Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 29.12.2018. u 19:19
Prikaza: 4402
|

Da se ne tuku

Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

radiong
Foto: radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong

U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova zvijezda duže sjati, i obrnuto.

NAKON dva brodska, predbožićna, opozicijska i raskolnička, dogodio se i jedan novogradiški, prednovogodišnji, pozicijski i homogenizirajući domjenak pripadnika SDP-a Brodsko-posavske županije.

Za troje lidera poruka bi mogla glasiti: Programsku agendu stranke nemojte pretvarati u personalnu. Ljude okupljajte oko projekata, a ne oko sebe.

Za razliku od brodskih okupljanja - gdje je objelodanjen raskol u tom dijelu stranke i nepristojan pokušaj demonstracije moći Stribora Valente, predsjednika Gradskog odbora, nad Marinom Opačak Bilić, novoizabranom, nekompromitiranom i samozatajnom predsjednicom Županijskog odbora te stranke - predsjednik novogradiškog Gradskog odbora, Vinko Grgić, organizirao je dosad najotmjenije prazničko okupljanje, na koje je pozvao sve članova ogranka kojeg vodi.

Dakle, s jedne strane, u Slavonskom Brodu, junior partner u gradskoj upravi, Stribor Valenta, želi dominantniju ulogu u brodsko-posavskom SDP-u i po cijenu daljnjeg kastriranja stranačke potentnosti, dok s druge strane Vinko Grgić - koji po osvojenom broju glasova na zadnjim lokalnima izborima ima apsolutnu vlast u Novoj Gradiški i jedini je SDP-ov gradonačelnik u Slavoniji - ponaša se nenametljivo i homogenizirajuće.

Novogradišćani rade bolje od Brođana

Mada Grgića često ponesu zadaće i uloga gradonačelnika u zajednici te, posljedično, status u društvu - zbog čega niti on nije uvijek primjeran drug u odnosu prema tamošnjem članstvu - čovjek zna dokle može 'solirati'. On, očito, zna kako njegova politička moć ne proizlazi iz osobne šarmantnosti, obrazovanosti, radinosti i dobronamjernosti nego, primarno, iz svjetonazorski konkretne, programski prepoznatljive i kadrovski kompetentne Partije.

U tom i takvom stranačkom ambijentu u Županiji, s prvom partijskom suradnicom, Ljepšom Rakas Vujčić, a prije samog domjenka, Grgić je organizirao tiskovnu konferenciju na kojoj je 'gradu i svijetu' predstavio ono što su zajedno činili tijekom 2018. i ono što zajedno namjeravaju činiti tijekom 2019. godine.

- Što se tiče 2018 godine, možemo biti zadovoljni. Sve sjednice Gradskog vijeća održavane su redovito, na svakoj sjednici je bio dostatan broj vijećnika za pravovaljano odlučivanje, doneseno je niz važnih odluka s područja razvoja gospodarstva, školstva, predškolskog odgoja, zdravstvene kulture, socijalne skrbi, razvoja poduzetništva, obrtništva i svakako komunalne infrastrukture, tako da možemo biti izuzetno zadovoljni - kazala je Ljepša Rakas Vujčić te dodala da tijekom 2019. trebaju nastaviti planiranim tempom kako bi, dosad najveći, 100-milijunski, proračun bio realiziran sukladno usvojenim planovima i projektima.

- Ovo je točka na 'i' svih događanja u gradu kroz izuzetno tešku godinu na izmaku koja je bila puna velikih rezultata, zbog čega možemo biti sretni i zadovoljni. Još prije dvije i pol godine - kada smo preuzimali vođenje ovoga grada - kazao sam kako ćemo iz godine u godinu povećavati proračun te da ćemo sve više i više raditi, a da će rezultati biti mnogostruko veći, čemu i svjedočimo. To dokazuje ovogodišnji proračun, to dokazuje i proračun za sljedeću godinu. Ovim putem se želim zahvaliti svim svojim suradnicima, zaposlenicima i predsjednici Gradskog vijeća koja je odlično upravljala našim vijećem.- kazao je gradonačelnik Grgić, dodavši kako ih u idućoj godini očekuje realizacija „pet velikih projekata: širokopojasni internet, Projekt malih gradova, CEKOM, Tehnološki inkubator te Projekt digitalizacije grada”.

Za razliku od predbožićnog brodskog skupa SDP-ovaca, kako to i priliči pristojnom domaćinu, na novogradiškom stranačkom domjenku gošća je bila i Marina Opačak Bilić. Budući da brodsko-posavski SDP ne mogu voditi ni Stribor Valenta niti Vinko Grgić - jer je jedini legitimni vođa te stranke na ovim prostorima Opačak Bilić, za očekivati je da će svi članovi konačno shvatiti kako javno demonstriranje nezadovoljstva pojedinca njegovim mjestom u strukturi stranke šteti prvenstveno njemu osobno, a potom i stranci u cjelini.

Ljude okupljajte oko projekata, a ne oko sebe

Dobronamjerna novogodišnja poruka jednog od onih koji su tu političku opciju u Brodsko-posavskoj županiji utemeljili - a u međuvremenu protiv nje nisu 'rovarili' - mogla bi biti: Pamet u glavu, spustite se na zemlju, pogledajte se u oči i jedni drugima recite što mislite, ali unutar stranke na sastancima njezinih tijela i, pritom, prvo sudite o svojim djelima, a potom o tuđima.

Za troje lidera poruka bi mogla glasiti: Programsku agendu stranke nemojte pretvarati u personalnu. Ljude okupljajte oko projekata, a ne oko sebe.

Za Marinu Opačak Bilić bilo bi dobro kad bi ostala iznad 'dvorskih' zakulisnih intriga, spletkarenja i klanovskih grupiranja te kad bi, posljedično tome, bila predsjednica svih članova, a da pritom niti jedan ne bude 'njezin' čovjek.

Za Stribora Valentu bilo bi dobro kad bi postao svjestan svog osobnog političkog skora nakon što su, isključivo zbog njegovih ambicija, brodski ogranak stranke napustili ili napuštaju njezini osnivači, zaslužnici, akademski obrazovani i drugi ljudi, a u stranku ulaze oni čija je glavna, ako ne jedina, referenca da su 'njegovi'. Svojom dosadašnjom politikom, Partiji nije puno pomogao ali sebi i 'svojim' ljudima jeste odmogao, jer su postali 'remetilački faktor' i u stranci i u zajednici. Hitnom dekumulacijom osobnih funkcija te spuštanjem iz oblaka na zemlju, možda bi uspio poslati poruku kako želi doprinijeti zaustavljanju erozije stranke i njezine političke marginalizacije u zajednici.

Za Vinka Grgića bilo bi dobro kad bi češće i otvorenije demonstrirao veće poštovanje prema svakom članu 'partijske ćelije' koju vodi jer je, primarno zahvaljujući njima, dobio priliku pokazati sav svoj profesionalni i politički potencijal na funkciji socijaldemokratskog - a ne privatnog, nezavisnog ili koalicijskog - novogradiškog gradonačelnika te neprekidno, uvijek i na svakom mjestu, nedvosmisleno, u Partiji i u zajednici, slao poruku kako poštuje ustrojstvo stranke, njezine legalne i legitimne upravne strukture te kako mu je strano svako zaplotnjačko i 'sitnosopstveničko' djelovanje unutar Partije i izvan nje.

Dakako, svaki od ovih savjeta lideri SDP-a mogu zataknuti za šešir. Kao što i njih Partija, odnosno zajednica, za šešir zataknuti može. I hoće, kad-tad, ma koliko dobri bili. U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su sami tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova zvijezda sjati duže, i obrnuto.

I da, niti u ludilu ne bih se usudio slično zboriti o HDZ-u, HSS-u, HNS-u, HSLS-u i drugima strankama - jer one nisu 'moje'.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Uspinjaca

Uspinjaca

Komentirano: 29.12.2018. | 20:45

1

https://lider.media/aktualno/biznis-i-politika/hrvatska/stranke-financije-u-2017-sdp-s-minusom-od-57-hdz-s-viskom-od-65-milijuna-kuna/

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

Državni i javni dužnosnici i službenici

Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

3.7.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

Piše Jerko Zovak

Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

25.6.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

Objekt primjeren potrebama zajednice

I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

22.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

Piše Jerko Zovak

Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

15.6.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

Piše Jerko Zovak

'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

7.6.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

Svirčević se javno narugao šefu Sesi

Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

26.5.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Visoko podignuli prst na SBplus

Umjesto da spuste glavu

Visoko podignuli prst na SBplus

14.5.2020. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Restarteri

Piše Jerko Zovak

Restarteri

9.5.2020. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korona nas veže i spaja

Padaj silo i nepravdo

Korona nas veže i spaja

21.4.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

Županija - Grad Brod 2:0

Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

14.4.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

Pitaju ljudi

Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

14.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Demokracija je, ustvari, zajebancija

Piše Jerko Zovak

Demokracija je, ustvari, zajebancija

13.4.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neopravdan prometni kaos na državnoj cesti u Sibinju

Tko je kriv za nered?

Neopravdan prometni kaos na državnoj cesti u Sibinju

16.3.2020. | 7:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko čije interese štiti i zbog čega to čini?

Ne cijenimo se i točka

Tko čije interese štiti i zbog čega to čini?

9.3.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od manjinaša do milijunaša

Piše Jerko Zovak

Od manjinaša do milijunaša

7.3.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :