Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 13.11.2018. u 23:30
Prikaza: 8045
|

Grad Slavonski Brod

Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

root : Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor   Autobusni kolodvor Slavonski Brod(Foto: AP/SBplus/arhiva)

Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. Neovisno o tome hoće li 2021. ta karijera biti nastavljena ili ne.

GODINU i pol dana prije nego je slavonskobrodsko Gradsko vijeće doktora Mirka Dusparu izabralo za gradonačelnika, 10. studenog 2003. godine, privremeni (što je tek eufemizam za stečajni) upravitelj Komunalca, Ivan Dikanović, Autoprometnom poduzeću iz Požege (APP) iznajmio je Autobusni kolodvor na rok od 15 godina, za 7,65 milijuna kuna.

Zahvaljujući državnim investicijama u slavonskobrodsku prometnu infrastrukturu zadnjih pet godina (podvožnjak u Osječkoj, Svačićeva ulica, više velikih i jedan impozantan rotor…) kakvih nije bilo ni u jednoj socijalističkoj petoljetki niti nakon 'paljenja svjetla', brodska gradska uprava je u mogućnosti (poslije Bazena i Tržnice) nastaviti s ulaganjima u dva nova kapitalna objekta: Stadion kraj Save i Autobusni kolodvor.

Pored ugovorene zakupnine, APP je imao obvezu, tijekom prve tri godine zakupa, u "modernizaciju objekta i opreme te stručno usavršavanje zaposlenika" uložiti "značajna financijska sredstva, do jedan milijun kuna".

U obrazloženju tog poslovnog poteza, stečajni upravitelj je isticao kako mu treba gotov novac (hrv. kešovina) da bi sanirao društvo.

Ako je, u početku najma, netko i mislio kako je 15 godina dug period u kojem se može opušteno poslovati, u subotu 10. studenog 2018., vrijeme je isteklo a da prije toga nije usuglašen moguć nastavak poslovnog odnosa između Komunalca i APP-a. Mada su, tvrdi aktualni direktor te gradske tvrtke, Pero Jelinić, zakupca poticali neka najam okonča sukladno ugovoru i, moguće, produži ga na određeno vrijeme.

Iz recentne dokumentacije do koje je došao SBplus, vidljivo je kako Jelinić, 27. travnja 2018. godine, APP poziva neka Komunalcu "izravno" uplati razliku između 180 tisuća kuna koliko su, tijekom trajanja zakupa, uložili u "modernizaciju objekta" i milijun kuna koliko su Ugovorom obećali uložiti.

Kako APP nije reagirao, Jelinić im 7. lipnja 2018., 'sitnu knjigu piše' u kojoj ih podsjeća na prethodno pismo te upozorava Kako će, ne postupe li "u roku od osam dana od dana primitka opomene biti prisiljen, radi zaštite komunalčevih prava, protiv APP-a ustati tužbom kod nadležnog suda, bez daljnjih obavijesti".

David protiv Golijata

Budući da je, u međuvremenu, APP postao hrvatska filijala moćne njemačke kompanije Ariva - posredstvom Zajedničkog odvjetničkog ureda Ivana Đurinac Vuković i Krešimir Blekić - Komunalcu je, s visine, odgovorio direktor te tvrtke, Saša Ilić, prekrstivši obećani, ugovoreni i očekivani minimum ulaganja "do milijun kuna" - u mogući maksimum. Pritom, ustvrdili su kako je njihovo ulaganje od 180 tisuća kuna za 15 godina "značajno". Uzgred, kao da je u pitanju balkanska hajdučka družina bez imalo poslovne etike, a ne ugledna njemačka tvrtka s europskim referencama, tvrde kako je nastupila "zastara" potraživanja.

Primivši k znanju nekorektan stav novog vlasnika APP-a, direktor Komunalca Pero Jelinić, 22. listopada 2018., pismeno je obavijestio 'Zakupca' da će "pred nadležnim sudom zatražiti zaštitu prava koja imaju sukladno Ugovoru i Zakonu" te je pozvao "naslov neka, sukladno čl.16. Ugovora, a zaključno s 11. studenim 2018. godine, zakupljenu nekretninu - oslobođenu od osoba i stvari - vrati Zakupodavcu u vlasnički posjed.

Vjerojatno, uvidjevši kako se Jelinić ne boji ni Arive niti nagle zabrinutosti 'nezavisnih' medija za poslovanje te velike njemačke kompanije s malom hrvatskom komunalnom tvrtkom, direktor APP-a, Saša Ilić, u četvrtak 8. studenog 2018., u sjedištu Komunalca, s njegovim direktorom, Perom Jelinićem, dogovorio je kompromisno rješenje za nastavak suradnje na godinu dana, pod istim uvjetima iz dotadašnjeg ugovora, uz obvezu APP da, prethodno, plati pola obećanog, a ne uloženog iznosa u "modernizaciju objekta", dakle, 410 tisuća kuna.

Jelinić im vjerovao nije

Poučen dotadašnjim iskustvom, Jelinić je sutradan, 9. studenog u 9:07 sati, APP-u uputio zahtjev iz kojeg donosimo supstrat: "Vezano uz jučerašnje pregovore oko zakupa Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu,TD Komunalac d.o.o. vas poziva da društvu dostavite Vaše pisano očitovanje, najkasnije danas do 10:30 sati. Ukoliko poštovani naslov propusti postupiti sukladno gore navedenom, društvo će smatrati da naslov nema interes za zakup sukladno ponuđenim uvjetima, u kojem se slučaju pozivate, sukladno dopisu društva klasa: 12267,ur broj: 29014, od 22.10.2018. izvršiti predaju nekretnine u vlasnički posjed društva dana 12.11.2018. s početkom u 08:00 sati".

Dvadeset i pet minuta nakon ostavljenog im roka, direktor APP-a, Saša Ilić, pismeno, odgovorio je Jeliniću - kao da se jučer ništa dogovorili nisu - "Nudimo produžetak trajanja zakupa na rok od pet godina pod istim uvjetima, s tim da prva rata mjesečne zakupnine bude uvećana za iznos od 410.000 HRK", što je, ustvari, polovica njihova duga prema Komunalcu zbog nedostatnog ulaganja u "modernizaciju objekta".

U subotu, 10. studenog, pet minuta poslije 12 sati, direktor Komunalca, Pero Jelinić, pismeno je obavijestio kolegu Sašu Ilića: "Obzirom da nije postignut dogovor oko produljenja ugovora o zakupu Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu, pozivam Vas da dana 12. studenog 2018. (ponedjeljak), s početkom u 08:00 sati, izvršimo primopredaju nekretnine, odnosno njezin povrat u vlasnički posjed Komunalca…".

Gradit će novi autobusni kolodvor

Nakon što smo kronološki prošli cijeli proces pregovora, upitali smo direktora Komunalca zbog čega Autobusni kolodvor nije htio iznajmiti na duži rok od jedne godine jer, objektivno, to je kratko vrijeme?

"Izmjenom Zakona o komunalnom gospodarstvu, kolodvori postaju javno dobro u općoj uporabi te u izravnom vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Dakle, više neće moći biti u vlasništvu trgovačkih društvima, kako ne bi mogli biti predmet ovrhe. Grad Slavonski Brod ima namjeru graditi novi Autobusni kolodvor, jer ovaj nje ni funkcionalan niti reprezentativan. To je primarni razlog zbog čega Komunalac nije mogao produžiti najam Kolodvora APP-u po dosadašnjim uvjetima i na pet godine. Bilo bi to dovođenje jednog gospodarskog subjekta u povlašten položaj u odnosu na druge - jer bi, moguće, novi kolodvor želio koristiti pod uvjetima ugovorenim prije 15 godina", kazao je Jelinić.

Dakle, žele graditi novi autobusni kolodvor. Zahvaljujući državnim investicijama u slavonskobrodsku prometnu infrastrukturu zadnjih pet godina (podvožnjak u Osječkoj, Svačićeva ulica, više velikih i jedan impozantan rotor…) kakvih nije bilo ni u jednoj socijalističkoj petoljetki niti nakon 'paljenja svjetla', brodska gradska uprava je u mogućnosti (poslije Bazena i Tržnice) nastaviti s ulaganjima u dva nova kapitalna objekta: Stadion kraj Save i Autobusni kolodvor.

Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. Neovisno o tome hoće li 2021. ta karijera biti nastavljena ili ne.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 11

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
joso87

joso87

Komentirano: 17.11.2018. | 9:40

1

Ako ga nakon izgradnje opet misle dati u koncesiju ispod cijene godišnje rate kredita koji će uzeti za tu namjenu, onda bolje da ne troše novac na novi kolodvor.
europa

europa

Komentirano: 16.11.2018. | 10:08

2

@ivomarkic - sada pričamo o autobusnom kolodvoru koji će uređivati grad sb pa se brinem da ne izvuku lovu preko toga jer kao što i sam kažeš, svi izvlače lovu za kampanje. Ali građani žele tome stati na kraj, kao što moj komentar kaže. Napravite dostojan kolodvor, ali bez anexa od kojih cijena izvedbe dodatno raste, a na teret proračuna tj. nas građana.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 16.11.2018. | 9:18

3

Eurupa@.. Što se tiče posljednje izborne kampanje HDZ VS DM NL bilo je 2000 sendvič plakata VS 50 druge strane. Od kuda hadezenjarama novac za njih? Bilo je 50:1.
Jablanovi_kraj_Gloge

Jablanovi_kraj_Gloge

Komentirano: 15.11.2018. | 17:47

4

Novi kolodvor uopće nije teško sagraditi. Porušiti sve postojeće objekte sadašnjeg kolodvora čime se oslobađa oveći prostor. Dobiveni prostor natkriti sa nadstrešnicama i urediti stajanke za autobuse, onako ukoso. Otvoriti jedan kiosk za prodaju karata (to je za one koji već nisu istu kupili preko interneta) i jedan kiosk-restorančić te jednu trafiku (isto kiosk). I to je - to. :))
Taubek

Taubek

Komentirano: 14.11.2018. | 16:59

5

@ pogled kolodvor u Minkenu nista posebno.. bar meni
Stipe

Stipe

Komentirano: 14.11.2018. | 14:58

6

zekonja - NJIH???? Misliš NAS?
Stipe

Stipe

Komentirano: 14.11.2018. | 13:58

7

Treba ga napraviti toliko dobro i lijepo da onima koji ipak odluče otići iz Broda bude još teže i žalije :)
iceland

iceland

Komentirano: 14.11.2018. | 9:53

8

Sjajna vijest. Nakon izgradnje avenije, vrijeme je i da se prostor uz nju malo arhitektonski i urbanistički oplemeni.
EUROPA

EUROPA

Komentirano: 14.11.2018. | 8:57

9

S obzirom na izgled autobusnog kolodvora i 'varku' sa ovim najmoprimcem zadnjih 15 godina jedino rješenje je da Grad uzme sebi natrag i izgradi novi moderni kolodvor. Podržavama ovo. Ali uz 1 veliki uvjet: da se sve odradi bez anexa gdje netko uzima proviziju za političku kampanju.
Klima

Klima

Komentirano: 14.11.2018. | 8:56

10

Pri kraju članka ...grad može ulagati u dva kapitalna projekta. Stadion kraj Save i Autobusni kolodvor. Prvi objekt je gradonačelnik obećao prije desetak godina. Nadam se da kolodvor nećemo toliko čekati.

Broj komentara: 11

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

Sudovi odlučili:

Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

28.1.2019. | 12:00
Da živimo u srednjem vijeku, beskrupuloznim kriminalcima i korumpiranim vlastodršcima suprotstavio bih se sredstvom kojeg su tada primjenjivali vitezovi. Mačem.
Da živimo u srednjem vijeku, beskrupuloznim kriminalcima i korumpiranim vlastodršcima suprotstavio bih se sredstvom kojeg su tada primjenjivali vitezovi. Mačem.
SBplus.hr, Slavonski Brod : HSS više nije demokršćanska stranka

Krešo Beljak nije bio ekscesan

HSS više nije demokršćanska stranka

22.1.2019. | 14:15
Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je kako demokršćanska tradicija više nije politička doktrina njegove stranke, a već duže vrijeme neskriverno istupa kao čovjek koji ima liderskih ambicja u lijevom političkom centru.
Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je kako demokršćanska tradicija više nije politička doktrina njegove stranke, a već duže vrijeme neskriverno istupa kao čovjek koji ima liderskih ambicja u lijevom političkom centru.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

Vulgarno licemjerna Hrvatska u BiH

Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

9.1.2019. | 23:50
Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolumna 'Krmak' više nije sporna

Boro Grubišić zauzeo čvrst stav

Kolumna 'Krmak' više nije sporna

3.1.2019. | 22:00
Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

Već četvrt stoljeća

Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

3.1.2019. | 0:01
Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

Osma godina rada je prošla

Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

1.1.2019. | 23:00
Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

Jedini u Županiji nisu usvojili proračun

Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

31.12.2018. | 22:40
Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

Da se ne tuku

Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

29.12.2018. | 19:19
U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

Netolerantnost na Dusparin način

'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

23.12.2018. | 0:01
Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

Kad oporba govori ne/istinu

Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

19.12.2018. | 22:00
Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

U Županijskom sudu i nogometnom savezu

Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

15.12.2018. | 14:30
U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

Iz brodskog Općinskog suda

Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

8.12.2018. | 0:01
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

Treba li svijet znati detalje

Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

6.12.2018. | 8:40
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

Drugi slučaj u 2018. godini

Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

2.12.2018. | 11:00
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

18.11.2018. | 23:30
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

Moramo li svugdje biti neefikasni?

Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

12.11.2018. | 0:01
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i s drugim ovdašnjim razvojnim agencijama ...
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i sa druge dvije ovdašnje razvojne agencije ...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

Izbor ravnatelja je politička rutina

Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

4.11.2018. | 0:01
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

30.10.2018. | 0:01
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

Hlao

Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

28.10.2018. | 14:00
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

Bit će 'capo dei capi'

Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

23.10.2018. | 22:10
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :