Kultura : Povijest

Objavljeno: 5.4.2013. u 0:03
Prikaza: 5797
|
Autor: Mladen Barać

BL i svijet 1947.-1949. (3)

I Brođani slavili Staljinov rođendan

root : I Brođani slavili Staljinov rođendan BL je 20. prosinca 1947. čestitao rođendan Staljinu(Foto: Brodski list 4/1947)
Kao što je najavljeno, donosimo treći dio znanstvenog rada ''Brodski list i svijet 1947.-1949.'' autora Mladena Baraća, prof., znanstvenog novaka Hrvatskog instituta za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje iz Slavonskog Broda. (SBplus.hr)

Rad analizira tekstove vanjskopolitičke rubrike slavonskobrodskog tjednika Brodski list u razdoblju 1947. – 1949., u kontekstu početne etape hladnoratovskog sukoba, koji su predvodile svjetske supersile Sjedinjene Američke Države i Sovjetski Savez. Uz ovu analizu, rad rekonstruira propagandni rad tadašnjeg novinstva, čiji je vjerodostojan primjer i pisanje Brodskog lista, koji se nalazio pod okriljem slavonskobrodske gradske organizacije Narodne fronte.

Sovjetski Savez–od posvemašnjeg uzora do početka odmaka (I)

U ovom razdoblju, prije Staljinova i Titova sukoba, vrlo važan čimbenik u ideološkoj nadogradnji bilo je izgrađivanje kulta ličnosti, u ovom slučaju Staljinova, kao i glorificiranje drugih značajnih simbola revolucije na stranicama brodskog tjednika. BL je 20. prosinca 1947. čestitao rođendan Josifu Visarionoviču Staljinu, poručivši kako: "Cijeli slobodoljubivi svijet slavi taj dan kao dan smotre snaga demokratskog svijeta u borbi za izvojevanje mira i demokracije.” Uredništvo je u servilnom duhu navelo kako: "Građani grada Broda i okoline slave 68. rođendan generalisimusa Staljina u znaku velikih pobjeda na polju privredne i kulturne izgradnje zemlje, – u znaku ispunjenja prve godine naše pjatiljetke. Udvostručeni napori na izvršenju plana neka budu čestitka građana Broda vođi i učitelju svih slobodoljubivih naroda svijeta-genijalnom rukovodiocu drugu Staljinu.” 

"Građani grada Broda i okoline slave 68. rođendan generalisimusa Staljina u znaku velikih pobjeda na polju privredne i kulturne izgradnje zemlje, – u znaku ispunjenja prve godine naše pjatiljetke...''

Infantilna ideološka povezanost tadašnje Jugoslavije sa Sovjetskim Savezom manifestirala se na lokalnoj razini na različite načine, primjerice, 22. veljače 1948. u slavonskobrodskom Domu kulture održana je svečana proslava 30. godišnjice osnutka Crvene armije, u organizaciji Društva za kulturnu suradnju Hrvatske sa SSSR-om. Program proslave obuhvaćao je izvođenje sovjetske, potom jugoslavenske himne, uz održavanje predavanja o povijesti Crvene Armije i izvođenja njezine koračnice.

Afirmativan stav brodskog tjednika prema SSSR-u i socijalističkom bloku zemalja bio je pod vidljivim utjecajem tiražnijih jugoslavenskih listova poput, primjerice, lista Naprijed, koji je, također, imao posebnu rubriku o SSSR-u (slično rubrici iz Vjesnika naslovljenoj "Iz bratskog Sovjetskog Saveza”), a koja je popularizirala brojne segmente iz života u ovoj zemlji. Poslije će, nakon zaoštravanja jugoslavensko-sovjetskih odnosa, BL preuzeti dio kritičkog stava lista Naprijed prema politici SSSR-a, u kontekstu Rezolucije Informbiroa, najprije s blažim i umjerenijim reagiranjima, a poslije i vlastitim udjelom u žestokoj kampanji usredotočenoj na, u očima jugoslavenskog rukovodstva, sovjetsko ideološko i praktično odstupanje od marksizma-lenjinizma, kao i osudu staljinističkog hegemonizma nad malim zemljama, što se, napose, odvija u razdoblju od 1950. nadalje.

Već po sadržaju premijernog izvješća iz SSSR-a može se uočiti jednoliko profilirana poruka, koja se temeljila na uspjesima gospodarstva kao najvažnijeg segmenta općeg napretka socijalističkog društva, prema propagandističkom filosovjetskom obrascu koji će se, sa sličnim sadržajima, učestalo pojavljivati do druge polovice 1949. Naime, brodski tjednik je u trećem broju prvi put objavio rubriku "Vijesti iz svijeta”, u sklopu koje su prve vijesti iz SSSR-a izvještavale o obilježavanju tridesete godišnjice Oktobarske revolucije, pri čemu je 159 sovjetskih umjetnika proglašeno narodnim umjetnicima. Ujedno, ovaj tekst bio je dopunjen vijestima o povećanju proizvodnje šećera u SSSR u odnosu na prethodnu godinu, sovjetskoj pomoći Poljskoj u žitu, povratku Armenaca iz SAD-a u domovinu te proizvodnji 10 000-og kamiona tipa Gaz-51 u tvornici automobila Molotov,"najvećoj u Europi”, kako je autor titulira.

U tekstovima se naglašava gospodarska moć i sveopći napredak sovjetskog društva

Naglašavala se sovjetska miroljubiva orijentiranost, naspram militarističke politike zapadnih sila.

Tijekom 1948. vijesti iz Sovjetskog Saveza dominantno su obilovale informacijama iz gospodarstva (npr. planovi o isušivanju močvarnog područja zapremine 120 000 000 hektara na području Bjelorusije) te sovjetskoj gospodarskoj pomoći ostalim socijalističkim zemljama (npr. pomoć Rumunjskoj u sirovom pamuku), s ciljem naglašavanja solidarnosti između komunističkih saveznika, ali i prikazivanja SSSR-a kao odgovornog predvodnika socijalističkog tabora. Ujedno se naglašavala i sovjetska miroljubiva orijentiranost, naspram militarističke politike zapadnih sila.

Nadalje, početkom travnja 1948. BL je javio o velikom porastu proizvodnje crne metalurgije u SSSR-u, obnovi i izgradnji novih martenovih, električnih i koksovih peći, koje će omogućiti daljnji rast proizvodnje metala, uz informaciju o rekorderkama socijalističkog natjecanja, četirima lenjingradskim preljama, što je ukazivalo na još jedno važno obilježje popularizacije rada u socijalističkom društvu – isticanje individualnih zasluga u kolektivnom naporu. U sklopu ovog bloka vijesti, obznanjeno je proširenje kapaciteta glasovitog crnomorskog lječilišta i odmarališta Soči, što je sadržajno odudaralo od većine sadržanih vijesti iz SSSR-a, mahom vezanih za industriju i poljoprivredu.

Zanimljiv dodatak promociji sovjetskog gospodarstva predstavljale su često objavljivane crtice iz svakodnevnog života sovjetskih radnih kolektiva te njihovih sudjelovanja u petogodišnjim ekonomskim planovima. Shodno tome, isticana su poboljšanja životnih uvjeta i socijalnog standarda stanovništva, napose seljaštva i radništva, primjerice, kroz podizanje kvalitete medicinskih usluga.

 Kolhozi, gradnja ''đinovske'' centrale, spolna ravnopravnost, žene piloti...

Uz vijesti iz SSSR-a, u sklopu rubrike "Vijesti iz svijeta”, povremeno je objavljivana rubrika "Vijesti iz SSSR-a” s uglavnom istovrsnim temama, ponajprije gospodarske tematike, ponajviše posvećene poljoprivredi. Tako je propagiran sovjetski sustav kolhoza, što je trebalo ići u prilog sličnim jugoslavenskim stremljenjima (agrarnoj kolektivizaciji). Članak o sastanku najuspješnijih kolhoza moskovske oblasti opisivao je ovaj događaj kao "veliku svečanost sovjetskih poljoprivrednika”, na kojem su pojedini delegati referirali o postignućima svojih kolhoza, kao i o metodama rada.

U povodu obilježavanja 1. svibnja (1948.), Međunarodnog praznika rada, prigodni broj BL-a bio je posebno uređen, dok je naslovnicu krasila crvena boja, za razliku od dotadašnje crno-bijele varijante. U ovom broju, rubrika "Vijesti iz Sovjetskog Saveza” prigodno je obilovala većim brojem vijesti gospodarske tematike. Tako je brodsko čitateljstvo doznalo za gradnju nove "džinovske” hidrocentrale na rijeci Kami, koja je, prema svom kapacitetu, trebala biti druga po snazi u SSSR-u, a koja će, uz proizvodnju energije, doprinijeti razvoju riječnog prometa i industrije. Glede poljoprivrede, za proljeće 1948. na kolhozima Gruzije, Ukrajine i RSFSR-a najavljeno je sijanje granate pšenice koja se odlikovala krupnim razgranatim klasom.

O svekolikoj naprednosti SSSR-a, koja je uključivala i spolnu ravnopravnost, trebala je posvjedočiti i vijest o velikom broju žena pilota, koje su za vrijeme "Velikog otadžbinskog rata”, kako ga nazivaju u članku, služile u ratnom zrakoplovstvu Crvene armije. Mnoge od njih, nagrađene titulom heroja SSSR-a, nastavile su služitiu civilnom zrakoplovstvu kao piloti, mehaničari i radiotelegrafisti. O neposustajućem radnom elanu sovjetskog radništva izvještavala je i vijest kako je deset kijevskih poduzeća prije isteka roka ispunilo četveromjesečne planove proizvodnje, dok je 400 radnika kijevskih poduzeća već ispunilo svoje petogodišnje norme.

Propagandno konstruiranje uljepšane slike o SSSR-u nije ponudilo nijednu informaciju o nepovoljnostima ili zaprekama koje su bile prisutne u gospodarstvu ove zemlje. Čitateljstvo nije ni po čemu moglo naslutiti kako je stvarnost sovjetskog gospodarstva bila sasvim drukčija od idealiziranih izvješća na stranicama BL-a. Nakon hvalospjevnih svibanjskih tekstova o SSSR-u, tijekom ljeta 1948. postupno dolazi do prvih znakova razlaza između Jugoslavije i zemalja potpisnica Rezolucije Informbiroa, predvođenih SSSR-om.

U subotu (6. travnja) donosimo četvrti nastavak.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Gerilac

Gerilac

Komentirano: 5.4.2013. | 23:16

1

legitimno područje istraživanja u znanstvenom smislu, nisam sigurno podrazumjevao u publicističkom. nada ti je uslišena - nisam jer oni sigurno nebi imali volje za raspravu s tobom koju sam i ja upravo izgubio.
Gerilac

Gerilac

Komentirano: 5.4.2013. | 15:31

2

@Borat tako je uzmimo Ninu kao mjerilo jer čovjek dolazi iz humanističke znanosti. A reci ti što je po tebi doprinos? jel bi netko sa znanstvenim člankom trebao otvoriti 10 radnih mjesta ? prošlost lokalnog prostora je legitimno polje istraživanja koje je priznato u svim razvijenim zemljama. Microhistory je doživjela pravu ekspanziju u anglo-američkoj historiografiji. Ne vidim zašto bi se ona prepustila zaboravu.
zuvanovic

zuvanovic

Komentirano: 5.4.2013. | 13:25

3

Kakvo novinarstvo, taka drzava - Staljinova puppet drzava u kojoj je Broz pobio sve sto je znalo misliti i pisati, smrdi do danasnjih dana izborom naseg Pol Pota za vrhunsku osobu u predstavljanju EZ. Opet sumrak razuma. Sve novine pa tako i BL su vodili i perpisivali partijski komesari iz OZNE prema uputama iz Moskve, Partije i Broza i to je znanost toga doba, koju nasi “ljevicari“ sakrivaju ko zmija noge.
Gerilac

Gerilac

Komentirano: 5.4.2013. | 12:00

4

@Borat koncept vrednovanja kojeg ti zagovaraš je iracionalan. po čemu bi ti, koji si očito ideološki zadojen, morao imati koristi od toga? značaj znanstvene zajednice ima vrijednost za cijelo društvo, ovdje konkretno u doprinosu poznavanja prošlosti pri čemu ne smije biti monopola na tumačenje te prošlosti (što ti kao titov apologet očito zagovaraš). Što se tiče inozemnog vrednovanja tu si primjenio tipični kolonijalni diskurs. Nešto vrijedi samo ako je vrednovano vani? to se za društvene i humanističke znanosti nikako ne može reći jer jednostavno ne postoji interes za određena područja. O gospodarstvu Slavonije u 19. stoljeću možeš napisati ne znam kako kvalitetan rad, ali ako to nekoga u Nizozemskoj ili Njemačkoj ne zanima po tebi to odmah ne vrijedi ništa, ? na taj način svaka bi lokalna tema unaprijed izgubila smisao, takva valorizacija za određene znanosti ne postoji ni kod njih pa zašto bi i kod nas.
adz1990

adz1990

Komentirano: 5.4.2013. | 2:56

5

Ja sam mislio da ovo piše Jerko-pošto je njegov prijatelj Karl Marx pa valjda i J,V,Stalin....

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : „Kartu čitaj, al' seljaka pitaj“

Usmena je predaja ipak sigurnija

„Kartu čitaj, al' seljaka pitaj“

20.12.2021. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ostatci ceste koja je prelazila Savu pomažu riješiti enigmu

O kojoj rijeci govori stari natpis?

Ostatci ceste koja je prelazila Savu pomažu riješiti enigmu

27.1.2021. | 8:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li posjetitelji uskoro 'piti' iz Štampareva bunara?

Dani velikana medicine

Hoće li posjetitelji uskoro 'piti' iz Štampareva bunara?

10.12.2018. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas se pije novo vino

Tradicija proslave Martinja

Danas se pije novo vino

11.11.2017. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odnos Dinarske četničke divizije i vlasti NDH

Pavelić podržao suradnju

Odnos Dinarske četničke divizije i vlasti NDH

10.4.2016. | 20:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franz Vaniček i vojno krajiška historiografija

Znanstveni skup (23.-24.10.)

Franz Vaniček i vojno krajiška historiografija

21.10.2014. | 10:17
SBplus.hr, Slavonski Brod : Reakcija pobunjenih Srba na  VRA 'Bljesak'

Kroz dokumente ''RSK''

Reakcija pobunjenih Srba na VRA 'Bljesak'

1.5.2013. | 14:53
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski list - instrument mobilizacije i indoktrinacije

Cijeli članak M. Baraća

Brodski list - instrument mobilizacije i indoktrinacije

20.4.2013. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Arapski narod kao žrtva britanskog kolonijalizma

BL i svijet 1947.-1949. (10)

Arapski narod kao žrtva britanskog kolonijalizma

18.4.2013. | 23:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imperijalizam, kolonijalizam, represija, izrabljivanje

Slika o Britaniji i Francuskoj

Imperijalizam, kolonijalizam, represija, izrabljivanje

16.4.2013. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imperijalisti, ratni huškači, izrabljivači...

Jugoslavenski mediji o SAD-u

Imperijalisti, ratni huškači, izrabljivači...

14.4.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatikan je produžena ruka tal. fašizma i kapitalizma

BL i svijet 1947.-1949. (7)

Vatikan je produžena ruka tal. fašizma i kapitalizma

11.4.2013. | 12:41
SBplus.hr, Slavonski Brod : Protiv ''monarhofašista'' i nacionalista

BL i svijet 1947.-1949. (6)

Protiv ''monarhofašista'' i nacionalista

9.4.2013. | 10:47
SBplus.hr, Slavonski Brod : Protiv kleveta, laži, domaćih izdajnika i špijuna

BL i svijet 1947.-1949. (5)

Protiv kleveta, laži, domaćih izdajnika i špijuna

7.4.2013. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani prosvjedovali protiv Rezolucije Informbiroa

BL i svijet 1947.-1949. (4)

Brođani prosvjedovali protiv Rezolucije Informbiroa

6.4.2013. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Međunarodni odnosi u svijetu 1945.–1950.

Brodski list i svijet 1947-1949 (2)

Međunarodni odnosi u svijetu 1945.–1950.

4.4.2013. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski list u službi ideološke indoktrinacije

Brodski list i svijet 1947-1949 (1)

Brodski list u službi ideološke indoktrinacije

3.4.2013. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Likaj, Birsov sin, iz Marsvnniae

Prvi poznati Brođanin

Likaj, Birsov sin, iz Marsvnniae

9.2.2013. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : „I Hrvati imaju pravo znati potpunu istinu“

Kad hrabrost prevlada

„I Hrvati imaju pravo znati potpunu istinu“

28.11.2012. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :