo : Ostalo

Objavljeno: 27.1.2012. u 18:30
Prikaza: 2389
|
Autor: Franjo samardžić

Ministar Jakovna

Eto mene među moje

Nova Gradiška : Eto mene među moje

Neću govoriti o rokovima isplate dugovanje, koje kasnije neću moći ispuniti. Ali neće biti ni priče da je došla nova administracija koja kaže da to nisu "naše" obaveze, one stoje i u najkraćem mogućem roku će biti realizirane - rekao je Jakovina.

NOVA GRADIŠKA - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je otvorio 14. poljoprivredno-poduzetničke ideje „Nova Gradiška 2012." . Stotinu izlagača okupilo se na izložbeno prodajnom dijelu ove manifestacije u Društvenom domu, a uz njih su, Dom kulture na otvaranju, napunili i drugi poljoprivrednici među kojima su bili i čelnici seljačkih udruga.

Financijske omotnice su stečena prava, nigdje ne piše da je to dio proračuna. Naša molba prema ministarstvu je da dio obaveza isplati prije proljetne sjetve. Za ratarske kulture to je oko 1,5 milijardi kuna, te oko 900 milijuna kuna poticaja za stoku. Očekujemo ili isplatu novca ili vaučere u cijelosti – kazao je Darko Grivičić.

Pozdravili su ih u ime Grada Nova Gradiška, zamjenik gradonačelnika Milan Mateša i župan Danijel Marušić, ravnatelj Poljoprivredne agencije Zdravko Barać i Darko Grivičić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, koji je za novog ministra poljoprivrede imao i pitanja vezana za nedoumice i sudbinu poljoprivrede i sela na koja nova vlast treba odgovoriti raspoređivanjem proračunskih sredstava za ovu godinu. Sve u dvorani je zanimalo što to poljoprivredni proizvođač može očekivati od nove vlasti, ponajprije hoće li Ministarstvo poljoprivrede izvršiti sve zatečene obveze. Na izložbenom dijelu ministra su čelni ljudi poljoprivrednih udruga doslovno vukli za rukav.

Darko Grivičić je kazao kako stečena prava na poticaje i potpore, koje je ostala dužna administracija Petra Čobankovića, poljoprivrednici neće zaboraviti. - Financijske omotnice su stečena prava, nigdje ne piše da je to dio proračuna. Naša molba prema ministarstvu je da dio obaveza isplati prije proljetne sjetve. Za ratarske kulture to je oko 1,5 milijardi kuna, te oko 900 milijuna kuna poticaja za stoku. Očekujemo ili isplatu novca ili vaučere u cijelosti – kazao je Darko Grivičić.

- Politički, poslovni i životni izazov mi je da sa svim akterima u agraru napravim ono, što nam je svima želja i cilj, a to je imati što više kvalitetne hrvatske hrane na hrvatskim policama, da naše ljude u agraru i našem selu učinimo zadovoljnijim i sretnijim. Poljoprivreda je strateška djelatnost razvitka cjelokupnog hrvatskog gospodarstva koja sa svojim potencijalima zauzima posebno mjesto i poseban značaj. Znamo koji su zatečeni dugovi u ministarstvu i koje obveze imamo. Kao odgovoran političar, odgovorno ministarstvo i odgovorna Vlada pokušat ćemo maksimalno do kraja izvršiti sve obveze koje imamo – kazao je ministar Tihomir Jakovina.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sudjelovao je danas i na javnoj tribini izložbeno savjetodavne manifestacije "14. Poljoprivredno poduzetničke ideje" u Novoj Gradiški. Nakon najave prvih smjernica za državni proračun, okupljeni u Novoj Gradiški najviše su iščekivali ministrovo pojašnjenje najavljenog smanjenja potpora.

Znamo koji su zatečeni dugovi u ministarstvu i koje obveze imamo. Kao odgovoran političar, odgovorno ministarstvo i odgovorna Vlada pokušat ćemo maksimalno do kraja izvršiti sve obveze koje imamo – kazao je ministar Tihomir Jakovina.

- Neću govoriti o smanjenju potpora u iznosu 1,4 milijarde kuna, jer najavljeno smanjenje odnosi se na smanjenje svih potpora, a ne samo u agraru. Proračun još nije gotov, usvojene su tek smjernice za izradu proračuna. Kako i koliko ćemo neke stvari morati mijenjati znati će se u slijedećim fazama izrade proračuna. U tim fazama morat ćemo sa svima sjest i odgovorno odraditi cijelu priču do kraja. Tu se moraju uzeti u obzir i zatečena dugovanja od 1,2 milijarde kuna. Kao odgovorno ministarstvo nastojat ćemo preuzete obaveze odraditi do kraja. Što se tiče proračuna za ovu godinu, nastojati ćemo ga zadržat na nivou koji smo imali u prošloj godini. Neću govoriti o rokovima isplate dugovanje, koje kasnije neću moći ispuniti. Ali neće biti ni priče da je došla nova administracija koja kaže da to nisu 'naše' obaveze, one stoje i u najkraćem mogućem roku će biti realizirane - rekao je Jakovina. Podsjetio je poljoprivrednike da će ubuduće sve manje moći računati na domaću komponentu poticaja i da se treba okretat sredstvima EU koja su prilično izdašna, ali se mogu dobiti samo uz konkretne programe.

Danas se na javnoj tribini razgovaralo o rezultatima pregovaračkog procesa u poglavljima 11. i 12., izravnim plaćanjima u poljoprivredi, mjerama ruralnog razvoja, te projektu „Crostart" koji je predstavio koncern Agrokor, a odnosi se na ugovaranje proizvodnje mlijeka, svinjogojske i povrtlarske proizvodnje.

Na izložbeni dio ove manifestacije svakako treba otići. Treba vidjeti što to proizvode i nude mali robni proizvođači. Radi se o proizvodima kojih nema na policama trgovačkih lanaca, a koji svojom kvalitetom, a uz to i nižom cijenom, plijene pozornost. U Društveni dom možete doći i u subotu do 15 sati. Što se stručnog i edukativnog dijela ovogodišnjih Poljoprivredno-poduzetničkih ideja tiče subota je rezervirana za pčelare i za potpisivanje sporazuma o ispitivanju kvalitete meda na području Brodsko-posavske županije.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  regan

  regan

  Komentirano: 27.1.2012. | 19:02

  1

  sada će se i on malo udebljati , a i vidi se da mu teka ne fali

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za pomoć nezaposlenima gotovo 600 tisuća kuna

  Potpisan ugovor

  Za pomoć nezaposlenima gotovo 600 tisuća kuna

  7.3.2020. | 14:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Od 15 polaznika edukacije već ih je šest zaposleno'

  Nadmašeni ciljevi projekta zapošljavanja

  'Od 15 polaznika edukacije već ih je šest zaposleno'

  9.5.2019. | 13:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su prvi diplomanti, hoće li ostati tu ovisi o puno toga

  Odsjek studija sestrinstva

  Oni su prvi diplomanti, hoće li ostati tu ovisi o puno toga

  9.4.2019. | 10:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dvojac besplatno dijelio svoje znanje

  I to se događa

  Dvojac besplatno dijelio svoje znanje

  22.3.2018. | 20:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Posao će dobiti 54 žene

  Zapošljavanje

  Posao će dobiti 54 žene

  14.2.2018. | 14:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreću s radovima na novom odjelu dijalize

  Milijunski projekti

  Kreću s radovima na novom odjelu dijalize

  11.12.2017. | 22:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Biti aktualan i slušan kao radio sa srcem i dušom

  Njihova misija je:

  Biti aktualan i slušan kao radio sa srcem i dušom

  25.9.2017. | 23:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Voda iz gradskog vodovoda nije za piće!

  Iz tvrtke “Slavča” reagirali:

  Voda iz gradskog vodovoda nije za piće!

  3.6.2017. | 0:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi Kongres poduzetnica jugoistočne Europe

  Sutra, na "Međunarodni dan žena"

  Prvi Kongres poduzetnica jugoistočne Europe

  7.3.2017. | 11:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bosine radnice se smrzavaju, nemaju grijanje

  Šute i trpe

  Bosine radnice se smrzavaju, nemaju grijanje

  13.1.2017. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne odbacuju mogućnost stažiranja na istom mjestu

  Studenti medicine na praksi u bolnici

  Ne odbacuju mogućnost stažiranja na istom mjestu

  8.12.2016. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijedno priznanje primio Bernard Kumić Berny

  Dani elektroničkih medija 2016

  Vrijedno priznanje primio Bernard Kumić Berny

  23.11.2016. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt vrijedan sto tisuća kuna

  Obnova

  Projekt vrijedan sto tisuća kuna

  1.11.2016. | 15:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zajednički u novi projekt

  Industrijski park

  Zajednički u novi projekt

  29.10.2016. | 14:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Studenti arhitekture izradit će studiju uređenja grada

  Važno je i mišljenje građana

  Studenti arhitekture izradit će studiju uređenja grada

  21.10.2016. | 9:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvča na prvom mjestu s ostvarenih 164 milijuna kuna prihoda

  U zadružnom vlasništvu

  Prvča na prvom mjestu s ostvarenih 164 milijuna kuna prihoda

  10.10.2016. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Otkupljuje baliranu slamu

  PAN Tvornica papira

  Otkupljuje baliranu slamu

  15.6.2016. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :