Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 13.9.2013. u 14:15
Prikaza: 10169
|

Pod povećalom javnosti

Zamjenik župana Vlaović (HSS) brani se šutnjom

Slika 4
Foto: Slika 4
  • Slika 4
  • Slika 1
  • Slika
  • Slika 2
  • Slika 3

Ignoriranje javnosti svojstveno je despotima, a ne demokratima. Ako Vlaović i nije u mogućnosti biti despot - zbog beznačajnosti funkcije koju obnaša - svojim odnosom prema javnosti demonstrirao je kako niti demokrat nije.

Kad bi dugovječnost na političkoj sceni nekog političara bila jedinica mjere za njegovu kvalitetu, Davor Vlaović, dipl.ing. iz Nove Gradiške, rođen 1963. u Drežniku, između ostalog, predsjednik Županijskog odbora HSS-a i zamjenik brodsko-posavskog župana, bio bi apsolutni šampion Brodsko-posvske županije.

Drži li ga na površini potentnost Stjepana Radića, ili lukavost Vlatka Mačeka, znano je njegovim biračima i koalicijskim partnerima. A, zbog čega, u sustavu javne uprave ne žele ga više vidjeti, pišu nam njegovi politički protivnici. Zamjeraju mu štošta, a mi izdvojili smo devet optužbi kojim ga i kriminalizirati žele - te ih uputili Vlaoviću na komentiranje.

Evo za što sve, naš izvor, optužuje Vlaovića

400 zidnih kalendara 'Bara Dvorina', koje je Županija platila 9.600 kuna, nikad nisu isporučeni županiji. Radi se o aranžmanu Davor Vlaovića i njegov pouzdanika Ilije Maoduša koji je, u ime svoje Udruge povjesničara i baštinika, ispostavio fiktivan račun. Novac je, tako 'opran', upotrijebljen za financiranje HSS-a, glasi prva optužba.

Posredstvom Jerka Jankovića, HSS-ovog član Županijske skupštine, Vlaović osigurava sredstva za rad stranke na način da drva za ogrjev, svim školama kojima je osnivač županija, fakturira po većoj cijeni od tržišne. Temeljem Vlaovićeve intervencije, računi se Jankoviću plaćaju odmah, dok drugi dobavljači čekaju i više od uobičajenog roka. Zauzvrat, Janković financira stranku, a kao pouzdana osoba postavljen je za vijećnika, druga je optužba.

Mujo: 'Fata me, s Hurem, uhvatila in flagranti'.
Haso: 'I, što si kazao?'
Mujo: 'Branio sam se šutnjom'.

Ana Glivetić, iz Nove Kapele, predsjednica Matice umirovljenika Brodsko-posavske županije, koja je na listi za Županijsku skupštinu HSS-SU bila dvadesetdeveta, trebala je postati vijećnica umjesto Željka Kočijaševića. Međutim, Kočijašević svoj mandat nije dao na raspolaganje stranci pa je gospođa Glivetić još uvijek na čekanju.

A, gospođa je mjesto zaslužila traženjem sredstva od županije - na ime aktivnosti Matice (autobusi za izlet umirovljenika, računala, razni pokloni...). Većina tih aktivnosti su izmišljene, ali su sredstva za njih uredno zatražena putem zamolbi. Resorna pročelnica Klara Šćuka (HSS) zatim, s proračunske pozicije za umirovljenike, u dogovoru sa Vlaovićem, sama napiše zahtjev, zatim ga gospođa Glivetić potpiše, ovjeri u ime Udruge, a nakon toga dostavi županiji. Nominalno, uplata ide Matici, a realno (i) stranci, treća je optužba.

Korištenje službenog automobila u privatne svrhe

Pored suspektnog načina financiranja stranke, Vlaović godinama zlorabi službeno vozilo u privatne svrhe. Na primjer, ovih dana je bio na godišnjem odmoru i koristio službeno vozili SB-040-NG. Isto je učinio i u lipnju, kad je nekoliko dana koristio godišnji odmor, putujući sa suprugom u pravcu Splita s istim autom. Vratio se 12./13. lipnja 2013., četvrta je optužba.

Prošle godine je, također istim automobilom, boravio u okolici Dubrovnika. Pored korištenja službenog automobila, Vlaović je, za vrijeme godišnjeg odmora, službenom karticom plačao račune za vlastite objede, peta je optužba.

Redovito koristeći službeni automobil za odlazak u lov, krajem prošle godine, u pijanom stanju, razbio je spominjani automobil, ali je stvar zataškana. Kupljena je nova Astra, istog modela kao slupana, pri čemu su zadržane iste registarske pločice. Iako zamjena starog automobila za novi podrazumijeva postupak javne nabave, službe su to, pod pritiskom Vlaovića, odradile putem narudžbenice. Platili su razliku za novi automobil. Dakako, sve u tišini, šesta je optužba.

Tijekom 2008. i 2009. godine, 24 sata na dan, Vlaović je koristio službeno vozilo. Unatoč tome, naplaćivao je tzv. 'cipelarinu' za relaciju Nova Gradiška - Slavonski Brod.

Službeni auto s 'cipelarinom'

Temeljem valjane odluke, tijekom 2008. i 2009. godine, 24 sata na dan, Vlaović je koristio službeno vozilo. Unatoč tome, naplaćivao je tzv. 'cipelarinu' za relaciju Nova Gradiška - Slavonski Brod.

Svaki mjesec, te dvije godine, po obračunu plaće, uplaćena mu je i 'cipelarina'. Kad je nekom, u kuloarima, palo na pamet postupak učiniti upitnim, Vlaović se pravdao kako su njegovu ispravnost potvrdile stručne službe (Slavica Bešlić) te je isticao kako mu ne pada na pamet Županiji vratiti novac, sedma je optužba.

Lojalnost plaćena doktorskim studijem

Međusobna lojalnost Župana, njegovih zamjenika i pročelnika Upravnih odjela, plaćena je i proračunskim sredstvima. Na primjer, postdiplomskim studijima. Model plaćanja su sami osmislili. Među glavnim savjetnicima su pročelnik za financije, Ivan Lukić, zatim pročelnica za unutarnju reviziju Branka Martić, pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb, Klara Ščuka, ujedno i stranačka potpredsjednica. Tu se pridružila i Izabela Belić koja je također članica HSS. Čak su dodali i jednog nezadovoljnog HDZ-ovca, Miroslava Jarića, da prikriju stranački interesni lobi.

Svima njima: Šćuka, Lukić, Martić, Belić i Jarić, plaćen je doktorski studij u prosincu 2012. i ožujku 2013. godine, avansno, prije nego je račun ispostavljen. Račun je ispostavljen 27. prosinca 2012. a plaćen 12. prosinca 2012. Isto je ponovljeno i prilikom plaćanja druge rate - račun je plaćen 4. ožujka 2013., a ispostavljen 8. ožujka 2013.

Iako svi dobavljači moraju čekati na red (ili vezu) - da bi naplatili svoja potraživanja - jedan polaznik doktorskog studija mogao je račun platiti avansno, jer ga drugi polaznik (ne)kontrolira. Umjesto toga, svi zadovoljno piju (reprezentaciju) tijekom radnog vremena.

A Bilo bi interesantno saznati kako je Vlaović platio svojih 85 tisuća za doktorat, jer nije na popisu s ostalima.

Posebno je drska činjenica da je za buduće doktore znanosti napravljen Pravilnik po kojem nitko od njih nema obavezu sudjelovanja s vlastitim sredstvima u školovanju. Osim toga, nemaju obaveze vratiti novac u proračun, ukoliko odu iz Županije na neko drugo radno mjesto. Dakle, nemaju nikakve obaveze prema uplatitelju, koji je za njihov nerad i rastrošnost, ukupno, olakšao proračun za cca. 450 tisuća kuna.

Svih 60-ak studenata koji, nakon provedenog javnog natječaja, koriste stipendiju, godišnje koštaju proračun kao ovi, Županiji nepotrebni, doktoranti.

Svi oni imaju plaću između 12 i 14,5 tisuća kuna, a nitko ne radi posao za koji je školovan. Uglavnom sjede grupno u klimatiziranim uredima u koje su, ovih dana: Ščuka, Štefanek i Martić, ugradili frižidere u ormare. lako su im uredi jedan do drugog, iako neke ustanove još vape za klima uređajima, iako neke škole nemaju niti minimalne standarde, ova družina pijucka hladno vino i smišlja kako prikriti svoju niškorist, vidljivu i kroz izvješće o prošlogodišnjem poslovanju Županije s 15 milijuna kuna gubitka, što je 50 posto izvornih prihod proračuna!?

Usporedbe radi, svi studenti koji, nakon provedenog natječaja, koriste stipendiju - a ima ih ukupno oko 60 - za cijelu godinu koštaju proračun kao ovi, Županiji nepotrebni, doktoranti, osma je optužba.

Limarija Vlaović uspješno posluje sa Županijom

Je li Vlaović u sukobu interesa kad većinu građevinsko-limarskih radova, koje županija naručuje za škole i druge objekte čiji je vlasnik, a izvodi ih Limarija Vlaović iz Rešetara, u pravilu bez natječaja, putem narudžbenice, a ako iznos radova nije manji od 70 tisuća, onda kao kooperant glavnog izvođača, pita naš izvor u svojoj devetoj optužbi-insinuaciji.

Vlaović se brani šutnjom

Nakon što je, iz SBplus-ovog e-maila, utvrdio što mu se 'stavlja na teret', umjesto odgovora, komentara ili nečeg trećeg, Vlaović je, telefonom, autoru ovog članka, kazao (parafraziramo): „Nakon konzultacija u središnjici Hrvatske seljačke stranke i ovdašnjem Državnom odvjetništvu, zaključio sam kako ću tužiti vaš izvor, ili vas - ako mi izvor ne otkrijete - u slučaju da objavite optužbe s kojima ste me upoznali". Kao da mu nije poznato kako SBplus svoje izvore ne odaje.

Drugim riječima, Vlaović ignorira činjenicu da, temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, kao javni dužnosnik, ima obvezu odgovoriti na svako pitanje, svakog hrvatskog građanina. O tome da dobar dužnosnik, sa zadovoljstvom, račune polaže svojim poreznim obveznicima i biračima, da i ne govorimo.

Kako Vlaović, u stvari, na optužbe odgovoriti nije htio, njegovo ponašanje moguće je usporediti s Mujinim kad je - pričajući Hasi kako ga je Fata, in flagranti, uhvatila s Hurem, na njegovo pitanje: 'I,što si kazao? - odgovorio: „Branio sam se šutnjom".

Ni despot ni demokrat

SBplus ne drži kako bi Vlaović bio kriv za ijednu ovdje navedenu inkriminaciju. Dapače, držimo kako nizašto kriv nije, sve dok nadležne institucije, pravovaljano, ne dokažu suprotno. Ako se ovim pitanjima, kojim slučajem, budu baviti željeli.

Potpisnik ovog članka, tek, drži kako je ignoriranje javnosti svojstveno despotima, a ne demokratima. Ako Vlaović i nije u mogućnosti biti despot - zbog beznačajnosti funkcije koju obnaša - svojim odnosom prema javnosti demonstrirao je kako niti demokrat nije.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 27

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
anapo

anapo

Komentirano: 20.9.2013. | 16:57

1

Ostvka je najmanje što može napraviti
grozni44

grozni44

Komentirano: 18.9.2013. | 20:52

2

smrad, smrad, smrad......
keroz

keroz

Komentirano: 17.9.2013. | 11:32

3

Vlaović i Huljić su baš simpa par. Oni ne bi posao u županiji ali župan zapeo pa ih gura. :)))))))))))
administrator

administrator

Komentirano: 16.9.2013. | 10:17

4

nezavisni...@ http://www.sbplus.hr/brodsko-posavska_zupanija/politika/upravasamouprava/marusicu_10000_kuna_pomoci_iz_proracuna/default.aspx
nezavisniivek

nezavisniivek

Komentirano: 16.9.2013. | 8:34

5

Pa nisu li se zbog žena vodili najveći svjetski ratovi ? JESU Čini se meni da je i ovdje situacija ista. 1. Vlaović možda i nije toliko loš čovjek kako se to navodi u ovome članku, ali je naivan i ima pokraj sebe ŽENU koja mu sve polagano filuje a on jadničak to ne vidi. Mislim na onu koja jednog dana vidi sebe kao lidera HSS-a ( čitaj Klara Š.) 2. Pa Jerko Zovak poznat je po ovakvim tekstovima, istina nekada lažnim ali nekada i istinitim. Čovjek u ovom slučaju posjeduje dokazni materijal i nema smisla ne vjerovat mu. Ali, tko je izvor informacija i „diler“ dokumenata prema Jerku? Opet ŽENA. Njegova „bivša“ dobra drugarica koja danas više nije u visokoj politici i očito se s time ne može tako lako pomiriti. ( čitaj SEKE ili po šokački SEKA) Postavlja se pitanje zašto gospodin Jerko nije do kraja iznio činjenice i imena kada su u pitanju školovanja i osobe koje su se „školovale“ na račun županije. Naravno zbog ŽENE ili u ovom slučaju zbog ŽENA. Sve u svemu moj Jerko ako već imaš m… napisati činjenice pa napiši ih do kraja onako kako je a ne samo polovično i to zbog ŽENE koja je nezadovoljna i nezadovoljena i njezine kćeri.
12345

12345

Komentirano: 15.9.2013. | 0:15

6

...a koga smo to mi na gotovo svim događajima viđali uz seljaka s naslovnice...pogađate, ružicu.....izgleda da je ona bila suvozačica u seljačkim vratolomijama sa službenim autom...al mi nikako nije jasno kako je seljak napuhao kad je ona puhala....ostaje samo pitanje, jeli izvor svjedok pokajnik, ili izigrani politički naguz...
brodvolim

brodvolim

Komentirano: 14.9.2013. | 19:49

7

bodruz@ - Ovdje gdje jesmo(na što god da misliš - grad,općina,županija,država) moraš prvo debelo sa naklonom zahvaliti se HDZ-u, pa onda ostalima.
4321

4321

Komentirano: 14.9.2013. | 12:14

8

borat,neka policija i USKOK odu i do vatrogasaca! da vide sta onaj sijedi radi i kako trosi pare drzavnih obveznika..nacelnik opcine vrba a vozi se 24 sata u sluzbenom autu od vatrogasaca i to crne boje i od 250.000kuna--nasih kuna nas poreznih obveznika i to tako godinama ! to mu je treci auto u nekoliko godina
dodoz

dodoz

Komentirano: 14.9.2013. | 12:04

9

Zaboravih reći. Nije uloga novinara da nosi dokumente u policiju i državno odvjetništvo i podnosi kaznene prijave. Zna se tko radi taj posao.
dodoz

dodoz

Komentirano: 14.9.2013. | 11:55

10

Zanimljivo je da je zamjenik župana odmah zaprijetio tužbom, navodne se konzultirajući i u nekom državnom odvjetništvu. To onda znači da će Država braniti našeg zamjenika župana, a ne potencijalno ga procesuirati, jer odvjetništvo je to koje odlučuje o pokretanju istrage i podizanju optužnice. Iako je danas lako se razbacivati optužbama, političari moraju znati da za njih vrijede ipak drugi kriteriji i da ne glume uvrijeđene frajle ako ih netko suoči sa neugodnim pitanjima. Zato mediji imaju prevažnu ulogu propitkivanja ponašanja naših lokalnih političara i istraživanja njihovih marifetluka, a to je najteže činiti lokalnim medijima. Zaključno, sve ove optužbe mogu biti i sadržaj kaznene prijave ili prijava protiv Vlaovića, ako već nisu, ali bez obzira na to je li on kriv ili ne, pokazao se u vrlo jadnom i kukavičkom izdanju kada je riječ o odgovaranju na navedena pitanju u članku.

Broj komentara: 27

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

Birokracija je virtualan svijet

Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

19.9.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

Tako to čine 'maštoviti'

Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

16.9.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

Nova skupa infrastruktura

Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

13.9.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

PIŠE: JERKO ZOVAK

Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

4.9.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

Nakon pisanja SBplus-a

Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

5.8.2021. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

Poznata je sprega politike i pravosuđa

U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

3.8.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

Agresivnost koja šteti i stranci

Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

28.7.2021. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

Kopernikanski obrat

Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

30.6.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

(Pre)obraćenik Stribor Valenta

Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

22.6.2021. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

Piše: Jerko Zovak

Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

10.6.2021. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U uspjehu se ne uzvisi'

Piše: Jerko Zovak

'U uspjehu se ne uzvisi'

30.5.2021. | 23:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

Za Jelića il' Dusparu? pitanje je sad

Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

28.5.2021. | 19:35