Kolumne : Tužna humoreska za ugodno poslijepodne

Drago Hedl

Kolumna

Tužna humoreska za ugodno poslijepodne
Piše: Drago Hedl
Objavljeno: 13.2.2022. u 14:00
Prikaza: 1072
|

Piše Drago Hedl

Kuna kuni grize rep

root : Kuna kuni grize repFotografija kune i kovanica gotovo identičnog motiva(Foto: Foto: Iain Leach (preuzeto s Dnevnik.hr))

''Vidite, što je uopće original, a što plagijat?'', nastavlja zaneseno Mihanović. ''Ako ja kažem: 'Riba ribi grize rep'', a vi: 'Kuna kuni grize rep', je li to plagijat? Naravno da nije. To možda malo sliči jedno na drugo, ali je silno različito, kao voda, zrak, zemlja i vatra, kako su to objašnjavali Hegel ili Kant, ili tko već, Aristotel, nebitno, u svakom slučaju nije Marx. A ni Engels.''

''Ako itko zna što je plagijat, znam ja. Dakle, s obzirom na to da znam što je plagijat, sasvim sigurno mogu procijeniti što nije plagijat. To vam je nešto kao, ono, teza i antiteza, znate ono o čemu je govorio Hegel ili Kant, ili tko već, Aristotel, nebitno. Govorim to kako bih odmah na početku otklonio svaku primjedbu o mojoj stručnosti da kao šef povjerenstva koje je razmatralo je li kuna na hrvatskoj kovanici eura plagijat ili izvorno djelo, otklonim svaku primjedbu na moju stručnost. Jest da se ja bavim drugim stvarima, jest da je naziv mog toliko puta spominjanog doktorata "Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja", ali čujte sve je to povezano jedno s drugim, kao voda, zrak, zemlja i vatra, kako su to govorili Hegel ili Kant, ili tko već, Aristotel, nebitno, u svakom slučaju nije Marx'', kaže uz široki osmijeh predsjednik splitskog HDZ-a, dr. Vice Mihanović, obraćajući se vodstvu Hrvatske narodne banke.

"Činjenica je da su sve kune slične, kao što su i jaja međusobno slična. Kako ćete razlikovati jaje od jajeta? Kako utvrditi što je original, a što plagijat? Ne može se plagirati jaje, kao što se ne može plagirati ni kuna. Jer, jaje je jaje, svako je isto, a kuna je kuna i svaka je ista."

Prostorija je ugodna, svjetlo diskretno prigušeno kako bi se na platnu što bolje vidjela fotografija kune i odmah do nje slika kovanice od jednog eura na kojoj je također ta šumska životinjica.

''Vidite'', nastavlja Mihanović pokazujući teleskopskim štapom na fotografiju kune s lijeve strane, pa potom na kunu s kovanice. ''Već je na prvi pogled jasno kako se radi o dvije posve različite kune. Ova lijevo izrazito je smeđeg krzna, dok je ova na kovanici metalno siva. I ako pogledate malo pažljivije, grana na kojoj je fotografija kune, prilično je deblja od grane na kojoj je kuna s kovanice eura. To se vidi već na prvi pogled, to se vidi i iz aviona. Već da su samo to razlike ne bi se moglo govoriti ne o plagijatu, već uopće o bilo kakvoj sličnosti''.

''E sad'', nastavlja Mihanović dok vodstvo Hrvatske narodne banke na čelu s guvernerom Borisom Vujčićem pažljivo sluša svaku riječ, ''činjenica je da su sve kune slične, kao što su i jaja međusobno slična. Kako ćete razlikovati jaje od jajeta? Kako utvrditi što je original, a što plagijat? Ne može se plagirati jaje, kao što se ne može plagirati ni kuna. Jer, jaje je jaje, svako je isto, a kuna je kuna i svaka je ista. Nisu kune ljudi pa da imaju ime i prezime, OIB, osobnu iskaznicu i što ti ja znam. Sve su iste, slične kao jaje jajetu, nemoguće ih je razlikovati. Kako onda reći da je slika lijevo original, a fotografija na kovanici plagijat? Jer, po toj logici s jednakom uvjerljivošću moglo bi se tvrditi kako je kuna na kovanici izvorna, a fotografija plagijat''.

Dr. Vice Mihanović, ekspert za pitanje plagijata, zastaje na čas da bi otpio gutljaj vode. Dvoranom se prolomi pljesak, svima je laknulo, hajka na Hrvatsku narodnu banku napokon će biti okončana. Nema nikakvog plagijata slike nekog britanskog fotografa, sve je čisto i jasno kao suza, a sada to argumentima potkrepljuje i vrhunski stručnjak za plagijate, dr. Vice Mihanović.

''Vidite, što je uopće original, a što plagijat?'', nastavlja zaneseno Mihanović. ''Ako ja kažem: 'Riba ribi grize rep'', a vi: 'Kuna kuni grize rep', je li to plagijat? Naravno da nije. To možda malo sliči jedno na drugo, ali je silno različito, kao voda, zrak, zemlja i vatra, kako su to objašnjavali Hegel ili Kant, ili tko već, Aristotel, nebitno, u svakom slučaju nije Marx. A ni Engels.''

''No, prijeđimo za krunski dokaz kako kuna na kovanici hrvatskog eura nema nikakve veze s kunom na fotografiji lijevo. Gdje molim vas, na fotografiji lijevo vidite u pozadini šahovnicu, gdje vidite da piše Hrvatska, gdje vidite godinu 2023.? Ima li toga na fotografiji koja je navodno original? Nema. Iz aviona se vidi. Jasno je kao dan'', zaključuje Mihanović dok u dvorani pršti oduševljenje. Vodstvo Hrvatske narodne banke radosno plješće, neki od radosti udaraju nogama o pod, s kraja dvorane čuju se povici ''Bravo, bravo'', a netko pored vrata viče: ''Živio dr. Vice'' i ''Vice, caru!''

''Puno vam hvala gospodine doktore na stručnom i utemeljenom izvještaju koja nam bitno olakšava situaciju. Mislim da ste sada, kao ekspert za plagijate, začepili usta svima onima koji postavljaju pitanje izvornika i plagijata. Hvala vam, ali mogu li vas samo zamoliti, ne zbog nas ovdje, već zbog javnosti, da na kraju prisegnete kako je sve što ste rekli vaš izvorni stručni stav u kojem nema ni trunke tuđih misli, što bi se moglo podvesti pod plagijat'', kaže guverner Hrvatske narodne banke.

''Drago mi je da ste to zatražili'', ozareno će dr. Vice Mihanović. ''Naravno da ću prisegnuti. Prisežem onim što mi je najvažnije, prisežem mojim doktoratom''. U trenutku kada je dr. Vice Mihanović položio dlan na svoj ukoričeni doktorski rad, u dvorani nastane tajac i neko magično ozračje, kakvo se događa samo u katedralama u obredu slavljenja Euharistije. 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Po broju fontana Zagreb prestigao Rim

Piše Drago Hedl

Po broju fontana Zagreb prestigao Rim

3.7.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Narod je glupav, ali nije blesav

Piše Drago Hedl

Narod je glupav, ali nije blesav

26.6.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zakon koji će izvozati vozače

Piše Drago Hedl

Zakon koji će izvozati vozače

12.6.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tuča u Saboru iz vedra neba

Piše Drago Hedl

Tuča u Saboru iz vedra neba

5.6.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Razred koji je uvijek spreman

Piše Drago Hedl

Razred koji je uvijek spreman

29.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Noćna mora ministra zdravstva

Piše Drago Hedl

Noćna mora ministra zdravstva

15.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je kuna podvila rep

Piše Drago Hedl

Zašto je kuna podvila rep

8.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kokain u Saboru

Piše Drago Hedl

Kokain u Saboru

1.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolje golub u ruci nego šunka na grani

Piše: Drago Hedl

Bolje golub u ruci nego šunka na grani

17.4.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakvo ludilo: vraćamo se na staro normalno!

Piše Drago Hedl

Kakvo ludilo: vraćamo se na staro normalno!

10.4.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rekonstrukcija Vlade: sve je trulo, sve se klima

Piše Drago Hedl

Rekonstrukcija Vlade: sve je trulo, sve se klima

3.4.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dron je bio naoružan vitaminskom bombom

Piše Drago Hedl

Dron je bio naoružan vitaminskom bombom

27.3.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zabrana leta iznad kukavičjeg gnijezda

Piše Drago Hedl

Zabrana leta iznad kukavičjeg gnijezda

20.3.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nešto je palo, ali nije Vlada

Piše Drago Hedl

Nešto je palo, ali nije Vlada

13.3.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jutro kad se ministru ostvario san

Piše Drago Hedl

Jutro kad se ministru ostvario san

27.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od nove godine, umjesto eura, Hrvatska uvodi kuro

Piše Drago Hedl

Od nove godine, umjesto eura, Hrvatska uvodi kuro

20.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Baba Vanga spasila je šefa premijerovog ureda

Piše Drago Hedl

Baba Vanga spasila je šefa premijerovog ureda

6.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jajan i pavijan na kavi kod premijera

Piše Drago Hedl

Jajan i pavijan na kavi kod premijera

30.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :