Kolumne : Okolišne vibracije

Objavljeno: 28.9.2017. u 21:35
Prikaza: 5537
|
Autor: Tomislav Lukić

Politika i zaštita okoliša (1)

Od lošeg zraka više nas guše loši političari

root : Od lošeg zraka više nas guše loši političari

Iz pera svog kolumniste, Tomislava Lukića, šefa ureda ministra okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, u tri nastavka, SBplus donosi - drukčije od prevladavajućeg - viđenje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji.

STANDARDI zaštite okoliša u Hrvatskoj kao i u EU-i među najvišima su u svijetu. Politikom zaštite okoliša potiču se procesi koji jačaju održivo upravljanja  okolišem te stvaraju osnove za „zeleno gospodarstvo". Svi ovi procesi povezani su sa zaštitom prirode, očuvanje zdravlja i kakvoće života ljudi.

Pa za Boga milog u rafineriji se taj isti plin metan - etan (glavni sastojci zemnog plina) uz UNP (ukapljeni naftni plin) proizvodi kao proizvod, desulfurizira i koristi.

Načela europske politike nalažu istovremeno štititi okoliš i održavati konkurentnost gospodarskih subjekata, dok održiva  politika zaštite okoliša mora dati svoj doprinos u stvaranju radnih mjesta i otvarati prostor ulaganju u gospodarske subjekte. „Zeleni rast” je novi termin koji se upotrebljava u razvoju integriranih politika kojima se promiče održivi okvir za zaštitu okoliša. Cilj ovakve politike je stvoriti što veći broj ekoloških inovacija što bi i hrvatsko gospodarstvo učinilo konkurentnijim. Ovakvim pristupom bi se trebala povećati kvaliteta življenja u našoj zemlji. Svi procesi bi trebali počivati na načelu pravednosti i ravnomjernom razvoju. Ovu politiku zaštite okoliša smo prihvatili i uveli u naše zakonodavstvo ulaskom u Europsku uniju.

U što smo pretvorili politiku zaštite okoliša u Gradu i Županiji?

Na žalost stanovnika Slavonskog Broda i Brodsko posavske županije niti jedan od ovih principa nismo primijenili, nismo pokrenuli niti jedan proces, a svu svoju energiju koja treba biti korištena za stvarne procese zaštite okoliša usmjerili smo na problem zagađenja iz Rafinerije nafte Bosanski Brod.

Ovih dana svi brodski mediji bruje oko sastanka u zgradi BPŽ koji je organiziran ne znam baš u koju svrhu, a na koji nisu pozvani predstavnici Grada Slavonskog Broda. Tko je kriv, a tko nije? Gdje je dobra namjera? Što će riješiti jedan ovakav sastanak, osim politički konfrontacija? Tko nam to dolazi pomoći u borbi proti zločestih Rusa??? itd.

Ova beskorisna pitanja i beskorisni odgovori predstavljaju politiku zaštite okoliša Grada Slavonskog Broda i Brodsko posavske županije. Najveća šteta od medijske pompe koja se stvara lošom politikom zaštite okoliša upravo se ogleda u suprotnom od velikih želja za smanjenjem zagađenja.

 Smanjenje zagađenja neće biti ni primjećeno

U proteklih desetak godina Slavonski Brod je dobio značajnu medijsku pozornost, posjetili su nas gotovo svi ministri, premijeri i predsjednici, ali količina zagađenja uopće nije smanjena niti za jedan promil. I neće skoro niti biti. Pojedini političari podnose kaznene prijave protiv Rafinerije (pravna i okolišna politička glupost), tvrde vrlo neodgovorno o povećanju broja djece oboljele od kancerogenih bolesti, a da ne iznose niti jedan argumentirani dokaz za to. Čisto jeftino politikantstvo i loš pokušaj jačanja osobne popularnosti. Brodska diva Ivana je dobila na Korzu zaštitnu masku dok nam predsjednica obećava plinovod za potrebe rafinerije za koji odgovorno tvrdim da nikada neće, niti može biti izgrađen.

Pa za Boga milog u rafineriji se taj isti plin metan - etan (glavni sastojci zemnog plina) uz UNP (ukapljeni naftni plin) proizvodi kao proizvod, desulfurizira i koristi. Kako će Rusi dopremiti plin iz Sibira, pa ga pristati kupovati od samih sebe, a to isto proizvode u vlastitom pogonu? Pitanje svih pitanja: Koji će se to parametri na mjernim postajama kontrole zraka u Slavonskom Brodu smanjiti ovom investicijom od nekoliko desetaka milijuna eura? Bez obzira na mjerenja (o mjerenjima slijedi posebna kolumna) koliko će se smanjiti stvarno zagađenje u Slavonskom Brodu? Argumentirano i dokazivo tvrdim: zagađenje će biti smanjeno u toliko malim količinama da uopće neće biti primijećeno.

Slavonski Brod dobio je nevjerojatno loš brend

Iz našega Grada i Županije se užurbano odlazi zbog ekonomskih razloga, ali ne treba isključiti i problem zagađenja. Cijena nekretnina u Gradu su pale, a ljudi koji dolaze k nama kao turisti zadržavaju se vrlo kratko jer se nalaze u najzagađenijem gradu u Hrvatskoj u kojem je vrlo „zagađeni zrak".

Novinar HTV-a Nađvinski kreće s nedavnim udarnim dnevnikom u 19 sati poslije jedne od mnogih neuspjelih kampanja sa tvrdnjom: „Stanovnici Slavonskog Broda se guše u zagađenom zraku". Gušimo li se zaista? Da, zaista se gušimo u jednoj vrlo lošoj politici zaštite okoliša koja jednostavno nema granica. Slavonski Brod dobio je nevjerojatno loš brend jednog od najzagađenijih gradova u Hrvatskoj, a apsolutno tvrdim i to bih vrlo lako dokazao MI TO NISMO.

Nasuprot našim zahtjevima i procesima, 100 kilometara uzvodno, u Sisku, događa se nešto sasvim drugo. U Sisku se osniva Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak, sve u cilju zaštititi radna mjesta i egzistenciju. A ta rafinerija je trideset godina tehnološki starija od rafinerije u Bosanskom Brodu, dok se sustavi zaštite okoliša i tehnologija uopće ne mogu usporediti, naravno, u korist rafinerije u Bosanskom Brodu. U Sisku nema Stožera za zatvaranje rafinerije koja je definitivno najveći zagađivač možda u cijeloj Hrvatskoj.

Iz grada odlaze i zbog zagađenja

Paralelno sa svim brodskim kampanjama, ministrica ekologije bosansko-hercegovačke Republike Srpske, Srebrenka Golić, oštro protestira u Ženevi (Geneve) zbog namjere gradnje odlagališta nuklearnog otpada u Općini Dvor na Trgovskoj gori. Pritom, niti jednom riječju nije spomenula zagađenje kojim već godinama, iz Bosanskog Broda, Republik Srpska  terorizira Slavonski Brod. I, zamislite, dobiva podršku.

Istovremeno, Republika Srpska i cijela Bosna i Hercegovina nemaju riješeno pitanje odlaganja nuklearnog otpada koji se odlaže po podrumima bolnica, nešto u Željezari Zenica, a za veliki dio se niti ne zna gdje je. Umjesto da kažu OK, može, ali primite i naš nuklearni otpad (radi se o medicinskom nuklearnom otpadu i otpadu od starih gromobrana) oni su apriori protiv. Bitno je uvijek biti protiv, dobiti lake političke poene, a ne tražiti prihvatljivo rješenje za obje strane. Parola: „Vidite koliko se mi brinemo za vaše zdravlje", po tko zna koji put je nevjerojatno prozirna.

Nitko ne spominje 'Lišajeve kao bio indikatore u okolišu'

Do sada najkonkretnije i najbolje argumentirano istraživanje kvalitete zrak pomoću lišajeva na području Slavonskog Broda provedeno je u sklopu projekta pod nazivom "Lišajevi kao bio indikatori u okolišu" financiran iz Europskog socijalnog fonda. Istraživanja, uz gljive, jednoj od najmanje istraženih skupina živog svijeta nedvojbeno su pokazale utjecaj zagađenog zraka koji dolazi kao proizvod rada tako velikog industrijskog kompleksa na živi svijet. Na dvije plohe koje su se nalazile na manje od tri kilometra od rafinerije uz Savu nisu pronađeni lišajevi. Sam izostanak lišajeva na kori drveća pokazatelj je niske kvalitete zraka. Na lišajevima su napravljene i druge analize i ukupno dobiveni rezultati ukazuju da je smanjena kvaliteta zraka na području Slavonskog Broda. „Rafinerija je zagađivač zraka, ali zagađenje zraka dolazi i iz onečišćenja iz samog grada, kao što je promet", bio je zaključak ovog projekta.

Koliko smo popularizirali ovaj projekt i jesmo li mudali zasluženu politiku zaštite okoliša i prirode? Naravno, NISMO. Nitko to više ne spominje. Uvijek se ponavlja pitanje, što nam je činiti? (Nastavak slijedi)

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 30.9.2017. | 7:36

1

sad je izgleda postao počasni član bosanskobrodske vinske akademije i dijeli pamet i
PeterTDj

PeterTDj

Komentirano: 29.9.2017. | 17:22

2

Iz ovog uvodnog dijela se ne vide koje su stvarne namjere g. Lukića s ovim člankom. No moramo primijetiti, ako je riječ o šefu Ureda ministra okoliša (i turizma) Federacije Bosne i Hercegovine, tada bi Brođani mogli očekivati i očekuju puno više, nego što je dosada napisano… Ipak je riječ o 'verificiranom' zagađenju iz emisije Rafinerije nafte Brod koje već osam godina i 10 mjeseci traje, pa su i sami Rusi svjesni da to nitko ne može više 'krštenih ruku' gledati i/ili raditi… Tako, ono što Brođani već neko vrijeme tvrde, da plinofikacija Rafinerija nafte Brod ako se na vrijeme započne, brzo, možda u roku šest mjeseci može riješiti, što je potvrdio i veleposlanik Rusije A. Azimov! Nažalost, zbog nedovoljnog angažmana i (skoro) petomjesečnog vakuuma koji je nastao smjenom bivšeg ministra u MZOE-u, sve se oko rješavanja tog gorućeg problema odgađa za iduću godinu! Vidi poveznicu: http://www.index.hr/vijesti/clanak/ruski-veleposlanik-azimov-najavio-rjesenje-za-oneciscenje-zraka-u-slavonskom-brodu/997421.aspx . Uz ostalog o tome nas i SBplus jučer informirao...
Stipe

Stipe

Komentirano: 28.9.2017. | 22:49

3

Lukić želi izbiti tlo pod nogama medijskim posvudušama i političkim mutikašama koji parazitiraju na brodskoj ekološkoj neprilici, ali neće mu uspjeti. Naša raja više voli ostrašćene i neargumentirane galamdžije.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski Komunalac u hrvatskom vrhu, a najbolji u Slavoniji

Službeni podaci su neumoljivi

Brodski Komunalac u hrvatskom vrhu, a najbolji u Slavoniji

22.7.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi sveti, Dušni dan i komunalni otpad

Okolišne vibracije

Svi sveti, Dušni dan i komunalni otpad

19.12.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upravljanje komunalnim otpadom

Piše: Tomislav Lukić

Upravljanje komunalnim otpadom

24.10.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rješenje nad rješenjima - otpad u Davor

Politika i zaštita okoliša (13)

Rješenje nad rješenjima - otpad u Davor

5.3.2019. | 21:48
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prezirući Brođane čekaju da 'predmet ode u zastaru'?

Politika i zaštita okoliša (12)

Prezirući Brođane čekaju da 'predmet ode u zastaru'?

6.6.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nit' pada zagađenost tla nit' padaju ostavke odgovornih

Politika i zaštita okoliša (11)

Nit' pada zagađenost tla nit' padaju ostavke odgovornih

2.5.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Iz moralnih razloga morali su dati ostavku'

Politika i zaštita okoliša (10)

'Iz moralnih razloga morali su dati ostavku'

19.4.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je kriv za ovu vrlo opasnu ekološku ujdurmu?

Politika i zaštita okoliša(9)

Tko je kriv za ovu vrlo opasnu ekološku ujdurmu?

11.4.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lukić poručuje okolišnim politikantima - prestanite lagati

Rafinerija ne radi, a zrak zagađen?

Lukić poručuje okolišnim politikantima - prestanite lagati

25.1.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

Komentira Tomislav Lukić

Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

6.12.2017. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

Politika i zaštita okoliša (7)

Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

15.11.2017. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

Politika i zaštita okoliša (6)

Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

5.11.2017. | 20:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

Politika i zaštita (5)

Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

27.10.2017. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

Politika i zaštita okoliša (3)

Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

12.10.2017. | 8:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

Politika i zaštita okoliša (2)

Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

5.10.2017. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjo

Veliko ime

Franjo

4.10.2015. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najstariji  stanovnici Slavonskog Broda

Uvjerljivo

Najstariji stanovnici Slavonskog Broda

27.6.2015. | 12:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oaza života i smrti godinu poslije poplave

Bara Dvorina

Oaza života i smrti godinu poslije poplave

22.5.2015. | 11:11
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :