Kolumne : Uvijek kontra

Objavljeno: 13.2.2020. u 14:45
Prikaza: 5686
|
Autor: Vanja Krnić

Gradonačelniče i gradski vijećnici

Ako je u vas kratka pamet – mi ne zaboravljamo

root : Ako je u vas kratka pamet – mi ne zaboravljamoPotpisivanje “Povelje o partnerskim odnosima s OSI”(Foto: Loco-Moto)

Neka gradonačelnik planira, a vijećnici podrže izgradnju novih gradskih objekata u kojima će biti predviđeni i stanovi prilagođeni potrebama OSI.

TIJEKOM izborne kampanje za lokalne izbore 2017. godine, osobama s invaliditetom uspjelo je, u prostorije Udruge Loco Moto, dovesti sve kandidate za gradonačelnika Slavonskog Broda kako bi potpisali Povelju o partnerskom odnosu prema osobama s invaliditetom. Bila je to pažnje vrijedna akcija Udruge i još vrjednija manifestacija političke namjere svih nominiranih za čelne funkcije u Gradu.

Svih šest kandidata za gradonačelnika/cu potpisalo je Povelju. Četiri kandidata osobno: Petar Bašić, Mirko Duspara, Hrvoje Špicer i Maja Validžić te za dvoje kandidata potpisali su zamjenici: za Slavicu Lemaić - Anica Radman, a za Roberta Lujića - Mato Klarić.

Ono što je hvale vrijedno, Duspara često ističe kako grade stanove za mlade obitelji, međutim, ono što je i kao potpisnik Povelje zaboravio, ne vodi računa o stanovima za Osobe s invaliditetom. Zaboravio je kako i oni imaju pravo i želju zasnivati obitelji unatoč vlastitim deficitima uzrokovanim raznim oblicima invalidnosti?

Što su potpisali

Budući da integralni tekst objavljujemo u pdf. prilogu, ovdje izdvajam:

Točka 5. - zapošljavanje.Svojim primjerom poticati ostale poduzetnike na zapošljavanje OSI, odnosno, u gradskim poduzećima (Brod- plin, vodovod, komunalac) zaposliti veći broj OSI s težim oštećenjima (u kolicima), čime se ujedno ostvaruje pravo na sredstva kojima se može prilagoditi prostor u kojem rade osobe u kolicima.

Točka 6. - stambeno zbrinjavanje. Na 10 gradskih stanova 1 mora biti prilagođen. OSI imaju prednost kod dodjele takvih prilagođenih stanova u povlašteni najam. Sufinanciranje troškova prilagodbe postojećeg stambenog prostora (uređenje kupaonice, ulaza u kuću/stan, opremanje stana potrebnom opremom i dr)

Točka 7. - pristupačnost javnih prostora i objekata. Potpuno, a ne formalno zadovoljavanje propisa iz Pravilnika o osiguranju pristupačnosti OSI nije dovoljno. Svaka površina i objekt zahtijeva poseban pristup funkcionalnog rješenja pristupačnosti. Potrebna je dobra komunikacija sa OSI-ma. Bitno je i poticati prilagodbu manjih objekata i lokala (kafići, fizerski saloni, manje trgovine) koje nisu obuhvaćene obavezom po Pravilniku o osiguranju pristupačnosti javnih objekata OSI-ma, .Grad može i treba poticati olakšicama prilagodbu istih npr. oslobađanje od plaćanja komunalne naknade, odvoza smeća i sl.

Točka 8. - mobilnost. Sufinanciranje kupnja novog prilagođenog kombija. Sufinanciranje troškova prijevoza (placa vozada, gorivo), ali i propisivanje obaveze uvodenja niskopodnih autobusa javnog gradskog prijevoza sa montaZnom rampom na svim relacijama.

U praksi to znači da se neće graditi novi objekti ili uređivati stari, a da se, prije toga, investitor ne konzultira s predstavnicima osoba s invaliditetom. Nažalost, praksa je  ostala i postala pro forma na papiru - u obliku Povelje.

U povelji nije traženo ništa više, niti manje, od onoga što piše u ratificiranim konvencijama. Traženo je što su kandidati i garantirali potpisom. Nije tražena empatija, nego uvažavanje postojanja više od 10 posto osoba s invaliditetom koji žive u Slavonskom Brodu.

Potpisnici Povelje: Hrvoje Špicer (HDZ), Roberto Lujić (SDP) i Slavica Lemaić (NL), članovi su aktualnog saziva Gradskog vijeća, a Mirko Duspara je gradonačelnik.

Ono što je hvale vrijedno, Duspara često ističe kako grade stanove za mlade obitelji, međutim, ono što je i kao potpisnik Povelje zaboravio, ne vodi računa o stanovima za Osobe s invaliditetom. Zaboravio je kako i oni imaju pravo i želju zasnivati obitelji unatoč vlastitim deficitima uzrokovanim raznim oblicima invalidnosti?

Hrvoje Špicer i Roberto Lujić, mada potpisnici Povelje, niti njihove stranke, ništa nisu rekli niti predložili. Slavica Lemaić se založila za osnivanje „BUM" i kupnju novih električnih autobusa prilagođenih osobama s invaliditetom. Gradonačelnik Duspara je u Proračunu  predvidio sufinanciranje kupnje novog kombija i tako bar djelomično ispunio potpisanu Povelju.

O sadržaju Povelje potpisnici ne šute tjedan dva, nego godinama.

Među ostalim, jedna točka posebno bode u oči:

OSI u ukupnoj populaciji tek traži osnovna prava. Pravo glasa imaju, ali pravo  pristupačnosti, ma koliko željeli stvoriti svoje obitelji, u nove stanove nemaju. Uzimati im pravo da budu ravnopravni, pa čak i kvota u stanogradnji, je diskriminirajuće za osobe s invaliditetom. Je li nemoguće, u gradu od 60-ak tisuća stanovnika, napravit par stanova u novogradnji pristupačnih svima?

Prema Hrvatskom registru za osobe s invaliditetom trenutno je u Hrvatskoj 500.724 osobe s invaliditetom, a njihova mobilnost je goruće pitanje. Invaliditet sam po sebi utječe na sposobnost kretanja u prostoru, a prilikom nemogućnosti pristupanja javnim i nejavnim prostorima osobe s invaliditetom mogu se slobodno pozvati i na diskriminaciju. Unatoč činjenici da smo ratificirali sve moguće povelje i međunarodne akte koji nas obvezuju.

Hrvatski je sabor ratificirao Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, nedugo nakon njezina potpisivanja, 1. lipnja 2007. godine. Time je Hrvatski sabor, kao najviše zakonodavno tijelo, iskazao svoje opredjeljenje, odnosno opredjeljenje čitavog hrvatskog društva i njegovih institucija, za puno ostvarivanje svih temeljenih ljudskih prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

Konvencija je međunarodni ugovor, a po svojoj pravnoj snazi je iznad hrvatskih zakona i podzakonskih akata.

Slavonski Brod neprestano poboljšava pristupačnost. Ustanove KKD IBM i Gradska knjižnica su postale pristupačne. Nažalost, u planovima se prilagođava pristupačnost raznim sadržajima, ali vlastitim domovima i ugostiteljskim objektima ne. Na popularnom Korzu u koliko kafića imaju pristup osobe s invaliditetom? Malo. I tako će bit sve dok Grad ne uvede sankcije za one koji ne omoguće jednak pristup u svoje javne objekte za sve.

Što je ostalo od dane riječi

Potpisnici brodske Povelje dali su riječ kako će, svojim političkim djelovanjem, učiniti sve što je u njihovoj moći, Mada dosad nisu učinili ništa, nije isključeno da do kraja mandata neće ništa učiniti. Zbog toga, pozivam ih neka ulože napore i do narednih lokalnih izbora barem malo opravdaju svoje potpise ostavljene na Povelji.

Pozivam ih neka osobne i partikularne interese podredu općim te, pored tekućih planova i projekata kojima se poboljšavaju uvjeti življenja OSI, neka gradonačelnik planira, a vijećnici podrže izgradnju novih gradskih objekata u kojima će biti predviđeni i stanovi prilagođeni potrebama OSI.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 13.2.2020. | 20:08

1

Ne radi se upotrebljivosti radi, već radi postotka.
vladoo

vladoo

Komentirano: 13.2.2020. | 16:23

2

zanimljivo mi je npr. kako su došli do zaključka da za helikoptersku službu u bolnici treba prilagoditi krov za slijetanje helikoptera a po istom principu nisu došli do zaključka da za OSI (starije, bicikliste i dječija kolica) treba prilagoditi podvožnjak u Osječkoj. Tako je i sa stanovima i svim ostalim. Pa ja mislim da jednostavno nisu dovoljno marili. Jer da su marili jednako onda bi se konzultirali sa strukom, građanima...na kraju krajeva biračima. Da su marili, da im je to stvarno bitno, onda bi napravili upotrebljivo to štogod bilo...upotrebljivo u stvarnosti ne samo na papiru. Drugim riječima ako samo na papiru podržavaš jednakost i ljudska prava onda nije problem potpisati sve konvencije ovoga svijeta.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Coronavirus demilitarizira domoljublje

U svakom zlu bude i nešto dobro

Coronavirus demilitarizira domoljublje

10.10.2020. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nekorektno je i društveno štetno stigmatizirati 'pozitivne'

Pandemija ne trpi paranoju

Nekorektno je i društveno štetno stigmatizirati 'pozitivne'

30.8.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vremena u kojima ljudska prava padaju u vodu

Piše Vanja Krnić:

Vremena u kojima ljudska prava padaju u vodu

7.5.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Narod se izjasnio

Piše Vanja Krnić:

Narod se izjasnio

26.4.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Da je ostalo po starom, party bi odavno počeo

Piše Vanja Krnić:

Da je ostalo po starom, party bi odavno počeo

1.4.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tužio sam brodsku bolnicu jer su mi upropastili život

Brođanin Vanja Krnić:

Tužio sam brodsku bolnicu jer su mi upropastili život

10.3.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko su radili, a koliko zaradili naši zastupnici?

MARTIN U ZAGREB, MARTIN IZ ZAGREBA

Koliko su radili, a koliko zaradili naši zastupnici?

1.2.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :