Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 4.10.2013. u 14:00
Prikaza: 8885
|

'S kim si takav si!'

Jakovina kriminalce predstavlja kao elitu društva

Mato Ravlić, Tihomir Jakovina
 • Slika 1
 • Slika 7
 • Slika 4
 • Slika 2
 • Slika 4
 • Slika 2
 • Slika
 • Slika 8
 • Slika 3
 • Slika 9
 • Slika 7

Nikad i nigdje, od 'prvobitnog grijeha', preko 'prvobitne akumulacije kapitala', do 'konfiskacije konfisciranog', kriminalci nisu bili ugledni i rado viđeni članovi društva. Hrvatska je jedina zemlja na svijetu koja svoje lopove u elitu promovira i na njima društvo gradi.

"Prvobitna akumulacija kapitala predstavlja povijesni proces nasilnog ... ubrzanja nastanka kapitalističkih društveno-ekonomskih odnosa. (…) Sa stanovišta društvenog razvoja, uloga prvobitne akumulacije je progresivna, jer je ubrzala proces raspadanja feudalizma i razvoja kapitalizma". (Politička enciklopedija, 'Savremena administracija' Beograd,  1975., str. 854. i 855.)

Ako društvo vodi kriminalna elita, onda je ono kriminalno, a u kriminalnom društvu kriminalno ponašanje je pravilo, a ne eksces.

Karl Marx je pisao kako: "Prvobitna akumulacija, u političkoj ekonomiji, ima približno isti status kao i prvobitni grijeh u teologiji".

David Harvey sumirao je Marxovu definiciju prvobitne akumulacije: „Otimanjem steći posjed, ograditi ga, istjerati vlasnike i od njih napraviti proletarijat, a zatim posjed pretvoriti u privatizirano izvorište prvobitnog kapitala".

Notorni Lubo Ćesić Rojs, u Hrvatskom Saboru, predsjedniku ondašnje Vlade, Ivici Račanu, kazao je: "Sad ste na vlasti, ili kaznite sve profitere, ili podvucite crtu, pa ko je jamio, jamio je". Na svoj osebujan način, ovaj hrvatski nacionalist, u stvari, poručio je Račanu i javnosti - privatizacija i ratno profiterstvo hrvatska je 'prvobitna akumulacija kapitala'.

Od 'stoljeća sedmog' do 1945., na ovim prostorima, Mitteleuropäer bili su temelj društva i njegova elita, a onda su došli komunisti i oteli oteto. Privatnu imovinu su podržavili, a Đilasova 'Nova klasa' državu je prisvojila.

Talog hrvatske inteligencije i balkanski kriminalci

Nakon 45 godina (ne)uspješne 'komunističke' izgradnje društva i čovjeka - 1990. - zloporabom političkih procesa u jugoslavenskom okruženju i „stoljetne težnje hrvatskog naroda za svojom samostalnošću", talog hrvatske inteligencije i balkanski kriminalci, na vlast su doveli nacional-socijaliste i kriminalne komunističke tehnokrate, koji su, preko noći, dekretom, društveno vlasništvo podržavili, a potom, 'među 200 familija', tijekom Domovinskog rata, državu privatizirali.

Za prvobitnu akumulaciju kapitala, svjetskim kapitalističkim lopovima, trebalo je tri stoljeća, a hrvatskim gangsterima tri godine. Tako mjereći dinamiku stvaranja vrijednosti hrvatskog kapitalističkog društva, Hrvatska je uzor država za lopove i kriminalce. Slavka Linića, ministra financija, kad bi mogli, kriminalci bi beatificirali, jer im otpisuje milijunske dugove umjesto da, kao protuvrijednost, državu učini suvlasnikom dužnika.

„Jako smo ponosni što imamo ovakve ljude s vizijom", kliknuo je Jakovina, javno hvaleći jednog od vodećih hrvatskih kriminalaca, Matu Ravlića, pseudo vlasnika Slavonije DI.

Samo u takvom društvu, aktualni ministar poljoprivrede i šumarstva, Tihomir Jakovina, mogao je, s oduševljenjem, kliknuti: „Jako smo ponosni što imamo ovakve ljude s vizijom", javno hvaleći jednog od vodećih, a neprocesuiranih, hrvatskih kriminalaca, Matu Ravlića, pseudo vlasnika Slavonije DI.

Dakle, hrvatski 'socijaldemokratski' ministar ponosi se hrvatskim krim-poduzetnikom, koji bi davno iza rešetaka završio da je, u punom kapacitetu, djelovala hrvatska pravna država. Da su, u punom kapacitetu, 'postupali' suci: Davorin Pavičić i Stjepan Haramustek, ili šef policije, Mijo Kršić, na primjer.

Kao i druge naivčine, mislio sam kako ćemo 'mi iz SDP-a' promijeniti stvari čim za to dobijemo povjerenje građana. Međutim, SDP na čelu s Ivicom Račanom, od 2000. godine, pokazao se kao egoistična klijentelistička sekta, kojoj je bilo važnije - umjesto povijesne polit-ekonomske lustracije i ulaska u oporavak društva i nacije - zadnjem bespogovorniku osigurati odgovarajuću sinekuru.

Sukladno političkoj filozofiji svih relevantnih političkih stranaka u Hrvatskoj, SDP je priznala legalnost i legitimnost ratno-poratne hrvatske, gangsterske, akumulacije kapitala te je odustala od provedbe dijela vlastitog programa, usvojenog 1996. isključivo zahvaljujući upornosti potpisnika ovih redaka. Odustala je od revizije privatizacije i uvođenja pravne države u, do srži korumpirano, hrvatsko društvo.

Babice, kumovi i čuvari opljačkanog

Dakle, samo u takvom društvu, aktualnom ministru poljoprivrede i šumarstva, Tihomiru Jakovini, bilo je samo po sebi razumljivo, na čelno mjesto državnog poduzeća 'Hrvatske šume' - koje gospodare s 50 milijardi eura - dovesti svog kreditnog mentora i prijatelja, Ivicu Pavelića, a samo takvi, kao što su Jakovina i Pavelić, ne prezaju svoj status u društvu koristiti za probitak (i) kriminalca, ne prezaju biti im babice, kumovi i čuvari 'njihove' imovine.

Uz sakatu pomoć 'institucija sustava', rat s kriminalcima: Rimcem, Ravlićem i drugima, za sad, vodim u kontaminiranom hrvatskom pravosudnom sustavu, a ovdje, tek, izražavam svoje gađenje prema svima koji misle kako - zbog korumpiranosti politike, dijela represivnih tijela i medija - kriminalne svinjarije mogu prolaziti neosvijetljene.

Svojevremeno, ni tadašnji ministar poljoprivrede Petar Čobanković, niti njegov šef Ivo Sanader, nisu se usudili ući u krug Slavonije DI, dok se ne raščiste tamošnji imovinsko pravni odnosi, kako svojom nazočnošću ne bi mogućem kriminalcu davali legitimitet.

Samo u takvom društvu, politika i pravosuđe štite kriminalnu elitu, koju čine ratni profiteri i gangsterski sudionici u privatizaciji, a žigošu i kažnjavaju one koji se tome protive.

Ako društvo vodi kriminalna elita, onda je ono kriminalno, a u kriminalnom društvu kriminalno ponašanje je pravilo, a ne eksces.

Ako su Ravlić, kao čisti kriminalac i njegov kalfa-zet, političko-gospodarski kokošar Janković, ovdašnja društvena elita, onda su Jakovina i Pavelić bili među svojim poslodavcima. A, davno je kazao narod: „Ne pljuje se u ruku iz koje se jede", odnosno: „S kim si takav si".

I 'Rojsova' prvobitna akumulacija kapitala predstavlja povijesni proces nasilnog, izvanekonomskim faktorima izazvanog, ubrzanja nastanka kapitalističkih društvenih odnosa. Sa stanovišta elite hrvatske društvene retrogradnosti, uloga ovdašnje prvobitne akumulacije kapitala je progresivna, jer je tempo raspadanja socijalizma i razvoja kapitalizma učinila munjevitim.

Uz sakatu pomoć 'institucija sustava', rat s kriminalcima: Rimcem, Ravlićem i njima sličnima, za sad, vodim u kontaminiranom hrvatskom pravosudnom sustavu, a ovdje, tek, izražavam svoje gađenje prema svima koji misle kako - zbog korumpiranosti politike, dijela represivnih tijela i medija - kriminalne svinjarije mogu prolaziti neosvijetljene.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 20

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
star69

star69

Komentirano: 9.10.2013. | 8:49

1

Mislim da bi trebalo napraviti referendum među zaposlenicima: Neka odluče Ravlić ili Zovak? Uvjeren sam da bi odabir bio 99% Ravlić, a ovaj 1% su Zovkovi špijuni koji su dan danas na Zovkovoj platnoj listi! Napomena: 350 zaposlenih, svaki mjesec u ravlićevo doba plaće u dan točna, božičnica, uskrsnica, regres! U zovkovo doba: Nepravomocna presuda http://www.glas-slavonije.hr/200721/4/Jerko-Zovak-osudjen-na-tri-i-pol-godine-zatvora
malipariz

malipariz

Komentirano: 6.10.2013. | 20:50

2

@homić Ako te moje mišljenje ne interesira, zašto se onda toliko pjeniš?
homosapiens200

homosapiens200

Komentirano: 6.10.2013. | 20:34

3

Ma barataj ti "činjenicama" koliko god hoćeš.Nalušao sam se i napročitao sam se"činjenica" koliko god hoćeš.Kako nešto što košta 1.5 Mkn može za 5 godina koštati 100 milijuna kuna.De pokAži mi taj porast od 2001-2005.U imovini,dobiti čemu god hoćeš!Usput kada si toliko upućen može slobodno objasniti gdje je nestao milijunček sa računa SDI u stečaju...
dodoz

dodoz

Komentirano: 6.10.2013. | 19:48

4

@homosapiens200 .. Za razliku od tebe, dobro sam upoznat sa cijelim slučajem. Za kvalitetnu polemiku potrebno je barati činjenicama. Ako želiš biti zlonamjeran onda je svaka rasprava uzaludna. Svejedno, iz dokumenata objavljenih na ovom portalu vidljivo je da su Rimac i Zovak 'u kešu' , Slavoniju Di platili 10,5 a ne jedan milijun kuna. Opet prema ovdje objavljenim papirima, prije osam godina ta firma je vrijedila sto milijuna kuna. Navodno zahvaljujući Zovkovoj pameti i činjenici da je u tvrtku uloženo preko 20 milijuna kuna u tri godine (2002.-2005.), te je zaustavljeno gomilanje gubitaka. Danas vrijedi umanjeno za ono što je Ravlić transferirao u svoju firmu u Strizivojni. Sutra će, vjerojatno, vrijediti 0 kuna jer Ravlićeva uloga je navodno čuvanje Slavonje za Rimca dok se on riješi Zovka - ako do tad što ostane. Svakako bi bilo dobro da Jerko ili netko od novinara portala napravi analizu poslovanja Slavonije DI u zadnjih 20 godina (od 1992. kada je firma privatizirana) sa naglaskom na vrijeme kada su vlasnici bili Zovak i Rimac, i vremena u kojem je Ravlić vlasnik.
homosapiens200

homosapiens200

Komentirano: 6.10.2013. | 13:34

5

malipariz@ti bi prvo trebao znati što je normalno da bi znao što je nenormalno,ali pošto se razumiješ u ekonomiju kao Mara u krivi kurac,pa pišeš što pišeš.Uostalom nisam nikoga vidio da se bunio kada je dug Ljubljanske banke narastao za 250 puta u 20 godina(a što je opet puno manje od 100 puta u 5 godina).Uostalom nisam odgovorao tebi nego dodoz,tvoje mišljenje me apsolutno neinteresira.Komentator si u rangu kromanjonca Kahfratea
dodoz

dodoz

Komentirano: 6.10.2013. | 0:16

6

@pst1...Znači državni odvjetnik Haramustek iz Slavonskog Broda smatra da Rimčeva prodaja Slavonije DI nije kazneno djelo, a njegovi kolege iz Zagreba baš ne misle tako i podižu optužnicu protiv Rimca!!! Zanimljivo...Moglo bi biti posla i za USKOK.
pst1

pst1

Komentirano: 5.10.2013. | 23:15

7

Ali njemu je Jerko supotpisom omogučio da proda firmu.Dakle,nije to krivično.Haramustek je stari pravnik i takvih predmeta je već imao .Jerkov pravnik pri sastavljanju sudskih akata vjerovatno je i upoznao istoga s procedurom ,ali kako je Jerko u tvrtku ušao gologuzijski,s grlom u jagodama ,pristajao je na sve uvjete.Sve ti to ionako znaš.
malipariz

malipariz

Komentirano: 5.10.2013. | 22:09

8

homić, ti bi trebao biti upućen u to "nenormalno bujanje" vrijednosti.
homosapiens200

homosapiens200

Komentirano: 5.10.2013. | 21:38

9

De ti meni dodoz objasni kako nešto kupljeno za milijun kuna 5 godina kasnije može vrijediti 100 milijuna kuna??????????Radi li se ovdje o "neopravdano visokom potraživanju"?Završit će te i ti i Rimac u zatvoru Jerko,ne samo on.A moguće i Ravlić...
dodoz

dodoz

Komentirano: 5.10.2013. | 20:54

10

@pst1...Cijeli Brod zna da ti možeš opljačkati banku ili ubiti nekoga, međutim isto tako cijeli Brod zna bi ti za takav čin trebao odgovarati jer je to protuzakonito. Isto tako je Rimac mogao protuzakonito prodati Slavoniju DI ali je pritom zlouporabio svoj položaj čineći ogromnu materijalnu štetu tvrtki RIM i ZOV (100 mil. kuna prema optužnici u predmetu protiv Rimca i dr.), s ciljem prodaje samom sebi preko svojih partnera. Isto je tako Jerko mogao prodati Slavoniju DI kao i Rimac, ali za razliku od Rimca nije htio opljačkati svoga partnera. Zašto pravosuđe nije reagiralo i uhapsilo Rimca odmah 2005. zbog pljačke i do sada ga već procesuiralo (zatvorlili ili oslobodili) već mu se tek 2013. počinje suditi, puno govori o pravnom sustavu ove države. Za pljačku banke ili ubojstvo te odmah zatvore, a za ukradenu firmu te miluju 10 godina. U svakom slučaju u Hrvatskoj se isplati baviti kriminalom, ponajviše gospodarskim. Danas u Hrvatskoj nije sramota ukrasti već je sramota biti siromašan.

Broj komentara: 20

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

Birokracija je virtualan svijet

Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

19.9.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

Tako to čine 'maštoviti'

Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

16.9.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

Nova skupa infrastruktura

Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

13.9.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

PIŠE: JERKO ZOVAK

Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

4.9.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

Nakon pisanja SBplus-a

Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

5.8.2021. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

Poznata je sprega politike i pravosuđa

U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

3.8.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

Agresivnost koja šteti i stranci

Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

28.7.2021. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

Kopernikanski obrat

Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

30.6.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

(Pre)obraćenik Stribor Valenta

Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

22.6.2021. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

Piše: Jerko Zovak

Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

10.6.2021. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U uspjehu se ne uzvisi'

Piše: Jerko Zovak

'U uspjehu se ne uzvisi'

30.5.2021. | 23:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

Za Jelića il' Dusparu? pitanje je sad

Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

28.5.2021. | 19:35