Kolumne : Virtual Unreality

Objavljeno: 23.7.2013. u 0:04
Prikaza: 3746
|
Autor: Miroslav Mazurek

Vječna nestašica

Naši šefovi - puno batina, nigdje mrkve

root : Naši šefovi - puno batina, nigdje mrkveMotivacija prije svega

U današnjem svijetu čovjek teško može bilo što sam napraviti. Za uspjeh u poslovnim poduhvatima i gotovo svim ostalim djelatnostima nužan je sinergijski učinak dobro ugođenog i vođenog tima. I tu nastupa jedan od glavnih hrvatskih problema – nekvalitetno vodstvo na svim razinama.

Ovih dana radim s ekipom u kojoj se netipično hrvatski uvažavaju svi članovi tima, svi surađuju bez ego-trip ispada, podmetanja i potkradanja i drugih dobrih hrvatskih običaja pa sam se prisjetio raznih šefova i direktora, voditelja projekata i ravnatelja, političkih vođa i raznih rukovoditelja više i niže razine koje smo ja ili moji bližnji susretali tijekom proteklih tridesetak godina u tvrtkama u kojima smo radili ili s kojima smo poslovno surađivali. 
Stvaratelji hrvatske države su igrali na sigurno te jednostavno preuzeli partijski instalirane direktore iz socijalizma i njima, kao začin, dodali svoje stranačke poslušnike.

Što gore to bolje

Prvo pitanje koje se nameće je odakle dolaze naši šefovi. Odgovor je jednostavan. Kako su stvaratelji hrvatske države bili uglavnom konzervativni, nisu se prepustili nesigurnim društvenim eksperimentima i birali među do tada zanemarenim stručnjacima, već su igrali na sigurno te jednostavno preuzeli partijski instalirane direktore iz socijalizma i njima, kao začin, dodali svoje stranačke poslušnike. Što se socijalističkih direktora tiče, zna se koje su kriterije zadovoljavali: poslušnost, poltronstvo i obavezno dobar prstohvat nekompetentnosti. Ti poznati dupelisci u trenu su se priklonili novim gospodarima te preuzeli nove mantre za što su kao „iskusan" kadar nerijetko nagrađivani plaketom grada ili županije iako njihov društveni doprinos ozbiljni stručni krugovi nikada nisu prepoznali. Ti besramni pohlepnici dogurali su i u kapitalizmu daleko više nego što su im i najoptimističniji suseljani predviđali. Njihovi klonovi, mladi novo-hrvatski rukovoditelji, ni po čemu nisu zaostajali, osim što po bahatosti znaju nadmašili čak i stare komunjare. Na našu žalost, i dan danas, čak i u tvrtkama u privatnom vlasništvu, zadržala se ovakva negativna selekcija.

Čovjek nije ništa

Pa u čemu je problem s tim našim šefovima? Problema ima jako puno, no, svi se daju svesti pod jedan zajednički nazivnik: nedostatak poštivanja prema čovjeku, suradniku. Šef čak može puno raditi, biti školovan, neočekivano, iznenađujuće imati i neka znanja, ponekad i neke rezultate, ali sve je to nebitno i pada u vodu ako nije Čovjek. Radnici će šefa „slušati" i naizgled poštivati čak ako i nema ovu bitnu karakteristiku, ali to će biti samo privremeno, samo dok on djeluje s pozicije sile. Takav šef, kada siđe s trona, bit će prezren i odbačen od svojih dojučerašnjih suradnika.

Prepoznaje ih se lako: za motivaciju koriste gotovo isključivo metodu batine i mrkve, s tim što mrkve često nema. Pogledajmo neke primjere: 

Šef čak može puno raditi, biti školovan, neočekivano, iznenađujuće imati i neka znanja, ponekad i neke rezultate, ali sve je to nebitno i pada u vodu ako nije Čovjek

Radno vrijeme. Kakav god rukovoditelj bio, o kakvom god se poslu radilo, bilo vremenski ovisnih zadataka ili ne bilo, on prvenstveno inzistira na mjerenju i evidentiranju radnog vremena. Naravno, precizno se bilježi eventualno kašnjenje radnika, dok se gotovo nikada ne evidentiraju pa posljedično niti priznaju niti plaćaju prekovremeni radni sati. Vaše vrijeme postaje vrijeme vašeg šefa i on raspolaže njime kako god želi, a najčešće za prikrivanje svoje nesposobnosti realnog planiranja. Vješti radnici koriste takav pristup pa vježbaju koliko malo mogu efikasno raditi tijekom radnog vremena.

Organizacijska shema. Svaki pravi šef koji ne zna što bi s tvrtkom i radnikom prvo radi preustroj tvrtke, premješta i crta nove „kućice" u organizacijskoj shemi. Redovita pojava.

Komunikacija s djelatnicima. Pametni se okružuju boljima od sebe. Naši lukavi šefovi su opravdano izabrani na to mjesto kao najbolji pa nisu u mogućnosti upražnjavati prethodno navedenu menadžersku mudrost. Sastajati se sa djelatnicima mogu samo kako bi ta niža bića prosvijetlili svojom nebeskom pojavom. On, čovjek s vizijom, smjer djelovanja zna napamet i neće si dopustiti raspravu o tome s podređenima. Svaki od zaposlenih će saznati ono što treba znati kad to šef odluči. Ne bude li na vrijeme reagirao, nije do šefa, sigurno je podređeni pogriješio. Na sastancima, uostalom, može doći do neugodnih pitanja i gafova koji bi djelatnicima mogli ukazati na pukotine u šefovoj monumentalnosti.

„Papirnati" radnici. Postoje šefovi koji „padaju" na papire. Možete im proizvoditi čuda, fantastično obaviti bilo koji zadatak, on vas nikada neće cijeniti kao druge zaposlenike s papirima i titulama. U jednoj prigodi, radilo se o informatičkom projektu, voditelj projekta je angažirao dvadesetak doktora znanosti koji nisu ni računalo znali uključiti i dva inženjera-programera. Treba li napomenuti kako su programeri jedini nešto radili na projektu i bili uvjerljivo najslabije plaćeni. No šef je postigao svoje. Projekt nije baš uspio, ali se on dodvorio ljudima koji će ga kasnije lansirati u orbitu. Ovaj način kadroviranja posebno je cijenjen u proračunski dotiranim projektima.

Da je birao one koji ne znaju nogometati, na kraju bi dobio "špičokom" u guzicu, ovako, kada su ga nogirali, nogometni znalci su ga napucali znalački „punom" pa je to za njega proteklo gotovo bezbolno.

 

Sustav vrednovanja i napredovanja. Svakakvih se mjerila čovjek u nas može nagledati. Meni najdraži primjer je rukovoditelj koji je svoje najbliže suradnike birao prema tome koliko su dobri u – nogometu. Dobar nogometaš kod njega je napredovao čudesno (što bi rekao komentator Drago Ćosić), mada sam posao nije imao nikakve veze s nogometom. No, pokazalo se kako je taj iskusni lisac imao pravo. Da je birao one koji ne znaju nogometati, na kraju bi dobio "špičokom" u guzicu, ovako, kada su ga nogirali, nogometni znalci su ga napucali znalački „punom" pa je to za njega proteklo gotovo bezbolno.

Rukovoditelj - neutaživo pohlepni spletkaroš. Na kraju jedna posebna sorta. Iako dosta šefova boluje od prenapuhanog ega, to nije ništa kada on postane taj od kojega kreću sve spletke u tvrtki. Što se ega tiče, ako je slučajno zanemaren, to se najbolje rješava nekom monografijom ili sličnom tiskovinom. Obično je to popraćeno i neutaživom pohlepom. Bonus koji su ostvarili podređeni on ostavlja za sebe, a zaslužnima daje mrvice. Stvara poslušnike preko kojih isplaćuje novac koji su drugi zaradili. Jednom riječju, ukrao bi i oteo vam iz oka. Njegova pohlepa nema mjere, makar mu mjesečne isplate prelaze i 30.000 ili čak 40.000 kuna. Nikada mu nije dosta.

Google ili Facebook radno okruženje?

Pitaju se mnogi kada će se uz ovakve rukovoditelje, u nas ostvariti radni uvjeti poput onih u modernim tvrtkama poput Googla, Tumblr, Microsofta ili Facebooka, koje mnogi ocjenjuju kao najpoželjnije tvrtke za rad? I opet, mnogi nadobudni šefovi misle kako će to ostvariti ako nehajno rasporede radna mjesta u tvrtki, ubace aparat s napitcima i eventualno negdje montiraju tablu i koš ili stave stol za stolni tenis. Oni jednostavno ne shvaćaju kako će se to ostvariti samo ako suradnike počnu izabirati i poštivati kao bolje ili bar ravnopravne sebi i kada šef postane prvi među jednakima. Do tada, energiju ćemo trošiti na obuzdavanje nečijeg ega, spletke i sukobe na radnom mjestu, umjesto rada na zajedničkom napretku.

Slobodno navedite zapažanja i iskustva o svojim šefovima i rukovoditeljima.

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Tomislav Galeta

Tomislav Galeta

Komentirano: 26.7.2013. | 1:25

1

Maloprije mi supruga prenosi uvjerljivu patku o kaznama za naljepnice u Bosni pa potom ovdje u komentaru čitam kako nastaje druga patka. O tajnoj vezi, vjerojatno projekta ortoflex.sfsb.hr s tvornicom namještaja. Kao i da autor hoće malo doprinijeti tajnovitosti projekta o kojemu zna sve. Zapravo, prije će biti kako ne stigne odgovoriti, jer se ovih dana svojski trudi pokrenuti aktivnosti projekta iako je službeno na godišnjem. Zato sam mu stvarno zahvalan, kao i drugim članovima tima koji sada rade umjesto da love patke :)
jedandanzivota

jedandanzivota

Komentirano: 23.7.2013. | 23:22

2

2025god@... "Orioflex"
Miroslav Mazurek

Miroslav Mazurek

Komentirano: 23.7.2013. | 21:51

3

@2025god - Pod broj jedan - ti znaš izgleda nešto više nego ja. Da budem iskren, radim paralelno na nekoliko fronti i za sada na dvije ide dosta dobro, treća malo spava - otišla je izgleda na godišnji, a najgore prolaze moje privatne gdje ja šefujem, koje objektivno ne napreduju nikako. Srećom, šefujem sam sebi pa ti zastoji ne pogađaju nikoga osim mene. Ako sam se prevario pa u stvari nisam ja šef, nego supruga, onda sam naježio :) Pod broj dva - ne smijem vam puno više pričati - poslovna tajna :)
2025god

2025god

Komentirano: 23.7.2013. | 21:41

4

@jedandan života - radi li se možda o firmi u jednom selu iz zapadnog dijela županije i bavi se proizvodnjom namještaja? Onako, privatizirao ju HDZ-ovac? Za se i svoju familiju?
2025god

2025god

Komentirano: 23.7.2013. | 21:36

5

@mifo - nisam mislio općenito. Mislio sam na projekt iz uvoda, koji ti inspirirao za članak. On te nadahnuo pričati o managementu na HR način.
walter

walter

Komentirano: 23.7.2013. | 19:21

6

Tu sam te i čekao. Očito nije bila stvar u obrazovanim ljudima nego u drugovima partijašima. Kako? Sad ću ti objasniti kako. Ako govoriš o ratu i o obrazovanima, onda su vjerojatno najobrazovaniji za rat generali. A vidiš, tu strašnu armiju i te visokoškolovane generale sredili su slabo naoružani s lovačkim puškama hrvatski seljaci s jedva završenom srednjom školom. Toliko od te silne partijske pameti i obrazovanja. I u civilu se znalo kuda idu partijski kadrovi na školovanje: po kumrovačkim partijskim školama, po kojekakvim fakultetima po zabiti u Bosni i Srbiji. Kod naših brodskih partijaša je bio posebno popularan neki fakultet organizacije u Srbiji. To su valjda svi partijaši koji su trebali napredovati pozavršavali. Oni su se na tim visokim školama, vojnim i drugim akademijama valjda samo napijali i kurvali i zato naravno dobili papire, a nama su pokazali i u praksi i u ratu kakvo im je bilo znanje. Znači ovi naši hadezeovci nisu radili na tome da obrazovani ljudi zasjednu na vodeća mjesta u Hrvatskoj već da im drugovi partijaši zadrže vodeća mjesta i nastave sisati tupavi narod. One koji su se do jučer zaklinjali na vjernost Titu i Partiji oni su ostavili davode hrvatska poduzeća i ustanove vjerujući kako će se oni preobratiti i postati veliki Hrvati. I jesu. Postali su to najveći i najbogatiji Hrvati.
MatoArt

MatoArt

Komentirano: 23.7.2013. | 18:17

7

Ne znam kako bi se to vodio rat i država bez obrazovanih ljudi?
walter

walter

Komentirano: 23.7.2013. | 17:17

8

@MatoArt - nikako se ne bih mogao složiti s tobom. Bilo je u svim firmama (posebno u Đuri - samo se sjeti skoro 20 tisuća radnika) cijeli niz NEKOMPROMITIRANIH stručnjaka koji su nakon uspostave hrvatske države bili u stanju voditi tvrtke. Vjerojatno bi to napravili puno kvalitetnije nego što su to radile isluženi socijalistički partijski kadrovi. Uostalom, danas možemo vidjeti kako su sve te tvrtke završile. Netko je očito namjerno njih ostavio na položajima. Ili se radilo o dogovoru ili su znali kako su ovi skroz nesposobni i čim im izmaknu državnu sisu iz usta, odmah će propasti. Uostalom danas se vidi i u drugim područjima i službama kakve probleme imamo jer smo novu mladu državu dali u ruke udbašima i debelo kompromitiranim osobama koje su drmale u socijalizmu. Pa nisi u socijalizmu mogao biti dobričina, nevinašce i direktor. Uvijek je tu bila neka pozadina, gazilo se preko leševa, radile opačine, samo smo se kao društvo odlučili da po tome nećemeo kopati. Točnije, opet netko u vrhu je za nas sve odlučio da se s time nećemo zamarati. Odustali smo od lustracije. Udbaško-komunistički kadrovi su nagrađeni i pošteđeni.
MatoArt

MatoArt

Komentirano: 23.7.2013. | 16:00

9

Dao bih samo jednu bitnu napomenu štovanom autoru. Nove hrvatske vlasti nisu mogle izabrati druge rukovoditelje nego komunističke / socijalističke direktore jer nije bilo dovoljno visokoobrazovanih i iskusnih ljudi. Isto se moralo napraviti i u vojsci i u policiji. Nisu se smjele dati tvornice u ruke neiskusnima da se uče na njima. Inače, prepoznao sam mnoge svoje prijatelje u ovom tekstu :)
jedandanzivota

jedandanzivota

Komentirano: 23.7.2013. | 15:04

10

Bila jednom jedna firma, neću je opravdano reklamirati, u kojoj su se događale za sadašnje pojmove, nevjerovatne stvari. Petkom ujutro direktor poziva dvojicu radnika u svoju kancelariju i "galami" na njih. Oni uplašeni, ne znaju u čemu je problem, ali odmah sve biva jasno. Slijedi zapovijed: utovarite u prikolicu drveni otpad, naložite vatru gore kod ....i ispecite pečenku. Oni sretni, s osmjehom na licu, jer ne moraju raditi, krenuše izvršiti "mrski" im zadatak. Po završetku posla, svatko, tko je htio, mogao se pridružiti fešti. Nije se pravila razlika između administracije i radnika "rabadžija". Igrao se nogomet, odbojka, tenis, kupalo se na bari, sviralo se i pjevalo. Direktoru harmonika nije ispadala iz ruku, a imao je i pratnju jedne gitare...Doslovno do zore. Obično se završavalo na "gumenjaku" (autobusnom kolodvoru) koji je jedino bio otvoren u 5 sati subotom ujutro. Račun je, u pravilu, plaćala administracija....Ali, kada je bilo potrebno udarnički izvršiti neki zadatak, nije bilo prigovora ni od koga....Često su se organizirale radničke sportske igre, išlo se na izlete (u organizaciji sindikata), a troškovi su išli na teret firme, tj. dijela dohotka kojega su stvarali svi radnici...U najtežim trenucima za firmu, tamo negdje od 1980. do 1991. god. neplaćeni računi su kasnili u prosjeku 37 dana...a danas? Radnici rade, ne primaju redovito plaću, ili je uopće ne dobiju, računi se uopće ne plaćaju ili sa zakašnjenjem od 250 dana, itd. itd. itd...A imamo tako "jake" stručnjake u državnim firmama, slobodno im možemo reći da su, u velikoj većini, debili. Zašto? Zato jer država, kad proda firmu strancu, firma radi dobro...začudo...Sve ovo je 100% istinito....neka netko kaže da nije...

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kralj za jedan dan ili ljetopisac za vječnost?

Zovkov izdavački poduhvat '4 u 1'

Kralj za jedan dan ili ljetopisac za vječnost?

7.3.2018. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj čitatelja i moćnika koji bi rado ugasili (i) SBplus

Što karakterizira medij?

Broj čitatelja i moćnika koji bi rado ugasili (i) SBplus

19.12.2016. | 11:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Carevo novo ruho

Redizajn SBplusa

Carevo novo ruho

10.12.2015. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ogledalo ovdašnje elite

Ljudi našeg doba

Ogledalo ovdašnje elite

12.7.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nestandardno izvješće o radu portala SBplus

Skupština udruge PLUS

Nestandardno izvješće o radu portala SBplus

6.6.2015. | 23:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podanici! Krivima se klanjate

Dvorski sukobi

Podanici! Krivima se klanjate

17.12.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Isključi računalo i put pod noge

Web za majstore

Isključi računalo i put pod noge

8.5.2014. | 8:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bliže ljudima ili …?

Gradonačelnik Duspara

Bliže ljudima ili …?

18.1.2014. | 15:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zagrobni Facebook

Mreža i nakon smrti

Zagrobni Facebook

7.12.2013. | 23:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan od vodećih brodskih trgovaca automobilima

Mangup ili kriminalac?

Jedan od vodećih brodskih trgovaca automobilima

24.10.2013. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : S kime ćemo se uspoređivati?

Zapad je zapadno

S kime ćemo se uspoređivati?

18.9.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moj je tata jači od tvoga

Rangiranje portala

Moj je tata jači od tvoga

17.8.2013. | 9:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najljepši zalazak Sunca na svijetu

Zadarski

Najljepši zalazak Sunca na svijetu

12.8.2013. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fišijada - Dream Team

Neskromno - mimo službenih rezultata

Fišijada - Dream Team

7.7.2013. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Alibi politika ili politika kao alibi

Novi komiteti

Alibi politika ili politika kao alibi

24.6.2013. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nitko neće fukaru

Traže se novi lideri ljevice

Nitko neće fukaru

1.6.2013. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : „Šuplja priča“ ljevice

Izborna spika

„Šuplja priča“ ljevice

22.5.2013. | 22:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kol'ko nas ima... Nu mene!

Standardi političke promidžbe

Kol'ko nas ima... Nu mene!

6.5.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jerko probudi se! Zove te Mirko

Zovak u sjeni Kim Jong-una

Jerko probudi se! Zove te Mirko

18.4.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :