Kolumne : Virtual Unreality

Objavljeno: 18.1.2014. u 15:20
Prikaza: 4730
|
Autor: Miroslav Mazurek

Gradonačelnik Duspara

Bliže ljudima ili …?

root : Bliže ljudima ili …?

Što je ostalo od izbornog slogana našeg gradonačelnika? Koga građani zapravo biraju: gradonačelnika ili upravnika gradskih tvrtki? Treba li gradske tvrtke i državne institucije braniti od građana ili su građani zaslužili minimalnu zaštitu od izabranih predstavnika?

Nema potrebe posebno apostrofirati što je u Brodu gorući problem posljednjih dana. Pitanje skupog plina i grijanja, a sve iz domene gradske tvrtke Brod-Plin, uzburkalo je Facebook i sve gradske portale, glavna je tema u kafićima i na trgovima grada, trn je u oku mnogih građana koji sve teže podmiruju sve više režijske troškove.

U ovakvoj situaciji čovjek bi ipak očekivao kako će u zaštitu pogođenih građana odmah stati čovjek kojega su isti ti građani izabrali kao svog prvog predstavnika. 

Iako su legitimna i legalna sva navedena sredstva komunikacije i iskazivanja nezadovoljstva, u ovakvoj situaciji čovjek bi ipak očekivao kako će u zaštitu pogođenih građana odmah stati čovjek kojega su isti ti građani izabrali kao svog prvog predstavnika – gradonačelnik Mirko Duspara. No, gle čuda, gradonačelnik (odnosno nekakav neimenovani Grad na gradskim stranicama) na proteste građana gleda prvenstveno kao na neopravdana zanovijetanja, demagoško-populističko podmetanje političkih protivnika, pokušaj linča i udar na opstojnost gradske tvrtke. Naravno, svi ćemo se složiti kako smo gradonačelnika, osim kao prvog predstavnika svih građana, birali i kao skrbnika za opstojnost i poslovanje gradskih tvrtki i imovine, ali čini se kako ga prva uloga nimalo ne zanima te kako je on prigrlio samo ovu drugu. Rekli bi zlobnici kako je onda trebao staviti slogan „Bliže tvrtkama" ili „Bliže profitu".

Nakon obrane Brod-plina, izostao prosvjed odgovornima

Pitanje previsokih računa, politizira se u priopćenju, prozivajući „članove političkih opcija, koje prozivaju gradonačelnika i Upravu Brod-plina" kao da građane zanimaju otužne političke igrice među gradskim politikantskim opcijama. Skidajući svu odgovornost sa sebe jer „fiksni i varijabilni dio računa za isporuku toplinske energije i plina nije uvelo trgovačko društvo Brod-plin. U pitanju je odluka Vlade RH koja, uz suglasnost Hrvatske regulatorne agencije…", autori priopćenja niti jednog trenutka ne pomišljaju kako bi mogli u ime grada Slavonskog Broda, njegovih građana pa i gradonačelnika i Brod-Plina, uputiti Vladi i HERA-i protestni dopis i zahtjev za preispitivanje nepovoljnih odluka koje se odražavaju isključivo na kućni budžet građana i malobrojnih preživjelih tvrtki i obrtnika.

Vjerujete li doista kako je glas predstavnika šestog, sedmog grada po veličini u Hrvatskoj nešto što će državni mediji i državne vlasti lako ignorirati ili je puno jednostavnije samo „oprati" građane? Mislite li doista kako je demagoški i populistički stati u zaštitu interesa građana, molimo vas – budite demagozi i populisti! Građani koji protestiraju mogu, naravno, biti i u krivu, ali osim što će im stručnjaci uputiti tehnička obrazloženja, od politike (gradonačelnik, gradska uprava, gradsko vijeće) očekuje se  djelovanje u korist tih građana i poboljšanja njihova statusa, a ne podržavanje nelogičnih odluka usmjerenih protiv građana, odakle god one dolazile.

Nisam meštar od političke procedure, no pitam se, nije li ovo situacija kao stvorena za nekakav hitan saziv gradskog vijeća na kojemu će (nadajmo se) sve političke stranke odaslati poruku centralnoj vlasti kako su građani zgroženi i ugroženi njihovim odlukama? Istinski predstavnici građana trebaju pred očima uvijek imati prvenstveno interese građana te ne pokleknuti i ne odustati od borbe koliko god neprijatelji tih interesa bili jaki i nedodirljivi. Vrijedi to za rusku rafineriju, ali i za hrvatsku Vladu ili HERA-u.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
walter

walter

Komentirano: 28.1.2014. | 20:12

1

E Mazurek ti si stvarno teški naivac. Lova od plina ide njima u džepove tako da mogu otići do HERE samo kako bi dogovorili još više cijene. Evo kaže Mirko kako će nešto od te love proslijediti svojim prijateljima u Savusu i u Artu da im se nađe, a pod izgovorom da porade malo na brendiranju grada. Uzima Mirko, ali daje i jaranima. Od najboljeg je učio.
Miroslav Mazurek

Miroslav Mazurek

Komentirano: 25.1.2014. | 10:21

2

Čestitam gradonačelniku na dopisu upućenom Ministarstvu pravosuđa. Hoćemo li dočekati i one za INU, HERU ili tko je već odgovoran za velike račune za plin? Pravosuđe je iznimno bitno za građane, ali grijanje još i više.
Kometa

Kometa

Komentirano: 21.1.2014. | 10:13

3

U kolumni ima više od izravne priče o Duspari i još jednom lakmus papiru kojim ga se testira(lo). Ima poznavanja političkih kategorija i znanja o funkcioniranju mehanizma funkcioniranja ugnjetavanja. Bravo maestro!
walter

walter

Komentirano: 20.1.2014. | 18:28

4

DUSPARA i DIREKTORI BP-a su lagali građanima. Tako kažu u Potrošačkom kodu jer HERIN novi način obračuna stupa na snagu tek od siječnja. Vrijeme je da lažovi DUSPARA i DIREKTORI ODSTUPE!
walter

walter

Komentirano: 19.1.2014. | 11:47

5

Ovaj tekst ima smisla samo ako uzmemo zdravo za gotovo da gradonačelnik Duspara i direktori BP-a nisu lagali javnosti. U sljedećem pPtrošačkom kodu moći ćemo vidjeti je li to istina, jer će se govoriti o velikim računima za plin na području istočne Slavonije. Dakle, samo istočne Slavonije. Pokaže li se slučajno da su lagali, Duspara neće trebati predstavljati građane SB-a, nego potpuno suprotno, bit će red da pod hitno podnese ostavku. OSTAVKU!
Yako_lud

Yako_lud

Komentirano: 18.1.2014. | 16:27

6

Prava pitanja gospodine Mazurek! Nije Duspara kriv za više računa (najvjerojatnije) ali je odgovoran za pitanja koja muče građane i koja građani ni na koji način ne mogu sami riješiti. Zapravo možda i mogu ali onda bi Duspara morao vikati Bješte pete po.rat ću vas a to građani ne žele jer građani Dusparu vole i građani Dusparu biraju. Ljubav zna gušiti... Ima ih koji na neki čudan način uživaju u tome.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kralj za jedan dan ili ljetopisac za vječnost?

Zovkov izdavački poduhvat '4 u 1'

Kralj za jedan dan ili ljetopisac za vječnost?

7.3.2018. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj čitatelja i moćnika koji bi rado ugasili (i) SBplus

Što karakterizira medij?

Broj čitatelja i moćnika koji bi rado ugasili (i) SBplus

19.12.2016. | 11:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Carevo novo ruho

Redizajn SBplusa

Carevo novo ruho

10.12.2015. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ogledalo ovdašnje elite

Ljudi našeg doba

Ogledalo ovdašnje elite

12.7.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nestandardno izvješće o radu portala SBplus

Skupština udruge PLUS

Nestandardno izvješće o radu portala SBplus

6.6.2015. | 23:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podanici! Krivima se klanjate

Dvorski sukobi

Podanici! Krivima se klanjate

17.12.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Isključi računalo i put pod noge

Web za majstore

Isključi računalo i put pod noge

8.5.2014. | 8:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zagrobni Facebook

Mreža i nakon smrti

Zagrobni Facebook

7.12.2013. | 23:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan od vodećih brodskih trgovaca automobilima

Mangup ili kriminalac?

Jedan od vodećih brodskih trgovaca automobilima

24.10.2013. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : S kime ćemo se uspoređivati?

Zapad je zapadno

S kime ćemo se uspoređivati?

18.9.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moj je tata jači od tvoga

Rangiranje portala

Moj je tata jači od tvoga

17.8.2013. | 9:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najljepši zalazak Sunca na svijetu

Zadarski

Najljepši zalazak Sunca na svijetu

12.8.2013. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naši šefovi - puno batina, nigdje mrkve

Vječna nestašica

Naši šefovi - puno batina, nigdje mrkve

23.7.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fišijada - Dream Team

Neskromno - mimo službenih rezultata

Fišijada - Dream Team

7.7.2013. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Alibi politika ili politika kao alibi

Novi komiteti

Alibi politika ili politika kao alibi

24.6.2013. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nitko neće fukaru

Traže se novi lideri ljevice

Nitko neće fukaru

1.6.2013. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : „Šuplja priča“ ljevice

Izborna spika

„Šuplja priča“ ljevice

22.5.2013. | 22:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kol'ko nas ima... Nu mene!

Standardi političke promidžbe

Kol'ko nas ima... Nu mene!

6.5.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jerko probudi se! Zove te Mirko

Zovak u sjeni Kim Jong-una

Jerko probudi se! Zove te Mirko

18.4.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :