Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 13.7.2021. u 22:30
Prikaza: 3787
|

Piše: Jerko Zovak

U četvrtak će konstituirati Gradsko vijeće Slavonskog Broda

SBplus/arhiva
Foto: SBplus/arhivaIzabrani gradski vijećnici Stribor Valenta i Matej Pudić
 • SBplus/arhiva
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus

Dakle, u novi mandat, stari gradonačelnik i, moguće, stari predsjednik Gradskog vijeća, ulaze s novom zamjenicom gradonačelnika i, moguće, tek jednim überlauf vijećnikom. A koliko i kako će to funkcionirati ostaje vidjeti. Pritom, dakako, bit će vidljivo i koliko je uzročno posljedično vezana dinamika realizacije 'Aglomeracije Brod 2' i drugih strateških projekata s načinom konstituiranja i rada Gradskog vijeća.

PORTAL pozega.eu objavio je ljutnju izvjesnog Ive Gorjanca, jer on i njegovi susjedi „već pet tjedana imaju pakao" zbog izvođača radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacijske mreže. Navodno, kamioni im prave „toliku buku i dižu toliku prašinu" da „ne smiju otvoriti prozore".

Drugim riječima, gradonačelniku dr.sc. Željku Glaviću i županici Antoniji Jozić, na samom početku njihovih mandata, poslana je poruka: 'Nismo zadovoljni dinamikom i načinom realizacije 217 milijuna kuna teškog projekta 'Aglomeracija Požega' koji je započet u prosincu 2017., a trebao bi završen biti u studenom 2021. godine.

Mada je došlo do svojevrsnog detanta između HDZ-a i stranke Duspara Mirko Nezavisna lista, njihovi međusobni odnosi nisu do te mjere evoluirali da bi za posljedicu mogli imati formalnu koaliciju koju bismo programskom ili nekako drugačije mogli zvati.

Budući da je Slavonski Brod tri godine ranije, dakle 2014., započeo svoj projekt „Aglomeracija Brod 2", težak više od pola milijarde kuna, a dosad nije uspio raspisati niti natječaj za izvođenje radova, u Požegu smo uputili urednicu portala SBplus.hr s ciljem neka, uz kolegicu iz našeg požeškog dopisništva, prođe temu i utvrdi: u čemu je tajna požeškog uspjeha? Kako je moguće da požeško-slavonska (samo)uprava svoj projekt dovede bezmalo do gotovosti, a brodsko-posavska sa svojim još štuca na samom početku?

Nakon što su novinarke, izgorjevši kao 'baustelke', utvrdile da Požežani trebaju biti zadovoljni, a Brođani nezadovoljni obujmom i dinamikom rekonstrukcije stare te izgradnjom nove vodno-komunalne infrastrukture, pokušali smo utvrditi što je uzrok tome: (ne)sposobnost lokalne samouprave, njezinih tvrtki, ili nešto treće.

Pokušali smo saznati je li možda po srijedi političko-gospodarska praksa u kojoj se „našu stvar" i „naše ljude" drži „in", dok se „njihovu stvar" i „njihove ljude" drži „aut", dakle 'izvan terena' u kojem i mali momci igraju velike igre.

- Pa upravo zbog toga, idiote, u svim predizbornim kampanjama, isticali smo nužnost ustroja „vertikale vlasti", od hrvatske Vlade do mjesnih odbora - kao da čujem političke 'mudrace' kako mi se iza leđa podrugljivo smiju i govore: - Eto ti sad tvoj Duspara, jebo te on, a ti njega. - Naime, to je diskurs kojeg 'oni' koriste i razina znanja o demokraciji do koje su došli.

Međutim, koliko god se netko, pa i sam, opirao tezi kako je preduvjet uspjehu nužno biti „umrežen", svatko će priznati kako je lakše komunicirati unutar „familije" nego izvan nje te kako je lakše surađivati i projekte realizirati s uključivim nego s isključivim ljudima. Mada je bez formalnog „familijarnog" „umrežavanja" teže biti (i) uključiv.

Tragom premise kako je u politici lakše ostvarivati ciljeve od općeg interesa ako različite stranke i odgovorni pojedinci međusobno komuniciraju i surađuju, nego u uvjetima permanentnog nepovjerenja i njime uzrokovane zategnutosti odnosa, željeli smo vjerovati kako je nakon 16 godina rovovskih borbi između čelnika Brodsko posavske županije i Grada Slavonskog Borda, sazrjelo vrijeme za relaksaciju političkih i međuljudskih odnosa. Kako je sazrjelo vrijeme da konstruktivni dijalog pobjedi destruktivni monolog i/ili šutnju. Kako postoji vrijeme i mjesto kad se ne pjeva: - Bolji naši nego vaši, naši vaše nadigraše. - Kako postoji vrijeme kad su svi na istoj strani. Na strani općeg dobra.

A, upravo Požega i Slavonski Brod tome bi mogli poslužiti kao primjer. Naime, za vrijeme istodobne vladavine SDP-a u Zagrebu (Zoran Milanović) i Požegi (Zdravko Ronko), Slavonski Brod je napravio najveće komunalne iskorake u proteklih 30 godina, mada je na njegovu čelu bio stranački neovisni Mirko Duspara, čovjek koji nije bio član SDP-ove „familije", niti je s njima bio „umrežen". Dapače, odbio je upravo Milanovićev poziv da bude treći na njihovoj izbornoj listi za Hrvatski sabor.

Prema više SBplus-u dostupnih izvora, privremena pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Grada Slavonskog Broda, Snježana Štivić, iz drugog pokušaja, 15. srpanj 2021. godine, uspjet će konstituirati Gradsko vijeće Grada Slavonskog Broda.

Navodno, iako je došlo do svojevrsnog detanta između HDZ-a i stranke Duspara Mirko Nezavisna lista, njihovi međusobni odnosi nisu do te mjere evoluirali da bi za posljedicu mogli imati formalnu koaliciju koju bismo programskom ili nekako drugačije mogli zvati.

Dakle, u novi mandat, stari gradonačelnik i, moguće, stari predsjednik Gradskog vijeća, ulaze s novom zamjenicom gradonačelnika i, moguće, tek jednim überlauf vijećnikom. A koliko i kako će to funkcionirati ostaje vidjeti. Pritom, dakako, bit će vidljivo i koliko je uzročno posljedično vezana dinamika realizacije 'Aglomeracije Brod 2' i drugih strateških projekata s načinom konstituiranja i rada Gradskog vijeća.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 14.7.2021. | 17:59

1

Gile@ . . kako god, Grad ide dalje! Moramo se zapitati što je sa županijom...ona ostaje na dnu na ćelu koje je vječni župan Marušić. Raja voli situaciju: što gore to bolje! Kao i na državnoj razini gdje Pupovac određuje odnose svih mogućih fela u Hrvatskoj!
Gile

Gile

Komentirano: 14.7.2021. | 17:30

2

Novi izbori za Vijeće! Sve do jednog likovi od zla oca i još gore matere. Teško Slav. Brodu s njima. Ovaj "ivomarkic" je baš vickast, j..o li ga Stribor koji ga je obuo jutros. Dokaz da je ponekad bolje izd...ti nego praviti dijete. Bio bi ovo bolji i ljepši svijet.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 14.7.2021. | 14:54

3

Molim usporedbu...s jedne strane Pero Ćosić i Dubravko Galović, a s druge strane Stribor Valenta. Očekujem komentare!
MARSONIA

MARSONIA

Komentirano: 14.7.2021. | 10:44

4

Sve je bolje od pupavca i kradezea
t2991

t2991

Komentirano: 14.7.2021. | 10:20

5

Tko je veća moralna nakaza, onaj tko plaća ili onaj tko se prostituira? Jerko, eto ti sad tvoj predsjednik gradskog vijeća, jebo te on, a ti njega.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon petogodišnje borbe uspjeli su pobijediti - sebe

Što su pokazali izbori u SDP-u

Nakon petogodišnje borbe uspjeli su pobijediti - sebe

1.12.2021. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

Moram da vam kažem:

Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

9.11.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

Mada je suludo, ljudima nije do smijeha

Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

26.10.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Staložen čovjek unio mir u redove HDZ-a

Autoritet mu veći od ambicija

Staložen čovjek unio mir u redove HDZ-a

6.10.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Unutarstranački rat do nestanka jednih, drugih ili SDP-a

Peđa moze ono sto Bero mogao nije

Unutarstranački rat do nestanka jednih, drugih ili SDP-a

2.10.2021. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad se neozbiljan novinar ozbiljnim svinjarijama bavi

Ovo još nismo doživjeli niti vidjeli

Kad se neozbiljan novinar ozbiljnim svinjarijama bavi

30.9.2021. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

Birokracija je virtualan svijet

Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

19.9.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

Tako to čine 'maštoviti'

Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

16.9.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

Nova skupa infrastruktura

Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

13.9.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

PIŠE: JERKO ZOVAK

Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

4.9.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

Nakon pisanja SBplus-a

Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

5.8.2021. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

Poznata je sprega politike i pravosuđa

U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

3.8.2021. | 20:00