Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 9.1.2019. u 23:50
Prikaza: 5681
|

Vulgarno licemjerna Hrvatska u BiH

Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

SBplus/arhiva
Foto: SBplus/arhivaSpomenik hrvatskoj poginuloj djeci tijekom Domovinskog rata
  • SBplus/arhiva
  • VRS
  • RTS
  • Oslobođenje
  • Oslobođenje

Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Brod. I to oni znaju".

U srijedu, 9. siječnja, povodom dana Republike Srpske, u Banja Luci je nominalna predsjednica te genocidne tvorevine, formirane u Bosni i Hercegovini tijekom tamošnjeg građanskog rata i velikosrpske agresije 1992. - 1995. godine, Željka Cvijanović, posthumno, dodijelila entitetsko odličje bivšem pukovniku Jugoslavenske narodne armije (JNA) i generalu Vojske Republike Srpske (VRS), Slavku Lisici, koji je 1998. u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina počinjenih 1991. na području Šibenika.

Još jedno sramotno svjedočenje - kako bi kazao Franjo Tuđman - „toj i takvoj politici", demonstrirala je Hrvatska slanjem svog veleposlanika u BiH, Požežanina Ivana Del Vechia i sinonima hrvatske politike u toj zemlji, Dragana Čovića, neka svojim prisustvom uveličaju morbidno odlikovanje ratnog zločinca Slavka Lisice i daju legitimitet protuustavnoj proslavi Dana Republike Srpske - mada je to odbio učiniti cijeli diplomatski zbor u BiH.

Riječ je o odličju kojega su 1993. godine ustanovile tadašnje vlasti Republike Srpske. Nositelji tog priznanja su Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić te Momčilo Krajišnik, bivši dužnosnici bosanskih Srba koji su osuđeni za ratne zločine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Slavko Lisica je umro u Beogradu 2013. godine, a Cvijanović je kazala kako je odličje zaslužio kao ''neustrašivi ratnik i borac za slobodu srpskog naroda''.

Šibenski pravosudni sustav nije zakazao

Presudom Županijskog suda u Šibeniku, Lisica je 1998. proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na 15 godina zatvora jer je, kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa, u rujnu 1991.,a temeljem zapovjedi Ratka Mladića, zapovjedio topničke napade na Šibenik. U tim je napadima poginula jedna ženska osoba i, prema pedantnom popisu tamošnjeg državnog odvjetništva, oštećeni su: katedrala Sv. Jakova, crkva Sv. Frane, samostan Sv. Frane, Biskupska palača, Nova crkva, tvrđava Sv. Mihovila, Knežev dvor - spomenici kulture I. kategorije, crkva Sv. Ane, Palača Šižgorić-Galbijani, kuća Chiabo, zgrada teatra, kuća Iljadica, Mala Logga - spomenici kulture te veliki broj grobova, nadgrobnih ploča i spomenika na starom gradskom groblju. Oštećena je i gradska Vijećnica, crkva Sv. Ivana, crkva Sv. Vida, objekti i oprema TLM "Boris Kidrič”, "Vinoplod-Vinarije”, objekti TEF-a, tvornice plastičnih prerađevina "Poliplast”, "Izgradnje”, RO "Luka”, hoteli "Jadran” i "Krka”, objekti, oprema i 120 vozila "Autotransporta”.

Vrhovni sud Republike Hrvatske, 2001. godine, potvrdio je tu presudu odbivši Lisičinu žalbu na presudu šibenskog suda.

Slavonski Brod nije slučajno marginaliziran

Današnje medijsko podsjećanje na te događaje još jedan je prilog dokazima o veličini bijede slavonskobrodskog političkog i pravosudnog establišmenta utjelovljenog u Zdravku Sočkoviću predsjedniku HDZ-a, Stjepanu Haramusteku županijskom državnom odvjetniku i Zlatku Mirkoviću predsjedniku Županijskog suda od 1990. do njihova neslavnog odlaska u ropotarnicu ovdašnje političke i pravosudne povijesti.

Naime, mada iz službene biografije Slavka Lisice nije moguće izbrisati činjenicu da je bio i osuđeni ratni zločinac zbog razaranja Šibenika te ubojstva jedne Šibenčanke, nitko u njegov životopis neće smjeti upisati da je taj Velikosrbin, službeno, proglašen ratnim zločincem (i) zbog toga što je tijekom permanentnog šestomjesečnog razaranja Slavonskog Broda i okolnih mjesta ubio 134 civila, od čega 28 djece. Što je Lisica učinio kao 'komandant TG3 VRS' tijekom borbi za Bosansku Posavinu od svibnja do listopada 1992. godine.

Budući da je o svojim ratnim zločinima, u svojim knjigama 'Komandant bez potrebe' i 'Komandant po potrebi' pisao te javno govorio sam Slavko Lisica, zdrav razum će zaključiti kako Haramustek i Mirković, iz njima poznatih razloga, zločine vojske kojom je zapovijedao ovaj osvjedočeni velikosrbin, nisu htjeli procesuirati.

Zločin je tolerirati zločin

Međutim, to što su Haramustek i Mirković počinili zločin - jer nisu progonili zločince - za zdravlje hrvatskog društva puno je manje zlo od činjenice da ih 'pretpostavljeni' zbog toga nisu sankcionirali.  Upravo ta činjenice, da počinitelji teških zločina nečinjenja, Haramustek i Mirković, nisu sankcionirani, generira ambijent u kojem je proizvodnja zločina uobičajena, dopuštena, tolerirana, dapače, poželjna društvena pojava.

Zbog toga, nije floskula niti politikantstvo uvriježena tvrdnja da Hrvatsku ljudi napuštaju primarno zbog osobne, obiteljske i općedruštvene bezperspektivnosti, a sekundarno zbog njihova trenutnog socijalnog status.

Hrvatska bezperspektivnost posljedica je politike koja ne napušta nacionalističke niše nastale tijekom 'desnih skretanja' u procesu stvaranja neovisne države hrvatske.

Još jedno sramotno svjedočenje - kako bi kazao Franjo Tuđman - „toj i takvoj politici", demonstrirala je Hrvatska slanjem svog veleposlanika u BiH, Požežanina Ivana Del Vechia i sinonima hrvatske politike u toj zemlji, Dragana Čovića, neka svojim prisustvom uveličaju morbidno odlikovanje ratnog zločinca Slavka Lisice i daju legitimitet protuustavnoj proslavi Dana Republike Srpske - mada je to odbio učiniti cijeli diplomatski zbor u BiH.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 25

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
yurasb

yurasb

Komentirano: 14.1.2019. | 14:29

1

Pa Jerko mozda si zaboravio jednu stvar a to je da ratni zlocini nemaju zastaru, ako su vec oni poltroni i dupelizci iz hdz zlocinacke organizacije zaboravili podici optuznice zasto onda vas drug Mirko to nije ucinio?
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 11.1.2019. | 16:24

2

To u Daytonu su bili iznuđeni potpisi ali neovisno o tome dužni smo u političko-pravnom smislu ispoštovati tu jedinu ratom osvojenu i očišćenu fašističko/genocidnu tvorevinu kojom su četnici praktički nagrađeni od strane međunarodne zajednice. Nismo međutim obavezni ići im na "rođendane" i tako prešutno odobravati njihove ratne zločine. Ovo je pljuvanje po svim žrtvama rata i s naše i s bosanske strane.Gamad.
Uspinjaca

Uspinjaca

Komentirano: 11.1.2019. | 16:11

3

Za sve kradezejovca koji nisu mogli prisustvovati svečanosti u bajna luci,pozdravlja iz Milorad i Boro https://youtu.be/JIB740dBmGY
Taubek

Taubek

Komentirano: 11.1.2019. | 12:50

4

Stipe@ je sve ukratko objasnio. Potpisali smo i time priznali RS
Kradezej_zna

Kradezej_zna

Komentirano: 11.1.2019. | 12:44

5

Ostavka briselskoj anemičnog ćate, https://www.telegram.hr/price/da-bi-se-oprala-od-amoralnog-skandala-s-rs-om-vlada-zrtvuje-ambasadora-ali-kako-je-moguce-da-ministrica-nije-znala/
Istocni_front

Istocni_front

Komentirano: 11.1.2019. | 11:21

6

Za ovo smo se mi borili i za ovo idu novci iz Hrvatske u BiH, https://net.hr/danas/hrvatska/sprajc-britko-secirao-covica-mali-hrvatski-gnom-miloradu-lasti-cipele-a-milo-mu-je-uzimati-i-nase-novce/
Stipe

Stipe

Komentirano: 11.1.2019. | 8:17

7

Zakazali su lokalni državni odvjetnici, no, jesu li "narod" t građani također zakazali? Koliko je zahtjeva za procesuiranje ratnih zločina od strane građana upućeno državnom odvjetniku, koje je on zanemario?
Stipe

Stipe

Komentirano: 11.1.2019. | 8:13

8

RH je suosniva;; i supotpisnik Republike Srpske. Sjetimo se, RS je nastala i "priznata" kao konstitucijski dio BiH sporazumom u Daytonu, a sad ju neki nazivaju okupacijskom zonom. RH priznaje ovako ustrojenu BiH i s njom ima uspostavljene diplomatske odnose. RH time priznaje i njenog predsjednika kao člana predsjedništva te države pa ne vidim zašto bi se pravili da ne priznajemo nešto čega je naš predsjednik suosnivač?
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 11.1.2019. | 2:25

9

https://www.express.hr/top-news/sva-sumnjivo-stecena-imovina-dragana-covica-17911
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 11.1.2019. | 2:23

10

Kakve veze tko ga je "izveo" na pozornicu?! Na pozornici je on puno duže, a to dobro znaš ali ignoriraš i izvlačiš ono što ti paše. Zašto optužnice našeg ODO nisu dignute? Ne samo za ovaj slučaj, za hrpu toga!

Broj komentara: 25

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

Državni i javni dužnosnici i službenici

Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

3.7.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

Piše Jerko Zovak

Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

25.6.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

Objekt primjeren potrebama zajednice

I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

22.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

Piše Jerko Zovak

Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

15.6.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

Piše Jerko Zovak

'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

7.6.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

Svirčević se javno narugao šefu Sesi

Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

26.5.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Visoko podignuli prst na SBplus

Umjesto da spuste glavu

Visoko podignuli prst na SBplus

14.5.2020. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Restarteri

Piše Jerko Zovak

Restarteri

9.5.2020. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korona nas veže i spaja

Padaj silo i nepravdo

Korona nas veže i spaja

21.4.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

Županija - Grad Brod 2:0

Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

14.4.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

Pitaju ljudi

Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

14.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Demokracija je, ustvari, zajebancija

Piše Jerko Zovak

Demokracija je, ustvari, zajebancija

13.4.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neopravdan prometni kaos na državnoj cesti u Sibinju

Tko je kriv za nered?

Neopravdan prometni kaos na državnoj cesti u Sibinju

16.3.2020. | 7:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko čije interese štiti i zbog čega to čini?

Ne cijenimo se i točka

Tko čije interese štiti i zbog čega to čini?

9.3.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od manjinaša do milijunaša

Piše Jerko Zovak

Od manjinaša do milijunaša

7.3.2020. | 23:00