Gospodarstvo

Objavljeno: 11.4.2019. u 12:05
Prikaza: 1277
|
Autor: SBplus

Novogradiški Gospodarski forum

Broj zaposlenih u gradu u tri godine povećan 25 posto

Nova Gradiška : Broj zaposlenih u gradu u tri godine povećan 25 postoGospodarski foruma Nova Gradiška 2019.(Foto: novagradiska.hr)

- Slijedeći tjedan otvaramo ponude na raspisani Natječaj za izvođenje radova na Tehnološkom inkubatoru-projektu u vrijednosti blizu 28 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Grgić.

NOVA GRADIŠKA - Grad Nova Gradiška u partnerstvu sa Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, HAMAG-BICRO-m, Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo i investicije, Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Brodsko-posavskom županijom, Udruženjem obrtnika Nova Gradiška i LAG-om Zapadna Slavonija organizator je Gospodarskog foruma Nova Gradiška 2019.

Predstavnici ovih institucija, ujedno i predavači, predstavili su na ovogodišnjem 2. Gospodarskom forumu mogućnosti financiranja i poticanja razvoja mikro, malog i srednjeg poduzetništva, a cilj i ovog gospodarskoga skupa bio je omogućiti poduzetnicima više informacija kako bi bili uspješniji na svom poslovnom putu, ali i prezentirati sve ono što naš Grad čini za poduzetnike kako bi promijenio gospodarsku sliku na bolje.

Okupljene poduzetnike i goste pozdravio je gradonačelnik Vinko Grgić i govorio o naporima, mjerama i potporama koje daje Grad Nova Gradiška ističući da je ono što se događa značajno za gospodarstvo i njegov razvoj u cjelini.

"Prepoznati smo kao mali grad s velikim idejama. Po zadnjim dostupnim i službenim podacima Grad Nova Gradiška je četvrti grad po povećanom broju zapošljavanja u Hrvatskoj, a prvi grad u Slavoniji i Baranji. To je velika stvar za nas. Naš trud je ogroman i rezultati polako dolaze."

-Prepoznati smo kao mali grad s velikim idejama. Po zadnjim dostupnim i službenim podacima Grad Nova Gradiška je četvrti grad po povećanom broju zapošljavanja u Hrvatskoj, a prvi grad u Slavoniji i Baranji. To je velika stvar za nas. Naš trud je ogroman i rezultati polako dolaze. Znamo da oni ne dolaze preko noći jer je to mukotrpan i dugoročan proces. Naša gospodarska perjanica je Industrijska zona u kojoj u posljednje vrijeme ima velikih rezultata. Prije dva tjedna Vlada RH je donijela odluku o poklanjanju 45 hektara zemljišta Industrijskoj zoni tako da ćemo imati oko 70 hektara zemljišta koje je infrastrukturno opremljeno. Očekujemo slijedeći tjedan potpisivanje ugovora sa Ministarstvom gospodarstva o poduzetničkoj infrastrukturi. Projekt je vrijedan oko 7 milijuna kuna, od kojih su 5,5 milijuna sredstva Ministarstva. Riječ je o cesti, odvodnji i kanalizaciji, tako da će naša zona biti u potpunosti opremljena infrastrukturom. Slijedeći tjedan otvaramo ponude na raspisani Natječaj za izvođene radova na Tehnološkom inkubatoru-projektu u vrijednosti blizu 28 milijuna kuna.

- Ono što nas je iznenadilo prije mjesec dana je da smo prošli, zajedno s Gradom Šapcom, u projektu međugranične suradnje između Srbije i Hrvatske. Projekt je vrijedan oko 5 milijuna kuna, a radi se fotonaponskoj elektrani koja će biti u Industrijskoj zoni. Jako nam je važno da ćemo za godinu ili godinu i pol biti grad potpuno energetski neovisan. Uvodimo led tehnologiju koja će nam 75% smanjiti troškove, a preostalih 25% koje ćemo morati plaćati namirit ćemo prihodima od fotonaponske elektrane. Sve nam je to važno jer se radi o dugotrajnim stvarima na kojima se mora puno raditi. Svi ovi projekti nisu nastali preko noći, već se rade mjesecima, pa čak i godinama. Najvažnije da je Grad prijatelj poduzetništva, ne na način da otvara tvornice, već da osiguravamo uvjete za gospodarstvo, kazao je Grgić.

- Ono što me osobito veseli su podaci o zapošljavanju i smanjenju broja nezaposlenih sa 1500 na 700 osoba u Novoj Gradiški. U ožujku 2016. godine bilo je zaposleno 3.770 ljudi , a danas je zaposleno 4.709. To su nama najvažniji podaci i to je ono što doprinosi našem Proračunu koji u ovom trenutku ulaže 12 milijuna kuna isključivo u Industrijsku zonu, odnosno u gospodarstvo. Naši poduzetnici i obrtnici imaju uvijek otvorene i moja i vrata svih gradskih ureda. Svima koji su tražili smo pomogli – istaknuo je na kraju gradonačelnik Vinko Grgić.

Uslijedile su i riječi potpore ovom gospodarskom skupu i od strane Jelene Ivaniš, predsjednice Obrtničke komore Slavonski Brod, Krešimira Rudeca, direktora Županijske komore Slavonski Brod, Stjepana Bošnjakovića, zamjenika župana, a 2. Gospodarski forum Nova Gradiška 2019. otvorio je Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije. Tom je prigodom između ostaloga naglasio:

- Unatrag dvije godine što se tiče bespovratnih sredstava smo generirali negdje 9,3 milijarde kuna investicija u RH. Dodanu vrijednost koju radi HAMAG-BICRO nisu javni radovi, infrastruktura, nego naši poduzetnici, realni sektor koji generiraju zapošljavanja i koji u biti hrane cijelu lokalnu smoupravu kao i cijelu državu. U Novoj Gradiški je generirano negdje oko 6 i pol milijuna kuna bespovratnih sredstava dakle to je oko 14 projekata koji su participirali u Fondovima EU, dok je u BPŽ ta brojka negdje na 107 milijuna kuna gdje je 42,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava što generira nova zapošljavanja. Krucijalan problem kojega smo u Agenciji detektirali je neinformiranost naših poduzetnika, dakle kako doći do jeftinih sredstava i koje su najčešće greške koje poduzetnici rade kad se aplicira na sredstva EU. Pozdravljam inicijativu za Gospodarski forum jer je informacija najvažnija da bi ostvarili poslovnu aktivnost". 

Uslijedile su prezentacije programa i mjera o mogućnostima financiranja i poticanja mikro, malih i srednjih poduzeća. S obzirom na mnoštvo vrlo korisnih informacija i podataka sve prezentacije s 2. Gospodarskog foruma Nova Gradiška 2019. biti će objavljene na web stranici Grada Nova Gradiška kako bi bile dostupne još većem broju poduzetnika, ali i onima koji će to tek postati, navodi se na službenoj stranici Grada Nova Gradiška.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Traže sve - od kuhara do liječnika

Devet slobodnih radnih mjesta

Traže sve - od kuhara do liječnika

13.12.2019. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na području Županije potrebno 17-ero novih odgojitelja

Povećan opseg poslova u vrtićima

Na području Županije potrebno 17-ero novih odgojitelja

9.12.2019. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stiglo 1800 paketa higijenskih potrepština

Crveni križ za potrebite

Stiglo 1800 paketa higijenskih potrepština

19.6.2019. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : S velikom strašću progovorili o svom budućem zanimanju

Oni su odlučni i hrabri mladi ljudi

S velikom strašću progovorili o svom budućem zanimanju

24.5.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pozitivna priča o mladima koji su ostali u Slavoniji

Od ideje do uspješnog biznisa

Pozitivna priča o mladima koji su ostali u Slavoniji

5.5.2019. | 16:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad koji zapošljava najviše osoba s invaliditetom

Prvi u Slavoniji i Baranji

Grad koji zapošljava najviše osoba s invaliditetom

3.5.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zagrebačka tvrtka ponudila 33,22 milijuna kuna

Za izgradnju novogradiškog inkubatora

Zagrebačka tvrtka ponudila 33,22 milijuna kuna

21.4.2019. | 13:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nazire li se kraj dugogodišnjeg stečajnog postupka?

Djelatnici i dalje čekaju plaće

Nazire li se kraj dugogodišnjeg stečajnog postupka?

19.1.2019. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi liječnik preuzeo veliki bolnički odjel

'Od sedam kirurga, ja sam najmlađi'

Mladi liječnik preuzeo veliki bolnički odjel

6.9.2018. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sve što donesemo, to i prodamo'

Šarenilo pijačnog dana usred tjedna

'Sve što donesemo, to i prodamo'

26.7.2018. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvaranje novih radnih mjesta u općinama Županije

Puno radno vrijeme na godinu dana

Otvaranje novih radnih mjesta u općinama Županije

10.4.2018. | 12:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biznis iz JAR-a preselili u Slavoniju

Uspješna priča bračnog para

Biznis iz JAR-a preselili u Slavoniju

20.3.2018. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kratka, ali bogata prošlost

Proslava dana grada

Kratka, ali bogata prošlost

8.12.2017. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ove godine više izlagača  nego prethodne

Poljoprivredno-poduzetničke ideje

Ove godine više izlagača nego prethodne

22.1.2015. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Stvaramo uvjete za domaća i strana ulaganja'

Ivan Sertić, direktor IPNG

'Stvaramo uvjete za domaća i strana ulaganja'

17.2.2012. | 9:53
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :