Kolumne : Tužna humoreska za ugodno poslijepodne

Drago Hedl

Kolumna

Tužna humoreska za ugodno poslijepodne
Piše: Drago Hedl
Objavljeno: 12.9.2021. u 14:00
Prikaza: 2647
|

Piše Drago Hedl

Kilo banana za jadnog župana

root : Kilo banana za jadnog županaIlustracija(Foto: bhdoktor)

Ljudima je dosta takvih političara, političara koji ne znaju svoj elementarni posao, koji ne znaju osnovne stvari u politici, a htjeli bi voditi općine, gradove, županije… da ne nabrajam dalje. Ljudima, građanima dosta je takvih nesposobnjakovića. Muka im je od njih. Pa čovjek ne zna ni mito uzeti kako treba, kokošari za bijednih 10.000 kuna.

Pred sastanak kolegija u dvorani za sjednice uvijek se osjeća blaga napetost. Šef zna biti nezgodan, vrlo izravan, svakom u brk skreše ono što ga sljeduje, ništa ne okolišava. A nije ugodno kad pred dvadesetoricom kolega na nekog istrese kantu govana. Onako kako to samo on zna.

''Korupciju možda nikada nećemo posve iskorijeniti, ali moramo je svesti na najmanju moguću mjeru.''

Pouzdana naznaka kako će izgledati sastanak kolegija, hoće li biti samo klasičnog ribanja ili će šef imati jedan od žešćih izljeva bijesa (inspektori su napravili brojčanu ljestvicu snage njegovog divljanja, slično onoj kako se mjeri jačina uragana) mogao se iščitati na licu tajnice kroz čiju su sobu morali proći da bi ušli u dvoranu za sastanke.

Ako je itko znao šefa, ona ga je poznavala. Po najmanjim detaljima, a da ništa nije morao ni reći, nepogrešivo bi znala kakvog je raspoloženja. Način na koji je listao jutarnje novine, jačina udarca vrata kojim bi zatvarao sobu što ih je dijelila, srkanje prvog gutljaja kave koje bi mu donijela, dužina stajanje uz prozor s pogledao na prometnu zagrebačku ulicu… sve su to bili nepogrešivi pokazatelji šefova raspoloženja. Osobito bi opasno bilo, kad bi na ulazu u ured, zastao na vratima, pa nekoliko sekundi odmjeravao uramljeni državni grb okačen na zidu.

Iako je tajnica svakog jutra pažljivo pogledala visi li grb pod vaservagom (u svojoj kancelariji držala je sklopive ljestve i libelu pa bi, elegantna poput gazele, prije nego što će šef doći, propela svoje vitke noge, i stojeći na prstima vaservagom provjerila je li donja strana uokvirenog državnog grba pod 180 stupnjeva), šef bi ponekad znao reći: ''Donji lijevi kut malo visi'', ili ''Gornji desni nekako strši''. Rekao bi to onako više za sebe, ali tajnica bi odmah skoknula do svog ormara, izvadila sklopive ljestve i s vaservagom u desnoj ruci propela se, vitka poput gazele, na trećoj stepenici sklopivih ljestvi.

Mada je uokvireni državni grb bio pod vaservagom (baš onako kako je stajao i prije pet minuta kada je, kao i svakog jutra, to provjeravala prije dolaska šefa, rekla bi: ''Šefe, bili ste u pravu, visio je malo ulijevo. Valjda od propuha kada sam prozračivala vašu sobu''.

Ali, danas, tajnica je zaključila kako je zamjenik šefa USKOK-a neobično dobre volje. Nije imao primjedbi na način kako je okačen uramljeni državni grb, lagano je srknuo prvi gutljaj kave, kratko pogledao kroz prozor na bučnu zagrebačku ulicu i lagano sjeo u fotelju, sa smiješkom promatrajući novinske naslovnice na kojima se kočila slika jednog uhićenog hrvatskog župana.

Ulazeći u salu za sastanke inspektori su s olakšanje gledati tajničino nasmiješeno lice. ''Sve će biti u redu'', kao da im je poručivao taj blagi osmijeh. ''Dečki, ništa ne brinite, samo hrabro naprijed''.

Na podu, odmah iza ulaznih vrata dvorane za sastanke, stajao je bijeli tepih s izvezenim crvenim slovima i brojkama: ''Korupcija = 0,00000000000000000….0000000000001''. Nulâ, iza onog zareza, bilo je bezbroj prije nego što bi se na kraju niza stidljivo pojavila brojka 1. Bio je to slikoviti prikaz onoga što je zamjenik šefa USKOK-a neprekidno ponavljao: ''Korupciju možda nikada nećemo posve iskorijeniti, ali moramo je svesti na najmanju moguću mjeru.''

Ulazeći u dvoranu za sastanke inspektori su s podsmijehom gledali kolegu Šeprtljića. Podrugljivo bi, na hodnicima, komentirali kako nije mogao imati bolje prezime. Ali jutros je bio zvijezda dana, zaslužan što se na novinskim naslovnicama pojavila slika korumpiranog, uhićenog župana. Očekivali su kako će ga i šef ismijati: za pišljivih 10.000 kuna mita dao je uhititi župana. Stvarno smiješno. U zemlji u kojoj se mito daje u stotinama tisuća eura, taj nesretni Šeprtljić uhitio župana za siću. Deset tisuća kuna! Smiješno, da smješnije ne može biti.

Šef je zakoračio u dvoranu za sastanke i još s vrata rekao: ''Bravo Šeprtljiću! Danas ste ispunili novinske naslovnice. Bravo!''. Svi u dvorani jedva su suzdržavali smijeh. Očekivali su kako će zamjenik šefa USKOK-a sada isprditi Šeprtljića. Uhitio čovjeka za bijednih 10.000 kuna mita!

- Imate pet minuta, Šeprtljiću, da se pohvalite kolegama i ispričate o vašem podvigu koji je cijelu Hrvatsku ostavio bez daha - rekao je šef.

- Poštovani šefe, poštovane kolege. Ne mislim da sam učinio nešto osobito, ali vidim po reakcijama građana da odobravaju uhićenje krajnje nesposobnog župana. Ljudima je dosta takvih političara, političara koji ne znaju svoj elementarni posao, koji ne znaju osnovne stvari u politici, a htjeli bi voditi općine, gradove, županije… da ne nabrajam dalje. Ljudima, građanima dosta je takvih nesposobnjakovića. Muka im je od njih. Pa čovjek ne zna ni mito uzeti kako treba, kokošari za bijednih 10.000 kuna. Proda se za kilu banana. I taj bi da je u politici. Sramota. Zato za njega nisam ni predložio istražni zatvor. Takav nikakav i nesposoban ne zaslužuje ni tri besplatna zatvorska obroka dnevno.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Noćna mora ministra zdravstva

Piše Drago Hedl

Noćna mora ministra zdravstva

15.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je kuna podvila rep

Piše Drago Hedl

Zašto je kuna podvila rep

8.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kokain u Saboru

Piše Drago Hedl

Kokain u Saboru

1.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolje golub u ruci nego šunka na grani

Piše: Drago Hedl

Bolje golub u ruci nego šunka na grani

17.4.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakvo ludilo: vraćamo se na staro normalno!

Piše Drago Hedl

Kakvo ludilo: vraćamo se na staro normalno!

10.4.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rekonstrukcija Vlade: sve je trulo, sve se klima

Piše Drago Hedl

Rekonstrukcija Vlade: sve je trulo, sve se klima

3.4.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dron je bio naoružan vitaminskom bombom

Piše Drago Hedl

Dron je bio naoružan vitaminskom bombom

27.3.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zabrana leta iznad kukavičjeg gnijezda

Piše Drago Hedl

Zabrana leta iznad kukavičjeg gnijezda

20.3.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nešto je palo, ali nije Vlada

Piše Drago Hedl

Nešto je palo, ali nije Vlada

13.3.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jutro kad se ministru ostvario san

Piše Drago Hedl

Jutro kad se ministru ostvario san

27.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od nove godine, umjesto eura, Hrvatska uvodi kuro

Piše Drago Hedl

Od nove godine, umjesto eura, Hrvatska uvodi kuro

20.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kuna kuni grize rep

Piše Drago Hedl

Kuna kuni grize rep

13.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Baba Vanga spasila je šefa premijerovog ureda

Piše Drago Hedl

Baba Vanga spasila je šefa premijerovog ureda

6.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jajan i pavijan na kavi kod premijera

Piše Drago Hedl

Jajan i pavijan na kavi kod premijera

30.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati, ugrožena vrsta kojoj prijeti izumiranje

Piše Drago Hedl

Hrvati, ugrožena vrsta kojoj prijeti izumiranje

16.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tito i Tuđman - svaki u svom filmu

Piše Drago Hedl

Tito i Tuđman - svaki u svom filmu

9.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolaps na aerodromima: Hrvati bježe u domovinu

Piše Drago Hedl

Kolaps na aerodromima: Hrvati bježe u domovinu

26.12.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 13. plaća za 13. prase

Tužna humoreska Drage Hedla

13. plaća za 13. prase

19.12.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :