Kolumne : Okolišne vibracije

Objavljeno: 25.1.2018. u 0:01
Prikaza: 7643
|
Autor: Tomislav Lukić

Rafinerija ne radi, a zrak zagađen?

Lukić poručuje okolišnim politikantima - prestanite lagati

root : Lukić poručuje okolišnim politikantima - prestanite lagatiRafinerija Bosanski Bord(Foto: Danijel Soldo)

Ovih dana, nema zagađenja iz Rafinerije nafte Brod, a mi imamo veliku koncentraciju, kako voli reći novinarka HTV, opasnih lebdećih čestica. Kako je to moguće?

GRAD Slavonski Brod, čiji su građani „u agoniji" zbog zagađenja zraka, ovih dana, ponovo je posjetio ministar Tomislav Ćorić. I ponovo je pokazao koliko mu je strano sudjelovati u procesima zaštite okoliša u koje se upustio. Naime, na upit novinara do koje faze je došla plinofikacija Rafinerije nafte Brod, nije znao odgovor. Nespremnost, nespretnost ili neznanje. Za put u Slavonski Brod morao je biti spreman odgovoriti kvalitetno na ovo pitanje, a za to su ga morali spremiti njegovi suradnici ili naši saborski zastupnici koji se hvale kako su riješili problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu. Odgovor ministra novinaru je bio kao da je „Alisa u zemlji čudesa". I kada doživite „okolišni politički trijumf", kako to doživljavaju brodski zastupnici u Saboru, dođe ministar i sve pokvari. Je li se tu imalo što i pokvariti?
Građani Slavonskog Broda i sam Grad, od cijelog projekta, imat će minimalnu ili nikakvu korist, a još manju imaju kada se zagađenje zraka koristiti u okolišno politikantstvo. Građani Slavonskog Broda nisu zaslužili laži i prevare, a prevareni smo do sada bezbroj puta. Za malo političkog trijumfalizma prodali bi i vlastitu mater.

Naravno da nije! Ponovo tvrdim i u ovoj kolumni ću argumentirati trenutnim stanjem na terenu: Plinofikacijom Rafinerije nafte Brod neće se značajnije umanjiti niti jedan od parametara zagađenja zraka u Slavonskom Brodu.

Rafinerija nafte ne radi od 5. siječnja 2018. do 10. veljače 2018., jer je u tijeku godišnji remont. Radi samo jedan mali kotao koji održava temperaturu u spremnicima teških derivata. Dakle, rafinerija ne radi, a niti jedno postrojenje nije pod tlakom i temperaturom što znači nema emisija zagađujući spojeva (sumpor vodika, lebdećih čestica, benzena, i drugog). Građane Bosanskog  Broda griju  dvije kotlovnice na bio masu tako da iz njih ne možemo očekivati neko značajnije zagađenje.

Ovo mi je 12 kolumna u kojoj pišem o problemima zagađenja iz Rafinerije nafte Brod(RNB) i do sada sam u nekoliko navrata detaljno objasnio koja zagađenja dolaze iz RNB, a koja su naša - slavonskobrodska. Repetitio est mater studiorum. (Ponavljanje je majka mudrosti.)

A što pokazuju naše mjerne postaje danas, kada Rafinerija nafte Brod ne radi?

Ono što trenutno pokazuju mjerni uređaji u postajama, uglavnom, NAŠA su zagađenja.

Kao što vidimo iz grafičkog prikaza portala Agencije za zaštitu okoliša RH www.iszz.azo.hr kao jedno od mjesta koje ima najveću koncentraciju lebdećih čestica je Slavonski Brod. Obje naše postaje pokazuju povećanu koncentraciju lebdećih čestica. Mjerna postaja SB1 čak pokazuje visoku koncentraciju lebdećih čestica (2,5 mikrometra) 77,6 jer se nalazi u neposrednoj blizini graničnog prijelaza, a cijeli mjesec je na prijelazu velika koncentracija vozila u čekanju. Uz to naselja Jelas se uglavnom grije na drva što svakako utječe na rezultate koje pokazuju uređaji. Dakle, nama zagađenja iz Rafinerije nafte Brod, a mi imamo veliku koncentraciju, kako voli reći novinarka HTV, opasnih lebdećih čestica. Isto tako mjerna postaja SB2 pokazuje visoku koncentraciju lebdećih čestica od 10 mikrometara u iznosu od 62,8 što se smatra srednjim, ali povišenim  zagađenjem zraka. 

Ako se pogledaju podatci dnevnih zagađenja lebdećim česticama od 9. siječnja do danas vidjeti ćemo sličnu  situaciju koja uglavnom ovisi o atmosferskih prilika.

Kao što sam već nekoliko puta objasnio, plinofikacija jedino može umanjiti emisije lebdećih čestica i sumpor dioksida, a nikako ne može smanjiti emisije sumpor vodika i benzena jer ona dolaze iz procesnih tehnologija, a ne iz ložišta. Iz ovih grafikona je vidljivo da je doprinos naših lebdećih čestica nastalih u prometu i malim ložištima velik, što u ostalom pokazuju i brojne studije. Sumpor dioksid se niti u jednom istraživanju ne spominje kao uzrok  problematičnog zagađenja.

Proces plinofikacije Rafinerije nafte Brod je važan kao ekonomski značajan projekt. Osnova za izradu projekta plinofikacije je izvršiti snimanje cjevovoda na oštećenja korozijom. Postojeća cijev koja se namjerava pretvoriti u plinovod je prvo služila sedamdesetih godina kao naftovod, a izgradnjom JANAF-a 1985. godine je prenamijenjen u produktovod. Da bi se spriječila korozija svaki ukopani cjevovod mora imati tzv. katodnu zaštitu kako bi se umanjio efekt elektrokemijske korozije. Na žalost na postojećem cjevovodu katodna zaštita je isključena od 1991. godine i vjerojatnoća kako  je materijal u ispravnom stanju je minimalna.

Međutim,  za brzu provedbu projekta plinofikacije to i nije nužno. Postoje različite varijante kako se cijev može iskoristit. Jedna od njih je bila uvlačenja manje cijevi što izgleda tehnički prihvatljivo. Iskoristila bi se trasa, a ne bi bio potreban dobar dio dokumentacije što smanjuje  troškove izgradnje i ubrzava proces. Korist od ovoga projekta bi bila velika za Republiku Hrvatsku. Zaradila bi državna tvrtka PLINACRO na transportu plina, te tvrtka Crodux na razlici u cijeni plina. Naravno, zaraditi će konzultantske i projektantske kuće, te izvođači radova. Dakle, apsolutno podržavam gospodarsku aktivnost plinofikacije Rafinerije nafte Brod, ako ona ne košta hrvatske porezne obveznike.

Građani i Grad Slavonskog Broda će od cijelog projekta imati minimalnu ili nikakvu korist, a još manju imaju kada se zagađenje zraka koristiti u okolišno politikantstvo. Građani Slavonskog Broda nisu zaslužili laži i prevare, a prevareni smo do sada bezbroj puta. Za malo političkog trijumfalizma prodali bi i vlastitu mater.

I na kraju poruka grafiteru moga zida i „obožavatelju" mojih kolumna i moga rada g. MILENIJUM-u. Bilo bi lijepo kada bi bar jedan vaš komentar bio u svezi napisanog teksta, a još ljepše kada bi se i predstavili pa bi znao s kim komuniciram. Kolumnista stavi svoju sliku, ime i e-mail, a vi se sakrijete iz nekog nadimka, a sve što napišete ja na razini osobnog i uvrede. Quod licet Iovi, non licet bovi - Što je dozvoljeno Jupiteru nije i volu.

I ponovio bih vam anegdotu iz Sarajeva o grafiteru na pošti objevljenog u kolumni koju trebate opet pročitati:.

Na zgradi glavne pošte u Sarajevu osvanuo je grafit: OVO JE SRBIJA. Sarajlije su ispod ovog velikosrpskog grafita napisali: BUDALO, OVO JE POŠTA. I ostala je pošta!

Broj komentara: 36

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
e_pa

e_pa

Komentirano: 4.4.2018. | 17:15

1

Put u pakao popločen je dobrim namjerama. SEQ: Vadim jednu ploču i hajdemo svi u lijepi honduras.
Kelic

Kelic

Komentirano: 4.2.2018. | 13:07

2

2025god, ja ne poznajem g.Lukića osobno, ali ga znam iz medija i vidim ga u crkvi. Znam da je prije dvadesetak godina radio sa Željkom Klindžićem, utemeljiteljem sbonline i sbnet-a. Znam da su se hvalili kako su napravili prvu stranicu o gljivama na području zemalja bivše Juge. Koliko znam iz medija poslije su zajedno radili u BEUZ-u i Vinskoj akademiji na njihovim portalima. Znam da je Lukić imao poslije stranicu svijet gljiva, a čini mi se da je i Galerije Goll imala stranicu iako ne spominje to u ovim svojim CV izvadcima. Sumnjam da čovjek ne zna što je IP i kako se do njega dolazi. Osim toga, koliko ja znam radi na visokoj funkciju u BiH, i vjerojatno su mu i tamo dostupni IT resursi. Ne bi podcijenio njegovo IT znanje.
2025god

2025god

Komentirano: 3.2.2018. | 13:06

3

E stvarno se okanite ćorava posla. Ĺukić teatralno da do značaja podatku o kojem pojma nema (IP), protokol se nadoveže pa ne svrši i čitava priča završi na uredniku. A @mileni ako popi.... mogao bi u jednom trenutku pristupiti s Filipina Lukićevom, Kelićevom ili Pantherovom PC-ju i zahebavat nas s njihovih PC-eva. Ova trojica bi se mogli sami samo ugristi za rep istražujući komšijine IP-eve. Sve vam se to nalazi na internetu. Potrebno je malo znanja ENG, inf, volje za učenjem i dovoljno povarenosti.
Jerko Zovak

Jerko Zovak

Komentirano: 3.2.2018. | 11:24

4

protokol - u slučaju da tijekom dana ne pojasnite što ste htjeli reći, Vašu insinuaciju da bi SBplus 'dilao' zaštićene podatke svojih posjetitelja držat ću zaplotnjačkom podlošću, a korisnicima naših informacija bit će jasno kako je u pitanju još jedan depersonalizirani 'jalnik'.
protokol

protokol

Komentirano: 3.2.2018. | 10:41

5

SBplus:Uvjeti korištenja usluga i sadržaja ovi postupci su neprihvatljivi i strogo zabranjeni: 10. prikupljanje, čuvanje i objavljivanje osobnih podataka drugih korisnika. Zaštita privatnosti i tajnost podataka PLUS poštuje privatnost svojih korisnika i posjetitelja Portala. Svi podaci iz procesa registracije te ostali podaci o korisniku koriste se isključivo u svrhu za koju su prikupljeni. PLUS ni pod kojim uvjetima neće iste učiniti dostupnima trećoj strani, osim u slučaju kada je takva obaveza regulirana zakonom. Ako bi se radilo o pedofiliji ili terorizmu onda bi se sigurno dignuo Interpol i ta bi se komunikacija dobila. Čitaj ip. Ako se radi o kradji bicikla onda definitivno ne. Ovaj primjer govori puno i nikako ga ne bi trebalo olako shvaćati. Znači, komunikacija između mene i sb-a ide bez npr. VPN. Želim ostati anoniman i imam pravo na to. Toliko o anonimnosti. Međutim, tajnost podataka kao što je IP,MAC address etc je nešto sasvim drugo. Tu ulazimo u sferu u kojoj se takve stvari mogu dobiti isključivo putem plave kuverte predane polisiji i provideru. Prema tome dane šiljim, topla preporuka , ostavite se ćorava posla i ovakvih pizdarija. Kako bi reagirali da vam netko sruši stranicu ( ja imam pametnija possla) Ljigavo..
kelic

kelic

Komentirano: 2.2.2018. | 21:26

6

To se ide Milenijumu na piće, Bosancu koji je Slavonac, a voli biti Bosanac. Idem i ja, kada se ide?. Panteru koji si i pink, treba zaštititi takve kao ti, koji se predstavljaju kao ljubičasta mačka. Tko u ovoj državi ikome može garantirati anonimnost. Želiš diskutirati rođo, napiši tko si. Želiš vrijeđati, moraš za uvrede snositi odgovornost. Kakve su vam to fore, treba vas zaštiti da možete kakati što hoćete, i ne snosite odgovornost. Vidi pametnjakovića!
Niko1961Marusic

Niko1961Marusic

Komentirano: 2.2.2018. | 6:59

7

G. Lukić, i ja želim sa vama ići u posjet MILENIJUMU. Donosim butelju našega Plavca. E, što će to biti fešta Javite mi kada idete, moja e-mail adresa je: niko1961marusic@gmail.com. I ja bih htio sa njim razgovarati. Prevario me, pa sam vrijeđao Bosance. Ispričavam se svima koje sam na taj način povrijedio. X_faktor, IP nije nikakav osobni podatak, to je oznaka računala koji koristite. Ona koji je IT dobro pismen lako dođe do njega.
X_faktor

X_faktor

Komentirano: 2.2.2018. | 0:00

8

E_pa, tvoj link apsolutno nije imao utjecaj na raspravu. Nego, mene zanima ovaj dio o IP adresama. Nisam potpuno upućena pa me znaima da li IP adresa isto podlijeze zastiti osobnih podataka?
TomislavLukic

TomislavLukic

Komentirano: 1.2.2018. | 22:28

9

g. Milenijum, IP ne može biti pogrešan. Lokacije sa koje se logiraš su provjerena, a u ovoj komunikaciji na zidu si samo potvrdio svoj identitet. Međutim to i nije važno. Važno je kako komuniciraš i kakav smisao tvoje komunikacije imaju. Objektivno, od naše generacije gimnazijalaca se očekuje puno više. I u SB si ovaj vikend, provjereno. Vidimo se. Nadam se da imaš doma prave čaše za dobru Enjegi graševinu.
milenijum

milenijum

Komentirano: 1.2.2018. | 19:19

10

griješiš kao i uvijek u brodu sam iza 14. 2 i nači če mo se

Broj komentara: 36

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 1234

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski Komunalac u hrvatskom vrhu, a najbolji u Slavoniji

Službeni podaci su neumoljivi

Brodski Komunalac u hrvatskom vrhu, a najbolji u Slavoniji

22.7.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi sveti, Dušni dan i komunalni otpad

Okolišne vibracije

Svi sveti, Dušni dan i komunalni otpad

19.12.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upravljanje komunalnim otpadom

Piše: Tomislav Lukić

Upravljanje komunalnim otpadom

24.10.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rješenje nad rješenjima - otpad u Davor

Politika i zaštita okoliša (13)

Rješenje nad rješenjima - otpad u Davor

5.3.2019. | 21:48
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prezirući Brođane čekaju da 'predmet ode u zastaru'?

Politika i zaštita okoliša (12)

Prezirući Brođane čekaju da 'predmet ode u zastaru'?

6.6.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nit' pada zagađenost tla nit' padaju ostavke odgovornih

Politika i zaštita okoliša (11)

Nit' pada zagađenost tla nit' padaju ostavke odgovornih

2.5.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Iz moralnih razloga morali su dati ostavku'

Politika i zaštita okoliša (10)

'Iz moralnih razloga morali su dati ostavku'

19.4.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je kriv za ovu vrlo opasnu ekološku ujdurmu?

Politika i zaštita okoliša(9)

Tko je kriv za ovu vrlo opasnu ekološku ujdurmu?

11.4.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

Komentira Tomislav Lukić

Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

6.12.2017. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

Politika i zaštita okoliša (7)

Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

15.11.2017. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

Politika i zaštita okoliša (6)

Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

5.11.2017. | 20:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

Politika i zaštita (5)

Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

27.10.2017. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

Politika i zaštita okoliša (3)

Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

12.10.2017. | 8:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

Politika i zaštita okoliša (2)

Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

5.10.2017. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od lošeg zraka više nas guše loši političari

Politika i zaštita okoliša (1)

Od lošeg zraka više nas guše loši političari

28.9.2017. | 21:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjo

Veliko ime

Franjo

4.10.2015. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najstariji  stanovnici Slavonskog Broda

Uvjerljivo

Najstariji stanovnici Slavonskog Broda

27.6.2015. | 12:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oaza života i smrti godinu poslije poplave

Bara Dvorina

Oaza života i smrti godinu poslije poplave

22.5.2015. | 11:11
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :