Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 3.3.2021. u 21:30
Prikaza: 4438
|

Piše Jerko Zovak

Marušić 'primio metak' upućen Plenkoviću

root : Marušić 'primio metak' upućen PlenkovićuDragan Jelić i Danijel Marušić(Foto: ZG/SBplus)

Na pitanje novinarke: "Mislite da Jelić ima šanse protiv gradonačelnika Mirka Duspare?", Plenković je jednoličnim glasom 'poentirao' kao da Jelića politički komemorira, a ne promovira.

POVODOM 30. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, jučer su u Pakracu predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i drugi položili vijence „za heroje koji su u temelje Hrvatske ugradili svoje živote", ushićeno kako i priliči podneblju u kojem i o kojem piše, izvijestila je novinarka portala SBplus.

Budući da nije imala tu zadaću, ništa kazala nije o ruini od 30-godišnje kuće u čije temelje su „heroji ugradili svoje živote". Ruini, s jedne strane zbog gospodarskog, socijalnog, kulturnog i svakog drugog stanja u kojem se nalazi, a s druge strane zbog toga što se u odnosu na ondašnje pobunjene i miroljubive Srbe ništa promijenilo nije. Dapače, ti hrvatski građani u Hrvatsku državu su politički i patriotski integrirani koliko i 1991. godine. Ako ne i manje. Naime, tada su se tek bojali nacionalista, a sada znaju kako će, kao politički Srbi, u Hrvatskoj biti (samo)getoizirani dok ne sazrije novo sjeme mržnje koje se njeguje u odvojenim školama, kulturnim i sportskim udrugama, kafićima, crkvama… kad će se opet vidjeti "čija majka crnu vunu prede".

U kojoj mjeri je to (i) državna politika govori činjenica da se na komemoracijama povodom događaja iz Domovinskog rata opravdano veličaju žrtve, ali se neopravdano prešućuje kako primarni cilj tih žrtava nije ostvaren. Podsjećam, cilj je bio: od međunarodnog (neo)kolonijalizma i unutarnjeg totalitarizma, odnosno jednoumlja oslobođena, demokratski i pravno ustrojena, gospodarski i socijalno prosperitetna Hrvatska u kojoj niti jednoj vjeri, naciji, rasi i/ili klasi neće biti tijesno.

Nakon 'partizanske' komemoracije, 'partizanske' nominacije

Kako njegovi prethodnici, tako je i Plenković rutinski 'državnički' odradio 'državotvorni' protokol, a potom se uputio na posao od kojeg živi. Uputio se na predstavljanje svojih kandidata koje u predstojećim lokalnim izborima nominira za prestižne funkcije lokalne (samo)uprave u Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Prvo je otišao u Pleternicu, jedno od većih slavonskih sela u Požeškoj dolini kojeg gradom proglasiše. Saznavši kako je predsjednik HDZ-a i Vlade odlučio sa '120 kilometara na sat' proći kroz županijsko središte te „proširenu sjednicu Predsjedništva HDZ-a" održati „kod gradonačelnice Antonije Jozić", a ne „kod prof.dr.sc. Željka Glavića, predsjednika Županijske organizacije – Bože mi prosti – pomislio sam kako bi to bilo da je svojevremeni premijer Srbije, Zoran Đinđić, putujući iz Smedereva s neke od 'otadžbinskih proslava', protutnjao kroz glavni grad Srbije kako bi stigao u Zemun na predstavljanje nekoga od svojih kandidata za gradonačelnika Beograda.

Pritom, dakako, ni u snu mi nije pao na pamet pravi 'Zemunski klan' i njegov odnos prema Đinđiću. Tek, prisjetio sam se pisanja vlasnika najčitanijeg požeškog portala, Ante Mandarića, koji je lansirao sintagme Pleternički klan, odnosno Pleternička hobotica.

Antonija Jozić je, kažu, produkt Franje Lucića & Co.

Opservirajući HDZ-ov 'problem Pleternica', svojevremeno, pisao sam o tome kako je najveći teret na plećima mlade i uspješne Antonije Jozić nedvojbena činjenica da je politički produkt suspektnog pleterničkog 'klana'  predvođenog Marijanom Aladrovićem, ocem aktualnog ministra rada i mirovinskog sustava, Josipa. Taj HDZ-ov lider 'od stoljeća sedmog' obnašao je dužnost požeško-slavonskog župana i gradonačelnika Pleternice, a trenutno je predsjednik Upravnog vijeća požeške Bolnice, predsjednik Gradskog vijeća Pleternice, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Skupštini Požeško-slavonske županije i upravitelj tamošnjeg najlukrativnijeg državnog poduzeća: Podružnice Hrvatskih šuma.

U kojoj mjeri je 'Klan Aladrović-Lucić' moćan u Požeškoj dolini najbolje govore imena onih koje u njega svrstava politička javnost Požeško-slavonske županije, njihove funkcije u zajednici te javno apostrofirani nepotizam i sumnjivi poslovi kojima se bave ili su se bavili.

Na primjer, pisao sam, najmoćniju represivnu funkciju u Požegi - onu općinskog državnog odvjetnika - obnaša Ankica Njegovan Bišof, šogorica Franje Lucića, čovjeka koji bi navodno najviše progonjen trebao biti, dok mu je brat Drago 'tek' predsjednik moćne županijske lobističke organizacije: Nogometnog saveza.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste je jedan šogor Aladrovića starijeg, Mijo Jozak, a drugi njegov šogor, veterinar Mato Matijević, ravnatelj je Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

Pored starijih Aladrovića i Lucića, najveća požeško-slavonska šarža su još dva Pleterničanina: aktualni župan Alojz Tomašević i donedavni direktor Janafa dr.sc. Dragan Kovačević.

Gradu Požegi dosta je 'Pleterničkog klana'

Zbog toga, a prema kazivanju dobro informiranih Požežana, puno ih je iz tog županijskog središta koji poručuju: dosta nam je Pleterničana. Unatoč tome, Požeško-slavonska županija dobit će i trećeg župana iz tog grada. Odnosno županicu Jozić. I to ne tek članicu koju je iznjedrio lokalni HDZ – jer je ona to zaslužila svojim dosadašnjim radom za svekoliki napredak Požeško-slavonske županije – nego članicu koja se svidjela 'učitelju i vođi' Plenkoviću.

Nakon glavnog posla za taj dan, obavljenog u Pleternici, hrvatski premijer s pratnjom i pod sigurnosnom zaštitom, bezmalo, kakvu je imao maršal Tito 1948. na putovanju od Beograda do Brijuna, Plenković se uputio na novu sjednicu Predsjedništva Županijskog odbora, ali sada u Slavonski Brod.

U Slavonskom Brodu su otišli korak dalje

Za razliku od Pleternice, gdje je sve bilo besprijekorno čisto – stranački sastanak s ciljem promocije kandidata za predstojeće lokalne izbore – u Slavonskom Brodu se dobrano obrukao državni protokol majstor. Naime, u velikoj želji da tamošnjeg kandidata HDZ-a za gradonačelnika Slavonskog Broda, Dragana Jelića, predstave u što boljem svjetlu, uoči stranačkog skupa održanog u 'Kristalnoj dvorani' uglednog brodskog ugostitelja, Rajka Čuljka, državni protokol odlučio je 'prošetati' do novog aneksa Doma zdravlja – Odjela pedijatrije – i predstaviti ga kao Jelićevo leno.

U kojoj mjeri je apsurdna ta odluka državnog protokola - da prošetaju do novog Odjela pedijatrije - vidljivo je iz činjenice da bi puno učinkovitije bilo da su 'prošetali' novom obaloutvrdom Save dugom 600 metara i vrijednom dvostruko više od Pedijatrije. Objektom koji je predviđen (i) za tu svrhu - šetnju - a također još nije 'otvoren'. Istina, pritom bi u prvi plan došla činjenica da je za taj projekt stvarno zaslužan (i) Pero Ćosić, a niti nominalno nije HDZ-ov kandidat za slavonskobrodskog gradonačelnika, Dragan Dado Jelić.  

Mada je većina promatrača mislila kako je u pitanju otvorenje novog objekta s čijom izgradnjom sam Jelić ima veze koliko i Plenković, male ili nikakve, bruka je pukla zahvaljujući profesionalnosti novinarki portala SBplus, koje su Plenkovića upitale zbog čega na otvorenje objekta nije pozvao ni gradonačelnika Mirka Dusparu niti lokalne medije? Bruka, jer se Plenković vadio kako je domaćin skupa Županija, a ne On.

Kao da ga je politički komemorirao, a ne promovirao

Zatečen, ali ne i zbunjen, zaštitnički se bacajući 'pred metak' upućen njegovu šefu, brodsko-posavski župan, dr.sc. Danijel Marušić, profesionalno mirno i na sebi svojstven, staložen način, prešućujući kako Plenković ne govori istinu, odgovorio je novinarkama: „Ovo je predviđeno kao jedan obilazak. Još Ministarstvo treba dati dozvolu da bi objekt uopće bio otvoren. Na svečano otvorenje bit će pozvan i gradonačelnik Duspara, kao što smo ga uvijek pozivali prilikom svečanih otvorenja. Ispričavam se ako svi mediji nisu primili pozive. Ne znam što se dogodilo, to moram provjeriti u svom odjelu."

Iz Zagreba diktiranim pitanjem, prisutna ekipa HRT-a bruku je ublažila te događaj vratila u planirani tijek.  

- S nama je i kandidat za slavonskobrodskog gradonačelnika, gospodin Dragan Jelić, koji ide drugi puta boriti se za Grad, neće mu biti lako. – Nakon što je Plenković blagoglagoljivo okitio Jelića epitetima kojima bi se, kao predsjednik jugoslavenske omladine, 1974. ponosio i Azem Vlasi, novinarka je dodatno upitala: - I mislite da ima šanse protiv gradonačelnika Mirka Duspare? - na što je predsjednik HDZ-a jednoličnim glasom 'poentirao' kao da Jelića politički komemorira, a ne promovira.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 11

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
veles

veles

Komentirano: 4.3.2021. | 20:28

1

Tresla se brda, rodio se miš.
Vucko9

Vucko9

Komentirano: 4.3.2021. | 20:09

2

Obrisan 10, što ćemo s pravopisom sunce moje. Čovjek bi pomislio da si "bosanac" ali kako vidim ne držiš Dusparinu stranu onda nisi. Znači "šokac" ne zna pisati!
pajser

pajser

Komentirano: 4.3.2021. | 17:05

3

A obični narod "puši"
obrisan10

obrisan10

Komentirano: 4.3.2021. | 15:07

4

Time što brišete komentare i profilr samo dokazujete tko se koga boji
obrisan10

obrisan10

Komentirano: 4.3.2021. | 15:07

5

Potpuno je točno da vi stalno izvrčete teze pošto je duspara počeo tu priču sa nepozivanjem još dok je imao veče apetite. Pero čosić uspješno surađuje sa gradom na nizu projekata a županu nemože zabraniti ništa pošto nije "jači" od njega.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 4.3.2021. | 12:53

6

županijasb123456@ . . neke stvari ne kužiš, problem je što HDZ neprestano propagira, među rajom, kako oni međusobno ne kontaktiraju i navode krivca, Dusparu, a problem je što Pero Ćosić brani županu kontaktirati s gradonačelnikom...Na djelu je klasično izvrtanje teza...
MARSONIA

MARSONIA

Komentirano: 4.3.2021. | 11:27

7

Zna se tko je jamio je i tako 30 godina
županijasb123456

županijasb123456

Komentirano: 4.3.2021. | 9:08

8

jedino se dusparin portal digao na sve 4, imaju više članaka o hdz-u nego o gradskoj upravi u zadnje 4 godine. Čak je zaposlio 10 ljudi da ga brane po facebook-u. Ja sam ovdje više da talasam.
županijasb123456

županijasb123456

Komentirano: 4.3.2021. | 9:06

9

Pa ne radi Župan u gradskoj upravi da treba dozvolu za nešto... A ako u gradu neznaju sastaviti dopis nek pošalje nekog od rodbine na tečaj.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 4.3.2021. | 2:49

10

ZupanijaSb123456@ . . Marušić nema dozvolu za dolazak koju izdaje Pero Ć. Kako će onda doći na bilo kakvu manifestaciju?

Broj komentara: 11

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

Kopernikanski obrat

Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

30.6.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

(Pre)obraćenik Stribor Valenta

Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

22.6.2021. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

Piše: Jerko Zovak

Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

10.6.2021. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U uspjehu se ne uzvisi'

Piše: Jerko Zovak

'U uspjehu se ne uzvisi'

30.5.2021. | 23:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

Za Jelića il' Dusparu? pitanje je sad

Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

28.5.2021. | 19:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koga?

Piše Jerko Zovak

Koga?

14.5.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Roktanje je svojstveno svinjama

Medijsko smeće

Roktanje je svojstveno svinjama

14.5.2021. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za svaki slučaj, Dado je u kampanju uključio i samog Boga

Suptilna 'Crkva u Hrvata'

Za svaki slučaj, Dado je u kampanju uključio i samog Boga

7.5.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nema slobodnih medija

Piše Jerko Zovak

Nema slobodnih medija

3.5.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara je politički gorostas naspram ponuđene alternative

Povodom izborne promidžbe (hrv.kampanje)

Duspara je politički gorostas naspram ponuđene alternative

1.5.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega kasni brodska investicija od 478 milijuna kuna

AKO LAŽE KOZA NE LAŽE ROG

Zbog čega kasni brodska investicija od 478 milijuna kuna

17.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirela Šmital, jedan od simbola hrvatskog pravosuđa

Dužnosnica jer (ne) vrši svoju zadaću

Mirela Šmital, jedan od simbola hrvatskog pravosuđa

6.4.2021. | 8:00