Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 20.9.2013. u 14:00
Prikaza: 11439
|

Pod povećalom javnosti

Župan Marušić uzimao 'i ovce i novce'

root : Župan Marušić uzimao 'i ovce i novce'

ODO - Prebijanje ostvarenih naknada za prijevoz s neevidentiranim i nenaplaćenim prekovremenim satima nije prihvatljivo.

SLAVONSKI BROD - Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Slavonskom Brodu, Stalna služba u Novoj Gradiški, 30. kolovoza 2011., naložilo je Odjelu kriminalističke policije PU brodsko-posavske neka provede „izvide kaznenih djela". Između ostalog, naloženo je „utvrditi ostvaruje li troškove prijevoza na posao u Slavonski Brod, te postoji li odluka, ili druga pravna osnova, temeljem koje je Danijelu Marušiću dodijeljeno službeno vozilo za svakodnevni dolazak i odlazak s posla".

Marušićevi nezamjenjivi pravni savjetnici, međutim, ništa kazali nisu o temeljnom motivu istrage: kažnjivosti istovremenog korištenja službenog automobila i naplate putnih troškova javnim prijevozom, za istu relaciju Nova Gradiška - Slavonskoi Brod i nazad.

Za potrebe istraživanja, od nadležnih službi Županije Brodsko-posavske, policija je zatražila slijedeću dokumentaciju:
- odluke o imenovanju kao i ugovor o radu za Župana Danijela Marušića;
- odluke ili druga pravna osnova o dodjeli službenog vozila Županije na cjelodnevno korištenje Županu Danijelu Marušiću;
- svu raspoloživu dokumentaciju kojim je regulirana isplata putnih troškova odnosno troškova prijevoza na posao Županu Danijelu Marušiću, kao i raščlambu isplata po mjesecima za sve vrijeme od kada je Danijel Marušić župan Brodsko-posavske županije, te je obavljen i razgovor s Danijelom Marušićem.

Dopisom-očitovanjem Župana Brodsko-posavske županije, 19. rujna 2011., policiji je dostavljena, između ostalog, slijedeća dokumentacija:

- Odluka Župana Brodsko-posavske županije o korištenju službenih vozila, službenim putovanjima i naknadama troškova putovanja, korištenju mobilnih telefona, poslovnih kreditnih kartica i sredstava prezentacije, od 15. travnja 2010., a s primjenom od 01. siječnja 2010.;
- dokumentacija iz koje je razvidno kolika je sredstva Danijel Marušić, primio na ime naknade prijevoza za vremenski period od siječnja 2008. do kolovoza 2011.

Tako, na primjer, iz čl. 111. Odluke o korištenju službenih vozila, vidljivo je kako „pravo na korištenje službenog osobnog vozila s vozačem ostvaruje Župan i zamjenici Župana u službene svrhe".

Župan se nije branio šutnjom

U očitovanju Župana od 19. rujna 2011. te kroz razgovor s njim, navedeno je da mu se, na ime prava na prekovremeni rad u neradne dane, blagdane i dr. isto kompenzira u smislu korištenja službenog vozila s vozačem, te da se za dolazak i odlazak na posao koristi službenim vozilom.

Međutim, od strane Županije, nije predočena pisana odluka kojom bi službeno vozilo bilo dodijeljeno u svrhu dolazaka i odlazaka na posao.

Vjerojatno, zahvaljujući nezamjenjivim pravnim savjetnicima, Marušić je u svom očitovanju kazao i sljedeće: „Odlukom Županijske skupštine, izrijekom, propisano je kako župan i njegovi zamjenici ostvaruju sva prava iz rada, kao i zaposlenici županijskih upravnih tijela, pod čim se podrazumijeva i pravo na naknadu troškova prijevoza".

Marušićevi nezamjenjivi pravni savjetnici, međutim, ništa kazali nisu o temeljnom motivu istrage: kažnjivosti istovremenog korištenja službenog automobila i naplate putnih troškova javnim prijevozom, za istu relaciju Nova Gradiška - Slavonskoi Brod i nazad.

Općinsko državno odvjetništvo je konstatiralo

Zaključno, 6. listopada 2011. zamjenik v.d. Općinskog državnog odvjetnika, konstatirao je: „Iz obavijesti, koje je Marušić dao djelatnicima policije, proizlazi kako ima pravo na 24-satno korištenje službenog vozila, što se kosi s njegovom odlukom o tom pitanju od 15. travnja 2010. iz koje proizlazi da se službena vozila, sa službenim vozačem, mogu koristiti unutar normiranog radnog vremena i za službena putovanja za koja se isplaćuju naknade troškova, a nije predočena pisana odluka kojom bi službeno vozilo bilo dodijeljeno u svrhu dolazaka i odlazaka s posla.
Prebijanje ostvarenih naknada za prijevoz s neevidentiranim i nenaplaćenim prekovremenim satima nije prihvatljivo i moglo bi biti predmetom revizijske kontrole nadležnog tijela sa sjedištem u Slavonskom Brodu, pa predlažem da se ono o tome izvijesti.
Smatra se da bi dosljednom primjenom pismenih odluka i ustrojem potrebnih evidencija trebalo odmah pristupiti otklanjanju ovih nepravilnosti".

Hoće li 'ujesti vuk magare'?

Budući da, iz konstatacije zamjenika v.d. Općinskog državnog odvjetnika, nije sasvim razvidno: želi li ODO prikupljene informacije, tek, redistribuirati po 'nadležnim institucijama' i, na taj način 'oprati ruke', ili će i samo 'postupati', odlučili smo saznati, ako će, - na koji način će sami sudjelovati u "otklanjanju nepravilnosti".

- U svezi vašeg upita mogu vam priopćiti da su, glede naznačenog predmeta, dokazne radnje u tijeku i po njihovom završetku bit će donijeta meritorna državnoodvjetnička odluka, pismeno, odgovorio je v.d. Općinskog državnog odvjetnika u Slavonskom Brodu, Egon Ljubičić.

Hoće li i u ovom slučaju 'ujesti vuk magare', kao kod županove zloporabe položaja i ovlasti radi privilegiranog stipendiranja bliskih suradnika; kao kod izmišljanja elementarne nepogode kako bi Josip Vuković mogao nesmetano nastaviti pljačkati građane protuzakonitom prodajom plina; kao kod namještenog natječaja za distribuciju plina na općinama Donji Andrijevci i Garčin, kao kod skandaloznog produženja Ugovora o radu bliskim suradnicima iako su ispunili uvjete za umirovljenje i tako dalje i tome slično - ostaje vidjeti.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 44

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
budale

budale

Komentirano: 25.9.2013. | 13:02

1

Gospodo, šta se tu ima reći kad županovi kvazi "tjelesni čuvari" vozaju službena vozila u svoje privatne svrhe a da neće župan!!!! Ipak je se župan borio a to, ali ova dva klauna nisu....
Yako_lud

Yako_lud

Komentirano: 23.9.2013. | 21:31

2

Kahfrate@ ispravno i jedino moguće rješenje. Čini mi se da sam takav stav već i sam bio iznio. To vezano na u najmanju ruku dvojbeno i za mene osobno neprihvatljivo ponašanje (ako netko naplaćuje što je već naplatio na drugi način). Svojim komentarima nisam želio to dovesti u pitanje, već ukazati na usmjerenu hajku tipa "Držte lopova!" da bi se skrenuo pogled od onoga što čine pravi kriminalci i dokazani nesposobnjakovići.
Kahfrate

Kahfrate

Komentirano: 23.9.2013. | 19:16

3

Prejako lud, kakva god to priča bila o Marušiću, mora se reći da je ružna. Istina ili ne, no, sve trebaju i moraju istražiti nadležne službe...
Yako_lud

Yako_lud

Komentirano: 23.9.2013. | 18:11

4

novacuro@ odlika svih totalitarnih i autoritarnih vladavina je proglašavanje protivnika psihijatrijskim slučajevima tako da tvoje ponašanje, u kontekstu Babinog talibana, je razumljivo. O bacanju prašine u oči govorim. Žulja, jel da, kad se vrati i uleti tebi u oči. Cijela ova priča oko Marušića plasira se kako bi se odvukla pozornost od ključnih stvari.
vesna

vesna

Komentirano: 23.9.2013. | 17:59

5

Slavica Bešlić, dipl.iur. iz Slavonskog Broda, rođena je 17. rujna 1946, imala 67 godina kad joj je produžen mandat pročelnice za još 2 godine. Vladimir Štefanek, prof. (HSS) iz Slavonskog Broda, rođen je 8. kolovoza 1947. u Jakšiću. Imao punih 66 godina kad mu je produžen mandat pročelnika za još 2 godine.
novacura

novacura

Komentirano: 23.9.2013. | 14:57

6

Kao prvo, ti si totalno skrenuo, nisi samo lud. Koliko je teško pratiti temu i komentirati povezano s temom? A kao drugo, nemam pojma o čemu pričaš, niti imam odgovore na tvoja pitanja. Potraži i h na pravom mjestu...
Zena

Zena

Komentirano: 23.9.2013. | 10:56

7

Kad uđeš u zgradu Županije odmah ti je jasno tko radi u Županiji a tko u Državnoj upravi. Po odjeći, frizuri, cipelama, torbama, parfemima......A naravno razlika jer ovi u Županiji zarađuju od 6000 do 14000 tisuća kuna, a u Upravi od 3500 do 6000 tisuća kuna.
Yako_lud

Yako_lud

Komentirano: 22.9.2013. | 23:09

8

rakija@ potpisujem sve osim onoga da te neću razumjeti. Razumio sam ja tebe i prije. Neću dalje tupiti, nego samo ponoviti, sažeti: pravda je jedno, pravičnost drugo. U ovom drugom se ogleda osobni stav i koncenzus o poštenju, moralu, pa i pravdi. U pravdi su samo paragrafi, pa kog što i kako koga što zahvati. Dakle, želio sam pojmovnu jasnoću. Kirvaje volim i rado se pozivam, ako me ne pozovu
Yako_lud

Yako_lud

Komentirano: 22.9.2013. | 23:03

9

novacura@ idemo malo o pravim razlozima tvojeg larmanja: Što čini Rogića kvalificiranim za ispitivanje nečijeg znanja engleskog jezika? Ima li ijedan primljeni na bazenima odgovarajuću struku i odobrenje za rad s kemikalijama? Nije li Duspara zaposlio osobu potencijalno opasnu za zdravlje korisnika bazena? Hoćeš još? Je li moj dida kriv za javašluk oko ugostiteljskih terasa? Zašto Centar mladih nije u funkciji? Još?
frka1

frka1

Komentirano: 22.9.2013. | 22:26

10

TELE 1

Broj komentara: 44

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12345

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

Birokracija je virtualan svijet

Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

19.9.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

Tako to čine 'maštoviti'

Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

16.9.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

Nova skupa infrastruktura

Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

13.9.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

PIŠE: JERKO ZOVAK

Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

4.9.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

Nakon pisanja SBplus-a

Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

5.8.2021. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

Poznata je sprega politike i pravosuđa

U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

3.8.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

Agresivnost koja šteti i stranci

Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

28.7.2021. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

Kopernikanski obrat

Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

30.6.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

(Pre)obraćenik Stribor Valenta

Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

22.6.2021. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

Piše: Jerko Zovak

Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

10.6.2021. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U uspjehu se ne uzvisi'

Piše: Jerko Zovak

'U uspjehu se ne uzvisi'

30.5.2021. | 23:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

Za Jelića il' Dusparu? pitanje je sad

Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

28.5.2021. | 19:35