Gospodarstvo : Industrija

Objavljeno: 7.10.2020. u 9:40
Prikaza: 10745
|
Autor: JZ/SBplus

Tri pokušaja u osam godina

Propala grandiozna investicija Dragana Marića. Zasad.

Nova Gradiška : Propala grandiozna investicija Dragana Marića. Zasad.Investitor Dragan Marić i gradonačelnici Antun Haramija, Mirko Duspara, Vinko Grgić(Foto: SBplus/arhiva)

Budući da kupac preuzete obveze nije izvršio - nije uplatio drugi iznos jamčevine - potpisani kupoprodajni ugovor je raskinut, uplaćeni iznos jamčevine je zadržan u proračunu, a postupak prodaje istih nekretnina bit će ponovljen sukladno elementima javno objavljenog natječaja.

LIPIK/ SLAVONSKI BROD / NOVA GRADIŠKA - Budući da vlastitu grandioznu ideju nije uspio realizirati s gradonačelnikom Antunom Haramijom 2012. godine u Lipiku, investitor iz Čajkovaca Dragan Marić odlučio je vjerojatno životni poslovni poduhvat realizirati u sjedištu Brodsko-posavske županije, u Slavonskom Bordu.

Lokacija na kojoj je trebao biti realiziran taj projekt bila je slavonskobrodska Gospodarska zona „Zapad" - u osnivanju. 

U dobroj vjeri, 15. svibnja 2015. godine, brodski gradonačelnik Mirko Duspara sa suradnicima, održao je sastanak s Marićevim timom zainteresiranim za gradnju tvornice stakla. Riječ je bila o investiciji vrijednoj oko 280 milijuna eura, koja bi za Slavonski Brod i okolicu omogućila 800 novih radnih mjesta.

Lokacija na kojoj je trebao biti realiziran taj projekt nalazila se u slavonskobrodskoj Gospodarskoj zoni „Zapad" - u osnivanju. Kako je naglašeno na tom sastanku, Gradska uprava bila je spremna investitorima staviti na raspolaganje sve svoje kapacitete. Međutim, kako u gospodarskoj zoni nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi, projekt je mogao biti realiziran tek u suradnji s Državom koja je bila vlasnik zemljišta. 

Nakon petogodišnjeg rada, konačno 2019. godine, osigurani su potrebni preduvjeti za prodaju 85,6 hektara državnog zemljišta nadomak Slavonskom Brodu po početnoj cijeni od 36,5 milijuna kuna. Na natječaj se javila tvrtka Marsonia-glas d.o.o. iz Slavonskog Broda u vlasništvu Dragana Marića.

Međutim, tijekom natječajnog postupka, došlo je do određenih komplikacija s plaćanjem 1,82 milijuna kuna jamčevine zbog čega je hrvatska Vlada odlučila izvan snage staviti svoju odluku od 4. srpnja 2019. i odustati od već dogovorene prodaje najpovoljnijem ponuditelju, Marsonia-glasu, o čemu je pisao Telegram.

Vjerojatno ljut i razočaran, investitor Marić odlučio je 'treću sreću' potražiti u Novoj Gradiški kod tamošnjeg gradonačelnika Vinka Grgića, gdje je želio 'preseliti' investiciju. Čuvši što im se nudi, novogradiški gradski lideri munjevito su osigurali preduvjete za raspisivanje natječaja za prodaju zemljišta u tamošnjoj industrijskoj zoni koju oni Industrijski park zovu.     

„Na objavljen javni natječaj za prodaju zemljišta u Industrijskom parku ukupne površne 37 hektara po početnoj cijeni od 25,00 kuna po metru četvornom, nakon plaćene jamčevine u iznosu od 457.112,50 kuna tvrtka Marsonia-glas d.o.o. iz Slavonskog Broda dostavila je ponudu od 9.150.000,00 kuna za 37 hektara zemljišta.

Ponuda je prihvaćena, a 15. svibnja 2020. godine zaključen ugovor o prodaji i ugovoren rok plaćanja, te Gradu predana odgovarajuća sredstva osiguranja. Kako u utvrđenom roku nije platio ugovoreni iznos cijene, kupac je predložio produženje roka plaćanja. Grad je prijedlog prihvatio uz obvezu kupca da plati još jedan iznos jamčevine najkasnije do 10. rujna 2020. godine. Potom, zaključen je aneks ugovora u kojem je predviđeno da neispunjenje ugovorne obveze dovodi do automatskog raskida potpisanog aneksa kao i drugih posljedica neizvršenja Ugovora o prodaji nekretnina od 15. svibnja 2020. godine.

Budući da kupac preuzete obveze nije izvršio - nije uplatio drugi iznos jamčevine - potpisani kupoprodajni ugovor je raskinut, uplaćeni iznos jamčevine je zadržan u proračunu, a postupak prodaje istih nekretnina bit će ponovljen sukladno elementima javno objavljenog natječaja." Stoji u odgovoru novogradiške gradske uprave na upit portala SBplus.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni će do novih CNC strojeva i opreme uz pomoć sredstava EU

Projekt vrijedan ukupno 1,3 mil eura

Oni će do novih CNC strojeva i opreme uz pomoć sredstava EU

13.10.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodskoj županiji investicija od 2,4 milijarde kuna?

Bit će posla za 500 ljudi

U Brodskoj županiji investicija od 2,4 milijarde kuna?

5.6.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Industrijski park posjetili predstavnici inozemnih škola

U sklopu Erasmus+ programa

Industrijski park posjetili predstavnici inozemnih škola

6.10.2019. | 9:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odlaze u ropotarnicu prošlosti

Prodane i posljednje nekretnine

Odlaze u ropotarnicu prošlosti

29.7.2019. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tvrtka koja širi proizvodnju i koja treba radnike

Dok drugi odlaze oni ulažu

Tvrtka koja širi proizvodnju i koja treba radnike

11.5.2018. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tehnološki inkubator projekt je vrijedan 23,2 milijuna kuna

20 mil kn bespovratnih sredstava

Tehnološki inkubator projekt je vrijedan 23,2 milijuna kuna

15.12.2017. | 15:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na čelo važnog industrijskog pogona izabrana žena

Brodsko-posvska županija

Na čelo važnog industrijskog pogona izabrana žena

10.11.2017. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li biti otkaza u brodsko-posavskom pogonu Grupe?

Prodaja Atlanticove tvornice

Hoće li biti otkaza u brodsko-posavskom pogonu Grupe?

29.7.2017. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prodaju tvornicu u brodsko-posavskoj županiji

Atlantic Grupa

Prodaju tvornicu u brodsko-posavskoj županiji

12.7.2017. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prodajom nekretnina kraju privode još jedan stečaj

U Brodsko-posavskoj županiji

Prodajom nekretnina kraju privode još jedan stečaj

12.7.2017. | 9:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dolazi' pet novih tvrtki i stotine radnih mjesta

Potpisani ugovori

'Dolazi' pet novih tvrtki i stotine radnih mjesta

14.5.2017. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro nove investicije i nova radna mjesta

Najava dobrih vijesti

Uskoro nove investicije i nova radna mjesta

16.3.2017. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :