Kolumne : Valse macabre

Mirta Špoljarić

Kolumne

Valse macabre
Piše: Mirta Špoljarić
Objavljeno: 17.7.2014. u 13:15
Prikaza: 9357
|

Mozart u vrtu

Platforma za mlade glazbene talente

root : Platforma za mlade glazbene talente'Mozart u vrtu' na 'Brodskom glazbenom ljetu 2014.'(Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Ukoliko se izbori za kontinuiranu podršku javnosti i struke, uloga Zagrebačkog orkestra mladih mogla bi biti izuzetno velika.

Wolfgang Amadeus Mozart odavno je postao dio opće kulture i danas više ne možemo (ili barem ne bismo smjeli) naići na obrazovanu osobu koja neće prepoznati njegovo ime i uz to ime vezati kakvu poznatu melodiju. Mozart je opće mjesto naše civilizacije, bez obzira na, ili čak unatoč, mnogim pretjeranostima kojima je Miloš Forman "podebljao” filmsku dramaturgiju klasika Amadeus. Zašto je tomu tako? Zašto Mozartova glazba već stoljećima neda mira ni glazbenim znalcima ni običnim slušateljima? Zašto joj se neki skrušeno dive, a drugi se pribojavaju njezine lakoće bivanja - nemoguće je površno odgovoriti na ova pitanja i svesti ih na razinu pojedinačnog znanja i osobnog ukusa.

Umjetnost nastaje u određenom povijesnom, sociološkom, filozofskom, psihološkom i estetičkom kontekstu, nadređena je životu, ali neodvojiva od njega. Pa ipak, kada bismo skinuli sloj po sloj značenjskog konteksta, u srži Mozartove glazbe, čini se, ostalo bi samo jedno - harmonia. Sklad koji je gotovo neobjašnjiv, ljudskom iskustvu neuhvatljiv. Mozartova glazba slušatelju ulijeva sigurnost i pouzdanje da je sve upravo onako kako bi trebalo biti, da je odgovoreno na svako postavljeno pitanje i da nijedan problem nije ostao neriješen. 

Četiri godine Mozarta i mladih

Mozartovim likom i djelom odlučio se pozabaviti Zagrebački orkestar mladih, pod ravnanjem jednoga od svojih utemeljitelja, violinista, pijanista, skladatelja i dirigenta Igora Tatarevića. Već četvrtu godinu zaredom priređuju program "Mozart u vrtu" tvoreći od početne ideje živi organizam koji raste i napreduje sa svakim novim koncertnim uprizorenjem.

Mozartovim likom i djelom odlučio se pozabaviti Zagrebački orkestar mladih, pod ravnanjem jednoga od svojih utemeljitelja, violinista, pijanista, skladatelja i dirigenta Igora Tatarevića. Ansambl je osnovan 2010. godine i nakon nekoliko sezona traženja našao je svoje mjesto pod zagrebačkim glazbenim suncem. Danas orkestar održava koncertnu sezonu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, prigodne uskrsne koncerte u Zagrebačkoj katedrali i autorski potpisuje ideju o Mozartu u vrtu.

 

"Koncert za pamćenje", "uistinu poseban glazbeno-scenski spektakl", "večer koja će ostati u dugom sjećanju", pohvale su koje su stizale iz novinskih pera nakon izvedaba programa Mozart u vrtu. Projekt i dalje živi, dapače, Zagrebački orkestar mladih priprema ga već četvrtu godinu zaredom, osvježavajući ga novim odabranim glazbenim brojevima, novim narativnim elementima, novim glazbenicima izvođačima te tvoreći od početne ideje živi organizam koji raste i napreduje sa svakim novim koncertnim uprizorenjem.

 

Nakon izvedbe na Kaštelanskom kulturnom ljetu 9. srpnja, a prije izvedbe u Atriju Klovićevih dvora u Zagrebu 17. srpnja, Mozart u vrtu doplovio je u Slavonski Brod u petak, 11. srpnja, u sklopu obljetničkoga 25. brodskog glazbenog ljeta, manifestacije koja je 2006. godine čak čitav festivalski program posvetila Mozartovoj glazbi, u povodu 250. obljetnice skladateljeva rođenja. Ovoga puta Mozart nije mogao ispričati svoju priču na otvorenoj brodskoj pozornici, platou ispred KKD Ivana Brlić-Mažuranić, pa je izgubio važno obilježje ukupnog ozračja koje pruža otvoreni prostor. No, sve što smo ovim programom trebali čuti, vidjeti i doživjeti izvođači su jednakim intenzitetom pružili i u zatvorenom prostoru Dvorane.

 

Glazbene točke među pisanom i govorenom rječju

 

Mozart u vrtu proizašao je iz nastojanja da lik i djelo Wolfganga Amadeusa Mozarta prikažu u široj publici prihvatljivom i razumljivom obliku, na otvorenom prostoru u kojemu se glazba 18. stoljeća vrlo često izvodila te da drukčijim pristupom osvježe ponudu klasičnih koncertnih događanja. U tom nastojanju Zagrebački orkestar mladih i G.A.D. Produkcija iz Zagreba računali su na činjenicu da je vizualni dojam redovito najupečatljiviji, stoga su posegnuli za drugim umjetnostima kreirajući Mozarta u vrtu kao glazbeno-scenski program. Odabranim glazbenim ulomcima (arijama i duetima iz Mozartovih opera i stavcima iz njegovih komornih i orkestralnih djela), narativnim vođenjem kroz dojmljive punktove Mozartovog života i čitanjem odabranih skadateljevih pisama ocu Leopoldu, supruzi Constanzi i prijatelju/meceni Michaelu Puchbergu, uz kostimirane vokalne soliste (sopranistica Antonia Dunjko i bariton Teo Visintin) i naratore/glumce (Dunja Fajdić u ulozi Mozartove sestre Nannerl i Vedran Komerički u ulozi Mozarta) te prigodne scenografske elemente i osvjetljenje, izvođači su oživjeli tračak Mozartovog osebujnog života na sceni. I pokazali da je njegova umjetnost nepresušno vrelo iz kojega uvijek možemo crpiti nova znanja.

Učiti, spoznavati i stvarati nova iskustva. Jer "Mozart u vrtu", kao i svaki drugi program Zagrebačkog orkestra mladih, nije tek novi projekt kojim se želi dodvoriti publici. "Mozart u vrtu" je kamenčić planski osmišljenog mozaika, koji dirigent i producenti Zagrebačkog orkestra mladih od osnutka orkestra pažljivo slažu.

 

A to je, pak, u kontekstu ovog ansambla najvažnije. Učiti, spoznavati i stvarati nova iskustva. Jer Mozart u vrtu, kao i svaki drugi program Zagrebačkog orkestra mladih, nije tek novi projekt kojim se želi dodvoriti publici. Mozart u vrtu je kamenčić planski osmišljenog mozaika, koji dirigent i producenti Zagrebačkog orkestra mladih od osnutka orkestra pažljivo slažu. Danas javnost i kritičari svakoga proglašavaju "mladim", no ovaj orkestar doista opravdava svoj naziv. Iako u orkestru sviraju i profesionalci, preuzimajući zadatak mentora, većinu izvođača čine upravo studenti i srednjoškolci, koji sudjelovanjem u pojedinim programima stječu neprocjenjivo iskustvo rada u simfonijskom orkestru, profesionalnom okruženju koje i njih čeka onoga dana kada završe svoj službeni obrazovni put.

 

Mentorstvo kao zalog za budućnost

 

Sličan mentorski program prije više godina pokrenuli su Zagrebački solisti, no nakon nekoliko sezona on je utihnuo. Zagrebački orkestar mladih upravo želi počivati na tom temelju, postati platforma za praktičnu nadogradnju mladim talentiranim glazbenicima, široko im otvoriti vrata prebogate klasične literature, uputiti ih na moderniji pristup glazbenoj izvedbi, ali ni u jednom trenutku ne odustati od težnje k visoko postavljenim izvedbenim kriterijima koji poštuju, prije svega, umjetnost koju interpretiraju. Profesionalni orkestri i ansambli nemaju mogućnosti upustiti se u takvu vrstu kontinuirane podrške mladim glazbenicima, akademije čine na tom planu koliko mogu (s obzirom da primarno moraju pratiti vlastite planove i programe), a raznovrsni seminari, majstorski tečajevi ili, primjerice, radionice Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu usredotočeni su na individualnu poduku.

 

Najdalje su u tom smislu otišle akademije zagrebačkog Sveučilišta, svake godine priređujući glazbeno-scenski projekt koji od ideje do svih točaka realizacije odrađuju studenti Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti i Tekstilno-tehnološkog fakulteta, dakako pod vodstvom brojnih profesora/mentora.

 

U takvom kontekstu, ukoliko se izbori za kontinuiranu podršku javnosti i struke u inzistiranju na mentorstvu kao zalogu za budućnost, uloga Zagrebačkog orkestra mladih mogla bi biti izuzetno velika. Pa će i njihov slogan ostvariti potpuni smisao: Zauvijek Ostati Mlad!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva koncerta za završetak sezone

HPD Davor

Dva koncerta za završetak sezone

3.7.2014. | 13:00
Osvrt na 2. Susret pjevačkih zborova i godišnji koncert HPD-a “Davor” na 25. brodskom glazbenom ljetu
Osvrt na 2. Susret pjevačkih zborova i godišnji koncert HPD-a “Davor” na 25. brodskom glazbenom ljetu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukroćena prevrtljiva Fortuna

Svečano otvorenje

Ukroćena prevrtljiva Fortuna

18.6.2014. | 0:04
Izvedba Carmine Burane na otvorenju 25. Brodskog glazbenog ljeta 11. lipnja 2014. godine
Izvedba Carmine Burane na otvorenju 25. Brodskog glazbenog ljeta
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sretan rođendan, maestro, iz provincije

Danas mu je 90

Sretan rođendan, maestro, iz provincije

30.3.2014. | 22:00
Doajen hrvatske moderne glazbe, skladatelj Milko Kelemen, danas, 30. ožujka, slavi devedeseti rođendan.
Doajen hrvatske moderne glazbe, skladatelj Milko Kelemen, danas, 30. ožujka, slavi devedeseti rođendan.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uzalud vam trud svirači

Moći i smjeti nije isto

Uzalud vam trud svirači

27.2.2014. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi nude, nitko ne poklanja

Kapitalizam na djelu

Svi nude, nitko ne poklanja

17.5.2013. | 0:04
Tko pažljivo traži, taj će i naći.
Tko pažljivo traži, taj će i naći.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stara dama ne posustaje

Sretan rođendan

Stara dama ne posustaje

6.3.2013. | 0:04
Osvrt na 95. obljetnicu Gimnazije "Matija Mesić" u Slavonskom Brodu
Osvrt na 95. obljetnicu Gimnazije "Matija Mesić" u Slavonskom Brodu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nijanse glazbenog Broda

Rezime 2012. (2. dio)

Nijanse glazbenog Broda

31.1.2013. | 14:00
Rezime glazbenih događanja u 2012. godini
Rezime glazbenih događanja u 2012. godini
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stojimo na čvrstim temeljima

Rezime 2012. (1. dio)

Stojimo na čvrstim temeljima

12.1.2013. | 0:03
Osvrt na glazbeno-umjetničku produkciju u 2012. godini u Slavonskom Brodu
Osvrt na glazbeno-umjetničku produkciju u 2012. godini u Slavonskom Brodu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo klikni i sve će biti u redu

Katastrofa na pomolu

Samo klikni i sve će biti u redu

16.9.2012. | 19:20
Imamo rješenje za sve predskazatelje kulturne i civilizacijske apokalipse (što na mikro, što na makrorazini)
Imamo rješenje za sve predskazatelje kulturne i civilizacijske apokalipse (što n
SBplus.hr, Slavonski Brod : Život između kontejnera i štange

Obećana zemlja

Život između kontejnera i štange

29.8.2012. | 12:05
Svaki dan prolazeći kroz Mesićevu ulicu pogled mi okrzne haustor koji vodi u "obećanu zemlju"
Svaki dan prolazeći kroz Mesićevu ulicu pogled mi okrzne haustor koji vodi u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Amator vs. professio

Puls grada

Amator vs. professio

7.7.2012. | 9:30
Sigurno je da su Slavonskome Brodu potrebna sva postojeća društva
Sigurno je da su Slavonskome Brodu potrebna sva postojeća društva
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz podatne gline... oblikujemo stvarnost

Nešto vezano uz tambure

Iz podatne gline... oblikujemo stvarnost

26.6.2012. | 0:04
Vrlo zanimljivima ukazuju se tri činjenice, koje su se ovih mjeseci kristalizirale upravo oko tambure kao ishodišta
Vrlo zanimljivima ukazuju se tri činjenice, koje su se ovih mjeseci kristalizira
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duhu vremena ne možemo izbjeći

Dragocjena sjećanja

Duhu vremena ne možemo izbjeći

11.5.2012. | 23:55
Sjećate li se kako je to dodirivati riječi vlastitim prstima? Mislite li da je uopće moguće dodirivati riječi?
Sjećate li se kako je to dodirivati riječi vlastitim prstima? Mislite li da je u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Komu svijetle svjetla pozornice?

Seletkovićeva uspješnica

Komu svijetle svjetla pozornice?

19.4.2012. | 0:05
Kao društvo jako se brinemo oko hrvatskog filma i oko hrvatske knjige, no još uvijek se premalo brinemo oko hrvatske glazbe. Posebno je to uočljivo kada je riječ o većim glazbeno-scenskim djelima, operama i baletima hrvatskih skladatelja.
Kao društvo jako se brinemo oko hrvatskog filma i oko hrvatske knjige, no još uv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesmo li spremni uhvatiti priliku?

Dugoročno planiranje

Jesmo li spremni uhvatiti priliku?

27.1.2012. | 0:04
Je li grad Slavonski Brod voljan upustiti se u takvu avanturu te uhvatiti priliku koja se i njemu nudi? Postoje li u Slavonskom Brodu kadrovi sposobni za takvu vrstu studioznog dugoročnog planiranja? Što smo spremni učiniti i koliko smo truda voljni uložiti - sami?
Je li grad Slavonski Brod voljan upustiti se u takvu avanturu te uhvatiti prilik
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kultura koja steže oko vrata

Brendiranje grada

Kultura koja steže oko vrata

30.8.2011. | 10:00
Tematika: brendiranje grada - projekt KravatArt u Zagrebu, projekt likova iz bajki Ivane Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu
Tematika: brendiranje grada
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svim ljubiteljima glazbe...

Gdje je nestala urbanost

Svim ljubiteljima glazbe...

13.8.2011. | 8:08
Članak o Music-shopu Kemala Slabića u Slavonskome Brodu
Članak o Music-shopu Kemala Slabića u Slavonskome Brodu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :