Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 20.10.2015. u 23:00
Prikaza: 4067
|

Nakon dužeg vremena

Opet je moguće ponosan Andrijevčanin biti

root : Opet je moguće ponosan Andrijevčanin bitiPeticija i potpisnik odgovora(Foto: SBplus)

Ako ništa, zahvaljujući ovoj peticiji, opet je moguće ponosan Andrijevčanin biti.

Iz jednog od ponajvećih slavonskih sela, Vrbanje, gdje sam rođen davne 1952. godine, u ljeto 1969., s obitelji, doselio sam u Andrijevce Donje. Tada, tom sredinom ničim impresioniran nisam bio jer su oba sela 'šokački' ušorena bila - s istim ili sličnim urbanim, gospodarskim i društvenim sadržajima.

I ovaj odgovor ništ' koristi političkih skorojevića - koji su umislili si kako jesu netko jer sjede u stolicama u kojima je, davno prije njih, zaista sjedio netko - bit će zaglavni kamen buduće izborne kampanje njihovih izbornih suparnika, ma tko to bio.

Naglasak je na 'bila' jer su, za desetak godina potom, Andrijevci iskoračili u sam vrh infrastrukturno uređenih jugoslavenskih naselja. Zahvaljujući revolucionarnoj angažiranosti Marka Javora, Jure Perkovića, Vlade Šimića, Mile Rosandića i drugih andrijevačkih 'društveno-političkih radnika' (volontera dakako) osamdesetih godina u tom selu, samodoprinosom i drugim sredstvima, izgrađeni su vodovod, kanalizacija i ostali infrastrukturni objekti o kakvima su neki Zagrepčani i Brođani tek sanjati mogli. U to vrijeme Andrijevčani su ponosno hodali zemljom.

Kad je mrak postao vidljiv

Ne zbog toga što je 1990. u Hrvatskoj 'upaljeno svjetlo', nego zbog toga što su na demokratskim izborima birani (i) ustašoidi - u Donjim Andrijevcima postao je vidljiv mrak. U svakom pogledu. Nenajavljenim rušenjem samoupravnog društveno-političkog sustava i oktroiranjem kapitalističkog, u cilju bogaćenja '200' obitelji, obustavljen je razvoj zemlje u cjelini. Društveno vlasništvo je podržavljeno, a država privatizirana. Kao i cijela zemlja, Donji Andrijevci počeli su nazadovati.

Sredinom 1993. godine Hrvatska je reorganizirala državnu i lokalnu upravu na način da su i Donji Andrijevci, opet, postali općinsko središte. Zahvaljujući prvom općinskom načelniku, Stjepanu Županiću, taj četverogodišnji mandat andrijevačke uprave ostat će upamćen po izgradnji plinske mreže, čime je, ustvari, dovršena izgradnja zadnjeg infrastrukturnog objekta važnog za tu zajednicu.

Od 1997. do danas, Donji Andrijevci ne samo da stagniraju nego - s obzirom na startne preduvjete koje su imali u odnosu na okruženje - galopirajućim tempom nazaduju. Da nije bilo PAN-a koji je, i kriminalnim načinu poslovanja, 'hranio' više stotina obitelji, stanje bi bilo još gore.

Prepotentni uhljebi, paraziti i ništ' koristi seoski muževi

I, kad sam već postao uvjeren kako su Donji Andrijevci raspali se i kao zajednica i kao društvo, pojavio se tračak nade kako nisu svi mještani pomirili se s činjenicom da ih godinama vode prepotentni uhljebi, paraziti i ništ' koristi seoski muževi. Pojavilo se tridesetak samosvjesnih mještana koji su odlučili, svim dopuštenim sredstvima, boriti se protiv 'tih i takvih' općinara. Ne želeći čekati neizvjesne izbore i smjenu Kurte da bi uzjahao Murta, odlučili su i peticijom boriti se za ostvarenje elementarnih prava koja im pripadaju kao članovima zajednice.

Mada je peticija, kao forma građanske borbe za ostvarenje određenih prava, sama po sebi impresivna, u ovom slučaju njezin rezultat naprosto je kolosalan. Nažalost, ne u rješavanju problema građana, nego u raskrinkavanju skupih općinskih nikogovića, koji svoju operativnu impotentnost prikrivaju političkom prepotentnošću. 

Iako su mještani općine Donji Andrijevci, ustvari, poslodavci svima zaposlenima u tamošnjoj općinskoj upravi - neovisno o tome primali oni plaću ili tek nadnicu - neki od tih nadničara ponašaju se kao da su grofovi, a mještani njihovi kmetovi. Osorno i bahato odnose se prema građanima kao da su im funkcije obiteljsko leno, a ne privremena izborna pogreška - zahvaljujući i potpisniku ovog priloga (Mea culpa mea maxima culpa).

Bezobrazluk nadničara prema poslodavcu

Svojom peticijom, mještani su tražili sanaciju vodovodne mreže, subvencioniranje cijene vrtića u Vrpolju i/li Slavonskom Brodu (jer Andrijevci imaju prioritetnije projekte od izgradnje vlastitog dječjeg vrtića) te uređenje imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima zemljišta na kojima se nalaze nosači javne rasvjete ili njezino izmještanje na javnu površinu. Kako se odgovori nadničara na zahtjeve iz peticije nalaze u prilogu, ovdje skrećem pozornost tek na jedan od njih.

- Budući da su neki mještani dosad namjerno uništavali opremu na stupovima javne rasvjete - jer je  postavljena na njihovim privatnim parcelama - tražimo od općinske uprave neka javnu rasvjetu izgradi na javnoj površini - sažeto, glasi prvi zahtjev iz peticije.

"Na postavljeno pitanje u svezi izgradnje stupova javne rasvjete u Školskoj ulici Općinsko vijeće će raspravljati kada ponudite konkretno rješenje kako riješiti javnu rasvjetu budući da nema javne površine gdje bi mogli postaviti stup za javnu rasvjetu". Doslovno, glasio je odgovor potpisnicima peticije.

Potkapacitirani nadničari 

Ako zanemarimo sramotnu nepismenost, i laž kako ne postoji javna površina na koju bi bilo moguće postaviti javnu rasvjetu u toj ulici, ovaj odgovor kristalno jasno govori o potkapacitiranosti nadničara za rješavanje najjednostavnijih problema u zajednici, koje bi rutinski riješio svaki prosječno inteligentan Andrijevčanin. Pače, oni otvoreno priznaju kako su apsolutno nesposobni te od potpisnika peticije traže neka im "ponude konkretno rješenje". (Sic!)

I ovaj odgovor ništ' koristi političkih skorojevića - koji su umislili si kako jesu netko jer sjede u stolicama u kojima je, davno prije njih, zaista sjedio netko - bit će jedan od zaglavnih kamena buduće izborne kampanje njihovih izbornih suparnika, ma tko to bio.

Ako ništa, zahvaljujući ovoj peticiji, opet je moguće ponosan Andrijevčanin biti.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
alica

alica

Komentirano: 25.10.2015. | 12:45

1

uopće ne razumijem što je gospodin veles mislio pod ovim "kakav narod takva vlast"?
guardian

guardian

Komentirano: 24.10.2015. | 9:29

2

Javna rasvjeta radi pomalo ( pola ulice da , pola nema stupova ) , a i oni koji postoje razbijaju pojedinci jer im smetaju mušice po ljetu , a po zimi vjerojatno privlače polarne medvjede , pa im i onda ne trebaju.
veles

veles

Komentirano: 21.10.2015. | 15:58

3

kakav narod, takva vlast!
Stipe

Stipe

Komentirano: 21.10.2015. | 9:35

4

Ne znaju ti vaši Andrijevački čelnici kako "prilagoditi" proračun a da ne dođe do kršenja zakona. Znaju svi kod koga bi se mogli savjetovati. Spajića i društvo pitam radi li im javna rasvjeta ili ne? Ako iole radi, bolje da šute, jer ako im to netko riješi kao što je riješeno najmodernijom rasvjetom u Brodu, a koja je jutros po mrklom mraku isključena opet neće biti zadovoljni. Čak i u vrijeme par-nepar nije u Brodu bilo ovako mračno i ovoliko se štedjelo na javnoj rasvjeti. Brod - crna rupa.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Staložen čovjek unio mir u redove HDZ-a

Autoritet mu veći od ambicija

Staložen čovjek unio mir u redove HDZ-a

6.10.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Unutarstranački rat do nestanka jednih, drugih ili SDP-a

Peđa moze ono sto Bero mogao nije

Unutarstranački rat do nestanka jednih, drugih ili SDP-a

2.10.2021. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad se neozbiljan novinar ozbiljnim svinjarijama bavi

Ovo još nismo doživjeli niti vidjeli

Kad se neozbiljan novinar ozbiljnim svinjarijama bavi

30.9.2021. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

Birokracija je virtualan svijet

Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

19.9.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

Tako to čine 'maštoviti'

Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

16.9.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

Nova skupa infrastruktura

Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

13.9.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

PIŠE: JERKO ZOVAK

Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

4.9.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

Nakon pisanja SBplus-a

Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

5.8.2021. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

Poznata je sprega politike i pravosuđa

U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

3.8.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

Agresivnost koja šteti i stranci

Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

28.7.2021. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

Kopernikanski obrat

Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

30.6.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

(Pre)obraćenik Stribor Valenta

Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

22.6.2021. | 16:45