Kolumne : Okolišne vibracije

Objavljeno: 12.10.2012. u 10:35
Prikaza: 3812
|
Autor: Tomislav Lukić

Kako umanjiti posljedice ?

Izbjegavati „ratne pokliče“ i prijetnje

root : Izbjegavati „ratne pokliče“ i prijetnje

Slijedi nam odmor od zagađenja, jer Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu ide u temeljan remont od 15. listopada (neslužbena informacija).

Prošlo je vrlo toplo i sušno ljeto u našem Slavonskom Brodu tijekom kojega smo bili izloženi težim oblicima zagađenja zraka u nekoliko navrata. Oblaci smrdljivih plinova dolazili su svaki put kada duži vremenski period nije bilo vjetra, a uz pregrijavanje zraka u niskim slojevima atmosfere sinergijski učinak se još povećavao. Naš uređaj na Jelasu, koji mjeri različite oblike zagađenja u periodima u kojima smo mi to osjećali, nije zabilježio niti jedan ozbiljniji slučaj povećanja količina ugljikovodika osim sporadičnih manjih povećanja količina sumpor vodika u atmosferi. O potrebi kompletiranje mjerne stanice sa svim nedostajućim modulima i izgradnje još jedne postaje u samom centru grada, već smo pisali, a bez nje nećemo moći pokrenuti niti jedan ozbiljniji spor pred nekom od međunarodnih organizacija koje se bave problematikom prekograničnih zagađenja. Dakle, bez obzira što je evidentno kako naši problemi zagađenja zraka dolaze upravo iz postrojenja Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu to mora biti dokazivo i vidljivo iz podataka koje dolaze s naših mjernih uređaja. U suprotnom svaka od navedenih akcidentnih situacija može se pripisati izvoru iz domaćih točkastih i difuznih zagađivača.

Ova pozicija je ukinuta unatrag nekoliko godina jer je gradonačelnik smatrao kako udruge koje se bave ovom djelatnosti i provođenje djelatnosti zaštite okoliša ne trebaju našem gradu.

Problem zagađenja zraka u Posavini se ne može jednostrano u potpunosti riješiti, ali njegov učinak u količini zagađenja može biti značajno umanjen. Za ovo je potrebna senzibilnija radna disciplina u vođenju postrojenja, te ozbiljan remont postrojenja Rafinerije nafte kako bi se broj akcidentnih situacija, a s tim i zagađenje smanjilo na najmanju moguću mjeru. Građani Slavonskog Broda ali i cijele Posavine ostanu prikraćeni za informacije o manjim incidentima koje uvelike doprinose kvalitetu zraka koji udišemo. Najavljeni remont, te puštanje u rad novih postrojenja u pogon trebao bi barem malo smanjiti količinu neugodnih i opasnih kemijskih spojeva u atmosferi iznad Slavonskog Broda.

Na posljednjem sastanku, kojeg je organiziralo Brodsko ekološko društvo (BED) u suradnji sa Građanskom inicijativom za čist zrak, te Zelenom akcijom iz Zagreba, a sve uz pomoć stručnjaka iz Državnog hidrometeorološkog zavoda RH i predstavnika Ministarstva okoliša RH, donijelo je nekoliko vrlo kvalitetnih mišljenja, a problem je konačno postavljen na pravi način.

Prvo. Prihvaćena je inicijativa uspostave katastra zagađivača zraka Grada Slavonskog Broda i bliže okolice kao prvi korak uspostavi pravih parametara i podloga za pritisak na zagađivača.

Drugo. Za ovaj korak nužno je što prije uspostaviti mjerenje svih parametara, te odrediti nulto stanje zagađenja.

Treće. Potrebno je što brže izgraditi novu mjernu postaju u centru grada, a postojeću mjernu postaju kompletirati modulima koji nedostaju.

Četvrto. Problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu mora postati temeljno i jedno od najvažnijih političkih pitanja u rješavanju kompleksnih međudržavnih odnosa Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te predmetom vrlo česte komunikacije.

Peto. Po prikupljanju nedostajućih podataka pokrenuti postupke pred Europskim sudom za ljudska prava u Strazburu (temeljno ljudsko pravo na čist zrak). Za ove postupke potrebna je vrlo konkretna dokumentacija koja će nedvojbeno pokazati kako zagađenja dolaze upravo iz Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Možda ova tužba i neće imati potreban pravni učinak ali bi sigurno izazvala veliku medijsku pozornost, dodatni pritisak na vlasnike Rafinerije nafte te vlasti u BiH.

Teatralni ministarski i predsjednički skupovi, te dnevne lokal političke trijade gradonačelnika, korisni su s aspekta afirmacije problema, ali vidimo i sami kako nam nisu donijeli niti približavanje rješenju problema.

Šesto. Na razini Grada Slavonskoga Brod vratiti poziciju u proračunu Program potpori udrugama čije se aktivnosti odnose na zaštitu okoliša i prirode. Ova pozicija je ukinuta unatrag nekoliko godina jer je gradonačelnik smatrao kako udruge koje se bave ovom djelatnosti i provođenje djelatnosti zaštite okoliša ne trebaju našem gradu.

Sedmo. Potrebno je naći kvalitetnog i odgovornog partnera s druge strane Save koji je spreman na zajedničko djelovanje. Partneri bi trebali biti na razini općine i nevladinih organizacija. Ovim bi se značajno uvećala snaga djelovanja.

Osmo. Nevladine udruge trebaju nastaviti raditi kontinuirani pritisak na političke strukture, ali i vlasnike Rafinerije nafte kroz različite oblike medijskog i javnog djelovanja u granicama zakona. Treba izbjegavati „ratne pokliče" i prijetnje jer se takvim djelovanjem postiže upravo suprotan efekt.

Na tom sastanku ova mišljenja nisu donesena službeno u formi zaključaka, ali sam ih osobno izvukao iz diskusija. Za nastavak kvalitetnog djelovanja potrebno je imenovati nositelja koji će odrediti partnere, napraviti dinamički plan aktivnosti, odrediti odgovorne za pojedine zadatke, osigurati ne mala sredstva, te organizirati sveobuhvatni sastanak sa zainteresiranim stranama na kojem bi se donijeli provedivi obvezujući zaključci. Teatralni ministarski i predsjednički skupovi, te dnevne lokal političke trijade gradonačelnika, korisni su s aspekta afirmacije problema, ali vidimo i sami kako nam nisu donijeli niti približavanje rješenju problema.

Slijedi nam odmor od zagađenja, jer Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu ide u temeljan remont od 15. listopada (neslužbena informacija). Za očekivati je kako će, poslije ove djelomične rekonstrukcije, zrak u Slavonskom Brodu biti rjeđe onečišćen kako bismo svi skupa lakše disali.

Izvor: Posavska Hrvatska

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
garfield

garfield

Komentirano: 15.10.2012. | 10:22

1

Ovdje je totalnjo promašen naslov, iako je ostali tekst u redu. Kakvi ratni pokliči i prijetnje i to još na račun udruga ??? Tko je uopće imao ratne pokliče??? Udruge i građani Slavonskog Broda su svjesni opasnosti koja prijeti iz rafinerije, a sigurno su ih isto tako svjesni i građani Bosanskog Broda, samo što oni moraju o tome šutiti, jer će dobiti otkaz, a i dalje će imati iste opasnosti i posljedice koje prijete iz rafinerije. Iz tih razloga civilne udruge RH i BIH koordiniraju i pokušavaju riješiti stanje u kojem se nalaze oba grada, kao i države. Ovo je čisti politički problem, koji neće riješiti nikakovi ratni pokliči i molim Vas ne stavljajte više ovake "tekstualne nebuloze" i zablude u javno mijenje.
brodjanin1991

brodjanin1991

Komentirano: 12.10.2012. | 22:12

2

Vraćam se na one rečenice od prije par dana, kako ne mogu oduprijeti dojmu da zadnje nepune dvije godine Mihael Zmajlović je četvrti ministar zaštite okoliša i prirode, no stanje nikako da krene na bolje. Mislim, da g-đa Dropulić koja je bila ministrica do kraja 2010.g., nije ni bila zainteresirana za tu problematiku. Opet, bivši je ministar Bačić krenuo naglo, ali kako je krenuo tako je i stao. Na žalost, bivša ministrica Holy najkraće je bila na toj funkciji. Ona je valjda prva iz Vlade bila svjesna i na naglas priznala kako iz prekosavske rafinerije Sl. Brodu prijeti ekološka katastrofa. Moguće da je ona i zbog te procjene morala tako brzo otići. Sjećamo se prije njene ostavke neke neukusne izjave koje je dao Prvi potpredsjednik o Brođanima, o izgradnji TE, o Janafu… I onda je prije nekih dvadesetak dana sadašnji Ministar zaštite okoliša i prirode, Zmajlović došao u izvidnicu u Bukovlje, točnije na športske igre i druženje članova SDP-a. On tada ni „A“ nije rekao o onečišćenju brodskog zraka… Sreća da članovi Građanske inicijative za čisti zrak imaju snage i ne odustaju kako bi dan za danom upozoravali na zagađenost zraka u Sl. Brodu i okolici! Svi, pa tako i g. Lukić dobro je došao u pružanju podrške Građanskoj inicijativi…
kanarinac

kanarinac

Komentirano: 12.10.2012. | 15:34

3

Ej gljivoljubac pozdravio te Selak iz Tuleka nadam se da ga se sječaš,a morao bi jer i ti si iz Tuleka.Jesil ti još u BiH ministarstvu ekologije ili nisi.
Charles_Milles

Charles_Milles

Komentirano: 12.10.2012. | 11:51

4

Naj bitnije su naočale na glavi

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski Komunalac u hrvatskom vrhu, a najbolji u Slavoniji

Službeni podaci su neumoljivi

Brodski Komunalac u hrvatskom vrhu, a najbolji u Slavoniji

22.7.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi sveti, Dušni dan i komunalni otpad

Okolišne vibracije

Svi sveti, Dušni dan i komunalni otpad

19.12.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upravljanje komunalnim otpadom

Piše: Tomislav Lukić

Upravljanje komunalnim otpadom

24.10.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rješenje nad rješenjima - otpad u Davor

Politika i zaštita okoliša (13)

Rješenje nad rješenjima - otpad u Davor

5.3.2019. | 21:48
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prezirući Brođane čekaju da 'predmet ode u zastaru'?

Politika i zaštita okoliša (12)

Prezirući Brođane čekaju da 'predmet ode u zastaru'?

6.6.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nit' pada zagađenost tla nit' padaju ostavke odgovornih

Politika i zaštita okoliša (11)

Nit' pada zagađenost tla nit' padaju ostavke odgovornih

2.5.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Iz moralnih razloga morali su dati ostavku'

Politika i zaštita okoliša (10)

'Iz moralnih razloga morali su dati ostavku'

19.4.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je kriv za ovu vrlo opasnu ekološku ujdurmu?

Politika i zaštita okoliša(9)

Tko je kriv za ovu vrlo opasnu ekološku ujdurmu?

11.4.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lukić poručuje okolišnim politikantima - prestanite lagati

Rafinerija ne radi, a zrak zagađen?

Lukić poručuje okolišnim politikantima - prestanite lagati

25.1.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

Komentira Tomislav Lukić

Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

6.12.2017. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

Politika i zaštita okoliša (7)

Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

15.11.2017. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

Politika i zaštita okoliša (6)

Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

5.11.2017. | 20:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

Politika i zaštita (5)

Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

27.10.2017. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

Politika i zaštita okoliša (3)

Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

12.10.2017. | 8:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

Politika i zaštita okoliša (2)

Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

5.10.2017. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od lošeg zraka više nas guše loši političari

Politika i zaštita okoliša (1)

Od lošeg zraka više nas guše loši političari

28.9.2017. | 21:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjo

Veliko ime

Franjo

4.10.2015. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najstariji  stanovnici Slavonskog Broda

Uvjerljivo

Najstariji stanovnici Slavonskog Broda

27.6.2015. | 12:12
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :