Kolumne : Oko nas

Aleksandra Primorac

Kolumna

Oko nas
Piše: Aleksandra Primorac
Objavljeno: 25.4.2015. u 21:30
Prikaza: 4718
|

Bolestan sustav

Bolesni bodovi

root : Bolesni bodoviIlustracija(Foto: Levent Konuk/Shutterstock)

Nisu li nastavnici trebali primijeniti svoje pedagoško znanje i pomoći učenicima da, tijekom nastave, svladaju sve ono što su propustili zbog bolesti, pa da u srednju školu odu sa znanjem - posljedično i s bodovima - umjesto samo s bodovima.

Kako bih ja voljela imati bar' neku alergiju? – čujem kako jedna djevojčica govori drugoj dok sam s kćerkom ulazila u zgradu Zavoda za zapošljavanje u Slavonskom Brodu. Ustanovu u kojoj će moja Tea dobiti ono zbog čega bi djevojčica s početka priče toliko željela imati „bar' neku alergiju".

Sustav djecu uči kako je bolje biti bolestan, nego nadaren i radin.

Razlog je prikupljanje famoznih bodova za upis u srednju školu koji, od prošle godine, mogu se steći i temeljem određenih bolesti. Iako je o tome i ranije bilo dosta govora, pitanje je zapravo: zbog čega se djeci s određenim zdravstvenim problemima daju dodatni bodovi.

– Takva je odluka donesena zbog činjenice da neka djeca, zbog zdravstvenih problema, često izbivaju s nastave te je odlučeno dati im bod kako bi da se to kompenziralo – pojašnjava mi gospođa na Zavodu za zapošljavanje.

Možda bi se ovakva logika i mogla prihvatiti, ali tek kod učenika koji uistinu imaju zdravstvenih problema zbog kojih su izbivali s nastave. Mada, i tu se postavlja pitanje, ne bi li se tom problemu trebalo pristupiti drugačije. Nisu li nastavnici ti koji su tijekom trajanja nastave trebali voditi računa o takvim učenicima? Nisu li oni trebali primijeniti svoje pedagoško znanje i pomoći im da tijekom nastave svladaju sve ono što su propustili pa da učenici u srednju školu dođu sa znanjem - a samim tim i s bodovima - umjesto samo s bodovima.

Postupak na Zavodu za zapošljavanje provode kako bi se u razgovoru s roditeljima i djecom utvrdilo kod kojih zanimanja određena bolest može biti poteškoća. I taj dio je sasvim razumljiv.

No, što je s odgovorom na pitanje: hoće li dijete s manjom govornom poteškoćom također dobiti bodove za upis u srednju školu, ako mu ta poteškoća ne stvara veće probleme; ako je odličan učenik za kojeg stručna osoba iz Zavoda za zapošljavanje nije utvrdila 'suženi izbor zanimanja' zbog poteškoća u govoru?

Hoće! Je li to pošteno? Nije!

Gdje to ima da takav učenik dobije bodove dok njegov kolega koji je godinama, uz osnovnu, pohađao i glazbenu školu, neće dobiti dodatne 'glazbene' bodove? U Hrvatskoj. Istoj onoj zemlji u kojoj djevojčica želi imati „bar' neku alergiju" umjesto da želi svirati bar' neki instrument, ili tečno govoriti bar' neki strani jezika.

Dakle, sustav djecu uči kako je bolje biti bolestan, nego nadaren i radin. Isti je to sustav koji, bez gospodarske podloge, gradi jaku (i lažnu) populaciju socijalno ugroženih, kojima se, za isti iznos, više isplati primati socijalnu pomoć nego li raditi i pritom, moguće, strepiti hoće li dobiti plaću.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
babajaga

babajaga

Komentirano: 13.6.2016. | 21:38

1

U jednu ruku članak je i opravdan, jer mi kao mentalitet nismo niti sposobni normalno razmišljati. Ovakav sustav upisa u startu je osuđen na promašaj. Treba vratiti sve na staro, bodovi prema ocjenama, pojedinim predmetima i najveći broj bodova nosi prijemni ispit. I ova državna matura je sranje. Treba i upise na fakultete vratiti na staro, ovako roditelji plaćaju prvu godinu i onda mezimac skuži da i ne želi baš to studirati ili ne položi uvjet jer mu je ,eto, preteško.
seka

seka

Komentirano: 27.4.2015. | 12:08

2

Možda sam neinformirana. Ali postoji li negdje obuka za roditeljstvo? Priča se o zdravstvenom odgoju u školama . Što je sa školama roditeljstva? Pa i za izlazak na cestu automobilom ili sličnim prometalom treba obuka i vozačka dozvola. Što je sa roditeljstvom i odgojem za život i život u zajednici?
malipariz

malipariz

Komentirano: 26.4.2015. | 20:39

3

Ovo je bolestan članak. Zašto bi netko dobio bodove za pohađanje glazbene škole, a želi se upisati u matematičku gimnaziju? Što je s djecom sa sela, koja ne mogu doprijeti do glazbene škole? Treba li bodovati i folklor u seoskom KUD-u? Djevojčica koja želi imati "bar neku alergiju", pamet je naslijedila od mame, koja lupeta kao guzica po samaru.
X_faktor

X_faktor

Komentirano: 26.4.2015. | 13:17

4

Glazbeni bodovi i sportski bodovi se biraju, bolesni bodovi se ne biraju. Bolesni bodovi sluze niveliranju svega sto ide u sklopu s tim problemom - suzeni izbor zanimanja (neka djeca zbog kronicnih bolesti ne mogu ici u odredjena zanimanja, sto znaci da nece konkurirati za mjesta na koja se mogu prijavljivati oni bez bolesnih bodova), odbacivanje vrsnjaka tijekom osam godina za taj jedan bod , predrasude nastavnika (nastavnici cesto smatraju da djeca s kronicnim bolestima nepotrebno izostaju iz skole, pa se to zna odraziti i na njihovim ocjenama)...i hrpa toga sto ide s tim. Autorica clanka smatra nepravednim dodavanje jednog boda za bolest, a ne za glazbenu skolu. Koliko siromasnih i vrijednih ucenika ne mogu ici u glazbene skole i sportove (oprema, instrumenti, clanarine i ostalo)? Zasto bi se oni koji imaju uvjete za sve sto im se nudi u zivotu jos dodatno nagradjivali, a oni kojima su uvjeti ograniceni gledali kao da im se poklanja nesto sto nisu zasluzili? Ovaj sustav je bolestan sustav, ali ne radi bolesnih bodova.
balkanforever

balkanforever

Komentirano: 26.4.2015. | 12:21

5

@stipe, pitanje o zakonima je na mjestu. Mislim da se ne mogu samo preslikati zakoni uređenih država na nasu raju jer je nama nepoštivanje zakona normalno. Korijen nepoštivanja zakona je u sebičnosti ljudi. Ako parkiram auto ujutro na pola široke ulice kako bi otišao "na dvije minute u pekaru" sebičan sam jer mislim samo kako da je meni blizu, a ne mislim na to me 20 drugih auta mora obilaziti ili čekati iza mene kako bi me mogli obici. Poseban problem lijepe naše je sto u gotovo svim strankama sjede ljudi koji nemaju ni poštenja ni volje sami poštovati zakone, pa je onda logično da to ne traže ni od institucija koje bi trebale provoditi zakon.
Stipe

Stipe

Komentirano: 26.4.2015. | 10:38

6

A kako spriječiti zloupoterebe sustava, kada postaje rašireni običaji u osnovnim i srednjim školama da ZLATNA MLADEŽ na nastavu jednostavno ne dolazi dok ne nauče za neki test ili ispitivanje. Na taj način oni ustvari daju učiteljima i nastavnicima svega nekoliko šansi da ih ispitaju, naravno, u za njih pogodnom trenutku kada su potpuno spremni za najviše ocjene. Roditelji spomenute mladeži (koji su sve redom elita pa i pravosudna ovog društva) osiguravaju svojim memzimcima sve potrebne potvrde i ispričnice kako bi fit ušli u životno natjecanje. Vjerojatno se zato oklijeva i s uvođenjem prijemnih ispita u srednje škole, odnosno državne male mature ili kako će se to već zvati. @balkanac - onda doista dolazimo do pitanja jesu li za balkansku marvu dobri demokratski zakoni koji ljude ne tretiraju kao podlu, podmuklu, pokvarenu stoku ili trebamo uvesti nekakave posebne balkanske zakone kako bi našu elitu također doveli u red. Ili možda ne trebamo ništa, jednostavno pustiti da elita ima svoje privilegije koje će vjerojatno ostvariti bez obzira na sve zakone i represivne sustave koje netko smisli? To je jedan od ključeva nazadovanja ove države i društva. Od malih nogu sve je lažirano.
balkanforever

balkanforever

Komentirano: 26.4.2015. | 5:47

7

Postovana kolumnistice, bod(ovi) radi bolesti se, koliko se sjećam, daju najviše radi činjenice da dijete koje ima neku zdravstvenu teškoću zaista ima sužen izbor zanimanja. Dijete koje "želi alergiju" je samo dijete i roditelj bi mu mogao objasniti da je sretno jer nije bolesno, a ne bedasto to isticati kao primjer kako sustav ući djecu da je bolje biti bolestan. Sustav je sačinjen tako da je, za razliku od Vas, osjetljiv na potrebe ljudi. Problem ne lezi u sustavu, nego u zloupotrebama sustava. Dignite glas za izmjene sustava kako bi bio otporniji na zlouporabe,diignite glas protiv konkretnih osoba koje su ga zlorabile, a nemojte na neznalacki i prizeman način dodatno etiketirati djecu koja imaju stvarne zdravstvene probleme.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mudar potez ili obmana?

Tko je zapravo otvorio most na Svilaju

Mudar potez ili obmana?

2.10.2021. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobrih vijesti ima. Treba ih znati vidjeti.

Komentar tjedna 26. 09.2021.

Dobrih vijesti ima. Treba ih znati vidjeti.

26.9.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li 'vertikala vlasti' odigrati svoju ulogu?

Komentar tjedna 04.07.2021.

Hoće li 'vertikala vlasti' odigrati svoju ulogu?

4.7.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ona bolja, ljepša slika Slavonskog Broda

Komentar tjedna 23.05.2021.

Ona bolja, ljepša slika Slavonskog Broda

23.5.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na ovom smo ispitu svi pali

Komentar tjedna 11. travnja 2021.

Na ovom smo ispitu svi pali

11.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uzalud će biti truda, ne bude li za sve vrijedilo isto

Komentar tjedna 21.03.2021.

Uzalud će biti truda, ne bude li za sve vrijedilo isto

21.3.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neki novi klinci možda shvate

Komentar tjedna 28.02.2021.

Neki novi klinci možda shvate

28.2.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krivi smo mi

Komentar tjedna 07.02.2021.

Krivi smo mi

7.2.2021. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vi ste tu radi nas i zahvaljujući nama

Komentar tjedna 17.01.2021.

Vi ste tu radi nas i zahvaljujući nama

17.1.2021. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska je Bolnica puna Tihana i Anamarija

Piše: Aleksandra Primorac

Brodska je Bolnica puna Tihana i Anamarija

6.12.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne možete govoriti jedno, a činiti drugo. Budite odgovorni.

Komentar tjedna 18.10.2020.

Ne možete govoriti jedno, a činiti drugo. Budite odgovorni.

18.10.2020. | 21:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tjedan pozitivnih vijesti

Komentar 02. kolovoza 2020.

Tjedan pozitivnih vijesti

2.8.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije sramota pasti

Komentar tjedna 19.07.2020.

Nije sramota pasti

19.7.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slast za vlašću ispred straha od bolesti?

Predizborni skupovi u doba koronavirusa

Slast za vlašću ispred straha od bolesti?

23.6.2020. | 21:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sretno nam bilo

Komentar tjedna 21. lipnja 2020.

Sretno nam bilo

22.6.2020. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stigao Klepetan. Krenula i predizborna 'klepetanja'.

Komentar tjedna 07.06.2020.

Stigao Klepetan. Krenula i predizborna 'klepetanja'.

7.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mi radimo više, zato i imamo više.'

Komentar tjedna 24. svibnja 2020.

'Mi radimo više, zato i imamo više.'

24.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : A svi smo isti, sve dok nam ne kažu kako ipak nismo isti

Komentar tjedna 10. svibnja 2020.

A svi smo isti, sve dok nam ne kažu kako ipak nismo isti

10.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :