Kolumne : Virtual Unreality

Objavljeno: 6.6.2015. u 23:15
Prikaza: 3974
|
Autor: Miroslav Mazurek

Skupština udruge PLUS

Nestandardno izvješće o radu portala SBplus

Udruga PLUS izdavač je i temelj portala SBplus

U ponedjeljak, 01. lipnja 2015., u njezinu sjedištu, na adresi Šetalište braće Radić br. 5/1, održana je izvještajno-izborna skupština udruge PLUS. Iako je bilo prisutno dvadesetak članova, urednik i stari-novi predsjednik, Jerko Zovak, baš meni dodijelio je zadatak izvještavanja s tog skupa. U takvim situacijama, naravno, čovjek se upita: „Zašto baš ja?", no, kad sam malo razmislio, shvatio sam kako, vjerojatno, nema idealnije osobe za taj zadatak - iz nekoliko razloga. Prvo, jedan sam od rijetkih suosnivača portala, koji je sve ovo vrijeme ostao uz Jerka. Bili su tu Marijan, VeljkoStribor, pokojni Emil, bio je, i srećom još uvijek je tu, naš samozatajni i prevrijedni sportaš Ivan, ali on baš nije čovjek od ovakvih govorancija pa je to ujedno i drugi jak razlog zašto baš ja pišem ovo izvješće.

Na životnom početku portala, nekoliko iskusnih profesionalnih novinara ukomponirano je s nekolicinom nas koji nikada u životu u medijima pisali nismo, pa je valjalo učiti od starih majstora. Osnovna nakana o objavi 10 tekstova dnevno uvijek mi je djelovala potpuno nerealno, no, i tu me je maršal razuvjerio objavivši za 1500 dana preko 15000 tekstova.

Bez formalnosti

Dakle, za Jerka i njegovu famigliu, koja ga je od početka snažno podržavala u ovom projektu, ja sam svojevrsni consigliere, Tom Hagen (već slutim zlurade podsmjehe dežurnih „moralizatora" na moju hiperbolu). Osnovna zadaća udruge PLUS – promicanje je lokalne uprave i samopuprave (kvragu, a ja uvijek mislio da je prva riječ 'poticanje' – kakav naivac) i stvaranje uvjeta za djelovanje ovog portala.

Moram ovdje iskreno priznati kako sam uvijek vjerovao u ovaj portal i ovaj projekt, ali nikada nisam vjerovao u stvarnu financijsku isplativost nekog web projekta s ovako uskom lokalnom „tematikom". Srećom, razuvjeren sam. Ali, o rezultatima financijskog poslovanja udruge ovdje neću iz dva razloga: prvo – sve je po zakonu objavljeno i dostupno na stranicama FINA-e, a drugo, ne želim nekim našim „dobrohotnim" čitateljima priuštiti srčani udar kad vide koja se tu lova vrti.

Dakle, obećao sam kako ovo neće biti standardno izvješće sa skupštine udruge - s iznošenjem brojnih suhoparnih podataka i davljenjem čitateljstva s formalnim neizostavnostima poput izbora izvršnih i nadzornih odbora, ovoga i onoga, rekapitulacije prošlogodišnjeg i višegodišnjeg rada udruge, prihvaćanja izvješća i donošenja statuta. Ipak, istine i edukativnih razloga radi, moram nešto napisati o dosadašnjem radu i rezultatima udruge odnosno portala.

Financije i organizacija

Iako su gore nabrojani stariji adolescenti počeli kao što počinju svi alternativci - doduše ne iz garaže već iz vikendice - bez nekog kapitala, ali sa ogromnim entuzijazmom, SBplus je danas ozbiljan, profesionalno organiziran i vođen projekt. Radi se o udruzi usklađenoj sa svim važećim hrvatskim zakonima i propisno registriranom elektroničkom mediju. Zbog toga, iako to dosad nije činila, Udruga može konkurirati za sredstva koja, iz svojih fondova, dodjeljuju lokalna, državna i inozemna tijela.

Iako smo svi doprinosili i doprinosimo svojim nesebičnim radom, osnovni razlog uspjeha ovog projekta je gazda Jerko kojega, inače, od milja zovem maršal. On je od samih početaka 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu bdio nad svojim čedom, nesebično ulagao sebe i svoje bogato iskustvo i svaki dan učio mnoštvo novih činjenica.

Počeo je kao potpuni laik za web i Internet, a danas samostalno administrira i suvereno vodi cijeli projekt. Portali u ovako malim i osiromašenim sredinama gotovo su redovito osuđeni na financijsku propast ili stagnaciju ali - jedino i isključivo zahvaljujući Jerku - ovaj je uspio opstati i rasti. Osim što je portalu osigurao financijsku opstojnost i, od 1. prosinca 2014. zaposlio novinarku Aleksandru, Jerko je svojim uspjehom, na neki način, i drugima omogućio zaradu na portalima: prodaše oni svoje portale naivcima koji su vjerovali kako se uspjeh i brand mogu jednostavno kupiti. No, on je umješan pokeraš, igrač na veliko, koji se ne prodaje za siću, galantan gospodin i uporan, tvrdoglav radoholičar, koji uvijek poštuje i bodri svoje suradnike.

Od svih silnih rangiranja portala puno važnija je činjenica da mnogi, ne samo lokalni, moćnici započinju svoj radni dan strepećom provjerom ima li ih na SBplus-u. 

Dakle, sumiram: portal je financijski i organizacijski uspio isključivo zahvaljujući Predsjedniku. Svi koji su upućeni u naš odnos znaju da ovo nisu ni kurtoazne riječi, niti neko moje „uvlačenje" Jerku, jer za to doista nemam nikakvih pobuda ni razloga, već iskreno viđenje činjenica. Držim kako se radi o sposobnom i vrijednom čovjeku, koji ima, u nas tako rijedak, onaj fini osjećaj za posao i poduzetništvo. Svi uspješni poduzetnici koji ovo čitaju prepoznati će koje od spomenutih osobina su naprosto nužne za uspjeh.

U ovom pregledu ne bi bilo pošteno ne spomenuti i svestranog Borislava, koji je redovito uskakao kao Jerkova zamjena u kritičnim trenutcima te i sam dao nemjerljiv doprinos razvoju i opstanku portala. Isto vrijedi i za sve ostale stalne i povremene suradnike.

Sadržaj

Dakle, na početku portala je nekoliko iskusnih profesionalnih novinara ukomponirano s nekolicinom nas koji nikada u životu u medijima pisali nismo, pa je valjalo učiti od starih majstora. Osnovna nakana o objavi 10 tekstova dnevno uvijek mi je djelovala potpuno nerealno, jer gradić poput Broda (da ne kažem kasaba) u rijetkim danima poluči dva-tri spomena vrijedna događaja. No, i tu me je maršal razuvjerio objavivši za 1500 dana preko 15000 tekstova. Vjerujem kako u tih 1500 dana nije preskočen niti jedan spomena vrijedan brodski događaj ni pojava, a mnogi su tekstovi poslužili kao poticaj lokalnoj politici i službenicima za unapređenje svog djelovanja, a na korist građana.

Bilo je među nama i neslaganja glede načina obrade pojedinih tema. Po mom mišljenju, nekada se radilo senzacionalistički, bez poželjne razine kompetencija, no, to je pritužba koja vrijedi za cjelokupno hrvatsko novinarstvo, koje vrlo često govori o nekim temama bez ikakve ozbiljne pripreme. Sve je to ovom portalu, po mnogim relevantnim rangiranjima, osiguralo mjesto među prvih 40 portala u zemlji, što je izvanredan rezultat i za brojne „opremljenije" i „nafutranije" portale nedostižno.

No, od svih tih silnih rangiranja puno više znači činjenica da mnogi moćnici započinju svoj radni dan strepećom provjerom ima li ih gdje na portalu pa tek onda na miru ispijaju prvu jutarnju kavicu.

Ono što posebno s ponosom mogu potvrditi, nikada nije bilo uredničke cenzure. Uglavnom, pojavljuje se sad već tradicionalna hrvatska autocenzura.

Osnovni je cilj zadržati financijsku održivost, proširiti područje djelovanja, uvesti nove sadržaje i na taj način građanima donijeti više korisnih i zanimljivih informacija temeljem kojih će oni lakše utjecati na kreiranje uvjeta rada i življenja u svojoj zajednici.

Planovi

Planova je puno i mnoga iznenađenja očekuju čitatelje portala. Osnovni je cilj zadržati financijsku održivost, proširiti područje djelovanja, uvesti nove sadržaje i na taj način građanima donijeti više korisnih i zanimljivih informacija temeljem kojih će oni lakše utjecati na kreiranje uvjeta rada i življenja u svojoj zajednici.

No, gledajući u budućnost, osjećam tjeskobu zbog jedne posebno tužne činjenice. Gotovo svi koji na portalu surađuju, ili su surađivali, u drugoj su polovici svog života (neću reći starci). Dok vani Internet i web poduhvate pokreću gotovo golobradi dječarci, kod nas je jako teško ljude mlađe generacije pridobiti za ovaj tip djelovanja, čak kada im obećate i nekakvu lovu, kada od njih ne tražite samo besplatan rad za unapređenje informiranosti mladih i svih ostalih sugrađana.

Nakon što su razne omladinske udruge, godinama, izgovor za nedjelovanje pronalazile u nemanju svog prostora, nakon što im je završen Centar mladih, osobno, očekivao sam puno više događanja, priredbi, radionica koje bi na neki način „podigle" naš grad i okolicu te i medijima dale više štofa za izvještavanje i usmjeravanje svoga fokusa ka onima na kojima svijet ostaje.

Sve nas trebao bi zabrinuti potpuni nedostatak poduzetničkog duha i zanimanja za društvena zbivanja; želje za mijenjanjem nas isluženih staraca i, u krajnjem slučaju, bježanje naših omladinaca od zarade u ova teška vremena. Stoga, ovaj ću prikaz završiti, tko zna kojim već, pozivom mladima neka se uključe, neka pronađu neku svoju misiju ili samo povremen, kratkotrajan, makar i malen, izvor zarade u medijima te na taj način pokušaju oblikovati i utjecati na svoju budućnost. SBplus je nebrojeno puta pokazao kako može poslužiti kao poluga za provođenje društvenih promjena i ostvarenje interesa kako mladih tako i ostalih građana.

Završit ću s nekoliko izreka Georgea Orwella:
„U vrijeme univerzalnih prijevara reći istinu je revolucionarno djelo".
„Sloboda je pravo kazati ljudima ono što oni ne žele čuti".
„Narod koji izabere korumpirane, prevarante, lopove i izdajnike nije žrtva, nego suučesnik!" 

PS. Naravno, skupština je završila već tradicionalno fenomenalnom gozbom.

  Broj komentara: 5

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Stockholm

  Stockholm

  Komentirano: 9.6.2015. | 10:58

  1

  Imam malo pitanje, nije komentar. Gdje se ovo dogadjalo ? Zahvaljujem se unaprijed ako mi netko odgovori. Volio bih iduci put kada budem dolazio u Brod otici na ovo mjesto, krasna priroda.
  Stockholm

  Stockholm

  Komentirano: 9.6.2015. | 9:56

  2

  @Kometa ; Miro Mazurek je ucio i naucio hrvatski jezik i pravopis kod g-dje Rajkovic. Ti si pogledao Kuma i Googlao Orwella. Jesi jos nesto procitao ? Npr, Muzika vrele vode ?
  Kometa

  Kometa

  Komentirano: 8.6.2015. | 7:43

  3

  Da u cijeli tekst nije utkana pokoja nit ironije i samoironije koje imaju funkciju objektiviziranja značenja i značaja portala, tekst bih automatski svrstao u pretinac s dosad neviđenim laudama „maršalu“ Zovaku. Svjestan reperkusija usporedbe, kolumnist kaže: „Dakle, za Jerka i njegovu famigliu, koja ga je od početka snažno podržavala u ovom projektu, ja sam svojevrsni consigliere, Tom Hagen“ . U Coppolinom „Kumu“ je to jasno: odvjetnik Hagen koji savjetnički podržava mafijaša Vita Corleonea i sam je mafijaš. Je li moguće da ljudi tako funkcioniraju i na sbplusu? Vrhunac laude koja to za dlaku nije završava upotrebom Orwella kao argumentom da se portal sbplus pokazao kao poluga za provođenje društvenih promjena i ostvarenje interesa kako mladih tako i ostalih građana. Treba još jednom pročitati Orwellove izreke kako bi se uočila sva neumjerenost i netočnost uspoređivanja s djelovanjem sbplusa. Dakle, dvojka za iznešene stavove, a petica, kao i uvijek, za autorov stil, kompoziciju i čitljivost.
  jedandanzivota

  jedandanzivota

  Komentirano: 7.6.2015. | 10:21

  4

  Čestitke cijelom timu SBplus-a...
  Acija

  Acija

  Komentirano: 7.6.2015. | 9:26

  5

  Sbplus je dobar i kvalitetan portal. Pohvala...

  Broj komentara: 5

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kralj za jedan dan ili ljetopisac za vječnost?

  Zovkov izdavački poduhvat '4 u 1'

  Kralj za jedan dan ili ljetopisac za vječnost?

  7.3.2018. | 15:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj čitatelja i moćnika koji bi rado ugasili (i) SBplus

  Što karakterizira medij?

  Broj čitatelja i moćnika koji bi rado ugasili (i) SBplus

  19.12.2016. | 11:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Carevo novo ruho

  Redizajn SBplusa

  Carevo novo ruho

  10.12.2015. | 23:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ogledalo ovdašnje elite

  Ljudi našeg doba

  Ogledalo ovdašnje elite

  12.7.2015. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Podanici! Krivima se klanjate

  Dvorski sukobi

  Podanici! Krivima se klanjate

  17.12.2014. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Isključi računalo i put pod noge

  Web za majstore

  Isključi računalo i put pod noge

  8.5.2014. | 8:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bliže ljudima ili …?

  Gradonačelnik Duspara

  Bliže ljudima ili …?

  18.1.2014. | 15:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zagrobni Facebook

  Mreža i nakon smrti

  Zagrobni Facebook

  7.12.2013. | 23:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan od vodećih brodskih trgovaca automobilima

  Mangup ili kriminalac?

  Jedan od vodećih brodskih trgovaca automobilima

  24.10.2013. | 10:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : S kime ćemo se uspoređivati?

  Zapad je zapadno

  S kime ćemo se uspoređivati?

  18.9.2013. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Moj je tata jači od tvoga

  Rangiranje portala

  Moj je tata jači od tvoga

  17.8.2013. | 9:12
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najljepši zalazak Sunca na svijetu

  Zadarski

  Najljepši zalazak Sunca na svijetu

  12.8.2013. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Naši šefovi - puno batina, nigdje mrkve

  Vječna nestašica

  Naši šefovi - puno batina, nigdje mrkve

  23.7.2013. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Fišijada - Dream Team

  Neskromno - mimo službenih rezultata

  Fišijada - Dream Team

  7.7.2013. | 22:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Alibi politika ili politika kao alibi

  Novi komiteti

  Alibi politika ili politika kao alibi

  24.6.2013. | 0:03
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nitko neće fukaru

  Traže se novi lideri ljevice

  Nitko neće fukaru

  1.6.2013. | 11:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : „Šuplja priča“ ljevice

  Izborna spika

  „Šuplja priča“ ljevice

  22.5.2013. | 22:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kol'ko nas ima... Nu mene!

  Standardi političke promidžbe

  Kol'ko nas ima... Nu mene!

  6.5.2013. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jerko probudi se! Zove te Mirko

  Zovak u sjeni Kim Jong-una

  Jerko probudi se! Zove te Mirko

  18.4.2013. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :