Kolumne : Okolišne vibracije

Objavljeno: 21.2.2020. u 16:25
Prikaza: 8730
|
Autor: Tomislav Lukić

Piše: Tomislav Lukić

Rafinerija ne radi, a Slavonski Brod najzagađeniji grad u EU

Ne javljaju nam se više naši vrli okolišni aktivisti koji šute iako je ovaj stupanj zagađenja lebdećim česticama 2,5 uvjerljivo najveći kada se promatraju mjeseci prosinac i siječanj u proteklih pet godina.

PREMA izvješću World Air Quality, Slavonski Brod je ponovo najzagađeniji grad u Hrvatskoj. Index zagađenja je 170 ili nezdrav zrak za lebdeće čestice 2,5 po izvješćima sa mjerne postaje SB1 koja se nalazi na Jelasu. Po izvješćima iste organizacije koja u softverskoj aplikaciji generira naše podatke tijekom prosinca mjeseca 2019. godine zrak u Slavonskom Brodu bio je tri dana vrlo nezdrav, šest dana nezdrav, dva dana nezdrav za osjetljive skupine, dok je tijekom mjeseca siječnja 2020. godine tri dana vrlo nezdrav, pet dana nezdrav i pet dana nezdrav za osjetljive skupine. U veljači je ovo prvi dan kada je zrak bio nezdrav.

Uzrok zagađenja zraka u Slavonskom Brodu opasnim lebdećim česticama 2,5 nije Rafinerija nafte, (ne radi godinu dana) kao što sam već nekoliko puta napisao, nego mi sami. 

Kako objasniti ove više nego alarmantne podatke, a nemamo dežurnog krivca za naša zagađenja. Ne javljaju nam se više naši vrli okolišni aktivisti koji šute iako je ovaj stupanj zagađenja lebdećim česticama 2,5 uvjerljivo najveći kada se promatraju mjeseci prosinac i siječanj u proteklih pet godina. Dakle možemo konstatirati: uzrok zagađenja zraka u Slavonskom Brodu opasnim lebdećim česticama 2,5 nije Rafinerija nafte, (ne radi godinu dana) kao što sam već nekoliko puta napisao, nego mi sami. Hoće li novi predsjednik pohrliti u Slavonski Brod i riješiti problem sa Putinom? Hoće li se brodski političari i naši saborski zastupnici sa parolama iz saborskih klupa boriti za nas? Hoće li brodski novinari za HTV-ov Dnevnik dramatično izvješćivati o ugrozi koja dolazi iz susjedne države, a za isto koristiti djecu? Hoće li neki zalutali aktivisti natrpati autobuse djece i odvesti ih u Zagreb kod premijera?

Naravno, ništa od toga! Iako su zagađenja zraka nikad veća, ništa se ne događa niti će se dogoditi!  A zašto? Nema veće političke potrebe upotrebljavati okolišni problem za političke poene jer je problem apsolutno naš. I da stvar bude još gora moguće ga je riješiti. Za ovakva kompleksna rješenja potrebna je cjelodruštvena akcija. Nećemo u ovoj kolumni upirati prstom tko je zakazao, nego kako riješiti problem.

Najveće zagađenje lebdećim česticama proizvode auto ceste i promet iako uvelike ovome doprinose  mala ložišta i pušnice  za dimljenje i sušenje mesa koje se u ovom periodu maksimalno upotrebljavaju. Veliki doprinos ovako velikom zagađenju  je bilo izrazito nepovoljno stanje tlaka zraka koji je bio duži vremenski period izrazito visok.

Slavonski Brod je jedan od rijetkih gradova kroz koji doslovce prolazi nova auto cesta kojom godišnje prođe nekoliko milijuna vozila. Ista je izgrađena devedesetih godina prošloga stoljeća sa tadašnjim okolišnim normama. Situacija se u proteklih trideset godina dramatično promijenila te je potrebno dodatno modernizirati dio autoceste koji prolazi kroz naš grad. Uz cestu ne postoje zvučne barijere pa tako autocesta zagađuje i bukom koja izrazito smeta građane koji žive uz nju. Međutim, stanovnici su se privikli na ovaj oblik zagađenja te više nitko ne spominje zagađenje bukom kao okolišni problem. Dakle, pod hitno, potrebno je izgraditi zvučne barijere uz cijelu dužinu autoceste kroz Slavonski Brod, te ograničiti brzinu prolaska ovom dionicom. Za ovu akciju je potrebno djelovanje svih političkih aktera Grada, Županije, saborskih zastupnika, ali i osoba iz Slavonskog Broda koji u Hrvatskim autocestama obnašaju visoke dužnosti.

Drugi veliki zagađivač je promet cestom prema graničnom prijelazu i duga čekanja na prelazu. Istom prometuje veliki broj teretnih vozila. Ovaj problem će biti riješen kada se otvori granični prijelaz Svilaj i izmjesti trenutni teretni promet koji je samo nekoliko stotina  metara udaljen od samoga centra  Slavonskoga Broda.

Treći veliki zagađivač su svakako naša osobna i teretna vozila. Sa oznakom SB trenutno prometuje oko 40 000 vozila od kojih najmanje 20 000 intenzivno prometuje kroz grad. Prosječna starost automobila u Hrvatskoj u 2018. godini iznosila je 12,6 godina, te je prvi put od 2007. godine smanjena po izvješćima Centra za vozila Hrvatske. Poslije  propasti lokalnog autoprijevoznika Slavonijatrans izgubljena je kultura i navika korištenje javnog prijevoza. Osobni automobili se koriste i kada treba i kada ne. Ponovno stvaranje navike korištenja usluge prijevoza putem kvalitetnog i pouzdanog javnog prijevoznika je dug i mukotrpan posao koji mora biti potaknut različitim oblicima potpore. Stjecanje povjerenja stanovništva u javni prijevoz je još duži proces koji treba biti popraćen uvođenjem i profitabilnih i neprofitabilnih  linija koje moraju biti subvencionirane. Ovaj problem je prepoznat od strane gradonačelnika i akcije koje provodi Grad u pravcu stvaranja javnog prijevoza su za svaku pohvalu.

Problem zagađenja zraka nije moguće eliminirati, ali ga pravovaljanim aktivnostima možemo itekako umanjiti.

  Broj komentara: 26

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  trpimir

  trpimir

  Komentirano: 24.2.2020. | 15:20

  1

  Evo jedan dokaz kako rafinerija "ne radi". Slika od 24.7.2019. https://ibb.co/w69zjnp
  AntunTun

  AntunTun

  Komentirano: 24.2.2020. | 14:21

  2

  sb_kritika, je li rafinerija radila 2004. godine?
  AntunTun

  AntunTun

  Komentirano: 24.2.2020. | 14:19

  3

  PodOblakom, samo on i njegovi iz GI su pametni, oni sve znaju, sve stručnjaci opće prakse, a mi ostali nitko pojma nema. Najašili na rafineriju, a znaju da ne mogu ništa promijeniti, ali kao, oni se bore za sve nas. Halllloooooo, druga država! Nisu u stanju popisati naše onečišćivače, a naganjivali bi one iz BiH. Kao, na mjernoj postaji rafinerije visoka koncentracija lebdečih čestica. Baš čudno da u zimu budu visoke, ili da u zimu padne snijeg. Kao i u ljeto visoki prizemni ozon. Baš čudno.
  sb_kritika

  sb_kritika

  Komentirano: 24.2.2020. | 14:08

  4

  AntunTun@ statistika je neumoljiva. Od početka rada rafinerije broj plučnih bolesnika se do sada skoro udvostručio. Ta tendencija je zapažena već nakon prve 2-3 g. rada iste. Rafinerija nije jedini ali je nejveći i najopasniji izvor onečišćenja. Očigledno je da bi se i u ĐĐ trebale poslati neke inspekcije ako one uopće nećemu služe.
  PodOblokom

  PodOblokom

  Komentirano: 24.2.2020. | 12:42

  5

  @AntunTun ovo je bilo nisko.
  AntunTun

  AntunTun

  Komentirano: 24.2.2020. | 12:32

  6

  PeterTDj, samo sam ti postavio pitanje, kao nedavno i Lukić V(za PZC). Jeste li vi iz GI ucrtali u kartu zagađivača sve iz SB i šire, ili za vas postoji samo rafinerija? Ja tebi tvrdim da rafinerija trenutno ne radi. Prema vama iz GI, i da potpuno nestane rafinerija, vama bi ona i dalje zagađivala. Razumljivo, imate besplatnu igračku. Jedan od najvećih izvora lebdećih čestica su ložišta na kruta goriva i vozila koja kao gorivo koriste naftne derivate. U BiH se sigurno ne griju na plin ili el.energiju niti se voze na el. vozila, kao i većina brođana. Iz čega Sl DI proizvodi el. Energiju? (https://www.slavonski-brod.hr/index.php/ostale-vijesti/5878-otvoreno-novo-kogeneracijsko-postrojenje-na-biomasu-tvrtke-slavonija-di) . Zar ti nije neugodno da se boriš protiv zagađivača iz druge države dok o onima u svojem gradu šutiš? Najašio si na tu rafineriju kao da je ona jedini izvor onečišćenja. Sjaši malo s rafinerije (bar dok ne radi), ili kako je rekao bivši premijer, a sada predsjednik, šaraj malo. Narodu je voda već previše mutna, ne moraš ti još više mutiti. Predlažem ti, za početak, da objaviš registar onečišćivača u SB i okolici. Prvo pomesti ispred svojeg praga!
  PeterTDj

  PeterTDj

  Komentirano: 23.2.2020. | 15:31

  7

  Kako sada tumačiti Lukićevu izjavu: “Rafinerija ne radi, a Slavonski Brod najzagađeniji grad u EU!”, kada su noćas od ponoći u Rafineriji ponovo mjerene koncentracije lebdećih čestica PM10 od 161, 135 i 133 µg/m3? To se događalo i prosincu i siječnju kada su mjerene i koncentracije i iznad 380 µg/m3!!!
  bpz2011

  bpz2011

  Komentirano: 22.2.2020. | 23:15

  8

  "...Kako objasniti ove više nego alarmantne podatke...", pita se profesor Baltazar, hoću reći Lukić. I onda nasuprot 'teoriji zavjere' postavlja svoju 'teoriju nevjere' ili nevjerojatnu teoriju: jedino je moguće da Slavonski Brod zagađuju Bosanski Brod i Rafineriju. Pa skroz do Tuzle, Zenice i Sarajeva odlazi to brodsko onečišćenje! Mašala!
  bpz2011

  bpz2011

  Komentirano: 22.2.2020. | 23:07

  9

  @Mika45 - zaista si u pravu kada kažeš: "Saint Jean ljevaonica, u centru grada slavonskoga broda", ali i PZC je u centru grada Slavonskoga Broda, a Rafinerija ni 2 km od centra grada!!! Mašala!!!
  bpz2011

  bpz2011

  Komentirano: 22.2.2020. | 23:01

  10

  @Atune - ja ti ispred PTDj garantiram da Slav. DI sigurno isto 'proizvodi' lebdeće čestice! No sigurno puno manje nego Rafinerija. Nisi valjda mislio da Slavonski Brod, a nedajbože Slav. DI zagađuju Bosanski Brod ili Rafineriju. Takvu glupost još ni Lukić nije izrekao.. .

  Broj komentara: 26

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 123

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski Komunalac u hrvatskom vrhu, a najbolji u Slavoniji

  Službeni podaci su neumoljivi

  Brodski Komunalac u hrvatskom vrhu, a najbolji u Slavoniji

  22.7.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi sveti, Dušni dan i komunalni otpad

  Okolišne vibracije

  Svi sveti, Dušni dan i komunalni otpad

  19.12.2019. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Upravljanje komunalnim otpadom

  Piše: Tomislav Lukić

  Upravljanje komunalnim otpadom

  24.10.2019. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Rješenje nad rješenjima - otpad u Davor

  Politika i zaštita okoliša (13)

  Rješenje nad rješenjima - otpad u Davor

  5.3.2019. | 21:48
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prezirući Brođane čekaju da 'predmet ode u zastaru'?

  Politika i zaštita okoliša (12)

  Prezirući Brođane čekaju da 'predmet ode u zastaru'?

  6.6.2018. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nit' pada zagađenost tla nit' padaju ostavke odgovornih

  Politika i zaštita okoliša (11)

  Nit' pada zagađenost tla nit' padaju ostavke odgovornih

  2.5.2018. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Iz moralnih razloga morali su dati ostavku'

  Politika i zaštita okoliša (10)

  'Iz moralnih razloga morali su dati ostavku'

  19.4.2018. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je kriv za ovu vrlo opasnu ekološku ujdurmu?

  Politika i zaštita okoliša(9)

  Tko je kriv za ovu vrlo opasnu ekološku ujdurmu?

  11.4.2018. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Lukić poručuje okolišnim politikantima - prestanite lagati

  Rafinerija ne radi, a zrak zagađen?

  Lukić poručuje okolišnim politikantima - prestanite lagati

  25.1.2018. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

  Komentira Tomislav Lukić

  Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

  6.12.2017. | 18:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

  Politika i zaštita okoliša (7)

  Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

  15.11.2017. | 13:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

  Politika i zaštita okoliša (6)

  Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

  5.11.2017. | 20:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

  Politika i zaštita (5)

  Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

  27.10.2017. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

  Politika i zaštita okoliša (3)

  Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

  12.10.2017. | 8:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

  Politika i zaštita okoliša (2)

  Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

  5.10.2017. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od lošeg zraka više nas guše loši političari

  Politika i zaštita okoliša (1)

  Od lošeg zraka više nas guše loši političari

  28.9.2017. | 21:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjo

  Veliko ime

  Franjo

  4.10.2015. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najstariji stanovnici Slavonskog Broda

  Uvjerljivo

  Najstariji stanovnici Slavonskog Broda

  27.6.2015. | 12:12
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oaza života i smrti godinu poslije poplave

  Bara Dvorina

  Oaza života i smrti godinu poslije poplave

  22.5.2015. | 11:11
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :