Kolumne : Sa zrnom soli

Objavljeno: 28.1.2016. u 0:01
Prikaza: 4889
|
Autor: Vlado Prskalo

Vlado Prskalo

Prste dalje od Strategije odgoja i obrazovanja

root : Prste dalje od Strategije odgoja i obrazovanja

Strategija odgoja i obrazovanja ključ je za uspješnu Hrvatsku. Strategiju ne bi trebalo zaustavljati niti dokument o njoj mijenjati nakon svakih nacionalnih izbora!

Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost. Obrazovanje donosi boljitak ekonomiji i društvu u cjelini kroz: razvoj vještina; mogućnost zapošljavanja; inovativnost; razvoj aktivnog građanstva; jednakost i socijalnu koheziju...

Obrazovanje i osposobljavanje, svakom pojedincu, treba ponuditi najbolje mogućnosti za stjecanje znanja tijekom cijelog života.

Europska suradnja podupire reforme zemalja članica u području odgoja i obrazovanja. Ta suradnja povezuje sve zemlje članice Europske unije.

Što može i mora učiniti Republika Hrvatska?

Mora uskladiti svoje školstvo s potrebama Europskog gospodarskog prostora. Uložiti napore u podizanju ukupne kvalitete općeg i strukovnog obrazovanja kao i cjeloživotnog učenja. Treba potvrditi našu podršku široj europskoj strategiji za rast i stvaranje novih radnih mjesta.

Na taj način ističemo važnost ulaganja u politike obrazovanja te vještine koje s jedne strane podižu zapošljivost, pomažu smanjiti trenutačni nesrazmjer vještina te olakšavaju prijelaz u svijet rada, a s druge strane promiču osobni razvoj pojedinaca i time pridonose podizanju kvalitete života.

Nužno je poboljšavati dijalog i suradnju sa socijalnim partnerima te ostalim relevantnim dionicima, kao što su komore i razne nadležne institucije.

Strategija mora pridonositi podizanju kvalitete i privlačnosti 

Strategija odgoja i obrazovanja mora pridonositi podizanju kvalitete i privlačnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja na svim razinama obrazovanja, poticanjem daljnje suradnje među socijalnim partnerima, pružateljima obrazovanja, polaznicima, roditeljima, poduzećima, OPG, javnim službama za zapošljavanje, komorama, nastavnicima, savjetnicima za usmjeravanje i ostalim dionicima.

Nužno je ulagati više napora kako bismo bolje razumjeli vještine koje su potrebne na tržištu rada, između ostalog i pozornim praćenjem sektorskih i regionalnih trendova i nastojati iskoristiti to razumijevanje za unaprjeđenje politika obrazovanja i osposobljavanja.

Strategija odgoja i obrazovanja svake države posvećuje se dugoročnoj politici u području odgoja i obrazovanja snaženjem strateških partnerstva i pojačanom suradnjom kako bi se promicale inovacije u obrazovanju te razvoju izvrsnosti u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju kako bi se pojačala prohodnost i fleksibilnost putova prema povezanom europskom strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.

Trebali bi biti odlučni u namjeri da nastavimo pridonositi međunarodnoj konkuretnosti radne snage koja se razvila unutar europskih sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, a također i boljoj prepoznatljivosti strukovnih kvalifikacija u Europi, kao i šire.

Briga za obrazovanje je odgovornost svake zemlje

Briga za obrazovanje je odgovornost svake zemlje, pa tako i Hrvatske, koje se susreću s istim izazovima.

Europska suradnja podupire reforme zemalja članica u području odgoja i obrazovanja. Ta suradnja povezuje sve zemlje članice Europske unije.

Europsku komisiju i sve čimbenike procesa, koji uče jedni od drugih dijeleći iskustva, dokaze, analize te smjernice za budućnost obrazovanja i poboljšanja obrazovnog sustava.

Od 2009. do 2020. zemlje članice EU odlučile su usredotočiti s na jačanje cjeloživotnog učenja i mobilnosti; poboljšanje kvalitete i učinkovitosti obrazovanja; promicanje jednakosti, socijalne kohezije i aktivnog građanstva; poticanje kreativnosti i inovativnosti. Ta suradnja poznata je pod nazivom Obrazovanje i osposobljavanje do 2020. godine.

Potrebno je djelovati i dalje te je EU u suradnji sa zemljama članicama usuglasila šest novih prioriteta od 2016. do 2020. s fokusom na razvoj kvalitetnih vještina i kompetencija to su: zapošljivost, inovativnost, aktivno građanstvo, inkluzivno obrazovanje, jednakost, nediskriminacija i građanske kompetencije.

Treba nastaviti započete promjene

Prioritet je otvoreniji i novativniji pristupu poučavanju i učenju; jaka podrška nastavnicima, transparentnost, prepoznavanje vještina i kvalifikacija te održivo i učinkovito ulaganje u obrazovne sustave.

Ulozi su visoki pa je Europska suradnja u području obrazovanja ključna za Hrvatsku. To zahtjeva aktivno uključivanje svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa u Hrvatskoj.

Prioriteti koje treba ostvariti do 2020. moraju biti smjernice budućih reformi u Hrvatskoj i zemljama članicama Europske unije.

Kako bi navedeni ciljevi mogli biti ostvareni, treba nastaviti započete promjene u poboljšavanju hrvatskog obrazovnog sustava, a ne zaustavljati ga i stalno vraćati na početak.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 28.1.2016. | 8:04

1

Prvi put da nisam baš oduševljen ravnateljevom kolumnom. Puno tu ima „… usaglasiti se s ovime, prilagoditi se onomu, potaknuti ovo, planirati ono …“. Nekako mi previše birokratsko zvuči. A znamo i vidimo svi što nedostaje našem školstvu: „proizvesti“ dobre ljude i to samo proizvoditi dobre ljude koji su u stanju kritički razmišljati. Jasno, to je daleko najteže i kada ovladamo vještinama za odgoj i obrazovanje takvih ljudi, tek onda će nam krenuti na bolje. Sve strategije i planovi koji se ne koncentriraju prvenstveno na to neće dovesti ni do kakvog napretka i uvijek ćemo biti nezadovoljni. Ovih dana svjedočimo čovjeku koji se uspješno školovao sve do magistra znanosti, a svakodnevno vidimo i slušamo razne profesore čak i doktore znanosti koji su prošli kroz sve stupnjeve obrazovanja, a nekako su omanuli u samoj biti, u činjenici da bi trebali postati dobri ljudi, a onda iz toga proizlazi i korisni ljudi. Gotovo sve prijašnje Prskalove kolumne su bile na tom tragu.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne možete toviti svinju na pijačni dan'

Za SBplus piše Vlado Prskalo

'Ne možete toviti svinju na pijačni dan'

9.2.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gola istina i obučena laž

Priča za djecu i odrasle

Gola istina i obučena laž

30.12.2016. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što život očekuje od nas?

Izlazak iz vječitih kriza

Što život očekuje od nas?

20.9.2016. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poniznost je odlika velikih ljudi

Vlado Prskalo

Poniznost je odlika velikih ljudi

26.2.2016. | 17:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijeme davanja, primanja i putovanja

Ljubav na djelu

Vrijeme davanja, primanja i putovanja

31.12.2015. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljubav

Ljubav

11.9.2015. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ružne trenutke zaboravljamo brže od ružnih riječi

Riječi naše svagdanje

Ružne trenutke zaboravljamo brže od ružnih riječi

2.7.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatskoj treba nova obrazovna paradigma

Vlado Prskalo:

Hrvatskoj treba nova obrazovna paradigma

13.1.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sami oblikujemo vlastitu stvarnost

Vlado Prskalo

Sami oblikujemo vlastitu stvarnost

15.8.2014. | 13:13
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poniznost i ljepota misli

Znanje i uspjeh

Poniznost i ljepota misli

5.8.2012. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vjera je čudo, a ne razum

Razum, učenje i nada

Vjera je čudo, a ne razum

5.4.2012. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Doprinos hrvatske svjetskoj zajednici

Hrvatska može i mora bolje!

Doprinos hrvatske svjetskoj zajednici

31.1.2012. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zdrav razum - nova evolucijska sila

Običan čovjek

Zdrav razum - nova evolucijska sila

22.10.2011. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nužno je sustavno obrazovanje seljaka-farmera

Znanje je novac

Nužno je sustavno obrazovanje seljaka-farmera

11.9.2011. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Važnost prirodoslovlja u obrazovnom sustavu

Znanje je moć

Važnost prirodoslovlja u obrazovnom sustavu

10.8.2011. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Preduvjet učenja je dobro čitanje!

Škola se mijenja

Preduvjet učenja je dobro čitanje!

11.7.2011. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odgoj i obrazovanje, novi svijet učenja

Nužan iskorak

Odgoj i obrazovanje, novi svijet učenja

9.6.2011. | 0:46
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :